GENEL - 09 Kasım 2018 Cuma 12:10

Akdeniz Üniversitesi’ne son teknoloji cihaz

A
A
A
Akdeniz Üniversitesi’ne son teknoloji cihaz

Akdeniz Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümünde Akdeniz Üniversitesi Bilimsel Araştırma ve Projeler (BAP) Biriminin desteği ile alınan, en son teknoloji ile çalışan “X-Işını Floresans Spektrometresi” cihazının yer aldığı “XRF Laboratuvar” açılışı gerçekleştirildi.

Akdeniz Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümünde Akdeniz Üniversitesi Bilimsel Araştırma ve Projeler (BAP) Biriminin desteği ile alınan, en son teknoloji ile çalışan “X-Işını Floresans Spektrometresi” cihazının yer aldığı “XRF Laboratuvar” açılışı gerçekleştirildi.


Laboratuvar açılışına Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Ünal, Rektör yardımcıları Prof. Dr. Erol Gürpınar, Prof. Dr. Mehmet Altunkaya, Prof. Dr. Eyüp Sabri Topal, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayhan Topuz, Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. M. Gürhan Yalçın, Jeoloji Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ali Keleş, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.


Batı Akdeniz Bölgesinde yer alan Antalya, Isparta ve Burdur şehirlerinde tüm kamu kurum ve kuruluşlarına hizmet edecek olan söz konusu XRF cihazı katı, toz, sıvı, metal, alaşım, seramik, PVC, kaplama malzemesi gibi maddeler üzerinde hızlı, güvenilir, hassas, ve doğruluk sınırı yüksek element analizi yapıyor. Cihaz, kayaç, toprak, su, maden, alkali elementleri, nadir toprak elementleri, bor, motor yağı, silisyum gibi bozunmayan oksit ve hidroksit radikaller oluşturan elementlerin analizinde, oksitli bileşiklerin tayin edilmesinde, kimyasal içeriklerinin % veya ppm cinsinden bulunmasında kullanılıyor.


Açılışta konuşan Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. M. Gürhan Yalçın, “Öncelikle bu cihazın üniversitemize kazandırılmasında bizlere büyük destek veren Rektörümüz Prof. Dr. Mustafa Ünal’a çok teşekkür ediyorum. Laboratuvarımız sadece fakültemize değil, tüm üniversitemize hatta şehrimize ve dahası tüm bölgemize hizmet verecektir” diye konuştu.


XRF tekniğinin Jeoloji, Maden, İnşaat, Seramik, Makina, Malzeme, Metalürji, Çevre, Gıda, Endüstri, Kimya, Biyoloji, Fizik, Ziraat gibi mühendisliklerde kullanıldığı bilgisini veren Yalçın, cihaz sayesinde, tarihi eser, metalik maden, radyoaktif cevher, kayaç, mermer, kıymetli/yarı kıymetli taş, endüstride, plastik, lastik, kağıt ve cam gibi maddelerde safsızlık, petrol ürünleri, boya ve ince film, yapı malzemeleri, seramik analizlerinin yanı sıra toksikolojik ve ağır metal anomali saha örneklerinin, çöp ve atık sahası örneklerinin analizlerine de bakılabildiğinin altını çizerek XRF cihazının daha pek çok alanda kullanılabildiğine dikkat çekti.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kırıkkale Kuraklığa karşı yeni tedbir, barajlarda tasarruf dönemi: 35 milyon metreküp su tutuldu Türkiye’de son aylardaki yağışların azlığı sebebiyle kuraklık riskine karşı alınan yeni tedbirler arasında barajlarda su tasarrufu dönemine girildiği belirtildi. Kırıkkale İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı’nda Vali Mehmet Makas’a bilgiler aktaran DSİ 5. Bölge Müdürü İbrahim Yaroğlu, barajdaki suyu tribün yerine dipsavaktan bıraktıklarını belirterek, bu sayede 35 milyon metreküp su tasarrufu ettiklerini söyledi. Kırıkkale İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı, Vali Mehmet Makas başkanlığında gerçekleştirildi. 2024 yılı için planlanan projelerle ilgili kurum müdürlerinden bilgi alan Vali Makas, Kırıkkale’ye hizmet için var olduklarını söyledi. Vali Makas, "Oturduğumuz koltuklar aziz milletimize ait koltuklar. Dolayısıyla işimizi takip edeceğiz. Bunun siyasi kimliği olsun, atanmış bürokrat arkadaşımız olsun, lütfen sadece norm hukuk kapsamında kalmayın, takibini yapın. Kurumlarınızın işini ’ben yazıştım’ şeklinde bakmayın, takip edin" dedi. Koordinasyon toplantısına katılan DSİ 5. Bölge Müdürü İbrahim Yaroğlu da içme ve tarım arazilerinde kullanılan su hakkında Vali Makas’a bilgiler aktardı. Yaroğlu, yaptığı açıklamada, barajlardan 35 milyon metreküp su tasarrufu yaptıklarını belirtti. İçme suyu noktasında sıkıntının olmadığını ifade eden Yaroğlu, tarım arazilerinde yapılan sulamada ise disiplinli gittiklerini kaydetti. "Disiplini elden bırakırsak suyumuz yetmeyecek" 15 Mayıs’tan önce Hirfanlı Barajı’ndan suyu bırakmayacaklarını anlatan Yaroğlu, "Sulamada şöyle sıkıntımız olmayacak; Biz biraz disiplinli gidiyoruz. Her gelen talebe hemen olumlu cevap vermiyoruz. Burada bazı yerlerde kısıtlı sulama yapacağız. 15 Mayıs’tan önce Hirfanlı Barajı’ndan suyu bırakmayacağız. Bu tarihi, yağış durumuna göre ne kadar öteleyebilirsek de öteleyeceğiz. Dolayısıyla burada disiplini elden bırakırsak suyumuz yetmeyecek" diye konuştu. "35 milyon metreküp suyu tasarruf ettik" Bölge Müdürü Yaroğlu, "Buradaki barajlarımız sadece Kırıkkale topraklarını sulamıyor. Çorum ve Sinop’a kadar bu vadiyi, Kızılırmak havzasını suluyor. Daha önceden tribünlerden enerji üretip bırakılan su saniyede 50 metreküptü bu sene ilk defa dipsavaktan 15 metreküp su bıraktık ve 35 milyon metreküp suyu tasarruf ettik" şeklinde konuştu. "Disiplini de bozmazsak sulamada sıkıntı yaşamayacağız" Su tasarrufu konusunda disiplinli olunması gerektiğini savunan Yaroğlu, "Dolayısıyla burada da disiplinli gitmemiz lazım sulama noktasında. Bu sene yağış durumuna göre bu disiplini de bozmazsak sulamada da sıkıntı yaşamayacağız. Türkiye olarak su zengini de değiliz, su fakiri de değiliz. Türkiye’nin kategorisi su stresi çeken ülkeyiz. Bakanlığımızın da öncülüğünde ’suda tasarruf’ diye. Böyle gidersek nüfus ve sanayimizde artıyor. 2030’dan sonra gerekli önlemler alınmazsa su fakiri olabiliriz" değerlendirmesini yaptı.