SPOR - 17 Mayıs 2024 Cuma 10:08

Antalya’da 23. Uluslararası Kemer Sualtı Günleri başladı

A
A
A
Antalya’da 23. Uluslararası Kemer Sualtı Günleri başladı

Antalya’da bu yıl 23.’sü düzenlenen Uluslararası Kemer Sualtı Günleri, açılış seremonisi ile başladı.


Kemer Yöresi Tanıtım Vakfı (KETAV) ve Akdeniz Üniversitesi Sualtı Arkeolojisi Araştırma Merkezi tarafından düzenlenen ve bu yıl 23.’sü yapılan Uluslararası Kemer Sualtı Günleri için Ayışığı Parkı’nda bulunan bir işletmede açılış seremonisi düzenlendi.


Açılışta konuşan Kaymakam Ahmet Solmaz, Kemer bölgesinin sürdürülebilir turizm anlamında en önemli aktivitelerden birinin dalış olduğunu söyledi. Kemer’de 20’ye yakın dalış noktası olduğuna dikkat çeken Kaymakam Solmaz, “Yılda yaklaşık 100 binin üzerinde insanın dalış yaptığı kanaatindeyim. Yani denizin altı ayrı bir dünya. Buraya gelen misafirlerimizin en azından bir kere suyun altını görmesini arzu ederim. Organizasyonda emeği geçenlere çok teşekkür ediyorum” dedi.


Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Sualtı Kültür Varlıklarını Koruma ve Onarım Bölümü Başkanı ve Kemer Sualtı Arkeolojisi Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Doç. Dr. Hakan Öniz ise Kemer Sualtı Günleri’nin herhangi bir festivalden farklı olduğunu belirterek, “Çünkü bu etkinlik sayesinde Kemer’i dünya arkeoloji sahnesine, dünya sualtı arkeoloji sahnesine taşıdık. Bugün haritada belki Türkiye’nin yerini gösteremeyecek pek çok insan dünyada Antalya diye bir kent ve Kemer diye bir ilçe olduğunu öğrendi. Şu anda dünyada sualtı fotoğrafçıları, sualtı arkeologları Kemer’i sualtı fotoğrafçılığıyla, sualtı arkeolojisi sayesinde çok yakından biliyorlar. Tereddütsüz biliyorlar, bunu başardık. Şimdi burada 17 ülkeden kültür bakanlıkları mensuplarını görüyoruz. Mauritius’dan Cibuti’ye, Mozambik’ten, Madagaskar’a Kenya’dan Portekiz’e kadar 14’ü Afrika ülkesi 3’ü Avrupa ülkesi kültür bakanlıkları uzmanları şu an UNESCO adına ve Dünya Sualtı Aktiviteleri Konfederasyonu yani CMAS adına buradalar, eğitim alıyorlar ve devletlerarası bir eğitimdeler” diye konuştu.


KETAV Başkanı Volkan Yorulmaz da 23 yıldır yapılan bu organizasyonda emeği geçenlere teşekkür ettiğini kaydetti.


Açılışa, Kemer Kaymakamı Ahmet Solmaz’ın yanı sıra Kemer Cumhuriyet Başsavcısı Gamze Almalı, İlçe Jandarma Komutanı Ömer Seyhan, İlçe Sahil Güvenlik Komutanı Soner Tuna, Kemer Belediyesi Meclis Üyesi Cansın Efir, Antalya Müze Müdürü Mustafa Demirel, KETAV Başkanı Volkan Yorulmaz ve yönetim kurulu üyeleri, Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Sualtı Kültür Varlıklarını Koruma ve Onarım Bölümü Başkanı ve Kemer Sualtı Arkeolojisi Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Doç.Dr. Hakan Öniz, Idyros Kazıları Bilimsel Danışmanı Dr. Ceyda Öztosun, UNESCO Sualtı Arkeolojisi UniTwin Network çerçevesinde Mozambik, Cezayir, Fas, Senegal, Cabo Verde, Cibuti, Komoros, Eritre, Kenya, Madagaskar ve Mauritius kültür bakanlıkları uzmanları, Arjantin, Polonya, Fransa gibi ülkelerden akademisyenler katıldı.



Antalya’da 23. Uluslararası Kemer Sualtı Günleri başladı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Adana Cinsel saldırı sanığına iyi hal indirimi Adana’da yüzde 70 zihinsel engelli akrabası 19 yaşındaki kıza cinsel saldırıda bulunduğu iddiasıyla yargılanan 42 yaşındaki M.T.’ye verilen 18 yıl hapis cezası iyi hali nedeniyle 15 yıla indirildi. Engelli kızın avukatları, sanığa yapılan iyi hal indirimine tepki gösterip karara itiraz edeceklerini söyledi. Sarıçam ilçesine bağlı Baklalı Mahallesi’nde geçen yıl 5 Aralık’ta iddiaya göre, zihinsel engelli G.G.S.’yi (19), koyunları ahıra koyduğu sırada akrabası M.T. (42) kendisine el işareti yaparak zeytin bahçesine çağırdı. Yanına gelen genç kıza kıyafetlerini çıkarmasını söyleyen M.T., genç kızın bu isteğini reddetmesi üzerine "Seni burada öldürürüm" diye tehdit etti. Korkan genç kızın kıyafetlerini çıkarması üzerine M.T., kıza cinsel istismarda bulundu. Ardından kıyafetlerini giymesini söyleyip, eve gönderdi. Genç kızın durumu anlatması üzerine annesi T.S. polise giderek şikayetçi oldu. Polis ekiplerince yakalanıp tutuklanan M.T. hakkında ’kendisini savunamayacak durumda olan kişiye karşı nitelikli cinsel saldırı’ suçundan Adana 7. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı. Davanın karar duruşması yapıldı. Sanık M.T. son savunmasında, kalp ve şeker hastası olduğunu öne sürerek "Bana iftira atıyorlar. Ben hiçbir şey yapmadım" dedi. Sanık daha önceki savunmasında da aleyhe olan hususları kabul etmediğini söylemiş, iddia edilen olay saatlerinde kendisinin uyuduğunu söyleyerek, "Ben uyuyordum. Eşim gelip beni kaldırdı ve sonra karakola beraber gittik. Yapmadığım bir işten dolayı tutukluyum" diyerek tahliyesini istemişti. İyi hal uygulanarak cezası 15 yıla indirildi Mahkeme heyeti tutuklu sanık M.T.’ye önce 18 yıl hapis cezası verdi. Heyet daha sonra sanığın duruşmadaki iyi hali nedeniyle cezasını 15 yıla indirip, tutukluluk halinin devamına karar verdi. Karar sonrası açıklama yapan engelli kızın avukatları, cinsel saldırı zanlısına iyi hal indirimi uygulanmasına tepki gösterip karara itiraz edeceklerini söyledi.