GENEL - 19 Kasım 2020 Perşembe 15:04

Gülüklü Çorba üretimi tescillenen restoran sayısı artıyor

A
A
A
Gülüklü Çorba üretimi tescillenen restoran sayısı artıyor

Alanya’nın tescilli lezzeti olan Gülüklü Çorba’yı geleneksel tarife bağlı kalarak hazırlayan işletmelerin “Tescilli Lezzet Noktası” olarak belirlenmesi çalışmaları devam ediyor.

Alanya’nın tescilli lezzeti olan Gülüklü Çorba’yı geleneksel tarife bağlı kalarak hazırlayan işletmelerin “Tescilli Lezzet Noktası” olarak belirlenmesi çalışmaları devam ediyor. Yapılan kontrollerde gönüllü olarak bildirimde bulunan 8 lokanta ziyaret edildi ve kontrollerin ardından uygunluğu sağladığı tespit edildi.



Alanya mutfağının en önemli lezzetlerinden biri olan Gülüklü Çorba, Alanya Belediyesi tarafından Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından ’Alanya’ adına tescillenmiş ve tarifi koruma altına alınmıştı. Tescilli lezzetin korunması ve tarife uygun olarak hazırlayıp sunan işletmelerin belirlenmesi amacıyla Alanya Belediyesi, İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, Alanya Lokantacılar ve Pansiyoncular Odası ve Alanya Hamdullah Emin Paşa (AHEP) Üniversitesi’nden oluşan kontrol heyeti, saha çalışmalarında ikinci turu tamamladı.



Geleneksel tarife sadık kalarak Gülüklü Çorba hazırlayan işletmelerin belirlenmesi ve duyurulması amacıyla yapılan kontrollerde gönüllü olarak bildirimde bulunan 8 lokanta ziyaret edildi ve yapılan kontrollerin ardından uygunluğu sağladığı tespit edilerek “Gülüklü Çorba Üreten Tescilli Lezzet Noktası” olarak belirlendi. Yapılan kontrolleri değerlendiren Alanya Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Sevda Çapa, “Gülüklü Çorba’nın tescillenmesi, Alanya Mutfağının korunması ve doğru bilgilerle gelecek yıllara taşınması açısından en önemli çalışmalarımızdan birisidir” dedi.



“Tanıtımlarına destek vereceğiz”


Bu çalışmayı anlamlı kılacak en önemli unsurun öncelikle Alanya’daki restoranların tarife sadık kalması olduğunu belirten Çapa, “Bu sebeple, bugün Tescilli Lezzet sunduğunu belgelemek isteyen işletmelerimiz ziyaret edildi ve Gülüklü Çorba’yı tarife uygun ürettikleri tespit edilerek ‘Tescilli Lezzet Noktası’ olarak onaylandı. Önümüzdeki günlerde, ‘Tescilli Lezzet Noktası’ olarak onaylanan tüm işletmelerimizin haritalandırılması çalışmaları ile tanıtımlarını destekleme çalışmalarına başlanacak” dedi.



“Alanya mutfağına saygı ve değer katıyor”


Alanya Lokantacılar Odası Başkanı Hüseyin Değirmenci ise, “Alanya Gülüklü Çorbası’nın tescillenmesi, şehrin ortak hafızasında önemli bir yere sahip bir lezzetin korunması ve şehir dışından gelen misafirler tarafından da bilinir hale gelmesi açısından önemli bir çalışma. Gülüklü Çorbayı aslına uygun olarak yaptığını beyan eden işletmelerimize ziyarette bulunduk. Ziyaretlerimiz neticesinde Asalet Restoran, Has Başaran Restoran, Hünkar Sofrası, Nane Limon Cafe, Ramazan Usta’nın Yeri, Şahinkaya Aile Lokantası, Teras Cafe ve Zencefil Cafe’nin geleneksel tarife uygun üretim yaptıkları tespit edilerek ‘Tescilli Lezzet Noktası’ oldukları belgelendirildi. Bu belge sayesinde Alanya’daki vatandaşlarımız ve şehir dışından gelen misafirlerimiz gerçek Gülüklü Çorba içtiklerinden emin olabilecek. Alanya Mutfağına özen gösteren ve menülerinde geleneksel lezzetlerimize yer veren değerli işletmecilerimize teşekkür ederim” diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Trabzon Türk balıkçı tekneleri okyanusları mesken tuttu Türkiye’de bin 600 kadar endüstriyel balıkçı teknesi bulunurken bu tekneler yurt içi ve yurt dışı sularda avcılık yapıyor. Ülkemizde denizlerde 15 Nisan’da başlayan av yasağının ardından bazı balıkçı tekneleri ağırlıklı olarak Atlas ve Hint Okyanusu’na yönelerek avcılık yapıyor. Türkiye, Afrika ülkeleri başta olmak üzere 12 ülkeyle balıkçılık konusunda antlaşması yaparken, 15 ülke ile de antlaşma yapmak üzere müzakereler sürüyor. Türkiye’den yapılan uluslararası anlaşmalar kapsamında Türk balıkçı gemileri ağırlıklı olarak Atlas Okyanusu’nun Batı Afrika sahilleri olmak üzere Fas, Moritanya, Fildişi Sahili, Somali gibi ülkelerin sularında tıpkı Karadeniz, Ege, Marmara ve Akdeniz’de olduğu gibi farklı balık çeşitlerini avlıyor. Uluslararası sularda avlanan gemilerin çoğunluğunu Doğu Karadeniz’den giden balıkçı gemileri oluştururken, Türkiye şu ana kadar Afrika ülkeleri başta olmak üzere 12 ülkeyle balıkçılık konusunda antlaşması yaptı. 15 ülke ile anlaşma yapmak üzere müzakereler devam ediyor. Türkiye karasuları dışında onlarca balıkçı teknesi, 2 binin üzerindeki tayfası ile avlanma yaparken, son yıllarda ülkemizde gerek iklimsel değişiklik gerekse çevresel faktörlerden dolayı su ürünleri avcılığı üretiminde yaşanan dalgalanmalar endüstriyel balıkçılık yapan balıkçı teknelerinin zor duruma düşmesine neden oluyor. Hem balıkçıların avlanma miktarını nispi olarak artırmak hem yeni ürün alanları bulmak için son yıllarda Türkiye su ürünleri üretiminin olduğu ülkelerle beraber ikili balıkçılık antlaşmaları yaparak bu doğrultuda Atlas ve Hint Okyanusu’nun yolunu tuttu.
Kayseri ERÜ, THE 2024 Asya Üniversiteleri sıralamasında ilk 500’de Dünyanın en itibarlı üniversite derecelendirme organizasyonlarından birisi olan Times Higher Education (THE) 2024 Asya Üniversiteleri Sıralaması açıklandı. Açıklanan sıralamaya göre Erciyes Üniversitesi (ERÜ) en iyi 401-500 üniversite aralığında sıralanarak önemli bir başarı elde etti. THE 2024 Asya Üniversiteleri Sıralaması açıklandı. 2023 yılına ait kurumsal veriler dikkate alınarak gerçekleştirilen THE Asya 2024 sıralamasında Türkiye’den 75 üniversite sıralamaya girdi. Açıklanan sonuçlara göre, ERÜ en iyi 401-500 üniversite aralığında sıralanarak önemli bir başarı göstererek, devlet üniversiteleri arasında ise 13. sırada yer aldı. THE Sıralama Sistemi Asya üniversitelerini, dünya üniversiteleri sıralamasında kullandığı Öğretim, Araştırma Ortamı, Araştırma Kalitesi, Endüstri ve Uluslararası Görünürlük olmak üzere 5 ana başlıkta 18 göstergeye göre derecelendirmekte olup, toplam puan belirlenirken Araştırma Kalitesi yüzde 30, Araştırma Ortamı yüzde 28, Öğretim yüzde 24.5, Endüstri yüzde 10 ve Uluslararası Görünürlük ise yüzde 7.5 oranında ağırlığa sahip bulunmaktadır. Erciyes Üniversitesi’nin kuruluşundan itibaren her zaman kendinden söz ettiren ve her zaman üst derecelerde yer alan bir Üniversite olduğuna dikkat çeken ERÜ Rektörü Prof. Dr. Fatih Altun, bu önemli başarıya katkı sağlayan tüm ERÜ mensuplarına teşekkür etti.
Amasya Türkiye şampiyonu güreşçi Kaan Buğra Yüksel ve arkadaşları şehir turu attı Okullar Arası Küçükler Serbest Güreş Türkiye Şampiyonası’nda Türkiye şampiyonu olan güreşçi 13 yaşındaki Kaan Buğra Yüksel ve madalyalar kazanan arkadaşları Berat Öztürk ile Emirhan Kadir Şehri, döndükleri memleketleri Amasya’nın Taşova ilçesinde araçlarla şehir turu attı. Taşova Belediyesi Spor Kulübü ve Atatürk Ortaokulu güreşçileri Türkiye şampiyonu Kaan Buğra Yüksel, Türkiye üçüncüsü Berat Öztürk ve Türkiye beşincisi Emirhan Kadir Şehri, Edirne’deki şampiyona sonrası döndükleri memleketlerinde okul arkadaşlarının alkışları eşliğinde belediye başkanının makam aracına binerek konvoyla şehit turu atıp başarılarını kutladılar. Pikapla halkı selamlayarak belediye binasına geçen güreşçilere altın hediye eden Taşova Belediye Başkanı Ömer Özalp, “Sporcularımızı bu başarılarından dolayı kendileri başta olmak üzere hocalarımı, ailelerini kutluyorum. Evlatlarımızdan inşallah dünya birinciliği bekliyoruz. Sonuna kadar yanlarında olacağız” dedi. 6. sınıf öğrencisi Türkiye şampiyonu Kaan Buğra Yüksel, “Birinci olmak çok güzel bir duygu. İnşallah daha da çalışıp, daha büyük dereceler yapmayı düşünüyorum” diye konuştu. Berat Öztürk ve Emirhan Kadir Şehri de daha çok çalışacaklarının sözünü verdiler. Antrenör Abdulkadir Duyum, “Sporcularımın böyle bir başarı elde etmesi bizleri çok mutlu etti. İnşallah daha iyi başarılarla, daha iyi yerlerde bu çocuklarımızı göreceğiz. Bundan sonraki hedefimiz büyük yaş gruplarında sporcularımızı şampiyon olup milli takıma katmak. Sonrasında Avrupa, dünya şampiyonalarına kadar başarı elde etmek ve madalya kazanmak” şeklinde konuştu. Beden Eğitimi Öğretmeni Okan Aydın ile Taşova Gençlik Merkezi Müdürü Sercan Şenel ise sporcularıyla gurur duyduklarını söyledi.