ÇEVRE - 21 Mayıs 2025 Çarşamba 14:07

Antalya’da tarımsal sulama projeleriyle tersine göç hızlandı

A
A
A
Antalya’da tarımsal sulama projeleriyle tersine göç hızlandı

Küresel iklim değişikliğinin etkileriyle kırsal bölgelerden şehre göçler, yeni tarımsal projeyle tersine dönüyor.


Tarımın başkenti Antalya’nın kırsal bölgelerinde susuzluk nedeniyle birçok arazisi kuraklık nedeniyle boş kalıyordu. Antalya’da son 6 yılda Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek’in başlattığı tarımsal projelerle birlikte kırsal bölgelerde üretime ve tarıma olan ilgi arttı. Büyükşehir Belediyesi’nin tarımsal sulama suyu projeleriyle Antalya’ya 25 sulama suyu kazandırıldı. Tarımsal ürün çeşitliliği ve suyun bölgelerine gelmesiyle birlikte Antalya’nın ilçelerinde şehirden kırsala göç başladı.



Atıksu tarım suyuna dönüştü


Antalya Büyükşehir Belediyesi Korkuteli’de atıksu arıtma suyu kapalı sistem damla sulama projesiyle Beğiş ovasına aktarılan sulama suyu bölgeyi yeniden canlandırdı. Verimli tarım arazilerinin yer aldığı ovaya suyun gelmesiyle artan üretim çeşitliliği ve verimlilik tersine göçü hızlandırdı. Kuraklık ve susuzluk nedeniyle bölgeden uzaklaşan yerel halk, suyun gelmesiyle topraklarını yeniden ekip dikmeye başladı. Bölge halkının yanında tarımla uğraşmak isteyen vatandaşlar da Beğiş ovasına yerleşerek tarımsal üretime ve çeşitliliğe de katkı sunuyor.



Ürün çeşitliliği artıyor


Ürün çeşitliliğine uygun iklim şartları ve sulama imkânları nedeniyle cazibe noktası haline gelen bölgede meyve fidancılığı, aronya, antep fıstığı, ve turfandacılık, kuru tarımın yerine tercih edilir hale geldi. Büyükşehir Belediyesinin hibeleriyle birçok üretici arpa, buğday tarlalarının yerine ekonomik değeri yüksek aronya ve antep fıstığı bahçeleri oluşturuyor. Tarımsal sulama projelerinden ve desteklerden memnun olan vatandaşlar ata topraklarına yeniden dönüşü sağladığı için Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek’e teşekkür ediyor.



"Tarımsal sulama projesi beğiş ovasını geliştiriyor"


Eşiyle birlikte Beğiş Susuzu’na yerleşerek aronya yetiştirmeye başlayan Tahsin Çelik, "Emekli olduktan sonra şehir hayatında dört duvar arasında kalarak yaşamanın bize göre olmadığına karar vererek eşimle birlikte bu güzel mahalleye yerleşme kararı aldık. Burayı tercih etme nedenimiz o dönemde Muhittin Böcek Başkanımızın bu bölgeye sulama suyu projesini duyurması olmuştu. Eski bir köy evini satın alarak restore ettirdim ve yerleştim. Suyun bölgemize gelmesiyle de üretim faaliyetlerimize başladık. Sadece arpa ve buğday ekilen arazimize belediyemizin destekleriyle bir aronya bahçesi oluşturduk. Haftada iki kez suladığımız aronya fidanlarımız bu yıl ikinci yılında. Bu yıl ilk kez meyvesini almayı bekliyoruz. Bu köyde yaşayanlarda farklı ürünler yetiştirmeye başladı. Sebze, meyve ve bostan ekimleri artmaya başladı. Bu değişimin bölgeye büyük bir ekonomik katkı sunacağını düşünüyorum "dedi.



"Tescilli susuz bir mahalleydik"


Beğiş Susuzu mahallesinden susuzluk nedeniyle komşu mahalleleri olan Tatköy’de ikamet eden pazar esnafı ve çiftçi Ömer Kaya ise "Sulama suyunun gelmesiyle ata topraklarımıza fidan ekmeye başladık. Susuzluktan dolayı bir şey ekip dikemiyorduk. Tescilli susuz bir yerdi burası. Defalarca sondajlar vuruldu çıkmadı. Şimdi arıtma suyu ile bölgemiz canlanıyor. Hem üretim hem pazarlama yapıyorum. Geçen yıl ektiğim kayısı ağaçlarımız bu yıl oldukça iyi büyüdü ve gelişti. Toprağımızda çok güzel bal kabağı, karpuz ve kavun yetişti. Sebzecilik için meyvecilik için her şey uygun" sözleriyle memnuniyetini dile getirdi.



Antalya’da tarımsal sulama projeleriyle tersine göç hızlandı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Yozgat Dedesinden öğrendiği mesleği köyünde sürdürüyor Yozgat’ta havaların ısınmasıyla birlikte arıcılar yeni sezon için hazırlıklarını tamamlarken, bu yıl etkili olan yağışlar üreticinin yüzünü güldürdü. Yozgat merkeze bağlı Bişek köyünde arıcılıkla uğraşan üreticiler, sezonun geçen yıla göre daha umut verici geçtiğini söyledi. Dededen kalma mesleği sürdürdüklerini belirten bal üreticisi Çelebi Çağlar, bu yıl yağışların etkisiyle verim beklentisinin arttığını ifade etti. Çağlar, geçen yıl yaşanan kuraklığın hem çiçeklenmeyi hem de bal üretimini olumsuz etkilediğini belirterek, "Geçen sene kuraklık vardı. Kuraklıktan dolayı, meyveler olmadı. Bildiğiniz gibi Türkiye genelinde meyve olmayınca, yabani arılar dediğimiz sarı, halk dilinde de bizim buralarda özellikle eşek arısı dediğimiz arılar, kovan arılarımıza, beslenmek amacıyla hücum ettiği için birçok arıcıların, arısına zayiat verdirdi. Çok şükür bizim bir sıkıntımız olmadı." dedi. Bal üretiminin aile mesleği olduğunu anlatan Çağlar, "Burası baba ocağımız. Dededen babaya, babadan bize kalan bu işi sürdürmeye çalışıyoruz. İnşallah bizden sonraki nesiller de devam ettirecek" diye konuştu. Bu yıl sezonun yağışlardan dolayı yaklaşık 15-20 gün geç başladığını dile getiren Çağlar, bulunduğu bölgenin dağlık yapısının kaliteli bal üretiminde önemli rol oynadığını söyledi. Bölgedeki doğal floraya dikkat çeken Çağlar, "Bizim burada düz arazi az, dağlık alan çok. Yayılım geniş olduğu için aroması güzel, kaliteli bal elde ediliyor" ifadelerini kullandı. Şu anda 100’ün üzerinde kovanlarının bulunduğunu aktaran Çağlar, oğul sezonuyla birlikte bu sayının 120-130 kovana çıkmasını beklediklerini belirtti. Kovan başına yaklaşık 15 kilogram bal hedeflediklerini kaydeden Çağlar, "İyi bir balda zaten kovan başına 5 ila 15 kilo alınır. Bunun çok üstü katkılı olabilir. Tüketicilerin bu konuda dikkatli olması gerekiyor" dedi. Geçen yıl kaliteli balın piyasada 500 ila bin 500 lira arasında satıldığını belirten Çağlar, bu yıl da fiyatların bin ila bin 500 lira bandında olacağını düşündüklerini sözlerine ekledi.
Malatya Başkan Geçit, Karakavak Mahallesindeki dönüşüm yatırımlarını inceledi Yeşilyurt Belediyesi, mahallelerin yaşam kalitesini artırmak, vatandaşların daha güvenli ve düzenli alanlarda yaşamlarını sürdürmelerini sağlamak amacıyla yürüttüğü dönüşüm ve çevre düzenleme çalışmalarına aralıksız devam ediyor. İlçenin farklı noktalarında sürdürülen çalışmalar kapsamında bu kez Karakavak Mahallesi’nde cami alanı içerisinde bulunan iki adet iki katlı yapının yıkımı gerçekleştirildi. Yeşilyurt Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü ekipleri tarafından kontrollü şekilde yürütülen yıkım çalışmalarının ardından bölgede çevre düzenleme ve alan iyileştirme çalışmalarına başlanırken, mahalle sakinlerinin daha ferah, güvenli ve kullanışlı sosyal alanlara kavuşması hedefleniyor. "Yaşam konforunu artıran önemli yatırımlar" Çalışmaları yerinde inceleyen Yeşilyurt Belediye Başkanı Prof. Dr. İlhan Geçit, yürütülen hizmetlerin sadece fiziki dönüşüm olmadığını, aynı zamanda vatandaşların yaşam konforunu artıran önemli yatırımlar olduğunu söyledi. Deprem sonrası şehir genelinde güvenli yaşam alanları oluşturma hedefiyle çalışmalarını sürdürdüklerini ifade eden Başkan Geçit, "Hemşehrilerimizin daha düzenli, güvenli ve kullanışlı yaşam alanlarına kavuşması adına mahallelerimizin ihtiyaçlarını bir bir hayata geçirmeye devam ediyoruz. Karakavak Mahallemiz de bu dönüşümden payını alıyor. Deprem sonrası oluşan yaraları sarmak, vatandaşlarımızın kendilerini daha huzurlu ve güvende hissedecekleri alanlar oluşturmak için yoğun bir gayret içerisindeyiz. Cami alanı içerisinde bulunan ve risk oluşturan yapıların kaldırılmasıyla birlikte burada daha sağlıklı, daha düzenli ve mahallemize yakışır bir yaşam alanı oluşturacağız" dedi. "Mahallelerimiz modern bir kimliğe kavuşuyor" Mahallelerin ihtiyaçlarını yerinde tespit ederek çözümler ürettiklerini belirten Başkan Geçit, Yeşilyurt’un her noktasında planlı bir dönüşüm süreci yürüttüklerini ifade ederek, "Mahallemizde yürüttüğümüz yol açma çalışmalarına engel teşkil eden eski bir yapının, gerekli resmi prosedürlerin tamamlanmasının ardından yıkımını gerçekleştirdik. İlçemiz; gelişen, değişen ve her geçen gün değeri artan bir kimliğe sahiptir. Bizler de bu değişime uygun yatırımları birer birer hayata geçiriyoruz. İmar ve kadastro yollarımızı açarak ulaşım ağımızı daha düzenli, güvenli ve akıcı hale getiriyoruz. Ayrıca bölgemizde bir hayırsever vatandaşımız tarafından yaptırılan okulun ardından, yine aynı hayırseverimiz cami inşaatını da üstlenmiştir. Bizler de bu kıymetli yatırımların daha sağlıklı ilerlemesi adına, imar planına uygun şekilde eski yapının kaldırılmasını gerçekleştiriyoruz. Daha modern, daha yaşanabilir ve güvenli bir Yeşilyurt için çalışmalarımız aralıksız sürecektir" diye konuştu. Karakavak Mahalle Muhtarı İhsan Güngör ise, yapılan çalışmalardan duydukları memnuniyeti dile getirerek, özellikle kullanılmayan ve risk oluşturan yapıların kaldırılmasının mahalle açısından önemli bir gelişme olduğunu ifade etti.
Gaziantep Gaziantep Üniversitesi’nde ulaşımın yeni adı: GAZİBİS Gaziantep Üniversitesi kampüsünde öğrencilerin ulaşımını kolaylaştırmak amacıyla hayata geçirilen ücretsiz bisiklet kiralama hizmeti Gaziulaş Gaziantep Ulaşım ve Bilişim Hizmetleri A.Ş. tarafından hayata geçirildi. Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in "Öğrenci Dostu Şehir" vizyonu yönünde yürütülen çalışmalara bir yenisi daha eklendi. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi mikromobilite hizmetlerinden biri olan Gazibis, yenilenen bisiklet filosu ve altyapısıyla başlatılan proje kapsamında Gaziantep Üniversitesi kampüsünde ücretsiz bisiklet kiralama hizmeti öğrencilerin kullanımına sunuldu. Belediyenin toplu taşıma şirketi Gaziulaş Gaziantep Ulaşım ve Bilişim Hizmetleri A.Ş. tarafından hayata geçirilen "Gazibis" uygulaması ile öğrenciler, kampüs içerisinde ulaşımını hızlı ve pratik bir şekilde sağlayabilecek. Uygulamadan yararlanmak isteyen öğrenciler, Google Play ve App Store’da yer alan Gazibis mobil uygulaması üzerinden kayıt oluşturduktan sonra, bisikletler üzerindeki QR kodu okutarak kiralama işlemini gerçekleştirebiliyor. Kampüs genelinde belirlenen 15 farklı noktadan temin edilebilen bisikletler sayesinde öğrencilerin kampüs içi ulaşımda zamandan tasarruf etmesi ve çevre dostu bir ulaşım alternatifine yönelmesi hedefleniyor. "Öğrenciler için çok güzel bir hizmet" Ücretsiz bisiklet hizmetinin öğrenciler için çok güzel olduğunu söyleyen Ersin Gündoğan, uygulamanın nasıl işlediğini aktararak, "Bu hizmet öğrenciler için oldukça faydalı. Çünkü Gaziantep Üniversitesi kampüsü oldukça geniş ve özellikle yurt ile hukuk fakültesi arasındaki mesafe oldukça uzun. Fakülteler arasındaki uzaklık nedeniyle yürümek zaman zaman zorlayıcı oluyordu. Gazibis’in kampüse gelmesi, farklı noktalarda hizmet vermesi ve en önemlisi ücretsiz olması bizler için büyük bir kolaylık sağladı. Uygulamanın kullanımı da oldukça basit; uygulamayı indirip QR kodu okuttuğumuzda bisiklet anında aktif hale geliyor. Sunulan bu hizmetten dolayı Gazibis’e ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’e teşekkür ederiz" diye konuştu.
Gaziantep Yılmaz’dan Anneler Günü mesajı Şehitkamil Belediye Başkanı Umut Yılmaz, Anneler Günü dolayısıyla yayımladığı mesajda, annelerin toplumun temel taşı olduğunu belirterek tüm annelerin gününü kutladı. Yılmaz, annelerin sevgi, fedakarlık ve merhametin en güçlü temsilcisi olduğunu ifade ederek, "Hayatımızın her anında yanımızda olan, sevgisiyle bizlere güç veren annelerimiz, sadece ailelerin değil toplumun da en kıymetli değeridir. Geleceğe umutla bakabiliyorsak bunda annelerimizin emeği, duası ve özverisi vardır" dedi. Annelerin toplumun birlik ve beraberliğinin en önemli yapı taşı olduğunu kaydeden Yılmaz, özellikle zor zamanlarda gösterdikleri sabır ve mücadeleyle herkese örnek olduklarını söyledi. Yılmaz, annelerin her şartta evlatları için ayakta duran en büyük güç olduğunu ifade ederek, vatan uğruna evlatlarını toprağa veren şehit annelerinin milletin gönlünde ayrı bir yere sahip olduğunu vurguladı. Yılmaz, "Bu vatan için en kıymetli varlıklarını feda eden şehitlerimizin emanetleri olan annelerimizin her zaman başımızın üstünde yeri vardır. Aynı şekilde gazilerimizi yetiştiren fedakâr annelerimize de minnet borçluyuz. Karşılıksız sevginin adı olan annelerimizin hakkını ödemek mümkün değildir. Başta şehit ve gazi annelerimiz olmak üzere tüm annelerimizin Anneler Günü’nü kutluyor, sağlık, huzur ve mutluluk diliyorum. Hayatta olmayan tüm annelerimizi ise rahmet ve minnetle anıyorum" ifadelerini kullandı.
Mersin Mersin’de şehit annelerine özel program Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından Anneler Günü dolayısıyla şehit anneleri, şehit eşleri ve gazi yakınlarına yönelik Tarsus’ta özel program düzenlendi. Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı Şehit Aileleri ve Gazi Hizmetleri Şube Müdürlüğü koordinesinde gerçekleştirilen programa, Mersinden Kadın Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Meral Seçer de katıldı. Katılımcılar ilk olarak Büyükşehir Belediyesi Tarsus Doğa Parkını ziyaret ederek çeşitli hayvanları yakından görme fırsatı buldu. Daha sonra Tarsus Gençlik Kampında tüm şehitler için Kur’an-ı Kerim okunup dualar edildi. Programda konuşan Meral Seçer, şehit anneleri ve eşlerinin büyük fedakarlıklar yaptığını belirterek, "Sizlerin emaneti hepimizin emaneti" dedi. Büyükşehir Belediyesinin şehit aileleri ve gazilere yönelik çalışmalarına önem verdiğini ifade eden Seçer, tüm şehitleri rahmetle andıklarını söyledi. Şehit Aileleri ve Gazi Hizmetleri Şube Müdürü Nilgün Buz ise şehit ve gazi ailelerinin her zaman yanında olmaya devam edeceklerini belirterek, tüm annelerin ’Anneler Günü’nü kutladı. Programa katılan şehit anneleri ve şehit eşleri de etkinlikten duydukları memnuniyeti dile getirdi. Şehit annesi Gülbeyaz Öztürk, düzenlenen etkinliğin kendilerine moral olduğunu ifade ederken, Ayşe Yıldırım ise böyle anlamlı bir günde hatırlanmanın kendilerini onore ettiğini söyledi. Şehit eşi Fatma Kurumuş ve şehit annesi Ümmü Kaya da etkinlik dolayısıyla Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’e teşekkür etti.