SAĞLIK - 19 Haziran 2018 Salı 15:52

AÜ Hastanesine mikrocerrahi ameliyatlarına görüntüleme sistemi

A
A
A
AÜ Hastanesine mikrocerrahi ameliyatlarına görüntüleme sistemi

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Mikrocerrahi ve Rekonstrüksiyon Vakfı tarafından, Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Hastanesine mikrocerrahi operasyonlarının başarılı olup olmadığının ameliyat anında tespit edilmesini sağlayan görüntüleme sistemi bağışlandı.

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Mikrocerrahi ve Rekonstrüksiyon Vakfı tarafından, Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Hastanesine mikrocerrahi operasyonlarının başarılı olup olmadığının ameliyat anında tespit edilmesini sağlayan görüntüleme sistemi bağışlandı.


AÜ Organ Nakli Toplantı Salonunda düzenlenen bağış protokolü töreninde konuşan AÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Ünal, organ nakli merkezinin çok önemli başarılara imza attığını kaydetti. Cihazın hastanedeki önemli ameliyatlara büyük katkısının olacağına işaret eden Prof. Dr. Ünal, cihazı hastaneye kazandıran vakfa teşekkür etti.


Vakıf Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Türker Özkan ise, mikrocerrahi uygulayan merkezlerin cihaz ihtiyaçlarını karşılamaya çalıştıklarını söyledi.


Kan dolaşımının olduğu her yerde bu cihazın kullanılabildiğini işaret eden Prof. Dr. Özkan, "Özellikle uzuv kayıplarının ardından gerçekleşen mikro cerrahi ameliyatlarında bu cihaz önemli başarı elde ediyor. Ölü dokunun seviyelerini beklemek için rengine, ısısına bakıyorduk. Bunun için de yaklaşık bir hafta bekliyorduk. Şimdi öyle değil. Ameliyat sırasında bile o parçaların hangisinin yaşadığını, hangi damarın beslendiğini tespit edebiliyoruz. Hasta ameliyattan çıkmadan yeniden müdahale etme şansı oluyor" diye konuştu.



"Konforlu ameliyata imkan sağlayacak"


Türkiye’nin ilk yüz, kol ve rahim naklini gerçekleştiren Prof. Dr. Ömer Özkan da, cihazın sadece klinik olarak değil, akademik boyutta da kendilerine büyük fayda sağlayacağını belirtti.


Prof. Dr. Özkan, cihazı sadece doku nakillerinde değil organ nakillerinde de kullanacaklarını, kendilerinin daha konforlu bir ameliyat yapmalarını sağlayacağını dile getirdi. Özkan, görüntüleme sisteminin damarlar ve mikro damarlardaki kan akışı, doku ve organ perfüzyonu, lenfatik sistem ve lenf nodları ile safra yolları ve karaciğer tümörlerinin görüntülenmesinde kullanılabildiğini sözlerine ekledi.


Konuşmaların ardından Rektör Prof. Dr. Ünal ve Prof. Dr. Ömer Özkan, desteklerinden dolayı Prof. Dr. Türker Özkan’a plaket takdim etti.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aksaray Aksaray’da mandıra çöktü: 750 küçükbaş hayvan göçük altında kaldı Aksaray’da şiddetli yağış nedeniyle mandıra çöktü. 750 küçükbaş hayvanın göçük altında kaldığı mandıra enkazında kurtarma çalışması başlatıldı. Aksaray’da 3 gündür aralıklarla devam eden şiddetli yağış birçok olumsuzlukları da beraberinde getirirken, sel ve su baskınlarının ardından bugün de içerisinde 750 küçükbaş hayvanın bulunduğu bir mandıra çöktü. Aksaray’ın merkeze bağlı Yeşilova beldesinde yaşanan göçük nedeniyle vatandaşların 112 Acil Çağrı Merkezine haber vermesi üzerine olay yerine İl Afet Acil Durum (AFAD), Aksaray Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü ve jandarma ekipleri sevk edildi. Kısa sürede olay yerine intikal eden ekipler iş makinelerinin de desteğiyle kurtarma çalışması başlattı. Mandıra enkazında kurtarma çalışmaları halen devam ederken İl Afet Acil Durum Müdürü Kadir Çelik, “Yeşilova beldemizde aşırı yağışlar sonucu bir ahırın çöktüğü ihbarı üzerine iki ekiple olay yerine geldik. Şu anda telef olan hayvanlar var. Toplam hayvan sayısının 750 olduğu söyleniyor. Kurtarma çalışmaları devam ediyor. Kurtarma operasyonumuz bittikten sonra net sayı belli olacak” dedi. Yeşilova Köseli Mahalle Muhtarı Kemal İlgün ise “Bölgede 3 gündür yağış devam etmekte. Bizim burada mandıramızın çökmesinden dolayı 750’ye yakın küçükbaş hayvanımız göçük altında kaldı. Ağıl altında kalan hayvanlardan ne kadar zayiat verdiğini bilmiyoruz. Zayiat sabah sayımında çıkacak. Allah izin verirse burayı kurtarmaya çalışıyoruz. Yağışlardan dolayı mandıra çöktü” diye konuştu.