GENEL - 31 Ocak 2021 Pazar 09:51

’Buz Şehri’ adım adım yükseliyor

A
A
A
’Buz Şehri’ adım adım yükseliyor

Ardahan Valiliği, Çıldır Kaymakamlığı ve Çıldır Belediyesi tarafından hayata geçirilecek olan ’Buz Şehri’ adım adım yükseliyor.

Ardahan Valiliği, Çıldır Kaymakamlığı ve Çıldır Belediyesi tarafından hayata geçirilecek olan ’Buz Şehri’ adım adım yükseliyor. Çıldır Kaymakamı Alper Taş, Çıldır Belediye Başkanı Kemal Yakup Azizoğlu ve Çıldır Köylere Hizmet Götürme Birliği Müdürü Muharrem Othan, buz şehri ile ilgili bilgi verdiler.


Çıldır ilçe merkezinde hayata geçecek olan ’Buz Şehir’ dünyanın birçok kentinde örnekleri bulunmasına karşılık ülkemizde ilk defa Çıldır’da hayata geçecek.


Buz şehri ile ilgili olarak açıklamalarda bulunan Çıldır Kaymakamı Alper Taş "İlçemizin turizm merkezi olması yönünde attığımız adımlardan bir tanesi Buz Şehri, dünyanın birçok ülkesinde örnekleri bulunuyor ve ciddi tutarda bütçelerle bu hazırlıklar yapılıyor. Biz Valiliğimiz ve Belediye Başkanlığımız ile birlikte çok cüzi bir miktar bütçe ile hayata geçireceğiz. 124 kilometre kara alana sahip doğal gölümüz yerli ve yabancı turistlerin özellikle kış aylarında uğrak bir mekanı haline geldi. Bizler de Buz Şehrimiz ve ilçemizde hayata geçireceğimiz çeşitli organizasyonlarla bu turistlerin ilçemizi de ziyaret etmesini sağlayarak ilçe ekonomisine katkıda bulunmak istiyoruz. Çok çeşitli ve detaylı bir buz şehri olacak. İçerisinde ilçemizde doğal olarak yetişen meyve sergisi, Çıldır gölünde bulunan balıklardan oluşan balık sergisi ve yükselen kule gibi farklı farklı alanlar olacak. Çalışmalarımız tüm hızıyla devam ediyor. On gün içerisinde tamamlayıp hayata geçirmeyi planlıyoruz" dedi.


Belediye Başkanı Kemal Yakup Azizoğlu ise, "İlçemizin turizme kazandırılmasında önemli bir figür haline gelecek olan Buz Şehrimizin inşası tüm hızıyla devam ediyor. Çıldır Gölümüze kadar gelen turistlerimizin ilçe merkezimizi ziyaret etmesi için birçok adım atıyoruz. Buz Şehrimizle birlikte hayata geçireceğimiz ’Şeytan Kalesi Seyir Terası’ projemiz ve Aktaş Sınır Kapımız ile birlikte ilçemiz turizm merkezleri arasında yerini alarak yerli ve yabancı turistler için cazibe merkezi haline gelecektir. Sayın kaymakamımız bu projenin hayata geçmesinde özverili bir çalışma sergilemiş birçok örnek üzerinde çalışmıştır. Kendisine ayrıca teşekkür ediyorum. Buz Şehrimizin bitmesi ile birlikte ilçemizde gecesi ve gündüzü olmak üzere muhteşem bir görüntü hayata geçmiş olacaktır. Bununla birlikte Doğu Ekspresi rotasını Cambaz istasyonumuza kadar uzatarak ilçemizi ziyaret etmeden dönüş yapmayacaktır" dedi.


Saha sorumluluğunu üstlenen Çıldır Köylere Hizmet Götürme Birliği Müdürü Muharrem Othan da, "Ardahan Valiliğimiz, Çıldır Kaymakamlığımız ve Belediye Başkanlığımız ortaklaşa yürüttüğü bu projenin hayata geçmesi için çalışmalarımızı aralıksız devam ettiriyoruz. 12 bin metrekare alanda çalışmalar sürdürecek birçok farklı buzdan kule, müze ve igloo ev hayata geçmiş olacak. Kısa sürede yapımını tamamlayarak hayata geçireceğiz" dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Antalya Suların bir anda yükselmesiyle ırmaktaki adacıkta mahsur kalan 2 çocuğu şambrel ile kurtardı Antalya’nın Manavgat ilçesinde yüzmek için girdikleri Manavgat Irmağı’nda suyun yükselmesi sonucu mahsur kalan 2 çocuk, mahsur kaldıkları adacıktan lastik şambreli bot yapan bir vatandaş tarafından kurtarıldı. Edinilen bilgiye göre; Manavgat Sarılar Mahallesi sınırlarında, Manavgat Şelalesi’nin yanında bulunan Manavgat Belediyesi Şelale Mesire Alanı’ndan yüzmek için ırmağa giren Y. Y. (16) ve R. B. (15) isimli çocuklar, suyun yükselmesi sonucu adacıkta söğüt ağaçlarının arasında mahsur kaldı. Mahsur kalan çocukların bağırarak yardım istemeleri üzerine mesire alanında piknik yapan vatandaşlar 112 Acil Çağrı Merkezi’ni arayarak yardım istedi. Olay yerine Manavgat İlçe Jandarma Komutanlığı Sarılar Jandarma Karakolu Asayiş ve Antalya Büyükşehir Belediyesi İtfaiyesi Manavgat Birimine bağlı ekipler sevk edildi. Olay yerine Antalya’dan kurtarma ekiplerinin sevk edildiğinin belirtilmesi üzerine ekipler Antalya’dan gelecek kurtarma ekiplerini beklemeye koyuldu. Kurtarma ekipleri beklenirken, mesire alanında bulunan bir vatandaş Sarılar Mahallesi’nde ikamet eden ve daha önce birçok kişiyi ırmakta boğulmaktan kurtaran Ali Sevinç’i aradrı. Sevinç otomobilinin bagajına koyduğu şambrel olarak adlandırılan kamyon iç lastikleriyle olay yerine geldi. Vatandaşların şaşkın bakışları arasında şambrel ile çocukların bulunduğu yere kürek yardımıyla giden Ali Sevinç, söğüt ağaçlarının arasında bulunan 2 çocuğu şambrelin üzerine alarak kıyıya çıkardı. Çocuklar Jandarma ve itfaiye ekiplerinin yardımıyla mesire alanına çıkarılırken vatandaşlar Ali Sevinç’i alkışladılar. 2 çocuk, jandarma ekipleri tarafından sağlık kontrolünden geçirilmek üzere hastaneye götürüldü.
Ordu Ordu’da öğrencilerden bilim fuarı Ordu’nun Ünye ilçesinde öğrencilerin, öğretmenlerinin desteği ile hazırladıkları projeler, düzenlenen bilim fuarında ziyaretçilerin beğenisine sunuldu. Toplam 16 projenin yer aldığı etkinlikte öğrencilerin bilimsel çalışmaları ilgi gördü. TOKİ Ömer Çam Ortaokulu tarafından okul bahçesinde düzenlenen 4006 Bilim Fuarı, öğretmen ve öğrencilerin aylar süren hazırlıklarının ardından ziyarete açıldı. Uzun bir aranın ardından gerçekleştirilen fuarda, öğrencilerin hazırladığı araştırma, inceleme ve tasarım projeleri sergilendi. "16 özgün proje sergilendi" Proje Sorumlusu ve okulun Bilişim Teknolojileri Öğretmeni Fatma Köse Acar, fuarda 14 öğretmen ve 40 öğrencinin aktif görev aldığını belirterek, "7 araştırma, 4 inceleme ve 5 tasarım olmak üzere toplam 16 projemizi ziyaretçilerle buluşturduk. Bu tür organizasyonlar çocuklarımız için farklı bir öğrenme ortamı oluştururken özgüvenlerine de önemli katkı sağlıyor" dedi. "Okul olarak vizyonumuz her alanda daha ileriye gitmek" Özel Eğitim Öğretmeni ve Proje Danışmanı Fatih Yıldırım ise, 4006 Bilim Fuarı’nı 4 yıllık aranın ardından yeniden gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşadıklarını ifade ederek, "450 öğrencimizin tamamı büyük bir heyecanla sürece katkı sundu. Çaybaşı ilçesinden iki okul ve iki sınıfın da etkinliğe katılması bizleri ayrıca sevindirdi. Okul olarak hedefimiz her alanda daha ileriye gitmek. 4008 projesine yönelik hazırlıklarımız sürerken, TEKNOFEST çalışmalarımızda da ikinci aşama sürecine devam ediyoruz. Ayrıca 4007 Bilim Şenlikleri’ne aktif katılım sağlıyoruz" diye konuştu. Projelerde görev alan 7/A sınıfı öğrencisi Evra Köse de öğretmenlerine teşekkür ederek, "Bu projelerde yer almak bizim için çok değerliydi. Hem güzel bir performans sergiledik hem de yeni bilgiler öğrendik" ifadelerini kullandı. Etkinlik, projelerin incelenmesinin ardından sona erdi. Programa okul idaresi, öğretmenler, öğrenciler ve farklı okullardan gelen davetliler katıldı.