YEREL HABERLER - 07 Ocak 2012 Cumartesi 12:58

SIRADIŞI SERGİ AKM`DE AÇILDI

A
A
A
SIRADIŞI SERGİ AKM`DE AÇILDI

Ressam Erkan Gürkan’ın ’Ustadan Tükenmez Kalem Mucizesi’ adlı ilk sergisi, Antalya Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Kadir Alkış’ın katıldığı törenle açıldı. Sergi 16 Ocak’a kadar açık olacak.
Antalyalı ressam Erkan Gürkan’ın ’Ustadan Tükenmez Mucizesi’ adlı resim sergisi, Büyükşehir Belediyesi’nin desteğiyle Antalya Kültür Merkezi (AKM) fuaye alanında açıldı. Serginin açılış törenine Antalya Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Kadir Alkış, Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Akgün Keskin Sakarya, sergideki eserlerin yaratıcısı ressam Erkan Gürkan ve sanatseverler katıldı. Serginin açılış konuşmasını yapan Ressam Erkan Gürkan, 68 yaşında olduğunu ve 55 yıldır resim sanatıyla uğraştığını kaydetti.
BU TEKNİĞİN 9 KURALI VAR
Birçok teknikle resim yaptığını ifade eden Gürkan, bu tükenmez kalem tekniğini kendisinin geliştirdiğini belirtti. Bu tekniği 9 farklı kuralla oluşturduğunu anlatan Gürkan, “Kuralları da kendim buldum. Bu kurallar mevcut tekniklerin tam tersidir. Eserlerimi en az 400 bin, en fazla 1,5 milyon tükenmez kalem darbesiyle oluşturuyorum. Günde 8 saat çalışarak, eserlerimi 2 ile 5 hafta arasında tamamlıyorum. Her çalışmamda sadece bir kalem kullanıyorum” dedi. Ressam Erkan Gürkan, serginin açılışına destek veren Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın’a teşekkür etti.
SANATSEVERLER HAYRAN KALDI
Konuşmanın ardından sergi, kurdelenin kesilmesiyle açıldı. Sanatseverlerin hayran kaldığı sergiyi gezen Başkanvekili Kadir Alkış, çok beğendiği bir eseri satın aldı. Alkış, ilk kez bu teknikle yapılmış eserleri gördüğünü belirterek, sanata katkısından dolayı ressam Erkan Gürkan’a teşekkür etti.
56 ESER YER ALIYOR
Gürkan’ın yıllardır en yakınlarından bile sır gibi sakladığı tekniğiyle yaptığı yüzlerce eserinden sadece 56’sı sergide yer alıyor. Sergilenen eserler arasında Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün portreleri, Antalya manzaraları, çeşitli doğa ve portre çalışmaları yer alıyor. Sergi 16 Ocak Pazartesi gününe kadar açık kalacak.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Adana Dede Korkut hikayeleri Türklerde kadının konumunu ortaya koyuyor Çukurova Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Refiye Şenesen, “Türk Kültüründe Dede Korkut Kitabı” adlı konferansında Dede Korkut hikayelerindeki kadının konum ve önemine değindi. Prof. Dr. Şenesen, Çukurova Üniversitesi Türkoloji Araştırmaları Merkezi’nde (ÇÜTAM) verdiği konferansta, Dede Korkut Hikayelerinde genel olarak Oğuzların birtakım mücadelelerinin yer aldığını ifade ederek, “Bu mücadelelerin ikisi Oğuzların kendi aralarında yaptıkları mücadelelerdir. Bunlardan birinde Dirse Han ve oğlu Boğaç Han arasında geçer. Bir başka mücadele ise İç Oğuz ve Taş Oğuz karşılaşır” dedi. Prof. Dr. Şenesen, şunları kaydetti: “Dede Korkut Hikayelerinde sağlam temellere oturtulmuş bir sosyal yapıyla karşılaşırız. Eski kültür hayatımızı ile ilgili zengin bilgiye bu hikayelerde rastlıyoruz. Hikayelerde toplumun başında hanlar hanı diye gösterilen Begil oğlu Emren Hikayesinde padişah olarak ifade edilen Bayındır Han vardır. Bayındır Han’ın hikayelerindeki rolü beylere akın izin vermek, divanı toplamak, yılda bir defa büyük bir ziyafet vermektir. Hikayelerde kahraman olarak görünmez.” Dede Korkut Hikayelerinde hemen hemen tüm hikayelerde kadının önemli bir yer tuttuğunu söyleyen Ç.Ü. Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Refiye Şenesen, “Kadın bir güzellik sembolü olmanın yanında sosyal hayat içinde erkeğin yanında onun eşi ve ortağı olarak yer alır. Kadın sosyal hayat içinde düşüncesi alınan, eş seçiminde özgür, vefa duygusu gelişmiş, anne, iffet sahibi, saygı duyulan biridir. Bu özelliklerinin yanı sıra ata biner, kılıç kullanır, ok atar ve erkeklerle yarışır” şeklinde konuştu. Konferans sonunda Prof. Dr. Refiye Şenesen’e teşekkür belgesi verilirken hatıra fotoğrafı çekimi de gerçekleştirildi.