SAĞLIK - 16 Mart 2021 Salı 11:11

Kepez’den annelere ilk yardım eğitimi

A
A
A
Kepez’den annelere ilk yardım eğitimi

Kepez Belediyesi’nin, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğiyle evde meydana gelebilecek kazalara karşı düzenlediği annelere yönelik ücretsiz ‘İlk Yardım Eğitimi’ kursu başladı.

Kepez Belediyesi’nin, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğiyle evde meydana gelebilecek kazalara karşı düzenlediği annelere yönelik ücretsiz ‘İlk Yardım Eğitimi’ kursu başladı.


Kepez Belediyesi, tüm kazanların neredeyse yüzde 25’ini oluşturan ev kazalarına karşı annelerin eğitimine destek veriyor. Kepez Belediyesi’nin çatısı altında faaliyet gösteren AKMEK ile Kepez Kadın Koordinasyon Merkezi ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğiyle ‘Annelere İlk Yardım Eğitimi’ kursu düzenlendi. Evlerde meydana gelen ve ilk yardım gerektiren kazalara karşı annelerin eğitileceği kursun ilk ders saatine Kepez Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Mustafa Özsoy, Kepez İlçe Milli Eğitim Müdürü Hudai Vural, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Hayat Boyu Öğrenme Şubesi Müdürü Mustafa Sakarya, Kepez Çamlıbel Halk Eğitim Merkezi Müdürü İbrahim Ethem Çarkcı katıldı.



İlk yardımın hayatımızdaki önemi


İlk Yardım Eğitimi kursunun açılışında konuşan Kepez Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Mustafa Özsoy, ilk yardımı, bir kazada ya da yaşamı tehlikeye düşüren bir durumda, sağlık görevlilerinin tıbbi yardımı sağlanıncaya kadar, hayatın kurtarılması ya da durumun daha kötüye gitmesini önleyebilmek amacıyla olay yerinde yapılan ilk müdahale olarak tanımladı. Başkan Yardımcısı Dr. Özsoy, ilk yardımın hayatımız da büyük öneminin olduğuna değinerek, özellikle evlerde meydana gelen kazalara karşı annelerin eğitilmesi amacıyla ‘İlk Yardım Eğitimi’ kursu düzenlediklerini söyledi.



Sağlığımız emin ellerde


İlk yardım eğitim kursunun 14 Mart Tıp Bayramı haftasında başlatılmasını anlamlı bulduğunu ifade eden Kepez İlçe Milli Eğitim Müdürü Hüdai Vural’da, “İlk yardım hayat kurtarır. Ev hanımlarının böyle kursu tercih etmesi de sağlığımızın emin ellerde olduğunu gösterir. “ dedi.



Eğitimlere 50 kişi başvurdu


Kepez Belediyesi ve Kepez İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğiyle düzenlenen ‘İlk Yardım Eğitimi’ kursuna 50 kişi başvurdu. Bir hafta sürecek kurslar pandemi nedeniyle sosyal mesafe ve hijyen kuralları dikkate alınarak 15 kişilik guruplar halinde gerçekleştirilecek. Eğitimi başarıyla tamamlayarak ilk yardım sertifikası almaya hak kazanan anneler ise ilk yardım çantası ile ödüllendirilecek.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Çevre yolun yarış pisti gibi kullanmaya çalıştılar, kaza yapıp hastanelik oldular Sosyal medya üzerinden haberleşip Arnavutköy çevre yolunda yarış organizasyonu düzenleyen şahıslar yürekleri ağza getirdi. Sürücülerden birisi yarış başladıktan kısa bir süre sonra direksiyon hakimiyetini kaybederek bariyerlere çarptı. Kaza sonrasında araç kullanılamaz hale gelirken yaralı sürücüsünün sağlık durumunun iyiye gittiği öğrenildi. Arnavutköy’de bir kaç kişi sosyal medya üzerinden araçlarını paylaşarak yarış daveti. Daha sonra belirledikleri saatte paylaştıkları konumda buluşan şahıslar yarışmaya başladı. Çevre yolunu kullanan şahıslar yarış uğruna hem kendi canlarını hem de diğer sürücülerin canlarını tehlikeye attı. Sürücülerden birisi yarış başladıktan kısa bir süre sonra direksiyon hakimiyetini kaybederek bariyerlere çarptı. Çarpışma sonrasında savrulan 34 ERF 513 plakalı otomobil içerisindeki sürücü Emir Yılmaz (23) yaralandı. İhbar üzerine olay yerine itfaiye, polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Ekiplerin müdahalesiyle araçtan çıkartılan sürücü daha sonra Arnavutköy Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Polis, kazayla alakalı çalışma yaparken, yol kısa süre tek şeride düşürüldü. Kazaya başka bir aracın karışmaması muhtemel faciayı önlerken gençlerin sosyal medyadan birbirine yaptığı çağrıların görüntüleri de ortaya çıktı.
Hakkari Yüksekova’da polen oluşturan ağaçların kesimine başlandı Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde yaydıkları polenler nedeniyle şikâyet konusu olan kavak ağaçları belediye tarafından kesiliyor. Özellikle mayıs ve haziran aylarında salgılamış oldukları polen ve pamukçukların insan sağlığı açısından zararlı olduğu ve vatandaşların polenle ilgili yoğun şikâyetlerinin dikkate alınması üzerine belediye ekipleri harekete geçti. Yüksekova Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü ekipleri tarafından yürütülen çalışma, Yeni Mahalle’deki kavak ağaçlarının kesimiyle başladı. Açıklamalarda bulunan Yüksekova Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürü Osman Yağan, “İlçenin mücavir alanlarında bulunan kavak ağaçlarının, ilkbaharda çiçek açma döneminde yaklaşık 10-12 gün süresince çevreye bıraktığı kavak çiçeği (polen) sağlık sorunu olan insanları rahatsız ediyor. Yüksekova’da aşırı şekilde dikilmiş olan kavak ağaçlarının görünüm ve gölgelik olarak hiçbir özelliği bulunmamaktadır. Bu ağaçlar sonbahar aylarında yaprakların dökülmesiyle bahçelerde sadece kirlilik yapmaktadır. Yüksekova’da vatandaşların bahçelerinde bulunan ve bahar aylarında yoğun şikâyete konu olan ayrıca astım, amfizem ile alerjik rahatsızlıkları tetikleyen kavak ağaçlarının kesilmesine karar verildi. Tüm vatandaşlarımızın bu konuda hassasiyet göstererek belediye çalışanlarına yardımcı olmalarını rica ediyoruz” dedi.