KÜLTÜR SANAT - 19 Ağustos 2025 Salı 12:52

Antik kentlerde ziyaretçi bilinci uyarısı: "Kültürel miras ve doğal denge tehlikede"

A
A
A
Antik kentlerde ziyaretçi bilinci uyarısı: "Kültürel miras ve doğal denge tehlikede"

Binlerce yıllık antik kentlerin bilinçsiz ziyaretlerle zarar gördüğünü belirten Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi (ALKÜ) akademisyenlerinden Doç. Dr. Tuna Akçay, kültürel mirasın korunması için tüm ziyaretçileri duyarlı olmaya çağırıyor.


Binlerce yıllık tarihiyle açık hava müzesi niteliği taşıyan antik kentler, her yıl yerli ve yabancı birçok ziyaretçiyi ağırlıyor. Ancak uzmanlar, bu alanlarda yapılan bilinçsiz ziyaretlerin hem kültürel mirasa hem de doğal yaşama ciddi zararlar verdiği konusunda uyarıyor. Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi (ALKÜ) akademisyenlerinden Selinus Arkeolojik Araştırmaları Başkanı Doç. Dr. Tuna Akçay, antik kentlerde ziyaretçi bilincinin büyük önem taşıdığını vurguladı. "Bir taşın bile yerinin değiştirilmesi, arkeolojik bağlamın bozulmasına yol açabilir. Aynı şekilde, flora ve fauna üzerinde oluşturulan baskı, ekolojik dengeleri sarsıyor." diyen Akçay, ziyaretçilerin özellikle belirlenmiş yürüyüş rotalarından ayrılmamaları gerektiğini belirtti.



"Kazı alanlarına izinsiz giriş ve duvar yazılarına dikkat"


Bitki örtüsünün tahrip edilmesi, taşınabilir küçük buluntuların yerinden alınması, duvar yazıları ve kazı alanlarına izinsiz giriş gibi davranışların yaygınlaştığını ifade eden Akçay, bu tür eylemlerin hem tarihi hem de doğal yapıya geri dönüşü olmayan zararlar verdiğini söyledi. Akçay, "Bilgi panolarını dikkatle okumak, koruma amacıyla konulan uyarı tabelalarına uymak ve yerel rehberler eşliğinde geziler yapmak; bilgilendirici ve koruyucu olacaktır" dedi.



Kenelere ve yılanlara karşı uyarılar


Antik kentlerin doğal yapısının bazı sağlık riskleri barındırdığını da belirten Akçay, özellikle ilkbahar ve yaz aylarında sıkça karşılaşılan kenelere karşı ziyaretçileri uyardı. Uzun kollu kıyafetlerin tercih edilmesi, pantolon paçalarının çorap içine sokulması, kene kovucu spreylerin kullanılması ve açık alanlarda yere oturulmaması gerektiğini ifade eden Akçay, "Geziden sonra vücut kontrolü yapılmalı, özellikle çocuklu aileler bu konuda daha dikkatli olmalıdır." dedi. Bölgelerde zaman zaman yılanların da görülebildiğini hatırlatan Akçay, "Taşlık alanlarda çıplak elle temas etmekten kaçınılmalı, çalılık bölgelerde yürürken dikkatli olunmalı ve ayak bileklerini koruyan ayakkabılar giyilmelidir" uyarısında bulundu.



"Yaban hayatına müdahale etmeyin"


Yaban hayvanlarıyla doğrudan temas kurma girişimlerinin de arttığını belirten Doç. Dr. Akçay, "Yaban hayvanları ilgi çekici olabilir ancak onların yaşam alanlarına müdahale etmeden, uzaktan gözlemle yetinmek gerekir. Bu hem bireysel güvenlik hem de doğal denge açısından önemlidir" diye konuştu.


Son olarak Akçay; antik kentlerin korunmasının yalnızca uzmanların değil, tüm ziyaretçilerin ortak sorumluluğu olduğunu vurguladı ve kamuoyunun bu konuda daha fazla bilinçlendirilmesi gerektiğini ifade etti.



Antik kentlerde ziyaretçi bilinci uyarısı: "Kültürel miras ve doğal denge tehlikede"

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Antalya Cumhurbaşkanı Erdoğan Slovenya Cumhurbaşkanı Natasa Pirc Musar ile görüştü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 5. Antalya Diplomasi Forumu (#ADF2026) için Türkiye’de bulunan Slovenya Cumhurbaşkanı Natasa Pirc Musar ile bir görüşme gerçekleştirdi. Liderler, Türkiye-Slovenya ikili ilişkileri ile bölgesel ve küresel gelişmeleri ele aldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan görüşmede, Türkiye ile Slovenya ilişkilerinin her geçen gün daha da güçlendiğini, özellikle ticaret, ekonomi ve altyapı alanlarında iş birliğini artırmak için gayret gösterildiğini belirtti. Erdoğan, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne tam üyelik hedefini stratejik önemde gördüğünü, Birlik’ten cesaretli ve vizyoner yaklaşım beklendiğini ifade etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin yakın coğrafyasındaki istikrarsızlık ve savaş ortamında, NATO müttefikleri olarak savunma sanayii alanında iş birliğinin arttırılmasının önem arz ettiğini, NATO’nun Ankara Zirvesi’nde bu konuda yeni kararlar alınmasını beklediklerini, Slovenyalı yetkililerin 5 Mayıs’tan itibaren İstanbul’da yapılacak SAHA savunma fuarına katılmalarının faydalı olacağını belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Slovenya’nın Filistin Devleti’ni tanımasının, İsrail’e silah ambargosu uygulamasının ve BM’de Filistin lehine karar tasarılarına öncülük etmesinin takdirle karşılandığını ifade etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin Balkanlar’da istikrarı desteklemeye yönelik tesis ettiği Balkan Barış Platformu’na Slovenya’nın da katılımını arzu ettiğini belirtti.
Kocaeli Kız öğrenciler için mesleki deneyim projesinde yeni aşama Kocaeli’de başlatılan projeyle kuruluşlarda kalan lise çağındaki kız öğrenciler; tarım, gıda ve hayvan sağlığı alanlarını sahada deneyimleyerek meslek seçimine hazırlanacak. Kocaeli’de Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına bağlı kuruluşlarda kalmakta olan lise çağındaki kız öğrencilerin mesleki gelişimine katkı sunacak önemli proje tanıtıldı. İzmit Kaymakamlığı ile İzmit Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü koordinasyonunda, Kocaeli Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü iş birliğiyle yürütülen; "Geleceğe Dokunuş: Tarım, Gıda ve Hayvan Sağlığında Kız Öğrencilerle Mesleki Deneyim Projesi"nin tanıtımının ardından uygulama sürecine geçilmesi planlanıyor. Meslekleri yerinde öğrenecekler Proje kapsamında öğrenciler; tarım, gıda ve hayvan sağlığı alanlarında yalnızca teorik bilgi almakla kalmayacak, aynı zamanda saha ziyaretleri, laboratuvar uygulamaları ve işletme incelemeleriyle meslekleri yerinde tanıma fırsatı bulacak. Bu süreçte gençlerin, mesleklerin günlük işleyişini gözlemleyerek deneyim kazanması hedefleniyor. Projenin temel amacı, öğrencilerin eğitim ve kariyer planlamasında daha bilinçli kararlar almasını sağlamak. Alanında uzman kişilerle bir araya gelecek öğrencilerin, ilgi duydukları meslekleri yakından tanıyarak kendi geleceklerine yön vermesi amaçlanıyor. Projenin tanıtım toplantısına İzmit Kaymakamı Yusuf Ziya Çelikkaya, Tarım ve Orman İl Müdür Yardımcısı Ramazan Yakar, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Kamil Tüylüoğlu ile İzmit Tarım ve Orman İlçe Müdürü İsmail Çetin katıldı.