ASAYİŞ - 24 Haziran 2025 Salı 17:01

Fadim Temirhanoğulları cinayetinde tırnaktaki DNA raporu bekleniyor

A
A
A
Fadim Temirhanoğulları cinayetinde tırnaktaki DNA raporu bekleniyor

Antalya’da boşanma aşamasındaki eşi Fadim Temirhanoğulları’nı 9 kurşunla öldüren Savaş Temirhanoğulları’nın yargılandığı davada, sanığın akıl sağlığı raporu talebi reddedildi. Kadın örgütlerinin takip ettiği davada, DNA raporunun beklenmesi nedeniyle duruşma 16 Temmuz’a ertelendi.


Antalya’da boşanma aşamasındaki eşi Fadim Temirhanoğulları’nı (52) tabancayla 9 el ateş ederek öldüren Savaş Temirhanoğulları’nın (48) yargılandığı dava Antalya 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen dördüncü duruşmayla devam etti. Cinayetle bağlantılı olarak müşterek fail sıfatıyla yargılanan Fikret İnal’ın da tutuklu sanık olarak yer aldığı davada, mahkeme sanık avukatlarının Savaş Temirhanoğulları için talep ettiği akıl sağlığı raporu başvurusunu reddetti. Mahkeme, Fadim Temirhanoğulları’nın tırnaklarında tespit edilen erkek DNA’sına ilişkin Antalya Adli Tıp Kurumu’ndan rapor beklenmesine karar vererek duruşmayı 16 Temmuz 2025’e erteledi.



Sanık, savunmasının aynısını sürdürdü


Duruşmada söz alan sanık Savaş Temirhanoğulları, "Hiçbir şekilde oraya eşimi öldürme kastıyla gitmedim. Öyle bir kastım olsaydı çocuğumun gözünün önünde öldürmezdim" diyerek savunmasını sürdürdü.



"En azından yüreğimize azıcık su serpilir"


Dava sonrası adliye önünde açıklama yapan Fadim Temirhanoğulları’nın annesi Mediha Saçlı, "En ağır cezayı almasını istiyorum. En azından yüreğimize azıcık su serpilir. Benim çocuğumun canını 9 kurşunla aldı. İnşallah onların canı da yanar. Benim canım yanıyor. Zorla eve giriyor, benim çocuğumu öldürüyor. Çocuğu evdeyken, çocuğu annesini kanlar içinde buluyor. Şikayetçiyim. Üç çocuk yetim kaldı" diye konuştu.



"Bu dosyada önemli olan, Fikret İnal’ın yardım ve yataklıkla değil müşterek faillikle yargılanıyor olması"


Duruşmanın ardından Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği adına açıklama yapan maktul avukatı Müjde Tozbey ise şunları söyledi: "Bugün yine daha önce söylediklerini tekrarladılar. Savaş Temirhanoğulları, ‘Beni aldattığı için öldürdüm’ dedi. Fikret İnal ise ‘Ben barıştırmak için gece dörtte Savaş’la birlikte eve gittim’ diyerek suçu hafifletmeye çalıştı. Ancak arka kapıdan birlikte girip, 4 dakika 34 saniye içeride kaldıktan sonra birlikte kaçtıkları kamera görüntüleriyle sabit. Bu dosyada önemli olan, Fikret İnal’ın yardım ve yataklıkla değil müşterek faillikle yargılanıyor olması. Çünkü bu tarz davalarda faile yardım eden kişi çoğunlukla aklanıyor. Bu davada ise görüntüler, suçun birlikte işlendiğini ortaya koyuyor."


Tozbey ayrıca, mahkemenin sanık avukatlarının Savaş Temirhanoğulları’nın akli dengesine ilişkin rapor talebini reddettiğini, DNA eşleşmesine ilişkin raporun ise henüz mahkemeye ulaşmadığını ifade etti. Duruşmanın bu nedenle ertelendiğini aktaran Tozbey, "Yargıya güveniyoruz. En ağır cezaların verilmesini bekliyoruz" dedi.



Fadim Temirhanoğulları cinayetinde tırnaktaki DNA raporu bekleniyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Mersin Kuma saplana saplana tezahürat eşliğinde halat çektiler Mersin’in Silifke ilçesinde düzenlenen 2. Turan Cup Uluslararası Halat Çekme Turnuvası, farklı ülkelerden gelen sporcuların katılımıyla büyük heyecana sahne oldu. Türkiye Halat Çekme Federasyonu ile Avrupa Halat Çekme Federasyonu iş birliğinde gerçekleştirilen organizasyona 14 ülkeden 220 sporcu katıldı. Turnuvada Türkiye’nin yanı sıra Azerbaycan, Kırgızistan, Kazakistan, Rusya, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Sudan, Afganistan, Bangladeş, Irak, Suriye, Yemen, Lübnan ve Afrika ülkelerinden sporcular mücadele etti. Erkekler, genç erkekler ve karışık kategorilerinde gerçekleştirilen karşılaşmalarda toplam 25 takım dereceye girebilmek için kıyasıya yarıştı. Uluslararası organizasyona Türkiye Halat Çekme Federasyonu Başkanı Eray Aldemir ile Avrupa Halat Çekme Federasyonu Asbaşkanı ve Azerbaycan Halat Çekme Federasyonu Başkanı Elnur Şikaliyev de katıldı. Turnuva sonrası açıklama yapan Türkiye Halat Çekme Federasyonu Başkanı Eray Aldemir, organizasyonun her geçen yıl daha da büyüdüğünü belirterek şunları söyledi: "Silifke’de çok güzel bir atmosfer oluştu. 14 ülkeden sporcuları burada ağırlamaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Halat çekme sporunun uluslararası alanda gelişmesi adına önemli bir organizasyona imza attık. Sporcular arasında dostluk ve kardeşlik bağlarının güçlenmesi bizim için çok değerli. Avrupa Halat Çekme Federasyonu ile birlikte bu turnuvayı büyüterek devam ettireceğiz. 3. Turan Cup organizasyonu ise Kazakistan’da düzenlenecek."
Karabük KBÜ’den küre dağları’nda kritik araştırma: İklim değişikliği ormanları nasıl etkiliyor Karabük Üniversitesi (KBÜ) tarafından yürütülen TÜBİTAK destekli araştırmada, Küre Dağları Milli Parkı’nda yetişen ağaç türlerinin iklim değişikliğine verdiği tepkiler bilimsel verilerle ortaya kondu. Çalışma, iklim değişikliğinin orman ekosistemleri üzerindeki etkilerine ışık tuttu. KBÜ İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Coğrafya Bölümü öğretim üyesi Dr. Cemil İrdem’in yürütücülüğünü yaptığı, yüksek lisans öğrencisi Selinay Atay’ın bursiyer olarak yer aldığı TÜBİTAK 1002-A destekli proje kapsamında; sarıçam, göknar ve karaçam ağaçlarının sıcaklık ve yağış değişimlerine verdiği tepkiler kapsamlı şekilde incelendi. "Ağaç halkaları iklimin izini sürdü" "Küre Dağları Milli Parkı’nda Sarıçam, Göknar ve Karaçamların Yıllık Halka Gelişimi ile İklim İlişkileri" başlıklı proje, dendrokronoloji yöntemiyle gerçekleştirildi. Araştırmada, farklı yükselti basamaklarında bulunan ağaçlardan alınan örnekler Karabük Üniversitesi Coğrafya Bölümü Dendrokronoloji Laboratuvarı’nda yüksek hassasiyetle analiz edilerek sıcaklık ve yağış verileriyle birlikte istatistiksel olarak değerlendirildi. "Kış sıcaklıkları büyümeyi artırıyor" Elde edilen bulgulara göre, kış aylarında görülen ılıman sıcaklıkların ağaç büyümesini genel olarak olumlu etkilediği belirlendi. Göknar türü dışında, daha sıcak geçen kışların yıllık halka gelişimini artırdığı tespit edildi. Buna karşılık, mayıs ayında artan sıcaklıkların ağaç büyümesini olumsuz etkilediği, bu etkinin özellikle göknar türünde belirgin olduğu ortaya kondu. "Yaz yağışları kritik önem taşıyor" Araştırmada yağış verileri de dikkat çekici sonuçlar ortaya koydu. Haziran ve temmuz aylarında artan yağışların tüm ağaç türlerinde büyümeyi desteklediği belirlenirken, özellikle temmuz yağışlarının yüksek düzeyde pozitif etki oluşturduğu tespit edildi. "2040 için uyarı: sıcaklık artacak, yağış azalacak" Proje kapsamında yapılan iklim projeksiyonlarına göre, RCP8.5 senaryosu doğrultusunda 2040 yılına kadar yaz sıcaklıklarının artması ve ilkbahar-yaz yağışlarının azalması bekleniyor. Bu durumun, bölgedeki ağaçların çap artımını ciddi şekilde olumsuz etkileyebileceği öngörülüyor. Uzmanlar, iklim değişikliğinin özellikle artan sıcaklık ve yaz kuraklığıyla birlikte orman ekosistemleri üzerinde baskı oluşturacağına dikkat çekerek, sürdürülebilir orman yönetimi ve uyum stratejilerinin önemine vurgu yaptı. Çalışma kapsamında 1’i ESCI indeksli olmak üzere 2 uluslararası makale ve 3 uluslararası sempozyum bildirisi bilim dünyasına kazandırıldı. Elde edilen verilerin, iklim değişikliğiyle mücadelede önemli bir kaynak oluşturması bekleniyor.
Muğla Menteşe’de geleceğin hitabet ustaları yarıştı Menteşe Gençlik ve Spor İlçe Müdürlüğü bünyesinde yer alan Uluslararası Gençlik Merkezi, gençlerin fikir dünyasına ışık tutan "Türkiye Münazara Yarışması Menteşe İlçe Finali"ne ev sahipliği yaptı. Gençlerin özgüveni ve güçlü argümanlarıyla dikkat çektiği final programı, büyük bir heyecana sahne oldu. Menteşe’de gençlerin etkili iletişim kurma, analiz yapma ve demokratik tartışma kültürünü benimseme amacıyla düzenlenen münazara yarışması tamamlandı. Uluslararası Gençlik Merkezi tarafından organize edilen etkinlikte, ilçedeki gençler bilgi birikimlerini ve hitabet yeteneklerini sergileme fırsatı buldu. Yarışmacı takımlar; eleştirel düşünme, hızlı karar verme ve ikna kabiliyeti gibi kriterler üzerinden jüri karşısına çıktı. Takım çalışmasının en güzel örneklerinin sergilendiği finalde, gençlerin güncel konular üzerine geliştirdiği seviyeli tartışma ortamı izleyicilerden tam not aldı. Katılımcılar, savundukları fikirleri güçlü argümanlarla destekleyerek jüri üyelerini etkilemeyi başardı. Menteşe Gençlik ve Spor İlçe Müdürlüğü yetkilileri, ödül töreninin ardından yaptıkları açıklamada şu ifadelere yer verdi:"Gençlerin sosyal, kültürel ve akademik gelişimlerine katkı sağlayan bu tür faaliyetler, onların kendilerini özgürce ifade edebilmeleri adına çok önemli bir platform sunuyor. Bu seviyeli tartışma ortamını oluşturan tüm gençlerimizi tebrik ediyoruz. Bu tarz eğitim ve kültür odaklı projelerimiz artarak devam edecek." Yarışma sonunda sergiledikleri üstün performansla dereceye giren takımlara ödülleri takdim edilirken, katılım sağlayan tüm öğrencilere cesaretleri ve emekleri için teşekkür edildi.