EKONOMİ - 01 Mayıs 2021 Cumartesi 11:07

(Özel) Topraksız tarımın en uzun ömürlü çiçeği Antalya’dan Avrupa ülkelerine gönderiliyor

A
A
A
(Özel) Topraksız tarımın en uzun ömürlü çiçeği Antalya’dan Avrupa ülkelerine gönderiliyor

Ana vatanı Güney Amerika olan Antoryum (Anthurıum) çiçeği, 2002 yılında ilk defa topraksız tarımla Antalya’da üreten firma tarafından, çiçeğinin dal fiyatı 8 liradan Romanya, Ukrayna ve Bulgaristan’a ihraç ediliyor.

Ana vatanı Güney Amerika olan Antoryum (Anthurıum) çiçeği, 2002 yılında ilk defa topraksız tarımla Antalya’da üreten firma tarafından, çiçeğinin dal fiyatı 8 liradan Romanya, Ukrayna ve Bulgaristan’a ihraç ediliyor.


4 dekar alanda yıllık ortalama 350-400 bin dal ürün elde eden Ziraat Mühendisi Deniz Böcek, Antoryum çiçeğinin Türkiye’de üçüncü Antalya’nın tek üreticisi olduklarını ifade ederek, 365 gün hasat yapıldığını ve topraksız üretimle yüzde 40 daha fazla verim aldıklarını söyledi.



Antalya’nın ilk ve tek üreticisi


4 dekar kapalı alanda topraksız tarımla üretim yaptıklarını dile getiren Ziraat Mühendisi Deniz Böcek, “Türkiye’de çok nadir olarak üretilen bir çiçek çeşidi Antoryum çiçeğini üretiyoruz. Antalya’nın ilk ve tek üreticiyiz. 4 dekar alanda topraksız tarımda üretim yapmaktayız. Seradaki bütün sistem otomasyona bağlı. Girdiğimiz değerlerin neticesinde bilgisayarlar otomatik olarak bitkinin sıcaklığını, nemini ve sulamasını yapmaktadır” dedi.



Vazo ömrü en uzun çiçek


Antoryum çiçeğinin en önemli özelliğinin dayanıklı ve vazo ömrünün uzun olduğunu kaydeden Deniz Böcek, “Yaklaşık 40 güne kadar dayanan çeşitlerimiz var. Bu özelliği ile diğer çiçeklerden ayrılıyor. Satışlarımız yurt içi ve yurt dışına yapılıyor. Yurt içinde genellikle İstanbul pazarına gidiyor. Yurt dışı olarak da Romanya, Ukrayna ve Bulgaristan’a sevkiyatlarımız oluyor” şeklinde konuştu.



Yurt dışına dal fiyatı 8 lira


Antoryum çiçeğinin tane olarak satıldığını ifade eden Deniz Böcek, “Bu çiçek demet olarak satılmaz. Dal fiyatları yurt içi 6 lira, yurt dışı 8 liraya satış yapıyoruz. Bizim burada 12 ayrı renkte çiçeğimiz var. Bu çiçeğin hasatı 365 gün yapılıyor. Belli bir günü yok, sipariş durumuna göre gün içerisinde hasat yapabiliyoruz” dedi.



Topraksız tarımda yüzde 40 daha fazla ürün


Antoryum çiçeğini üretmek için kurulum aşamasının oldukça maliyetli olduğunu kaydeden Deniz Böcek, topraksız tarımda üretim yaptıkları için topraklı seraya göre hastalıkların olmaması, kökten dolayı gelebilecek hastalıkların önüne geçtiklerini söyledi. Topraksız üretimin, topraklı üretime göre veriminin yüzde 40 oranında daha fazla olduğunu ifade etti.


Özel günlerde satışlarının normalde her yıl çok fazla gerçekleştiğine de değinen Deniz Böcek, “Sevgililer günü, Anneler günü, 8 Mart Dünya Kadınlar günü ve Öğretmenler günü bizim özel günlerimizdir ve satışlarımız artmaktadır. Bu sene biraz düşüş yaşayacağız, bu açığı da internet satışlarıyla kapatmaya çalışacağız. Antoryum çiçeğini diğer çiçeklerden ayıran bir özelliği, yapraklarının da satılıyor olması. Yaprakları genellikle çelenk ve aranjman yapımında kullanılıyor” diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ordu Ordu’da yumurta üretimi yıllık 40 milyonu aştı Ordu Yumurta Üreticileri Birliği Başkanı Celal Sezgi, ilde yıllık 40 milyon adedin üzerinde yumurta üretimi yapıldığını, bu yumurtaların Türkiye’de 10 binden fazla market raflarında satışa sunulduğunu söyledi. Sezgi, tavukların aynı zamanda kahverengi kokarca zararlısını da yiyerek azaltan bir özelliği olduğunu belirtti. Ordu’da yumurta üretimi, Büyükşehir Belediyesi ile İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından hayata geçirilen projeler ve destekler ile yaygınlaşıyor. İl genelinde yıllık üretimi yapılan 40 milyon adetten fazla yumurta, ülke genelinde 10 binden fazla marketin raflarında satışa sunuluyor. İldeki yumurta üretiminin ilerleyen süreçte daha da artması hedefleniyor. “Ordu yumurtasının Türkiye’de marka olacağını tahmin ediyoruz” Ordu Yumurta Üreticileri Birliği Başkanı Celal Sezgi, ilde yeni yapılan projeler ile birlikte yumurta üretiminin arttığını söyledi. İl genelinde yıllık 40 milyon adedin üzerinde yumurta üretimi olduğuna değinen Sezgi, “Hibe çalışmaları ve yeni projeler ile birlikte artarak devam ediyor. Ordu Büyükşehir Belediyemiz ile ortaklaşa sürdürdüğümüz ciddi projeler var, o projelerin hayata geçirilmesi ile beraber gerçekten Türkiye’de marka olarak raflarda olan bir ürün haline geleceğini tahmin ediyoruz” diye konuştu. “Orta Doğu’daki savaş gerilimi nedeniyle ihracat durma noktasına geldi, yumurta fiyatları yarıya indi” Sezgi, yumurta fiyatlarında yarı yarıya bir düşüş yaşandığını ifade ederek, “Şu anda üretici adına tedirginlik vere bir durum yaşıyoruz, sebebi de Orta Doğu’daki savaş gerilimi nedeniyle Süveyş Kanalı kapandı ve ihracat yüzde 90 durdu. İhracat ürününün tamamen iç piyasaya yönelmesi yumurtada yüzde 100 oranında bir fiyat indirimine sebep oldu. Şu anda gıda ürünleri arasında fiyatı düşen tek ürün yumurta diyebiliriz. Bu tüketici adına sevindirici bir durum ancak bir üretici birliği olarak eğer gider kalemlerinde bir iyileşme olmadan yumurta fiyatları düşerse bu üretimin her geçen gün daha da azalacağı anlamına gelmekte. Ramazan ayından önce 140 TL bandında olan 30’lu yumurta şuanda 65 liraya kadar geriledi, bu da üreticiler için kaygı verici bir durum” şeklinde konuştu. “Tavuklar kahverengi kokarca ile mücadelede etkili” Amerika ve Avrupa ülkelerinde tarım alanlarında ciddi zararla neden olan kahverengi kokarcanın geçen yıl itibariyle bölgede etkili olduğunu ve ciddi zararlar verdiğini söyleyen Sezgi, tavukların bu zararlı ile mücadelede etkili bir rol oynadığını ifade etti. Sezgi, “Gözlemlediğimiz, bakanlığımızın yaptığı kimyasal ilaçlamanın yanı sıra tavuğun kokarca ile mücadele etkin bir rol oynaması. Tavuğun yaylım alanlarında kokarca popülasyonu çok az çünkü tavuğun severek beslendiği bir protein kaynağı. Kokarca ile mücadelede özellikle köylerde ikamet eden vatandaşlarımızın tavuk besleyip popülasyonu arttırmasını, kokarca ile mücadele tavuğu da kullanmasını öneriyoruz” ifadelerine yer verdi.