GENEL - 24 Eylül 2012 Pazartesi 16:17

GÖRME ENGELLİ BÖBREK HASTASI OОLU İÇİN 30 KİLO VERDİ

A
A
A
GÖRME ENGELLİ BÖBREK HASTASI OОLU İÇİN 30 KİLO VERDİ

Böbrek yetmezliği teşhisi konulan 14 yaşındaki görme engelli oğluna böbreğini vermek isteyen baba, kilolu olduğu gerekçesi ile bunu gerçekleştiremeyince üç ayda 30 kilo verdi. 134 kilogramdan 104 kilograma inen İsmail Karadağ, Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Hastanesi`nde gerçekleştirilen operasyonla oğlu Ümit Karadağ`a böbreğini vererek hayata yeniden tutunmasını sağladı.
Konya`da yaşayan Fehmiye Karadağ (50) ve İsmail Karadağ`ın (53) görme engelli 14 yaşındaki oğulları Ümit Karadağ`a, Mart ayında halsizlik şikayeti ile götürüldüğü hastanede böbrek yetmezliği teşhisi konuldu. Bir ay diyalize giren Karadağ`a böbreğini vermek isteyen baba Karadağ, oğlu ile birlikte Akdeniz Üniversitesi Hastanesi`ne başvurdu. Gerekli tetkikleri yapılan baba İsmail Karadağ`ın kilosu fazla bulunarak, verici olamayacağı söylendi. Doktorların kendisine kilo vermesi gerektiğini söylemesinin ardından diyete başlayan İsmail Karadağ, 3 ay içerisinde 30 kilo vermeyi başardı.
134 kilogramdan 104 kilograma inen İsmail Karadağ, ``Mart ayında çocuğun hastalığından haberimiz oldu. Buraya geldik, tedaviye başladık. Bana `Zayıflayacaksın` dediler. Bir ay içerisinde 9 buçuk kilogram verdim. Diyetisyene gittim bana kızdı, ``˜Ayda 9 buçuk kilo olmaz, 3 buçuk kilo vereceksin` dedi. İlerleyen aylarda da kilo vereceğim derken 30 kilo vermiş oldum. Diyetisyenin söylediklerini yaparak zayıfladım`` dedi.
10 yıl önce sigarayı bıraktığını söyleyen baba Karadağ, ``Sigarayı bırakalı 10 yıl oldu. Zayıflamam gerekiyordu, ama başlayamıyordum. Bu sefer oğlum Ümit için fedakarlık yaptım. Daha da yapacağım. 20 kilo vermeyi hedefliyorum`` diye konuştu.
Babası İsmail Karadağ`a böbreğini verdiği için teşekkür eden 14 yaşındaki Ümit Karadağ ise, ``Kendimi şu anda çok iyi hissediyorum" dedi.
HASTALIОIN NEDENİ `SENİOR LOKEN SENDROMU`
Ümit Karadağ`ın Haziran ayında Akdeniz Üniversitesi Hastanesi`ne başvurduğunu belirten AÜ Hastanesi Tıp Fakültesi Organ Nakil Merkezi Müdürü Doç. Dr. Ayhan Dinçkan, böbrek yetmezliğinin nedeninin `senior loken sendromu` denilen, çocukluk yaşta ortaya çıkan böbreklerdeki nefron kaybı ile birlikte görme kusurundan kaynaklandığını kaydetti. Ümit`in bir ay hemodiyalize girdiğini belirten Dinçkan, "Böbrek yetmezliği nedeni ile hemodiyalize başlamış. Bize geldiğinde durumu anlattık, böbrek yetmezliğinde en iyi tedavinin böbrek nakli olduğunu söyledik. Baba verici olmayı kabul etti. Fakat babanın verici olması için bir engeli vardı. 134 kiloydu. Aşırı kilolu olmak hem ameliyat anında hem de böbreğini verdikten sonra tek böbrekle kalmanın getireceği riskleri tolere edemeyeceği için biz kendisine kilo vermesi gerektiğini anlattık. Kilo verirse bu ameliyatın yapılabileceğini ifade ettik`` dedi.
Baba Karadağ`ın 3 ay sonra 30 kilogram verdiğini anlatan Dinçkan, "Açıkçası şaşırdık. Bir babanın oğlu için çok kısa sürede bu kadar kiloyu vermesi çok fedakarca bir şey. Hemen ameliyat programını yaptık. Geçen hafta itibari ile ameliyatı gerçekleştirdik`` diye konuştu.
Kilo vermenin babanın sağlığı açısından da faydalı olduğunu ifade eden Doç Dr. Dinçkan, ``Aşırı kilo metobolik sendrom denilen tansiyon, şeker gibi hastalık riskini artırıyor. Bu bahane ile kendi sağlığı açısından da ciddi bir kilo vermiş oldu. İkinci faydası da şu, kilo verince verici ameliyatlarını laporoskopik, kapalı yöntemle yapıyoruz. Bu hastada da kilo verdiği için anatomik olarak bu ameliyat yapıla bilir hale geldi. Verici ameliyatını kapalı yöntemle yaptık, hem kozmetik oldu, hem erken dönemde taburcu etmek şansımız oldu. Bu açıdan da vericimiz için bir şans oldu`` şeklinde konuştu.
Ümit`in durumunun iyi olduğunu kaydeden Doç. Dr. Dinçkan, yarın taburcu etmeyi düşündüklerini belirtti.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir