SAĞLIK - 02 Eylül 2025 Salı 14:04

Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan: "2011’de Akdeniz Üniversitesi’nde rahim nakli yapılmasaydı, bugün dünyada uygulanamazdı"

A
A
A
Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan: "2011’de Akdeniz Üniversitesi’nde rahim nakli yapılmasaydı, bugün dünyada uygulanamazdı"

Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, 2011’de dünyada ilk kez yapılan rahim naklinin önemine dikkat çekerek, "Eğer 2011’de Akdeniz Üniversitesi rahim nakli yapmamış olsaydı, bugün dünyada hala yapılamazdı" dedi. Özkan, ayrıca Ekim ayında Dünya Rahim Nakli Kongresi’nin Antalya’da düzenleneceğini duyurdu.


Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, 2025-2026 eğitim öğretim yılı öncesinde basın mensuplarıyla bir araya geldi. Organ ve kompozit doku nakillerinde dünya çapında öncü olduklarını belirten Özkan, akciğer nakli ruhsatının alınmasının büyük sevinç oluşturduğunu söyledi. Üniversitenin kol, yüz ve rahim nakli gibi pek çok ilke imza attığını vurgulayan Özkan, en yakın zamanda kalp ve akciğerin birlikte nakledilmesinin planlandığını kaydetti.



"Rahim nakli yapılmasaydı bugün dünyada uygulanamazdı"


Rektör Özkan, 2011’de gerçekleştirilen ilk rahim naklinin tıp dünyasında bir dönüm noktası olduğunu hatırlatarak, "Eğer 2011’de Akdeniz Üniversitesi rahim nakli yapmamış olsaydı, bugün dünyada hala yapılamazdı. Çünkü hayvan deneyleri halen bitmedi. Bizim insanda bile çok ciddi bir tecrübemiz vardı. İlk nakil çok başarılıydı, hiç rejeksiyon olmadı. Dokuz yıl sonra çocuk doğdu, ikinci nakilde ise çok daha hızlı sonuç alındı" dedi.



Dünya Rahim Nakli Kongresi Antalya’da yapılacak


Rahim nakli alanında elde edilen başarının ardından önemli bir uluslararası organizasyona ev sahipliği yapacaklarını açıklayan Özkan, Ekim ayında Antalya’da Dünya Rahim Nakli Kongresi’nin düzenleneceğini dile getirdi. Özkan, "Dünyanın dört bir tarafından rahim nakli yapan ekipler buraya gelecek. Bilgi paylaşımı olacak, çok güzel bir toplantı olacağını umuyorum" diye konuştu.



Enerji giderlerini azaltacak dev yatırım


Rektör Özkan, üniversitenin enerji giderlerini azaltmak amacıyla hayata geçirilen Güneş Enerji Santrali projesine de değindi. Bin 100 dönüm arazide kurulacak 50 megawattlık santralin 2.6 milyar TL’lik yatırımla gerçekleştirileceğini anlatan Özkan, "Sadece hastanenin aylık elektrik gideri 30 milyon TL. Bu yatırım yirmi yıl boyunca çok büyük katkı sağlayacak. Üstelik tarım arazisine zarar vermeden, dağlık alanda kuruluyor" ifadelerini kullandı.



"Şu an MHRS’ye girmemiz mümkün değil"


Nisan ayında hastane binalarından birinin yandığını hatırlatan Özkan, hizmetlerin dar alanda sürdüğünü söyledi. Bu nedenle Merkezi Hekim Randevu Sistemi’ne (MHRS) dahil olamayacaklarını ifade eden Özkan, "Bir buçuk yıl içinde 900 yataklı yeni bölümümüz hizmete girerse o zaman MHRS’yi değerlendirebiliriz" dedi.



Yapay organ ve kanser aşısı hedefi


Bilimsel projeler hakkında da bilgi veren Özkan, yapay organ ve kanser aşısı çalışmalarına yoğunlaştıklarını belirtti. Özkan, "Şu an da projeler devam ediyor, somut sonuç aldığımızda açıklayacağız. 2026’da güzel haberlerle karşınıza gelmeyi umuyorum" şeklinde konuştu.



Tarım Teknokenti için hazırlık


Aksu’daki bin dönümlük arazide Tarım Teknokenti kurulacağını açıklayan Özkan, bunun Türkiye’de bir ilk olacağını söyledi. Su ve gıda krizinin gelecekte insanlığı bekleyen en önemli sorunlar olduğuna dikkat çeken Özkan, "Susuz, havasız, topraksız tarım için Ar-Ge yapılacak. Dünya çapında projeler ortaya çıkacağına inanıyorum" ifadelerini kullandı.



"Sahte diploma söz konusu değil"


Sahte diploma iddialarına ilişkin açıklamalarda bulunan Özkan, geçen yıl e-imzalarının kopyalandığını fark ettiklerini, savcılığa suç duyurusunda bulunduklarını aktardı. Özkan, "Herhangi bir sahte diploma veya evrak söz konusu değil. Dijital güvenlik için ciddi yatırım yapıyoruz. 80 bin kişilik bir üniversitenin verilerini korumak kolay değil" dedi.


Covid-19 sürecinde Akdeniz Üniversitesi hastanesinde tedavi gören ve şu an cezaevinde bulunan Muhittin Böcek’in sağlık durumuna ilişkin soruyu da yanıtlayan Özkan, "Antalya Şehir Hastanesi’ne ya da Eğitim Araştırma’ya gittiğini biliyorum. Sonuçta orası da üçüncü basamak hastane. Bize herhangi bir sevk olmadı" ifadelerine yer verdi.



Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan: "2011’de Akdeniz Üniversitesi’nde rahim nakli yapılmasaydı, bugün dünyada uygulanamazdı"

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Erzincan’da çiftçiler don nöbetinde Erzincan’da hava sıcaklıklarının gece saatlerinde eksi derecelere kadar düşmesi, çiçeklenme dönemindeki meyve ağaçlarını tehdit ediyor. Don riskine karşı önlem alan çiftçiler, bahçelerinde ateş yakarak ürünlerini korumaya çalışıyor. Baharın gelişiyle birlikte kayısı başta olmak üzere elma, kiraz ve diğer meyve ağaçlarının çiçek açtığı kentte, ani sıcaklık düşüşleri üreticileri endişelendiriyor. Gece boyunca bahçelerinde nöbet tutan çiftçiler, farklı noktalarda kontrollü ateşler yakarak oluşan ısı ve duman sayesinde ağaçların zarar görmesini önlemeye çalışıyor. Merkeze bağlı Akyazı Mahallesi’nde üretim yapan Ramazan Beydili, geniş arazilerde farklı meyve türleri yetiştirdiklerini söyledi. İklim değişikliklerinin üretimi zorlaştırdığını belirten Beydili, ağaçların erken çiçek açmasının don riskini artırdığını ifade etti. Geçen yıl olumsuz hava koşulları nedeniyle istedikleri verimi alamadıklarını dile getiren Beydili, "Bu yıl daha iyi bir hasat bekliyoruz. Dona karşı bahçemizde tütsü şeklinde ateşler yakarak önlem almaya çalışıyoruz." dedi. İlkokul öğrencisi Yusuf Kerem Demirol da babasına destek olmak için bahçeye geldiğini anlatarak, geçen yıl yaşanan don nedeniyle kayısı alamadıklarını söyledi. Bu yıl aynı durumu yaşamamak için gece ateş yakarak ağaçları korumaya çalıştıklarını belirten Demirol, iyi bir hasat umut ettiklerini kaydetti.
Hakkari Yüksekova’da nisan karı: İlçe yeniden beyaza büründü, kartpostallık görüntüler ortaya çıktı Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde gece saatlerinde etkili olan yoğun kar yağışı, ilçeyi yeniden beyaza bürüdü. Nisan ayına rağmen etkili olan yağış, ilçe genelinde hayatı olumsuz etkilerken, kartpostallık görüntüler oluştu. Gece boyunca aralıksız devam eden yağışla birlikte ortaya kışı aratmayan görüntüler çıktı. Kent merkezinde kar kalınlığı 10 santimetreye ulaştı. Sabah uyanan vatandaşlar nisan ayında sürpriz bir beyaz örtüyle karşılaşırken, ağaçların, binaların ve araçların üzerini kaplayan kar tabakası, ortaya kartpostallık görüntüler çıkardı. Araçlar kar altında kaldı Yağışın şiddetiyle birlikte park halindeki birçok araç kar altında kaldı. Vatandaşlar, sabah saatlerinde tamamen karla kaplanan araçlarını temizlemek için yoğun mesai harcadı. Sis ve yokuşlar sürücüleri zorladı Kar yağışına eşlik eden yoğun sis nedeniyle görüş mesafesi 20 metreye kadar düştü. Görüş açısının daralması ve zeminin karla kaplanmasıyla birlikte, özellikle yokuşlu yollarda araçlar ilerlemekte zorlandı. Ulaşımda aksamaların yaşandığı bölgelerde sürücüler kontrollü şekilde ilerlemeye çalıştı. Yetkililerden tedbir uyarısı Yetkililer, kar yağışının aralıklarla devam edebileceğini belirterek, sürücülerin sis ve buzlanma riskine karşı dikkatli olmaları yönünde uyarılarda bulundu.