- 04 Ekim 2020 Pazar 10:49

Kazanlar Kaynamaya, Pelverdeler hazırlanmaya başladı

A
A
A
Kazanlar Kaynamaya, Pelverdeler hazırlanmaya başladı

Kazanlar kaynamaya, cancurlar pişmeye, kışlık pelverdeler hazırlanmaya başladı.

Kazanlar kaynamaya, cancurlar pişmeye, kışlık pelverdeler hazırlanmaya başladı.


Çıldır ilçesi Kurtkale bölgesinde, yörede cancur (yabani erik) olarak bilinen meyveden üretilen pelverde yapımına başlandı.


Çıldır ilçesine bağlı Öncül köyünde yıllardır dededen-babadan kalma yöntemlerle pelverde üretimi yapan Suat Bingöl, bu yılda toplama mevsimi gelen cancurlarla pelverde yapımına başladı. Her yıl bu aylarda şahsına ait bahçede yetişen cancurları bahçesinde kurmuş olduğu büyük kazanlarda saatlerce kaynatan Bingöl, elde etmiş olduğu pelverdeyi yörede ve gurbetteki vatandaşlara pazarlıyor.


Pelverdenini yapımının son derece meşakatli bir iş olduğunu dile getiren üretici Suat Bingöl “Kışın sofralarımızın vazgeçilmezi olan lezzet harikası pelverdemizin yapımı son derece meşakatli. Bahçemizde yetişen ve yöremizde cancur denilen meyvemiz birkaç aşamadan geçirilerek pelverde elde ediliyor. Topladığımız cancuru ilk olarak kazalarda içindeki çekirdekleri çıkıncaya kadar kaynatıyoruz. Bu yaklaşık 2 saat sürüyor. Daha sonra kaynatmış olduğumuz cancuru büyük eleklerden geçiriyor, çekirdeklerinden ayırıyoruz. Eleklerden geçirip çekirdeklerinden ayırdığımız cancuru tekrar kazanlara koyup, odun ateşinde sürekli karıştırarak, yaklaşık 8 ile 10 saat kaynatıyoruz. Pelverde kıvamını aldığında, tahta teknelere boşaltıp soğumasını bekliyoruz. En sonunda soğuyan pelverdeyi kaplara doldurup tüketilmeye hazır hale getiriyoruz.” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Adıyaman Turuş Kaya Mezarlarında kazı ve temizleme çalışmaları başladı Adıyaman’da Roma ve Bizanslılar tarafından kullanılan binlerce yıllık Turuş Kaya Mezarlarının turizme kazandırılması için kazı ve temizleme çalışmaları başladı. Adıyaman-Şanlıurfa Karayolu üzerinde Kuyulu köyü sınırlarında bulunan Turuş Kaya Mezarları’da son üç yılda yapılan temizleme ve kazı çalışmalarında 60 mezar ortaya çıkartıldı. Bu yıl Nisan ayında başlayan kazı çalışmalarında şuana kadar 2 kaya mezar ortaya çıkartılırken, mezarlar yeniden temizleniyor. İlk kazıların 1999 yılında yapıldığı Turuş Kaya Mezarlarının temizleme ve kazı çalışmaları 2021 yılına kadar ara verilmişti. Kommagene Canlandırma Projesi ile 2021 yılında yeniden başlayan çalışmalarda şuana kadar 10 dönümlük alan temizlendi. Mezarlarının içerisindeki taş ve toprak yığınları temizleniyor. Yağmur sularının mezarlara girmesini engellemek için üstte drenaj sistemi yapılıyor. Kazı ve temizleme çalışmalarının Eylül ayına kadar sürmesi bekleniyor. Adıyaman’ın önemli tarihi yapılarından birisi olan Turuş Kaya mezarlarının her birisinde değişik mimari ve farklı kabartmalar, bezemeler, bukranyumlar bulunuyor. Yaklaşık 2 yıllık kaya mezarların Roma ve Bizans döneminde kullanıldığı biliniyor. Kazı ve temizleme çalışmalarının başladığını söyleyen Adıyaman Müze Müdürü Mehmet Alkan, “Turuş Kaya Mezarlarında bu yıl kazıya başladık. 1999 yılında başlayan ve ara verilen kazılar 2021 yılında başladı. 3 yıl aralıksız devam eden kazılarda yaklaşık 10 dönüm bir alan temizliği yapıldı. Temizliğin yanında mezar odalarını ortaya çıkartıyoruz. Önceki dönemde 60 adet kaya mezarı çıkartmıştık, bu yıl ise şuana kadar 2 adet kaya mezarını ortaya çıkarttık” diye konuştu.