EĞİTİM - 17 Ocak 2020 Cuma 12:32

Antalya’da 475 bin 412 öğrenci karne heyecanı yaşadı

A
A
A
Antalya’da 475 bin 412 öğrenci karne heyecanı yaşadı

Antalya’da geçen yıl 9 Eylül Pazartesi günü başlayan 2019-2020 eğitim ve öğretim yılının ilk yarısı sona erdi.

Antalya’da geçen yıl 9 Eylül Pazartesi günü başlayan 2019-2020 eğitim ve öğretim yılının ilk yarısı sona erdi. Kentte bin 711 okulda 475 bin 412 öğrenci karne aldı.


Sömestr tatili olarak da adlandırılan yarıyıl tatili nedeniyle Antalya Milli Eğitim Müdürlüğünce, Konyaaltı ilçesindeki Abdurrahman- Neriman Bileydi Ortaokulu’nda saat 11.00’de karne töreni düzenlendi. Törene, Antalya Valisi Münir Karaloğlu ve İl Milli Eğitim Müdürü Yüksel Arslan da katıldı. İlk olarak ana sınıfı öğrencilerini ziyaret eden Vali Karaloğlu, minik öğrencilere karne ve hediyelerini verdi. Ardından diğer sınıfları da ziyaret eden Karalğlu, velilerle birlikte öğrencilere karnelerini teslim etti. Karnelerini velileriyle birlikte kontrol eden öğrenciler, bir yandan da hediyelerini açtı. Karaloğlu, girdiği sınıflardaki öğrencilerle hatıra fotoğrafı da çekindi.



“Antalya eğitimi her geçen gün daha kaliteli hale geliyor”


Karne dağıtım töreninin ardından gazetecilere açıklamada bulunan Vali Karaloğlu, Antalya’da 475 bin 412 öğrencinin, 39 bin 990 öğretmen ve bin 711 okulla 2019-2020 eğitim ve öğretim yılının ilk yarısını tamamladıklarını bildirdi. Tatile giren öğrenci ve öğretmenleri tebrik ederek iyi tatiller dileyen Karaloğlu, “İnşallah çocuklarımız dinlenmiş olarak zinde bir şekilde 3 Şubat’ta başlayacak olan 2. Öğretim yılına başlamış olurlar. Antalya’da ilk yarıyılda çok ciddi bir sorunla karşılaşmadık. Antalya eğitimi hem fiziki alt yapı olarak hem de içerik bakımından her geçen gün daha kaliteli hale gelerek devam ediyor. İnşallah önümüzdeki dönemde de eğitimi daha ileri gittiği bir dönemi hep beraber yaşayacağız.” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Eskişehir Odunpazarı Belediyesi 2023 Yılı Kurumsal Karbon Ayakizi Raporu hazırladı Odunpazarı Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü, belediye faaliyetlerinin iklim değişikliğine etkilerinin belirlenmesi ve sera gazı etkilerinin azaltılmasını planlayabilmek için Kurumsal Karbon Ayakizi Raporu hazırladı. Odunpazarı Belediyesi, iklim değişikliği ile mücadele kapsamında karbon ayak izini azaltmaya yönelik örnek çalışmalarına devam ediyor. Geçtiğimiz yıl ilki yayınlanan raporun ikincisi belediyenin resmi web sitesinden paylaşıldı. Hazırlanan rapora göre Odunpazarı Belediyesi’nin 2023 yılında kurumsal karbon ayak izinde yüzde 8,8 oranında azalma gerçekleşti. Belediyenin kendi uzman personeli tarafından hazırlanan rapor, doğanın çığlığına kulak ver sloganı ile belediyenin resmi web sitesinde "Karbon ayak izi" raporu yayınlanarak, kamuoyu ile paylaşıldı. Tüm dünyanın ana gündem maddesi olan iklim değişikliği ile mücadele konusunda sera gazı emisyonlarının azaltımına yönelik yasal zorunluluklar beklenirken, Odunpazarı Belediyesi hizmet alımı yapmadan kendi personeli ile gerçekleştirdiği AR-GE çalışmaları sonucunda 2023 yılı kurumsal sera gazı envanteri ve emisyon raporu çalışmalarını tamamladı. İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü personeli tarafından kısa sürede belediye faaliyetleri esnasında motorlu araçlar ve ekipmanlar çalışırken ortaya çıkan emisyonlardan, personelin işe geliş-gidişlerinden kaynaklı emisyonlara kadar geniş çaplı bir hesaplama yapıldı. Kurumsal karbon ayak izinde yüzde 8,8 oranında azalma gerçekleşti Raporda sera gazı envanteri için temel yıl olarak 2022 yılı olarak seçilirken, 2023 yılı raporu bu doğrultuda hazırlandı. Odunpazarı Belediyesi’nin fatura bedellerini ödediği tüm birimlerinin tüketimleri, Belediye’nin sera gazı salım raporunda hizmet birimi olarak değerlendirildi. Yapılan hesaplamalar, “Elektrik Tüketiminden Kaynaklı Sera Gazı Salımları”, “Doğalgaz Tüketiminden Kaynaklı Sera Gazı Salımları” ve “Ulaşımdan Kaynaklı Sera Gazı Salımları” olarak kategorizelendirildi. Hazırlanan rapora göre Odunpazarı Belediyesi’nin 2023 yılında kurumsal karbon ayak izinde yüzde 8,8 oranında azalma gerçekleşti. Kurumsal karbon ayak izini azaltmak için yapılan çalışmalar da yer alıyor Raporda Odunpazarı Belediyesi’nin 2023 Yılında Kurumsal Karbon Ayak İzini azaltmak için yaptığı çalışmalara da yer verildi. Ayrıca 2024 yılında yapılacak çalışmalarda raporda yer aldı. Hazırlanan bu rapor ile birlikte; belediye faaliyetlerinin iklim değişikliğine etkisinin hesaplanması, mevcut ve gelecekteki yasal düzenlemelere hazırlık sağlanması, karbon yönetiminde riskli ve sorunlu noktaların belirlenmesi, TS EN ISO14064-1:2019’a uygun sera gazı emisyonlarının raporlanması, kurumsal karbon yönetim planı oluşumuna katkı sağlanması, çalışanların iklim değişikliği, enerji verimliliği ve sürdürülebilirlik konularında bilinçlendirilmesi hedefleniyor.
İstanbul Esenyurt’ta kurbanlıklara sıkı kontrol Esenyurt Belediyesi, Anadolu’nun çeşitli bölgelerinden kurban satış alanına getirilen kurbanlıkları sıkı kontrolden geçiriyor. Alana girişlerde belediyenin veteriner hekimleri ile zabıta ekipleri tarafından evrak ve küpe kontrolleri tamamlanan kurbanlıklara çadırlarda sağlık taraması da yapılıyor. Esenyurt’ta kurulan kurban satış alanına yurdun dört bir yanından kurbanlıklar gelmeye başladı. Esenyurt Belediyesi de vatandaşların dini vecibelerini daha sağlıklı bir şekilde yerine getirmeleri, alana sağlıksız ve kaçak hayvan girişlerinin önlenmesi için denetimlerini sıkılaştırdı. Belediyenin veteriner hekimleri ve zabıta ekipleri denetimler kapsamında kurban pazarının girişinde kurbanlıkların evrak, küpe ve sağlık kontrollerini yaparak alana girişlerine izin veriyor. Selahaddin Eyyubi Mahallesi’nde, 38 bin metrekare üzerine kurulan kurban pazarında 24 saat boyunca hizmet veren ekipler, sağlık kontrollerini çadırlarda da sürdürerek kurbanlıklarla ilgili sorunlarda da vatandaşlara yardımcı oluyor. “Buradan çok memnunum” Bu yıl çadırların eksiksiz bir şekilde kendilerine teslim edildiğini söyleyen kurban satıcısı Bülent Ekmekçi, “Ardahan Göle’den geliyorum. Yaklaşık 7 yıldır Esenyurt kurban pazarında satış yapıyorum. Buradan çok memnunum. Bu sene özellikle ihtiyaçlarımız eksiksiz hazırlanmış. Çadırımız, su ihtiyacımız, lavabolarımız hepsi çok güzel. Veteriner hekimlerimiz sürekli hayvanlarımızı kontrol ediyor. Buraya dün geldim ve 15 tane kurbanlık sattım. Satışlarımız da güzel” diye konuştu.
Van Van’da fabrika işçisinin kopan eli ameliyatla yerine dikildi Van’da bir fabrikada çalışan işçinin çimento karıştırma makinesiyle kesilen eli, Van Eğitim ve Araştırma Hastanesine yapılan başarılı operasyonla yerine dikildi. Uşak’tan gelerek iş gereği Van’ın Çaldıran ilçesine yerleşen Koray Yılmaz (35) isimli işçi, çalıştığı fabrikada kolunu çimento karıştırma makinesine kaptırdı. Çimento karıştırma makinesine kaptırdığı sol kolu bileğinden kopan Yılmaz, daha sonra 3 saat içinde Van Eğitim ve Araştırma Hastanesine sevk edildi. Burada El Cerrahisi Op. Dr. Yener Yoğun ve ekibi tarafından acil ameliyata alınan Koray Yılmaz’ın kopan eli, 7 saat süren başarılı operasyonun ardından yerine dikildi. "Hastanemizde zorlu bir ameliyat yapıldı" Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Hastane Başhekimi Doç. Dr. Remzi Sarıkaya, El Cerrahi Merkezinin başarılı operasyonlara imza attığını belirtti. El Cerrahisi Op. Dr. Yener Yoğun’un öncülüğünde tıptaki en zor ameliyatlardan biri olan replantasyon vakasının gerçekleştirildiğini ifade eden Başhekim Sarıkaya, “Ameliyat sonrası hastamızın sağlık durumu iyiye gidiyor. Bütün ekibimizi kutluyorum. Ameliyat sonrasındaki süreçte çok önemlidir. Bunun için çok yakın takip gerektiriyor. Bu süreç de çok başarılı gidiyor. Hastanemizde böylesi büyük ameliyatların yapılıyor olduğunu görmek bizi mutlu ediyor” dedi. “Acil müdahale edebilme şansımızı bulduk” Hastanın 12 gün önce çimento karıştırma makinesine kolunu kaptırdığını hatırlatan El Cerrahisi Op. Dr. Yener Yoğun ise “Uzvun kesi değil de koparak ampute olması şeklinde bir kazaydı. Yaklaşık 3 saat içerisinde hasta hastanemize giriş yaptı. Biz de hastayı acil servisten direkt ameliyathaneye çıkardık. Normalde majör ampütasyon dediğimiz el, bilek ve omuza doğru olan yaralanmalar diye geçer. Majör ampütasyon vakalarda yaklaşık 6 saatlik bir süre vardır. Bizler de zamanlama olarak acil müdahale edebilme şansımızı bulduk. Hemen ameliyathaneye aldık. Bir ortopedi ile plastik cerrahi uzmanımız da hemen ameliyata geldi. Kopan uzvun damarını diktik, arteri diktik, kemiği kırıktı kemiği de tespit ettik, sinirin biri proksimal dediğimiz dirsek taraftan koptuğuna müdahale etmedik. İkinci aşamaya bıraktık. Bu süreçlerde sıkı takip de gerekiyor, burada yine hemşire arkadaşlara ve diğer pansuman yapan arkadaşlara da teşekkür etmek istiyorum. Çünkü ameliyattan sonra ben direkt burada kalarak takibini yaptım. Hastayı saatlik kontrol etmek gerekiyordu. Çünkü majör ampütasyonlarda hastanın durumunun kötüleşme ihtimali de var. Hem sinir yapılanması ve tendon yapılandırması dediğimiz rekonstrüksiyonu yapacağız. Yaklaşık 3-4 aylık süre sonucu elin iyileşmesi lazım, diğer süreçleri de yapacağız” diye konuştu. Makineyi temizlediği sırada elinin koptuğunu ve olaydan 3 saat sonra hastaneye yetiştirildiğini anlatan Koray Yılmaz isimli hasta da ameliyatının başarılı geçtiğini belirterek, operasyonu gerçekleştiren ekibe teşekkür etti.
Kayseri Kayseri Büyükşehir Belediyesi, ÇEVREFEST’te yerini alıyor Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç; 5-9 Haziran 2024 tarihleri arasında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından Ankara Millet Bahçesi’nde düzenlenecek olan ÇEVREFEST etkinliğinde Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nin de yerini alacağını duyurdu. Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, konu ile ilgili yaptığı açıklamada, bir taraftan kenti daha yaşanabilir bir hale getirmek için çevreci projelere imza atarken, diğer taraftan çevre dostu etkinliklerde yer aldıklarını kaydetti. Başkan Büyükkılıç, 5-9 Haziran 2024 tarihleri arasında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından Ankara Millet Bahçesi’nde düzenlenecek olan ÇEVREFEST etkinliklerine Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nin de katılım göstereceğini duyurdu. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nca Ankara Başkent Millet Bahçesi’nde ’Hepimizin bir dünyası var’ temalı ’ÇEVREFEST’ isimli festivalde yer alacaklarını vurgulayan Büyükkılıç, “Ankara’daki ÇEVREFES’te şehrimizi, zenginliklerini ve Kayseri Büyükşehir Belediye’miz, çevreci yatırımlarını ve iyi uygulamalarını tüm katılımcılara örnek olması bakımından tanıtma imkânı bulacaktır” şeklinde konuştu. Çevre Haftası çerçevesinde gerçekleşecek etkinlikler, söyleşiler, atölye çalışmaları, kitap fuarının yer alacağı ÇEVREFEST, 9 Haziran tarihine kadar sürecek.