EĞİTİM - 03 Eylül 2025 Çarşamba 15:05

Akdeniz Üniversitesi yüzde 100 doluluk oranına ulaştı

A
A
A
Akdeniz Üniversitesi yüzde 100 doluluk oranına ulaştı

Akdeniz Üniversitesi, 2025 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) yerleştirme sonuçlarına göre yüzde 100 doluluk oranına ulaştı. Bu yıl da en yüksek puanla tercih edilen Turizm Fakültesi zirvedeki yerini korurken, Ziraat, Tıp, Diş Hekimliği, Mühendislik Fakültesi ve diğer birçok fakülte en iyiler arasında yükselişini sürdürdü.


Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından açıklanan YKS tercih sonuçları raporuna göre Akdeniz Üniversitesi, lisans ve ön lisans programlarında tüm kontenjanlarını doldurarak Türkiye’nin en çok tercih edilen yükseköğretim kurumları arasında yer aldı. Üniversitenin birçok bölümü, yüksek puanlı adayların tercih listelerinde üst sıralarda yer buldu.



’Turizm’de 9 yıldır zirvede


Akdeniz Üniversitesi Turizm Fakültesi, 2017 yılından itibaren ÖSYM-YKS sonuçlarına göre Türkiye’deki tüm turizm fakülteleri arasında tüm bölümleri ile birinci sırada yer almaya devam etti. YKS sonuçlarına göre Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü 408,227, Turizm ve Gastronomi Yönetimi Programları (İngilizce) 335,856, Turizm İşletmeciliği Türkçe Bölümü 324,172, Turizm Rehberliği Bölümü 403,096, Rekreasyon Yönetimi Bölümü 320,728 puanlarla tercih edilerek Türkiye’de en yüksek puanla tercih edilen Turizm Fakültesi oldu.



Ziraat’te en iyiler arasında


Tarımın başkenti Antalya’da nitelikli eğitimi ve uygulama imkanları ile sektöre nitelikli mezunlar kazandıran Ziraat Fakültesi, Tarımsal Biyoteknoloji, Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Türkiye 1.’si, Bahçe Bitkileri, Bitki Koruma, Tarla Bitkileri bölümlerinde Türkiye 2.’si, Tarım Ekonomisi, Tarım Makineleri ve Teknolojileri Mühendisliği, Tarımsal Yapılar ve Sulama bölümlerinde Türkiye 3.’sü, Zootekni bölümünde ise Türkiye 5.’si olarak en çok tercih edilen ziraat fakülteleri arasına adını yazdırdı.



Tıp Fakültesi tercihlerde öne çıkıyor


İlkleriyle öne çıkan Tıp Fakültesi, başarı grafiğini her yıl daha da yukarı taşıyor. İstanbul, Ankara ve İzmir’in ardından Türkiye’de en çok tercih edilen fakülteler arasında yer alan fakülte, başarı sıralamasını 8 bin 600’den 7 bin 981’e yükselterek büyük bir ilerleme kaydetti. Başarılı öğrencilerin de gözdesi olan Tıp Fakültesi, bu yıl YKS’de 831’inci sırada yer alan öğrenciyi bünyesine kattı.



Diş hekimliği 8’inci sırada


Kliniklerde dijital teknoloji ve yapay zekâ uygulamalarıyla dikkat çeken Diş Hekimliği Fakültesi, Türkiye genelinde devlet üniversitelerindeki 75 fakülte arasında İstanbul, Ankara ve İzmir’in ardından üst sıralarda yer alıyor. Başarı sıralamasında 27 bin bandından 24 bine çıkararak önemli bir gelişme kaydeden fakülte, devlet üniversiteleri arasında tavan puan sıralamasında 8, taban puan sıralamasında ise 10’uncu sıraya yükseldi.



Mühendislik’te yükseliş sürüyor


Güçlü eğitim programlarıyla başarı sıralamalarını yükselten Mühendislik Fakültesi, bu yıl da başarı grafiğini yukarıya taşıdı. Fakültede geçen yıl ilk kez öğrenci alan Yapay Zeka ve Veri Mühendisliği (İngilizce), 39 bin 600 başarı sırasıyla Türkiye genelinde ilk 6 program arasına girdi. Yükseliş trendini diğer bölümlerde de gösteren fakülte, Bilgisayar Mühendisliği (İngilizce) 44 bin 400, Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümü ise 62 bin 300 başarı sırasıyla tercihlerde yükselişini sürdürdü.



Birçok fakülte ve bölüm de üst sıralarda


2025 YKS sonuçlarına göre Akdeniz Üniversitesi birçok fakülte ve bölümüyle Türkiye genelinde ilk sıralarda yer alarak dikkat çekti.


İletişim Fakültesi’nin tüm bölümleri devlet üniversiteleri arasında taban puana göre ilk 10’da yer aldı. Reklamcılık Bölümü 2., Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü 6., Halkla İlişkiler ve Tanıtım ile Gazetecilik bölümleri ise 7. sıraya yerleşti.


Hemşirelik Fakültesi 2025 YKS sonuçlarına göre, devlet üniversiteleri arasında 9. sırada tercih edildi.


Uygulamalı Bilimler Fakültesi Uluslararası Ticaret ve Lojistik Bölümü 33 devlet üniversitesi arasında 1., Finans ve Bankacılık Bölümü 34 devlet üniversitesi arasında 2., Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümü ise 38 devlet üniversitesi arasında 3. sırada yer aldı.


Eğitim Fakültesi Özel Eğitim Bölümü devlet üniversiteleri içinde 2., Okul Öncesi Anabilim Dalı ise 8. sırada yer aldı.


Sağlık Bilimleri Fakültesi Gerontoloji Lisans Programı, Türkiye genelinde 2. sırada yer aldı.


Mimarlık Fakültesi İç Mimarlık Bölümü 6., Peyzaj Mimarlığı Bölümü 6. sırada yer aldı.


Spor Bilimleri Fakültesi Spor Yöneticiliği Bölümü, devlet üniversiteleri arasında taban puana göre 6. sırada yer aldı.


Su Ürünleri Fakültesi Türkiye genelinde eğitim veren 14 Su Ürünleri Fakültesi arasında, Su Ürünleri Mühendisliği Programı 2. sırada yer aldı.


Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü, T.C. uyruklu öğrenciler için Türkçe eğitim veren devlet üniversitelerindeki 57 lisans programı arasında 9. sırada yer aldı. Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü ise UBT içeren 7 bölüm arasında 3. sırada yer aldı.


Edebiyat Fakültesi, 13 bölümden 12 tanesi 2025 YKS sonuçlarına göre devlet üniversiteleri arasında ilk 10 üniversite arasında yer aldı.


Kemer Denizcilik Fakültesi aktif olarak eğitim veren Denizcilik İşletmeleri Yönetimi Bölümü, devlet üniversiteleri arasında aynı bölüme sahip fakülteler içinde 3. sırada yer aldı.


Manavgat Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü 4., Turizm Rehberliği 7., Turizm İşletmeciliği 9., Rekreasyon Yönetimi Bölümü ise 3. sırada yer aldı.


Göynük Mutfak Sanatları Meslek Yüksekokulu Türkiye’deki devlet üniversiteleri bünyesindeki meslek yüksekokulları arasında Pastacılık ve Ekmekçilik ile İkram Hizmetleri programları taban ve tavan puanlara göre 1. sırada yer aldı. Aşçılık Programı ise taban puana göre 7. sırada bulundu.


Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu’nun üç bölümü 1., dört bölümü 2., iki bölümü 3., bir bölümü 4., iki bölümü 5. ve bir bölümü 7. sırada yer aldı.


19 bölümü bulunan Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu’nun beş bölümü 1., iki bölümü 2., üç bölümü 3., bir bölümü 4., iki bölümü 5. sırada, diğer beş bölümü ise ilk 10 içerisinde yer aldı.


Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu’nun 9 bölümü Türkiye genelinde ilk 10’da yer aldı. Bunlardan iki bölüm 1., üç bölüm 2. sırada yerleşti.


Kumluca Meslek Yüksekokulu Bahçe Tarımı Programı, 25 program arasında 1., Seracılık Programı ise 3. sırada yer aldı.


Manavgat Meslek Yüksekokulu Türkiye genelinde 85 Aşçılık Programı arasında 3., 38 Organik Tarım Programı arasında ise 3. sırada yer aldı. Ayrıca üç programı da ilk 10’da yer aldı.



Akdeniz Üniversitesi yüzde 100 doluluk oranına ulaştı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa Meclis üyesini sıkıştırıp, aracı yumrukladı… O anlar kamerada Bursa’da Osmangazi Belediyesi Meclis Üyesi Özlem Bodur, trafikte yol verme tartışması sonrası saldırıya uğradı. İddiaya göre yol vermediği gerekçesiyle öfkelenen şüpheli sürücü, Bodur’u takip ederek aracına saldırdı. O anlar kameraya yansırken, şüpheli çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. Edinilen bilgiye göre, Hamitler Mahallesi Recep Tayyip Erdoğan Bulvarı üzerinde seyir halinde olan Özlem Bodur, yol verme meselesi nedeniyle tanımadığı bir sürücünün tepkisiyle karşılaştı. İddiaya göre şüpheli sürücü, bu nedenle trafikte Bodur’u sıkıştırarak sinkaflı el hareketlerinde bulundu. Sıkıştırma nedeniyle durmak zorunda kalan Bodur, bu sırada araçtan inen şahıs A.G.’nin saldırısına uğradı. Şüpheli önce aracın aynasını kırdı, ardından araca yumruk atıp olay yerinden uzaklaştı. O anlar kameraya yansırken, şüphelinin "Seninle görüşeceğiz, seni öldürürüm" şeklinde tehditlerde bulunduğu iddia edildi. Olay sonrası polis merkezine başvuran Osmangazi Belediyesi Meclis Üyesi Özlem Bodur, maddi zarar oluşmadığını ancak hakaret ve tehditlere maruz kaldığını belirterek şikâyetçi oldu. Yapılan araştırmada söz konusu aracın sahibinin A.G. olduğu tespit edildi. Şüpheli A.G.’nin ifadesinde suçlamaların bir kısmını kabul ettiği öğrenildi. Cumhuriyet savcısının talimatı doğrultusunda adliyeye sevk edilen şüpheli A.G., çıkarıldığı mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildi. Öte yandan, olayın ardından AK Parti ve MHP’li milletvekillerinden ve Meclis üyelerinden Özlem Bodur’a destek mesajları geldi. Milletvekilleri, trafikte şiddetin kabul edilemez olduğunu vurgulayarak sürecin yakından takip edileceğini ifade etti.
Aydın Bir kişinin öldüğü kaçak define olayında 1 tutuklama Aydın’ın Efeler ilçesinde iddiaya göre define aramak için kaçak kazı yaparken girdiği tünelde mahsur kalan şahıs ekiplerin saatler süren arama çalışmasının ardından ölü olarak bulunurken, tünelin dışında bekleyen diğer şahıs ise jandarmadaki işlemlerinin ardından sevk edildiği adli makamlarca tutuklanarak cezaevine gönderildi. Olay, sabaha karşı Kalfaköy Mahallesi’nde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, define aramak için kaçak kazı yaptıkları iddia edilen şahıslardan biri açtıkları tünele girdi. Dışarıda kalan T.Y. (44) içerideki Sezer Ayhan (32) isimli arkadaşından uzun süre haber alamayınca durumu 112 Acil Çağrı Merkezi’ne bildirdi. İhbar üzerine bölgeye jandarma, AFAD, UMKE, Jandarma Arama Kurtarma Ekibi (JAK) yönlendirildi. Kısa sürede bölgeye gelen ekipler tünel içerisindeki Ayhan’a ulaşmak için çalışma başlattı. Yaklaşık 20 metre uzunluğundaki tünelin uzun ve dar olması ekiplerin çalışmalarını güçleştirirken, saatler süren kurtarma çalışmalarının ardından Ayhan ölü olarak bulundu. İzmir İl Afet Müdürlüğü’nden getirilen temiz hava besleme sistemi ile mahsur kaldığı tünelden ölü olarak çıkarılan Ayhan’ın cansız bedeni hastane morguna kaldırılırken, kesin ölüm nedeni yapılacak olan otopsinin ardından belli olacak. Tutuklandı Tünel dışında kalan T.Y. isimli şahıs jandarma ekipleri tarafından gözaltına alındı. Jandarmadaki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen T.Y. çıkartıldığı adli makamlarca tutuklanarak cezaevine gönderildi.
İstanbul Emre Belözoğlu: "Minimum 7-8 oyuncuyla beraber değişmesi gereken bir takımımız var" Kasımpaşa Teknik Direktörü Emre Belözoğlu, minimum 7-8 transfer yapılması gerektiğini söyledi. Trendyol Süper Lig’in 17. haftasında Kasımpaşa deplasmanda oynadığı Galatasaray’a 3-0’lık skorla yenildi. Mücadelenin ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan Kasımpaşa Teknik Direktörü Emre Belözoğlu, "Galatasaray’a karşı yapabileceğimiz net bir şekilde detaylandırdığımız yerler vardı. Oyunu tutmak adına bence elinden geldiğince uygulamaya çalışan bir oyuncu grubum var. Oyunu 1-0 tuttuk. Galatasaray geçiş yaparken, topu kaptırdığınızda geçişe geçişte güçlü bir takım. Set hücumunda güçlü bir takım. İki tarafı da çok iyi oynayabilen bir takım. Bunun hazırlığını yapmıştık. 1-0 giderken 65-70’te hamle yaptık. Hamlenin karşılığında da biraz daha cüretkar oynamaya çalıştık. Böyle olunca da biraz daha onların daha rahat alan bulmasını vesile oldu. Hücum anlamında isteklerimizi yapamadık. Defans anlamında belli alanlarda Galatasaray’ı sıkıştırdık. Oyuncularımın isteğini, arzusunu görebiliyorum. Devreyle beraber değişmemiz gerekiyor. Kasımpaşa ilk defa sahasında maç kazanmadan devreyi bitirdi. O yüzden takımımızda değişim kaçınılmaz gibi duruyor. Hemen yarından itibaren 3 gün antrenman yapacağız. 2 Ocak’ta kampa gideceğiz. Minimum 7-8 oyuncuyla beraber değişmesi gereken bir takımımız var. İnşallah bunu yaparız" diye konuştu. Gelmeden önce kadroyla ilgili ekibiyle değerlendirme yaptığını ifade eden Belözoğlu, "Buna rağmen en iyisini yapmak için buradayız. Kadroyu güçlendireceğimizi düşündüğümüz bir devre arası var. Bence Kasımpaşa’nın bunu yapması gerekiyor. Kerem (Demirbay) iyi bir oyuncu. İsmi geçen oyunculardan biri de o. Topu tutmada, yönlendirmede o benim istediğim oyunu ortaya çıkabilecek bu tarz oyunculara ihtiyaç var gibi görünüyor. Ceyhun Bey’le görüştük, başkanlarımızla görüştük. Takımın güçlenmesi adına bir şeyler yapabileceğimizi düşünüyorum. 17 maçın minimum 8-9 galibiyet çıkarabilecek bir takım inşa edeceğiz. Şikayet edecek durumda değilim. Şikayet etmemeliyim bu kadroya geldiysem. Bugün planlarımızın bazıları tuttu, bazıları tutmadı. Karşımıza güçlü bir takım vardı" şeklinde konuştu. "Elimde peynir, domates varken, kimse benden sucuklu ya da sosisli pizza beklememeli" Elindeki kadroyla iyi işler çıkarmaya çalıştığını vurgulayan Emre Belözoğlu, "Elindeki malzemeyle en iyi lezzeti çıkarabilecek oyunu yapmak durumundayım. Elimde peynir, domates varken, ben sadece peynirli domatesli en güzel pizzayı yapmalıyım. Kimse benden sucuklu ya da sosisli pizza beklememeli. Bu işin gerçeği budur. Teknik adamlar bir şeyleri konuşurken biraz daha gerçekçi yaklaşmalılar. Ben burada elimdeki mevcutla bile en iyi neyi yapabilirim, bunun derdindeyim. Ofansif anlamda kesinlikle değişmemiz gereken, gelişmemiz gereken yerler var" ifadelerini kullandı. Her çalıştırdığı takımın kendisine tecrübe olduğunu aktaran Belözoğlu, "Elimizdeki güce göre en lezzetlisini yapmak zorundasınız. Ankaragücü’yle yaşadığımız süreç tamamen bence hakemlerin organize ettiği bir süreçti. Antalyaspor, geçen sene bence yine ligin en sıkıntılı kadrolarından bir tanesiydi ama bence iyi iş çıkardık. Lige çok iyi başladık. 4 maçta 9 puan aldık. Camia mutsuz, 4 maçın 4’ünü de kazanmamız gerekiyor diyorlardı. Ben o yüzden bıraktım. Çünkü bazen ülkede gerçeklerle karşılaşmak istemeyen bir grupla karşı karşıya kalabiliyorsunuz. Gerçekçi bakacağız. Bunları tecrübe olarak görüyoruz. Teknik adamlık kariyerimde iyi de gitse kötü de gitse hedeflerimden vazgeçmeden yoluma devam edeceğim. Bu bir tecrübe. Hep böyle bakarım" diyerek sözlerini tamamladı.