KÜLTÜR SANAT - 08 Kasım 2019 Cuma 12:31

Antalya Altın Portakal’da 1 milyon 437 bin 500 TL değerinde ödül verildi

A
A
A
Antalya Altın Portakal’da 1 milyon 437 bin 500 TL değerinde ödül verildi

Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde yapılan ve sinema dolu bir haftanın ardından 1 Kasım’da ödül töreni ile sona eren 56.

Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde yapılan ve sinema dolu bir haftanın ardından 1 Kasım’da ödül töreni ile sona eren 56. Antalya Altın Portakal Film Festivali, 23 bin 660 seyirciye ulaştı. Halka açık yapılan Açılış ve Kapanış törenlerinde unutulmaz anların yaşandığı festival, 150 üniversite öğrencisini ve 917 konuğu Antalya’da ağırladı. 2 yıl aradan sonra geri dönen Ulusal Yarışmalar’da ve Forum bölümünde toplam 1 milyon 437 bin 500 TL değerinde ödül verildi.


Türkan Şoray’ın ikonik görüntüsünün kullanıldığı ve “Öze Dönüş” temasıyla yapılan 56. Antalya Altın Portakal Film Festivali, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek’in ev sahipliğinde düzenlendi. Festivalin İdari Direktörlüğünü Cansel Çevikol Tuncer, yönetmenliğini Ahmet Boyacıoğlu, yürütürken, sanat yönetmenliğini Başak Emre üstlendi. Antalya Büyükşehir Belediyesi şirketi ANSET tarafından gerçekleştirilen 56. Antalya Altın Portakal Film Festivali, 26 Ekim-1 Kasım tarihleri arasında 23 bin 660 sinemasevere ulaştı. 29 ülke ve 69 yönetmenden toplam 66 filmin gösterildiği festival, Türkiye ve dünya sinemasından 917 konuğu Antalya’da ağırladı. Bu yıl 23 bin 660 seyirciye ulaşan festivalin 3. gününde tüm biletleri tükendi. İlk gününde yüzde 86’lık rekor satış yakalayan festival, bilet fiyatlarında bu yıl artış yerine indirim uyguladı. Festival, 26 Ekim’de geleneksel Kortej Yürüyüşü ile başladı. On binlerce Antalyalının ilgisiyle karşılanan 6 kilometrelik kortejde, sinema ve televizyon dünyasından yıldız isimler Antalyalıları selamladı.



Törenlere 20 bin seyirci katıldı


Festivalin ilk kez 10 bin kişilik Kapalı Spor Salonu’nda yapılan Açılış ve Kapanış törenlerine halkın ilgisi de büyük oldu. Halka açık gerçekleşen törenlere, Türkan Şoray, Salih Güney, Yusuf Sezgin, Zeki Demirkubuz, Mert Fırat, İdil Fırat, Şebnem Bozoklu, Latife Tekin, Uğur Yücel, Ercan Kesal, Şevval Sam, Hazar Ergüçlü, Tayfun Pirselimoğlu, Erkan Can, Ceyda Düvenci, Cengiz Bozkurt, Olgun Şimşek, Füsun Demirel, Gülsen Tuncer, Tolga Karayel, Aslı İnandık, Tuba Ünsal, Hande Doğandemir, Hatice Aslan, İrem Sak, Cemal Hünal, Fırat Koç, Selin Şekerci, Gökhan Keser, Burcu Güneş gibi sinema ve eğlence dünyasından birçok ünlü isim de konuk olarak katıldı. Açılış Töreni’nde 56. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin Onur Ödülleri iki usta oyuncuya, Ahmet Mekin ve Selma Güneri’ye verildi. Çağdaş Sinema Oyuncuları Derneği’nin (ÇASOD) iki yıl aradan sonra yeniden sunduğu Yıldırım Önal Anı Ödülü’nün bu yılki sahibi Can Kolukısa oldu.



“Bozkır”a 11 heykel


İki yıl sonra yeniden düzenlenen Ulusal Yarışmalar’ın kazananları ise, festivalin Kapanış Töreni’nde belli oldu. 2019 Türkiye yapımı 10 filmin yarıştığı Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması’nda 250 bin TL değerindeki En İyi Film Ödülü, Ali Özel’in “Bozkır” adlı filmine verildi. “Bozkır” ayrıca, En İyi Yönetmen (Ali Özel), Behlül Dal En İyi İlk Film, En İyi Senaryo (Ali Özel), En İyi Görüntü Yönetmeni (Ümit Çakmaksoy), En İyi Müzik (Hüseyin Özel), En İyi Kurgu (Ali Özel, Mahmut Aran, Yakup İnanlı), En İyi Erkek Oyuncu (Ozan Dağara, Hakan Emre Ünal), En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu (Mücahit Koçak) ve Film-Yön En İyi Yönetmen Ödülü de olmak üzere, toplam 10 kategoride 11 heykelciğin sahibi oldu.


Yarışmada Dr. Avni Tolunay Jüri Özel Ödülü, Kıvanç Sezer’in yönettiği “Küçük Şeyler” ve Ümit Ünal’ın “Aşk, Büyü vs.” filmleri arasında paylaştırıldı. "Aşk, Büyü vs.” ayrıca SİYAD Ödülü’nü kazanırken, Leyla Yılmaz’ın yönettiği “Bilmemek”, Antalyalı sinemaseverlerin oylarıyla İzleyici Ödülü’nü aldı. En İyi Kadın Oyuncu Ödülü, “Aşk, Büyü Vs.” adlı filmindeki performansıyla Selen Uçer’e, En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Ödülü de “Soluk”taki oyunculuğuyla Aslı İnandık’a verilirken; erkek oyuncu ödülleri iki oyuncu arasında paylaştırıldı. En İyi Erkek Oyuncu Ödülü “Küçük Şeyler” ile Alican Yücesoy’a ve “Bozkır” ile Mücahit Koçak’a verilirken, En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Ödülü de “Bozkır” filminin diğer oyuncuları Ozan Dağara ve Hakan Emre Ünal’ın oldu. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin bu yıl ilkini verdiği Cahide Sonku Ödülü ise, “Küçük Şeyler” ve “Kronoloji” filmlerinin kurgucusu Selda Taşkın’a verildi. “Kronoloji” ayrıca, En İyi Sanat Yönetmeni (Meral Efe Yurtseven, Yunus Emre Yurtseven) dalında ödülün sahibi oldu.


10 filmin yarıştığı Ulusal Belgesel Film Yarışması’nda En İyi Belgesel Film Ödülü’nü Şirin Bahar Demirel’in “Kadınlar Ülkesi” kazanırken, Jüri Özel Ödülü de Rûken Tekeş’in “Aether” filmine verildi. 15 filmin yarıştığı Ulusal Kısa Metraj Film Yarışması’nda ise, Burcu Aykar’ın yönettiği “Ablam”, En İyi Kısa Film seçilirken; Ozan Yoleri’nin “Aylin” adlı filmi Jüri Özel Ödülü’nü kazandı.



İran filmine 2 ödül


17 ülkeden toplam 10 filmin Türkiye gösterimlerini yönetmen ve oyuncularının katılımıyla yapan Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışması’nda, Japon oyuncu ve yönetmen Joe Odagiri’nin “They Say Nothing Stays The Same / Zaman Her Şeyi Siler” adlı filmi 65 bin TL değerindeki En İyi Film Ödülü’nü kazandı. İranlı yönetmen Reza Mirkarimi’nin “Castle Of Dreams / Şirin’in Kalesi” adlı filmi En İyi Yönetmen ve En İyi Erkek Oyuncu (Hamed Behdad) dallarındaki ödüllerin sahibi olurken, En İyi Kadın Oyuncu Ödülü “Three Summer / Üç Yaz”daki performansıyla Brezilyalı oyuncu Regina Casé’ye verildi.



26 ülkeden 188 sinemacı


Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin 6 yıl önce başlattığı ve genç ve bağımsız sinemaya verdiği desteğin yanı sıra, Türkiye’den sinemacıları uluslararası film profesyonelleriyle buluşturarak Antalya’yı en önemli ulusal film platformuna dönüştüren Antalya Film Forum, Olena Yershova Yıldız’ın direktörlüğünde yapıldı. 28-30 Ekim 2019 tarihlerinde gerçekleşen Forum, Fransa’dan Polonya’ya, İsrail’den Almanya’ya, 26 ülkeden 188 film profesyonelini Antalya’da bir araya getirdi. 160 film projesinin başvuru yaptığı Antalya Film Forum’da bu yıl 16 proje toplam 530 bin TL para ödülüyle desteklendi. Türkiye Radyo Televizyon Kurumu’nun (TRT) iki projeye toplam 80 bin TL maddi desteğiyle ortak olduğu Forum’a, Fono Film, TAFF Pictures, Creative Production, Mojo FX, Postbıyık gibi Türkiye’nin önde gelen yapım şirketleri de prodüksiyon desteği sundu.



5050x2020 sözü


Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin imzaladığı Cinsiyet Eşitliği ve Katılım Taahhütnamesi ile parçası olduğu 50502020 hareketi, festivale de damgasını vurdu. Ekibinin yüzde 61’i kadınlardan oluşan Festivalde, ABD, Birleşik Krallık, Brezilya, Fransa, Hırvatistan, Romanya ve Türkiye’den toplam 20 kadın yönetmenin filmi gösterildi; film ve forum yarışmalarında 25 kadın sinemacıya ödüller verildi.



‘Öğle Sohbetleri’nde 7 usta isim


Festivalin söyleşi programı Öğle Sohbetleri, sinemamızın farklı dönemlerinden usta isimler Antalyalı sinemaseverlerle buluşturdu. Sinema yazarı Mehmet Açar ile sinema programı yapımcısı ve sunucu Muammer Brav’ın moderatörlüğünde, ücretsiz gerçekleşen sohbetlere; bu yılın Onur Ödülleri’nin sahipleri Ahmet Mekin ve Selma Güneri, Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması Jüri Başkanı usta yönetmen Zeki Demirkubuz, jüri üyesi oyuncu ve senarist Mert Fırat, jüri üyesi oyuncu ve yapımcı Şebnem Bozoklu, 2004 yılında yönettiği ilk filmi “Yazı Tura” ile En İyi Film ve En İyi Yönetmen başta olmak üzere 11 kategoride Altın Portakal kazanan Uğur Yücel ve senarist, oyuncu, yönetmen ve yazar Ercan Kesal konuşmacı olarak katıldı.



Ulusal film sektörü bir arada


Festivalin ulusal film sektörünü bir araya getirdiği etkinliklerinden Türkiye Sinemasının Dünü, Bugünü ve Yarını başlıklı panel, Yamaç Okur’un moderatörlüğünde ve Hülya Uğur Tanrıöver, Azize Tan, Ezel Akay, Kaan Müjdeci, Kemal Ural, Serdar Can, Sevil Demirci, Burhan Gün ve Nalan Sakızlı’nın katılımıyla gerçekleşti. Panelin ardından yapılan 54. ve 55. Ulusal Yarışma Töreni’nde ise, son iki yıldır İstanbul’da düzenlenen Ulusal Yarışma’nın kazananlarına gerçek Altın Portakal heykelcikleri sunuldu.



Çocuklara ve gençlere Altın Portakal


Festivalin küçük izleyicilere özel seçkisi Çocuklar İçin Altın Portakal: Eğlenceli Çizgi Filmler’de 7 film, 2600 çocuk izleyici ile buluştu. Festivalin bu yıl başlattığı gençlik projesi Altın Portakal Sinema Okulu, Türkiye’deki üniversitelerin radyo, televizyon, sinema, medya, iletişim ve görsel sanatlar bölümlerinde eğitim gören 150 öğrenciyi festivalin konuğu olarak Antalya’da ağırladı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Denizli Başkan Tatık kazanın başına geçti Denizli’nin Tavas İlçesine bağlı Sofular Mahallesi’nde geleneksel yağmur duası ve keşkek hayrı düzenlendi. Belediye Başkanı Kadir Tatık’ın da vatandaşlarla birlikte keşkek dövdüğü etkinlikte 10 kazan keşke dağıtıldı. Denizli’nin Tavas ilçesine bağlı Sofular Mahallesinde yağmur duası ve keşke hayrı yapıldı. Her yıl bahar ayında gerçekleştirilen ve uzun yıllardır devam eden etkinlik bu sene de unutulmadı. Sofu Dede Türbesi’nin bulunduğu harman yerinde gerçekleştirilen yağmur duasında 10 kazan keşke hazırlandı. Etkinliğe çevre mahallelerden de çok sayıda vatandaş katılırken, Tavas Belediye Başkanı Kadir Tatık, CHP Tavas İlçe Başkanı Hasan Keçeci ve beraberindeki heyet katılım sağladı ve halkla bir araya geldi. Vatandaşlarla birlikte keşkek kazanını karıştıran ve kaşık sallayan Başkan Tatık, mahallelinin sorunlarını da dinledi. Yağmur duası ve keşke hayrı için kesilen kurbanlar, kurulan kazanlarda sabahın erken saatlerinde pişirilirken, mahalle halkıda imece usulü etkinliğe katkıda bulundu. Kazanlardaki keşkekler gün boyu davetlilere ikram edilirken, eller semaya yağmur duası için kalktı. Yağmur duası ve keşke hayrının uzun yıllardır yapıldığını ifade eden Sofular Mahalle Muhtarı Sunay Sulakcı, “Dinimizde gelenek ve göreneklerimizde yağmur duası var. Bugün burada kıldığımız namazlar ve dualarımız inşallah kabul olur. Mahalle halkı olarak hep birlikte yağmur duasını gerçekleştirdik. Tavas Belediye Başkanımız Kadir Tatık ve komşu köylerimizden de çok sayıda vatandaş katılım sağladı. Bu bölge çiftçilikle geçimini sağlıyor. İnşallah dualarımız kabul olur. Allah’ım afetsiz şekilde yağmurunu versin” dedi.
İstanbul Bağcılar’da sokak ortasında bıçaklı ve silahlı saldırı kamerada Bağcılar’da aralarında husumet bulunan şahıslar sokak ortasında bir kişiyi bıçak ve silahla yaralayıp kaçtı. Şüpheliler polis ekipleri tarafından yakalanırken, kovalamaca ve olay anı güvenlik kamerasına yansıdı. Olay 21.04.2024 tarihinde Bağcılar Kemalpaşa Mahallesi’de meydana geldi. Edinilen bilgilere göre, bir şahsın silah ve bıçak ile yaralandığının görülmesi üzerine polis ve sağlık ekiplerine haber verildi. İhbar üzerine ola yerine gelen sağlık ekipleri ilk müdahalesini olay yerinde yaptığı M.Ç. isimli şahsı hastaneye kaldırdı. M.Ç’nin hayati tehlikesinin olduğu öğrenildi. Polis ekipleri çevrede bulunan güvenlik kamerası görüntülerini inceleyerek olayla ilgili çalışma başlattı.Yapılan çalışmalarda, M.Ç. isimli yaralı şahsın olay öncesinde Ü.Y. isimli kadın şahısla buluştuğu, daha sonra M.Ç.’nin 3 şüpheli şahıs tarafından kovalandığı belirlendi. Şüpheli şahısların olayı gerçekleştirdikten sonra bir araç ile kaçtığı görüldü. Şahısların kullandıkları aracın R.Y. isimli şahıs tarafından Eyüpsultan ilçesinden kiralandığı belirlenirken, olayı gerçekleştiren şüpheli şahısların E.K.(30) , E.K.(22) ve R.Y. isimli şahıslar oldukları tespit edildi. Şahısların husumetli olduğu öğrenildi Şüpheli şahıslar ile M.Ç.’nin yaklaşık bir sene önce Alibeyköy’deki bir düğün sırasında alkollü olmalarından dolayı aralarında kavga çıktığı, olayda R.Y. isimli şahsın bıçaklandığı bundan dolayı aralarında husumet olduğu belirlendi. Şüpheli şahısların Ü.Y. isimli kadın şahısla tanışık oldukları, Ü.Y.’nin M.Ç. ile buluşmasını şüpheli şahıslara bildirmesi üzerine şahısların olay yerine gelerek şahsı yaraladıkları öğrenilirken Ü.Y. isimli kadın şahıs yakalandı. Şüpheli şahısların yakalanmasına yönelik yapılan çalışmalar neticesinde Y.A. isimli şahsın şüpheli şahısları Gaziosmanpaşa bulunan bir ikamette sakladığı belirlenmesi üzerine adrese polis ekipleri tarafından 27.04.2024 tarihinde operasyon düzenlendi. Operasyonda R.Y., E.K.(30) , E.K.(22) ve şahısları saklayan Y.A. isimli şahıs yakalandı. Emniyette işlemleri biten şahıslar adliyeye sevk edildi. Y.A.’ adli kontrol şartı ile serbest bırakılırken, A.K., R.Y., Ü.Y. ve E.K. isimli şahıslar ise “Kasten Öldürme”suçundan tutuklanarak ceza evine gönderildi.
Eskişehir Eskişehir’deki tren garı otoparkı gelirinin Ankara Demirspor’a ait olması Eskişehir’de bulunan tren garının gelirinin, yapılan ihale sonucu Ankara Demirspor’a gitmesi konusunu değerlendiren Eskişehir Demirspor Kulüp Başkanı Mehmet Ali Hünerliel, “Ankara, İstanbul, Eskişehir, İzmir gibi büyük alanlı garlarda alanların bir kısmını ihale usulü kendi üzerine almış görünüyor. Bu gelirler ihaleli olduğu için yani diğer kulüplerin ya da üçüncü şahısların alması gibi bir olay söz konusu değil” dedi. Eskişehir Tren İstasyonu’nun otoparkında asılı olan tabelada Ankara Demirspor’a ait olduğuna dair ibareler, kent genelinde kafalarda soru işaretlerine neden olmuştu. Eskişehir’deki otoparkın gelirlinin Ankara Demirspor’un kasasına girmesi konusunda Eskişehir Demirspor Kulüp Başkanı Mehmet Ali Hünerliel konuştu. Ankara Demirspor’un otoparkın gelirini ihale yoluyla elde ettiğini belirten Başkan Mehmet Ali Hünerliel, durumda bir usulsüzlüğün olmadığını belirtti. Başkan Hünerliel, 1930 yılında kurulan Eskişehir Demirspor’un da benzer bir girişimi olduğunu ve bu yolla kulübe gelir elde etek istediklerinin altını çizdi. “Büyük alanlı garlarda alanların bir kısmını ihale usulü kendi üzerine almış görünüyor” Konuyla alakalı Eskişehir Demirspor Kulüp Başkanı Mehmet Ali Hünerliel, “O pankartta ‘Bu alan bot Ankara Demirspor Kulübü’ne aittir’ diye yazıyor. Yani gerileri kulübe ait olarak kullanılıyor. Ve gelirleri Ankara Demirspor’a gidiyor. Şimdi bu işin aslı astarı şu; Ankara Demirspor şirketleşmiş bir kulüp. Yeni yani kendine ilave olarak bir şirket kurmuş. Bu şirketi kendi demiryolları arazileri üzerinden veya dış işlerde bu şirket üzerinden ihaleyle kendine mal edindirme gibi olay için kullandığı bir şirket üzerinden yapıyor. Bunu da daha önce işte Ankara, İstanbul, Eskişehir, İzmir gibi büyük alanlı garlarda alanların bir kısmını ihale usulü kendi üzerine almış görünüyor. Bu gelirler ihaleli olduğu için yani diğer kulüplerin ya da üçüncü şahısların alması gibi bir olay söz konusu değil. Onun dışında biz de kendi ait bir otopark edinelim diye uğraştık. Bu konuda sağ olsun siyasilerimizden destekleriyle beraber yakın zamanda işte bir alanı Eskişehir Demirspor’a kazandıracağız inşallah. Bir otopark sahibi olacağız inşallah” dedi. “Biz de kendimize gelir kaynağı elde etmeye çalışan bir kulübüz” Eskişehir Demirspor’un tek gelir kaynağının bir halı saha olduğunu hatırlatarak benzer bir proje üzerlerinde çalıştığını belirten Başkan Hünerliel şöyle devam etti: “Biz işte maddi imkanlarımızın kısıtlı olmasından dolayı şikayetlerimizi, serzenişlerimizi söyledikçe insanlar sanki buranın işte Eskişehir Demirspor dururken Ankara Demirspor’a otopark gelirlerinin gittiği konusunda spekülasyon yaptılar. Bunu da işte insanlar kendileri bizleri düşünerek değil, kendilerini düşünerek yapılan bir spekülasyonlardı bunlar. Bundan dolayı kimi insanlar bilmeden etmeden ulu ortağı her türlü lafı kullanıyor. Yani biz Eskişehir Demirspor olarak Ankara Demirspor’a giden paraların derdinde değiliz. Biz de kendimize gelir kaynağı elde etmeye çalışan bir kulübüz. Biliyorsunuz kulüplerin ayakta kalabilmelerinin tek sebebi maddiyattır. Bu maddiyatı nerelerden temin edebiliriz? Nasıl yapabiliriz? diye uğraşıyoruz. İşte son 2023’ün Nisan ayının 7’sinde 13 ay uğraşmamız ve gayretimizden sonra Basın Şehitler Caddesi üzerindeki halı sahayı Eskişehir Demirspor’a kazandırdık. Onun dışında da başka bir gelirimiz yok. Tabii ki bu gelirle yani ahım şahım bir gelir beraber ne diyecektim işte başka imkânlarda kulübümüze yönlendirebilirsek ayakta kalmanın hesabını yapıyoruz yani.”
Adana Büyükşehir; 450 personel, 100 araç ile haşereyle mücadele ediyor Adana Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Başkanlığı’na bağlı ilaçlama ekipleri, kentin 15 ilçesinde haşere mücadelesini sürdürüyor. Adana Büyükşehir Belediyesi ekipleri insan sağlığını tehdit eden sivrisinek, hamamböceği, karasinek, fare ve pire gibi haşerelerin kontrol altına alınması için çalışmalarına yoğun şekilde devam ediyor. Bu çerçevede özellikle bina bodrumlarındaki hidrofor çukurları, inşaat sahalarındaki su birikebilecek asansör boşlukları ve sığınaklar, foseptikler, yağmur suyu ve kanalizasyon sistemleri, rögarlar, dereler gibi yerleşim yerlerindeki kritik noktalarda düzenli olarak ilaçlama yapılıyor. Bu bölgelerde kullanılan ilaçlar, Sağlık Bakanlığı tarafından onaylı ürünler olup, hem kapalı hem de açık alanlarda etkin bir şekilde kullanılabiliyor. Parklar, gübrelikler, çöp konteynerleri, süs havuzları gibi haşere üremesine neden olan alanlara müdahale edilerek, haşere gelişimi önleniyor. Ayrıca içinde yağmur suyu birikebilecek kullanılmayan otomobil lastikleri toplanarak sivrisinek gelişiminin önüne geçilmesinin yanı sıra, geri dönüşüme gönderilerek çevre kirliliği de önlenmiş oluyor. İl genelindeki derelerde yapılan temizlik ve yol verme çalışmaları ile suyun durgunlaşması engellenerek sivrisineklerin gelişme ortamı haline gelmesi önleniyor. Depremden etkilenen bölgelerde ve yıkım süreci devam eden binaların olduğu alanlarda ise özellikle sineklere yönelik gece ilaçlamalarına ağırlık verilerek, rögarlar, foseptik çukurları, yüzme havuzları ve atık depolama alanları gibi kritik noktalar düzenli olarak kontrol edilip ilaçlanıyor. Büyükşehir ekipleri, gün boyunca 450 personel ve 100 ilaçlama aracıyla 15 ilçede haşere mücadelesini sürdürüyor.