ÇEVRE - 31 Mayıs 2026 Pazar 11:47

Kepez’de çevreyi kirletenlere foto kapanlı takip

A
A
A
Kepez’de çevreyi kirletenlere foto kapanlı takip

Kepez Belediyesi, çöp ve moloz dökülmesinin yasak olduğu bölgelerde yerleştirdiği 35 foto kapan sistemiyle 7 gün 24 saat kesintisiz takip ederek çevreyi kirleten kişilerin tespit edilmesi amacıyla denetimlerini sürdürüyor.



Kepez Belediyesi, çevre kirliliğiyle mücadelede teknolojiyi etkin şekilde kullanmaya devam ediyor. İlçede çöp, moloz, evsel atık, inşaat atıkları ve çeşitli atıkların bırakılmasının yasak olduğu alanlara yerleştirilen 35 foto kapan sistemiyle kaçak dökümler anbean takip ediliyor. Özellikle boş araziler, yol kenarları ve çevre kirliliğine neden olan riskli bölgelerde kurulan sistemler, günün 24 saati aktif olarak çalışarak çevreyi kirletenleri kayıt altına alıyor. Kepez Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü bünyesinde görev yapan Çevre Sağlığı Birimi ekipleri tarafından yürütülen çalışmalar kapsamında, foto kapanlardan elde edilen görüntüler düzenli olarak inceleniyor. Yapılan incelemelerde çöp, moloz ve atıkları gelişi güzel bıraktığı belirlenen araçların plakaları tespit edilerek resmi işlem süreci başlatılıyor. 1608 sayılı Kanun’un 1. maddesi ve 5326 sayılı Kabahatler Kanunu’nun ilgili hükümleri kapsamında cezai işlem uygulanıyor.



35 foto kapan yerleştirildi


Kaçak atık dökümlerinin önüne geçmek için teknolojik takip sistemlerinin önemine dikkat çeken ekipler, özellikle gelişigüzel bırakılan molozların çevre kirliliğinin yanı sıra görüntü kirliliği oluşturduğunu, halk sağlığını tehdit ettiğini ve kötü koku ile haşere oluşumuna neden olduğunu belirttiler. Belediye ekipleri, çevrenin korunmasına yönelik çalışmalar kapsamında yalnızca denetim değil aynı zamanda düzenli temizlik ve bilinçlendirme faaliyetlerini de sürdürüyor. Kepez Belediyesi’nin ilçe genelinde kurduğu 35 foto kapan sistemi, çevreyi kirletenlere karşı adeta dijital denetim ağı oluşturdu. Özellikle kaçak çöp, moloz ve atık dökümlerinin yoğun olarak yaşandığı bölgelerde aktif olarak çalışan sistemler sayesinde yasa dışı dökümler anında kayıt altına alınıyor. Günün 24 saati kesintisiz çalışan foto kapanlar, çevreyi kirleten araçların plakalarını net şekilde tespit ederek belediye ekiplerine hızlı müdahale imkanı sağlıyor.



"Çevremizi korumakta kararlıyız"


Kepez Belediye Başkanı Mesut Kocagöz, çevre temizliğinin belediyecilik hizmetlerinin en önemli başlıklarından biri olduğunu belirterek şu açıklamada bulundu: "Kepez hepimizin ortak yaşam alanı. Bu şehrin sokaklarını, caddelerini, parklarını ve doğal alanlarını korumak hepimizin sorumluluğudur. Belediyemiz olarak çevreyi kirletenlere karşı tavizsiz bir mücadele yürütüyoruz. İlçemizin farklı noktalarında kurduğumuz 35 foto kapan sistemiyle yasaklı bölgelere çöp, moloz ve atık bırakanları anında tespit ediyoruz. Çevreyi kirleten hiçbir davranışa göz yummayacağız. Temiz bir Kepez için ekiplerimiz gece gündüz çalışırken vatandaşlarımızdan da aynı duyarlılığı bekliyoruz. Amacımız sadece ceza kesmek değil; çevre bilincini artırmak ve herkesin daha temiz bir kentte yaşamasını sağlamak. Kepez’i daha temiz, düzenli ve yaşanabilir bir ilçe haline getirmek için çalışmalarımızı kararlılıkla sürdüreceğiz" dedi.



Kepez’de çevreyi kirletenlere foto kapanlı takip

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kastamonu Yıllar önceki acı bir daha yaşanmasın diye köyün her noktasına yangın dolapları yerleştirdiler Kastamonu’da yaklaşık 30 yıl önce çıkan büyük yangında küle dönen köyün aynı aynı yaşamaması için anlamlı bir projeye imza atan vatandaşlar, köyün her yerine yangın dolapları yerleştirdi. Kastamonu’nun Tosya ilçesine bağlı Aşağıkayı köyünde yaklaşık 30 yıl önce çıkan yangında onlarca ev yanarak küle döndü. Vatandaşlar tarafından yangının ardından yeniden inşa edilen köyün aynı acıyı tekrar yaşaması için vatandaşlar tarafından anlamlı bir projeye imza atıldı. Aşağıkayı köyüne damat olarak gelen ve İstanbul’da yaşayan Fatih Kapısız, 30 yıl önce çıkan yangını ve Kastamonu’da sık sık yaşanan köy yangınlarının olduğunu öğrenince köyde bir önlem almaya karar verdi. Bu kapsamda, köyde yaşayan Coşkun ailesinin desteğiyle hazırlanan 25 kilogramlık yangın tüpleri ve yangın dolapları köyün farklı bölgelere yerleştirildi. Projenin devamında köyde yaşayan herkese yangın eğitimi vereceklerini ve tatbikatlar yapacaklarını dile getiren Fatih Kapısız, alınan önlemlerle ihtimal bir yangın anında itfaiye ekipleri köye ulaşana kadar yangınların büyümesinin önlenmesini hedeflediklerini dile getirdi. "Herkese yangın eğitimleri vereceğiz" Projeyle ilgili bilgi veren Fatih Kapısız, "Bundan 25-30 sene önce köyümüz tamamen yanmıştır. Bunun tekrarlanmaması için, köyümüzü yangınlardan korumak için böyle bir proje düşündük. Yaklaşık 18 adet yangın söndürücümüz ve yangın dolabımız mevcut. İçerisinde 25 kilogramlık yangın tüplerimiz mevcut. Bu proje bu şekilde kalmayacak, her yıl yangın tatbikatları yaparak köyümüzdeki yaşlı, genç, engelli, çocuklarımıza yangın eğitimleri vereceğiz. Buranın daha önce böyle bir olumsuzluk yaşadığını öğrendiğim için köyün farklı noktalarına yangın dolapları yerleştirdik. Bakımlarını da derneklerimiz, köy muhtarlığımız yapacak. Biz de her yıl gelip eğitimlerimizi vereceğiz" dedi. Projeye destek olan Ayhan Coşkun da anlamlı bir projeye destek verdikleri için mutlu olduklarını dile getirerek, "Damadımız Fatih’in öncülüğünde böyle bir sosyal sorumluluk projesi gerçekleştirdik. Biz de babamızın adını yaşatmak için destek olduk" diye konuştu. Hüseyin Coşkun da vefat eden babalarının ismini yaşatmak için projeye destek verdiklerini ve projeyle köydeki riske karşı büyük bir önlem alındığını dile getirdi.