GENEL - 04 Haziran 2020 Perşembe 12:43

Üniversite-Sanayi İşbirliği Programına AÜ’den 2 proje

A
A
A
Üniversite-Sanayi İşbirliği Programına AÜ’den 2 proje

Üniversite sanayi işbirliği ile sanayiye yönelik doktoralı insan kaynağının yetiştirilmesi amacıyla oluşturulan TÜBİTAK 2244-Sanayi Doktora Programı kapsamında Akdeniz Üniversitesi’nin iki projesi desteklenmeye hak kazandı.

Üniversite sanayi işbirliği ile sanayiye yönelik doktoralı insan kaynağının yetiştirilmesi amacıyla oluşturulan TÜBİTAK 2244-Sanayi Doktora Programı kapsamında Akdeniz Üniversitesi’nin iki projesi desteklenmeye hak kazandı.


2023 yılı hedefleri kapsamında sanayide ihtiyaç duyulan doktora derecesine sahip nitelikli insan kaynağının üniversite- sanayi işbirliği ile yetiştirilmesi, sanayide doktoralı araştırmacı istihdamının teşvik edilmesi, üniversite/araştırma altyapısı ve sanayi işbirliğinin geliştirilmesi amacı ile TÜBİTAK BİDEB tarafından, 2244 Sanayi Doktora Programı çağrısı hazırlandı. Bu destek program ile; Doktora öğrencilerine burs, özel sektör kuruluş/kuruluşlarına doktoralı araştırmacı istihdam desteği sağlanıyor.


İşbirliği süreçlerini AKDENİZ TTO’nun yürüttüğü ve yönetici kuruluş olarak Akdeniz Üniversitesi’nin yer aldığı, Antalya OSB bölgesinde faaliyet gösteren Ar-Ge Merkezi Cantek Sogˆutma Mak. Turı·zm San. ve Tı·c. A.Ş. firması ve Antalya Teknokent firması Bı·lkav Egˆitim Danıs¸manlık A.Ş. destek almaya hak kazandı.


Destek almaya hak kazanan projeler kapsamında; Ziraat Mühendisliği, Bilgisayar Mühendisliği, Elektrik-Elektronik Mühendisliği, Turizm ve Otel İşletmeciliği ihtisas alanlarında toplamda 13 doktoralı insan kaynağının yetiştirilmesi ve sürdürülebilir üniversite-sanayi işbirliğinin tesis edilmesi sağlanacak.


Projelerin sanayiye yönelik bölgedeki üniversite sanayi işbirliğinin ve nitelikli insan kaynağı gelişiminin ivmelenmesine katkı sağlayacağını belirten Akdeniz TTO Merkez Müdürü  Doç. Dr. Olgun Kitapcı, “Proje Yöneticisi Prof. Dr. Erol Gürpınar ve akademik danışmanlar Prof. Dr. Şule Orman, Prof. Dr. Beykan Çizel, Prof. Dr. Melih Günay, Dr.Öğretim Üyesi Murat Ak ve Öğr.Gör. Dr. Yalçın Albayrak hocalarımızı ve firmalarımızı tebrik eder, başarılarının devamını dileriz. Üniversite sanayi işbirliği, doktoralı insan kaynağının bölgede kelebek etkisi yaratmasını temenni ederiz” diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Giresun Kadınlar baharla birlikte pazarda doğal ürünleri satıyor Baharın gelmesiyle kadınlar pazarındaki ürün çeşitliliği de arttı. Çoğu doğada kendiliğinden yetişen dikenucu, geldirdik, kabalak gibi bitkileri toplayarak kendi yetiştirdikleri ürünlerle beraber ilçe pazarında satan kadınlar aile ekonomilerine katkı sağlıyor. Giresun’un köylerinde yaşayan kadınlar, evde yaptıkları yöresel ürünler ile yetiştirdikleri sebze ve meyveleri ilçelerin pazarlarında satarak aile ekonomilerine katkı sağlıyor. Kendi yetiştirdikleri ürünlerle beraber, doğada kendiliğinden yetişen bitkilerin de pazarda yoğun ilgi gördüğünü anlatan Atike Sefer, “Bahar mevsimi geldiği için pazarda sattığımız ürünlerde arttı. Kendi yetiştirdiğimiz lahana, bezelye, kıvırcık, yeşil soğan gibi ürünlerin yanı sıra doğada kendiliğinden yetişen kabalak, galdirik, dikenucu olarak bilinen melocan da toplayarak pazara getiriyoruz. Bu tezgahta sattığım her şey organik ve tazedir. Köyde sabah erken saatlerde tarlalardan topladığım sebze ve meyveleri pazara getiriyorum. Yeter ki üretim olsun üretilen her şeyin pazarda müşterisi oluyor” dedi. Üretilen her ürünün pazarda yeri var Her ne kadar kadınlar pazarı olsa da üreten herkese pazarda yer olduğunu ifade eden Aydın Öztürk ise, “Artık köylerde pek üreten kalmadı. Köylüler de gelip lahanasını pazardan alır duruma geldi. Oysaki köylerde sadece ekip diktiğin değil doğada kendiliğinden yetişen birçok bitki de ihtiyaçlarını karşılamaya yetiyor. Ben bir emekli olmama rağmen köyde üretip gelip pazarda satıyorum ve ihtiyacımı karşılıyorum. Üreten herkese pazarda yer olduğu gibi üretilen her şeyinde alıcısı oluyor” dedi.