YEREL HABERLER - 03 Haziran 2014 Salı 12:43

Engelli Hastaların Diş Tedavisi Sıkıntıları

A
A
A
Engelli Hastaların Diş Tedavisi Sıkıntıları

Akdeniz Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Sinan Tuzoğlu, engelli vatandaşların diş hastalıklarının içinde bulunduğu durumu değerlendirdi. Engelli hastaları çok zor koşullar altında tedavi ettiklerini belirten Doç. Dr. Tuzoğlu, altı ay sonrası için sıra bekleyen engelli hastaların olduğunu söyledi. Diş rahatsızlığı olan engelli hastaların tedavilerinin, sağlıklı diş hastalarına göre daha zor olduğunun altını çizen Tuzoğlu, engelli hastaların tedavisi için özel muayene yerlerinin olması gerektiğini belirtti. Engelli diş hastalarının tedavilerinin zor olduğunu ifade eden Tuzoğlu, şöyle konuştu: “Engelli diş hastalarımıza haftada bir gün ayırabiliyoruz. Bir gün içerisinde ya bir ya iki hastayı tedavi edebiliyoruz. Şuan sırada bekleyen 60 üzerinde engelli diş hastamız var. Bu da demek oluyor ki altı ayımız dolu. Engelli diş hastalarının tedavisi genel anestezi yöntemiyle mümkün. Çünkü engelli hastalarımız tedavi sırasında ağızlarını uzun süre açık tutamıyor. Bu yüzden uyutarak tedavi ediyoruz.”
Engelli diş hastalarının tedavilerinin biran önce yapılması gerektiğini belirten Tuzoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Engelli hastalarımız ağrıdan dolayı çevrelerine saldırıyor. Annesine babasına zarar veriyorlar. Bu yüzden bu hastaların bekletilmeden biran önce tedavi edilmeleri gerekiyor. Ancak içinde bulunduğumuz durum buna yeterli değil.”
ENGELLİLER BEKLETİLMEDEN TEDAVİ EDİLEBİLMELİ
Devletin bu soruna müdahale etmesi gerektiğini belirten Sinan Tuzoğlu, sorunun çözümüne yönelik önerilerde bulundu. Özel muayenelerin ve Sosyal Güvenlik Kurumu’ desteği ile engellilerin bekletilmeden tedavi edilebileceğini belirten Tuzoğlu, sözlerine şöyle devam etti: “Dışarıdaki özel hastanelerden ve SGK’dan hizmet alınması şart. Engelli diş hastalarının ücretsiz özel hastanelerde tedavi edilmesi gerekli. Ancak bu yolla sırada bekleyen hastalar tedavi edilebilir.”
Akdeniz Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi olarak engelli diş hastalarına olabildiği kadar yardımcı olmaya çalıştıklarını ifade eden Tuzoğlu, Diş Hekimliği Fakültesi’nin bir avantaj olduğunu ifade etti. Fakülte olarak yaptıklarına da değinen Sinan Tuzoğlu, şöyle konuştu: “İki yıl önce kurulan bir fakülte olmamıza rağmen engelli diş hastalarının tedavisine başladık. Normalde beş yıllık fakülteler bunu yapabilir. Fakültemiz kurulduğu günden bu yana, özürlü hastalara hassasiyetle yaklaşıp onların tedavileri için çaba sarf etmektedir. Maddi hiçbir beklenti içerisinde değiliz. Tamamen manevi beklentiler ile engelli hastalarımızı tedavi etmeye çalışıyoruz.”
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aksaray Aksaray’da film sahnelerini aratmayan şüpheli-polis kovalamacası kamerada Aksaray’da polisin şüphe üzerine kimlik kontrolünden geçirmek istediği 2 şahıs, ekipleri görünce yaya olarak kaçmaya başladı. Polis ve şüpheliler arasında yaşanan film sahnelerini aratmayan kovalamaca anları kameraya yansıdı. Şüpheliler kısa sürede yakalanırken, yağma suçundan 13 yıl 10 ay hapis cezası bulunan şüpheli, polis memurlarına “Neden kovalıyorsunuz?” diye kızıp, “Suç makinesiyim, firarım” diye de itiraf da bulundu. Edinilen bilgiye göre, Coğlaki Mahallesi’nde devriye atan İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şubesi ekipleri durumundan şüphelendiği 2 şahsı kimlik kontrolünden geçirmek istedi. Şüphelilere yaklaştıkları anda polisi fark eden 2 şahıs geri dönerek yaya olarak kaçmaya başladı. Şüphelilerin kaçmasıyla birlikte asayiş ekipleri de peşine düşerken, müstakil evlerin bahçelerine girerek diğer sokaklara kaçan şüpheli ve polisler arasında kovalamaca yaşandı. Kameraya da yansıyan kovalamacada ekiplerin durumu emniyet haber merkezine anonsla bildirmesi üzerine bölgeye çok sayıda takviye ekip sevk edildi. Siren seslerinin yankılandığı mahalle, sevk edilen ekiplerle birlikte adeta abluka altına alarak şüphelilerin mahalleden çıkmasını önledi. Bir süre yaşanan kovalamaca ve arama çalışmasında şüpheliler polis ekiplerince aynı mahallede yakalandı. Yakalanan H.A.M. (23) isimli şahıs önce polis memurlarına “Neden kovalıyorsunuz?” diye kızdı, sonra da “Suç makinesiyim, firarım” diye itiraf da bulundu. Şahın yapılan Genel Bilgi Taramasında (GBT) yağma suçundan arandığı ve hakkında 13 yıl 10 ay kesinleşmiş hapis cezası olduğu belirlendi. Gözaltına alınan H.A.M. ve kaçtığı arkadaşı E.M.M. (27) ifadeleri alınmak üzere polis merkezine götürülürken olayla ilgili Aksaray Cumhuriyet Başsavcılığınca tahkikat başlatıldı.