ASAYİŞ - 21 Ocak 2026 Çarşamba 10:18

Babasının mezarındaki çiçekleri söküp uyuşturucu sakladılar

A
A
A

Antalya’da polisin torbacı ve madde bağımlılarına yönelik art arda yaptığı operasyonlar sonrası sokakta barınamayan satıcı ve kullanıcılar mahalle mezarlığını mesken tuttu. Uyuşturucu satıcılarının geçtiğimiz aylarda vefat eden babasının mezarına yasaklı madde sakladığını söyleyen Hülya Çakıroğlu ise "Buradaki çiçekleri sökmüşler uyuşturucu koymuşlar. Biz her Cuma ziyarete geliyoruz. Kaç gün durdu bilmiyorum" derken ziyaretçi gibi gelip mezarları kazarak uyuşturucu saklayan ve kullananların önüne geçmek isteyen mahalle muhtarı vatandaşların da desteğiyle mezarlığa hareketli, gece görüş özellikli, yüz tanıma sistemli ve alarmlı kamera sistemi kurdu.

Antalya’nın ismi uyuşturucu ile anılan halk arasında Zeytinköy olarak bilinen Yeşildere Mahallesi’nde emniyetin torbacı olarak tabir edilen sokak satıcılarına yönelik peş peşe yaptığı operasyonlarla uyuşturucu bölgede bitme noktasına geldi. Mahalle içerisinde rahat hareket etmekte zorlanan kullanıcı ve satıcılar operasyonlar sonrası mahalle mezarlığını mesken tuttu. Mezarlıkta cenazesi dahi bulunmayan satıcılar vatandaşlara ait mezarları kazarak buralara uyuşturucu ve yasaklı madde saklamaya, bağımlılara satış yapmaya başladı. Durumun farkına varan mahalle muhtarı Kemal Genbeş ve mahalle sakinleri kendi aralarında para toplayarak mezarlığa hareketli, gece görüş özellikli, yüz tanıma sistemli ve alarmlı kamera sistemi kurdu.

Babasının mezarındaki çiçekleri söküp uyuşturucu sakladılar

"Torbacılar ziyaretçi gibi mezarlığa geliyordu"

Zeytinköy Mezarlığına kurulan kamera sistemi Antalya Emniyet Müdürlüğü’nün Kent Güvenlik ve Yönetim Sistemi ile entegre edilerek kontrol altına alınmasının ardından mezarlıkta uyuşturucu kullanımı ve satıyı büyük oranda azaldı. Emniyet haricinde cep telefonundan mezarlığı günün her saati kameralardan takip eden Zeytinköy Mahalle Muhtarı Kemal Genbeş, "Burada bir çevre düzenlemesi yaptık geçtiğimiz yıllarda, etrafını çevirip kontrol altına aldık. Kendi aramızda topladığımız paralarla kamera sistemi taktırdık. Ziyaretçi gibi gelip torbacı dediğimiz kişiler ve içiciler maalesef burayı kullanıyorlardı. Son yıllarda Antalya Emniyetimiz burada güzel işler yapmaya başladı. Daha önceden de vardı, ama bu kadar kontrollü değildi. Mezarlık mezbelelik bir alandı, şimdi toparlandı" dedi.

Babasının mezarındaki çiçekleri söküp uyuşturucu sakladılar

"Uyuşturucu Zeytinköy’de bitme noktasına geldi"

Emniyetin peşe yaptığı operasyonlarla Zeytinköy’de uyuşturucunun bitme noktasına getirildiğinin altını çizen Genbeş, "Burada 24 saat kameralarımız çekim yapıp kayıt alıyor. Benim yanı sıra emniyetimizde takip ediyor. Yasaklı madde ve uyuşturucu kullananlar ile torbacıları kameradan gördüğümüz için bildiriyoruz. Hemen ekipler gelip yakalıyor. Mezarlık bu bölgenin uyuşturucu stok ve depolama alanıydı. Artık biz onlardan burayı kurtardık. Artık tek tük gelmeye başladılar. Aile gibi mezar ziyareti için gelmiş gibi mezarlara küçük çaplı uyuşturucu saklıyorlar. Kısa zamanda onunda önüne geçeceğiz. Zeytinköy mezarlığı kontrol altında, emniyet zaten bölgeyi tamamen abluka altına aldı. Uyuşturucuyu Zeytinköy’de bitme noktasına getirdi. Şimdi kentsel ve kamusal alanlar üzerinde bir çalışma başlatıldı. Valiliğimizin yaptığı çalışma ile inşallah Zeytinköy bölgesi rahat bir nefes alacak" ifadelerini kullandı.

Babasının mezarındaki çiçekleri söküp uyuşturucu sakladılar

"Öleceğimi bilsem geri adım atmayacağım"

Mezarlığa gelen ziyaretçilerin burada hiç mezarı olmayıp, ziyaret ediyormuş gibi uyuşturucu satan torbacılardan ve madde bağımlılarının önüne geçmeye çalıştıklarını zaman zamanda ölüm tehditleri aldığını söyleyen Genbeş, "Biz mahallede ve mezarlıkta mücadelemizi veriyoruz. Sağ olsun devletimiz gerekeni yapıyor, bende bir muhtar olarak elimden geleni yapıyorum. Halk bize çalışmamız için oy verdi. Benim derdim Zeytinköy bölgesinde uyuşturucu ile mücadelemde bu işi yaptırmamak. Tehditler alıyorum, tanıdıklarım duyduklarını söylüyor. Ama umurumda değil, ben öleceğimi de bilsem bir adım geri atmayacağım. Bu uğurda uyuşturucuyu bu mahalleden çıkarmak için gerekirse kendimi feda edeceğim ama vazgeçmeyeceğim" şeklinde konuştu.

Babasının mezarındaki çiçekleri söküp uyuşturucu sakladılar

Sosyal medya fenomenlerine tepki gösterdi

Bazı sosyal medya fenomenlerinin ve video içerik üreticilerinin Zeytinköy’e gelerek ‘Antalya’nın en tehlikesi mahallesi’ ve ‘Uyuşturucunun merkezi’ gibi başlıklarla çektikleri videoları paylaşmasına da tepki gösteren Genbeş, "Sosyal medyada da art niyetli arkadaşlar var. Gelsinler görsünler, burada Antalya Emniyetinin çalışmaları ile işin ne kadar iyiye gittiğini. Yolda sokakta mahalle dışından birisini durdurup videosunu çekip burayı farklı şekilde lanse ediyorlar. Onlar hakkında da suç duyusunda bulunacağım. Mahallenin içerisini, mezarlığı çeksinler. Emniyetin ve devletin burada ne kadar güzel işler yaptığını görebilirler. Yıllardır buraya operasyonlar yapılıyor, ama son yapılan operasyon bitirici operasyondu" dedi.

Babasının mezarındaki çiçekleri söküp uyuşturucu sakladılar

Babasının mezarına uyuşturucu saklamışlar

Uyuşturucu satıcılarının geçtiğimiz aylarda vefat eden babasının mezarına yasaklı madde sakladığını söyleyen Hülya Çakıroğlu ise "Buradaki çiçekleri sökmüşler uyuşturucu koymuşlar. Biz her Cuma ziyarete geliyoruz. Kaç gün durdu bilmiyorum. Görünce çıldırdım zaten, bırakın ölülerimiz cenazelerimiz rahat uyusun. Zeytinköyde uyuşturucunun son bulmasını istiyoruz. Çocuklarımız, torunlarımız dışarıya çıkmaya korkuyor. Bela, pislik hepsi burada. Ölülerimizi dahi rahat ettirmiyorlar. Mezara uyuşturucu koymak nedir, Allah korkunuz yok mu?" diyerek tepkisini dile getirdi.

Babasının mezarındaki çiçekleri söküp uyuşturucu sakladılar

Ramazan Bozca - Fatma Nisa Yorluk

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aydın Aydın’da bir yılda 3 bini aşkın tarımsal denetim yapıldı Aydın’da 2025 yılında gübre, bitki koruma ürünleri, organik tarım, ihracat ve pazar yerlerini kapsayan 3 bin 600’ü aşkın denetim gerçekleştirilirken, kurallara uymayanlara toplamda 6 milyon 708 bin TL idari para cezası uygulandı. Aydın İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şubesi tarafından 2025 yılı boyunca bitkisel üretimde güvenilirliği sağlamak ve sürdürülebilir tarımı güçlendirmek amacıyla il genelinde yoğun bir çalışma gerçekleştirildi. Bu kapsamda üretimden tüketime kadar uzanan süreçte gerçekleştirilen denetimler ile yıl boyunca kimyevi gübre, bitki koruma ürünleri ve zirai mücadele alet-makine bayileri başta olmak üzere, tohum bayileri, üreticiler, işleyiciler ve pazar yerlerinde kontroller gerçekleştirildi. 2025 yılı içerisinde 327 adet kimyevi gübre bayisine yönelik bin 481 denetim, 208 adet bitki koruma ürünleri bayisine yönelik 771 denetim, 148 adet zirai mücadele alet ve makineleri bayisine yönelik 154 denetim gerçekleştirildi. Ayrıca tohum bayileri, üreticiler, işleyiciler ve pazar yerlerini kapsayan toplam 976 denetim yapıldı. Organik tarım kapsamında üretim yapan 9 bin 847 üretici ve işletmeye 227 denetim uygulanırken, İyi Tarım Uygulamaları kapsamında üretim yapan 100 üretici ve işletmeye 65 denetim gerçekleştirildi. İyi Tarım sertifikalı ürünlerin satışını yapan 76 markette de piyasa denetimleri yapıldı. Ahşap ambalaj malzemelerinin ısıl işleme tabi tutulması kapsamında faaliyet gösteren 30 adet ISPM-15 firmasına 38 denetim gerçekleştirildi. 2025 yılı içerisinde ihracatçı firmalar tarafından ihraç edilmek üzere hazırlanan 130 bin 750 ton bitki ve bitkisel ürün kontrol edilerek uygun bulunan ürünler için 6 bin 441 adet Bitki Sağlık Sertifikası düzenlendi. Yapılan denetimler sonucunda, bitki koruma ürünleri bayileri, gübre piyasa gözetimi, ISPM-15, organik tarım ve hasat öncesi denetimler kapsamında 2025 yılı içerisinde Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şubesi tarafından toplam 6 milyon 708 bin 774,50 TL idari para cezası uygulandı. Güvenilir gıda, sağlıklı üretim ve sürdürülebilir tarım hedefi doğrultusunda yürütülen çalışmaların, 2026 yılında da artarak devam edeceği öğrenildi.
Erzurum Kış bilim ve teknoloji kampı Erzurum’da gerçekleştirildi Erzurum’da koruma ve bakım altındaki çocuklara yönelik düzenlenen Kış Bilim ve Teknoloji Kampı, yoğun katılım ve renkli etkinliklerle gerçekleştirildi. Erzurum Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ile Erzurum Büyükşehir Belediyesi iş birliğinde, Bilim Erzurum ev sahipliğinde düzenlenen programa; Erzurum Vali Yardımcısı Didem Dinç Özay, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Hasan Aykut ile kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri katıldı. Program kapsamında 2. ve 8. sınıf düzeylerinde öğrenim gören 65 çocuk, bilim ve teknoloji temelli atölyelerde bir araya geldi. Protokol üyeleri, kamp alanındaki atölyeleri dolaşarak yürütülen çalışmalar hakkında yetkililerden bilgi aldı; çocuklarla yakından ilgilenerek sohbet etti. Kamp süresince çocuklar; Tasarım Atölyesi, Tarım ve Doğa Atölyesi, Matematik ve Akıl Oyunları Atölyesi, Doğa Bilimleri ve Deney Atölyesi, Robotik ve Teknoloji Atölyesi, Girişimcilik ve Yenilikçi Fikirler Atölyesi ile Astronomi ve Uzay Bilimleri Atölyesinde gerçekleştirilen uygulamalı çalışmalara katıldı. Etkinlikler, çocukların bilimsel meraklarını artırırken öğrenmeyi eğlenceli hale getirdi. Programda konuşan Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Hasan Aykut, çocukların geleceğine değer katan bu tür çalışmaların önemine dikkat çekti. Bilim ve teknoloji çağında çocukların merak eden, sorgulayan ve üreten bireyler olarak yetişmesinin büyük önem taşıdığını vurgulayan Aykut, Erzurum Büyükşehir Belediyesi ile iş birliği içerisinde hayata geçirilen Kış Bilim ve Teknoloji Kampı ile çocukları bilim ve teknolojiyle buluşturmanın mutluluğunu yaşadıklarını ifade etti. Bu çalışmaların çocukların özgüvenlerini artırdığını, ekip çalışması ve problem çözme becerilerini güçlendirdiğini belirten Aykut, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı olarak çocukları yalnızca koruyan değil, onları hayata hazırlayan bir anlayışla hareket ettiklerini dile getirdi. Bilim ve teknoloji odaklı faaliyetlerle çocukların akademik ve kişisel gelişimlerine katkı sunmaya devam edeceklerini söyledi. İl Müdürü Hasan Aykut, ayrıca kampın hayata geçirilmesine verdikleri desteklerden dolayı Erzurum Valisi Sayın Mustafa Çiftçi ile Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Mehmet Sekmen’e teşekkür ederek, kamu kurumları arasındaki güçlü iş birliğinin çocukların geleceği adına büyük önem taşıdığını vurguladı. Programın iki gün süreceği bildirildi.