SAĞLIK - 17 Kasım 2019 Pazar 10:57

Doç. Dr. Arslan: "Akciğer kanseri görülme sıklığı artıyor"

A
A
A
Doç. Dr. Arslan: "Akciğer kanseri görülme sıklığı artıyor"

Akciğer kanserinin tüm dünyada kanser türleri arasında erkeklerde en sık ölüme neden olan kanser türü olduğuna dikkat çeken Tıbbi Onkoloji Uzmanı Doç.

Akciğer kanserinin tüm dünyada kanser türleri arasında erkeklerde en sık ölüme neden olan kanser türü olduğuna dikkat çeken Tıbbi Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Deniz Arslan, “Sigara kullanımının artmasıyla birlikte akciğer kanseri görülme sıklığı artmış bulunmaktadır” dedi.


Lara Anadolu Hastanesi Tıbbi Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Deniz Arslan, 17 Kasım Dünya Akciğer Kanseri Günü dolayısıyla akciğer kanserinin belirtileri, riskleri, tedavi süreci, yöntemleri ve neden son zamanlarda bu kadar sık görüldüğüne dair açıklamalarda bulundu. Kasım ayının Akciğer Kanseri Farkındalık Ayı olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Arslan, “Akciğer kanseri dünya genelinde önemli bir sağlık sorunu. Erkeklerde en sık görülen ve kansere bağlı ölümler arasında da en önde geliyor. Akciğer kanserine baktığımızda 1900’lerin başında çok nadir görülürken, sigara kullanımının başlamasıyla birlikte çığ gibi büyümeye başladı. Şu anda da erkeklerde en sık görülen kanserdir” dedi.



“Sigara bırakılmalı”


Akciğer kanserinin birçok nedeninin olduğunu belirten Arslan, nedenlerin başında sigaranın olduğuna dikkat çekti. Sigaranın yaklaşık 5 bin tane kanserojen madde içerdiğini ifade eden Arslan, “Sigara, akciğer kanserinin yanında yemek borusu, mide, pankreas, böbrek, kalın bağırsak kanseriyle de birebir ilintili. Tabii ki sigara sırf kanser yapmıyor. Bunun yanında inmeler, KOAH dediğimiz rahatsızlık, kalp damar rahatsızlıklarına da neden oluyor. Bu nedenle sigara kesinlikle kullanmamalıyız. Kullanıyorsak da kesinlikle hemen bırakmalıyız. Tabiri caizse zararın neresinden dönersek kardır. Sigara dışında ikinci neden ise radon gazı. Radon gazı, toprakta ve kayalarda uranyumun ve toryumun parçalanmasıyla oluşan renksiz, kokusuz bir gazdır. Bu evlerimizde, iş yerlerimizde olabilir. Bunlar da akciğer kanserinin ikincil nedeni. Diğer bir neden ise hava kirliliği. Hava çok önemli. Bunlarda kansere neden olmaktadır. Diğer bir neden ise asbest dediğimiz tozlar. Asbest, nikel, krom bunlar da akciğer kanserine neden olmaktadır” diye konuştu.



“Elektronik sigara masum değil”


Elektronik sigara kullanımının arttığını dile getiren Arslan, “Elektronik sigara içerisinde de benzer dediğimiz grup bir kanserojen madde bulunmakta ve kesinlikle ve kesinlikle yasaklanmış durumda. Kullanılmaması önerilmekte. Fakat kullanımı şu an gittikçe artmaktadır. Mutlaka elektronik sigara kullanılmamalıdır” diye konuştu.


Akciğer kanserinin belirtilerine değinen Arslan, sözlerine şöyle devam etti:


“En sık görülen öksürük. Nasıl bir öksürük bu? Kronik bir öksürük. Üç haftadan uzun süren bir öksürük. Bu balgamlı ya da kuru öksürükte olabilir. Bunun dışında öksürükle kan gelmesi. Bu da akciğer kanserinin diğer belirtisidir. Yine solunum yollarında daralmaya bağlı olarak hırıltılı solunum olabilir. Tümörün ses tellerini, sinirlerini felç etmesi nedeniyle seste kısıklık olabilir. Parmaklarda çomaklaşma olabilir. Kemiklerde yayılma ya da göğüs kafesine yayılması sonucunda şiddetli ağrılar. Bunlar ön belirtiler.”


Akciğer kanserinden korunma yollarını anlatan Arslan, "Sigarayı hiç içmemeliyiz, içiyorsak da bırakmalıyız. Elektronik sigaradan, pipodan, tütünden uzak durmalıyız. Radon gazıyla ilgili evimizde ölçümler yaptırabiliriz. Temiz hava, temiz ortam sağlamalıyız. Yürüyüş ve sporlar yapmalıyız” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Karabük Kar yağışını duyan soluğu burada aldı Kar yağışını fırsat bilen vatandaşlar, Karabük’ün yüksek kesimlerine akın ederek ateş yakıp fotoğraf çektirirken karın keyfini doyasıya çıkardı. Karabük’ün yüksek kesimlerinde kar yağışı gecenin ilerleyen saatlerinde de etkisini sürdürdü. Meteoroloji Genel Müdürlüğünün uyarısının ardından özellikle yüksek rakımlı bölgelerde başlayan kar yağışı, Safranbolu-Bartın kara yolunu beyaza bürüdü. Karayolları ekipleri, daha önce yaptıkları hazırlıklar kapsamında bölgede kar küreme ve tuzlama çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Kar yağışını fırsat bilen vatandaşlar, bin 30 rakımlı Ahmetusta Geçidi’ne akın etti. Bölgeye gelenler ateş yakarak ısınırken, bol bol fotoğraf çektirip karın keyfini çıkardı. İl Emniyet Müdürlüğü Trafik Şube ekipleri de bölgede denetim yaptı. Ekipler, kış lastiği bulunmayan sürücüleri olası olumsuzluklara karşı uyararak, bölgeyi terk etmeleri gerektiğini bildirdi. Sürücülere kar yağışı ve buzlanmaya karşı uyarılarda bulunuldu. Ahmetusta mevkiinde kar yağışının fazla olduğunu öğrendikten sonra eşi ve arkadaşları ile bölgeye geldiklerini ifade eden Selver Yıldırım, araçta kış lastiği bulunmasına rağmen gelmekte zorlandıklarını belirtti. Yıldırım, kar yağışı sonradan bölgedeki atmosferi güzel bulduğunu aktararak çok eğlendiklerini söyledi. Zonguldak’ın Çaycuma ilçesine bağlı Perşembe beldesinden kar için Safranbolu’ya Doğan marka otomobille gelen Alperen Demirkul, "Çok mutluyuz. Aracımızla gelirken biraz zorlandık ama burası beklentimizi karşıladı. Bütün gençler burada. Ekipler de çalışmalarını sürdürüyor" diye konuştu.