EKONOMİ - 18 Temmuz 2025 Cuma 11:39

Ardahan Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Evliyaoğlu: "Hakiki bal donup kristalize olur’’

A
A
A
Ardahan Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Evliyaoğlu: "Hakiki bal donup kristalize olur’’

Ardahan Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı İlhan Evliyaoğlu, "Ardahan balı sağımdan bir ay sonra kristalize olup donar ve krem halini alır. Sakın buna şeker demeyin. Rakımın yüksek oluşu nedeniyle çiçek balı donmalı. Biz donmuş balın tüketilmesini tavsiye ediyoruz’’ dedi.


Ardahan Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı İlhan Evliyaoğlu, yağışların ardından güneşin yüzünü göstermesiyle çerçevelerde bal akışının başladığını söyledi. Şu anda sezonun içerisinde olduklarını söyleyen Evliyaoğlu, sezonun Ardahan’da kısa olduğunu, bu nedenle bölgede tek sağım yapılması gerektiğini söyledi. Evliyaoğlu, ’’Bal süzümü çerçevenin dörtte üçü sırlandıktan sonra sağım yapılmalı. O zaman baldaki su oranı bitmiş ve gözenekler sırla kapandığı zaman bal hazır ve yenecek hale gelmiş olur. Üreticilerimizi uyarıyoruz; sakın gözü açık olan gözeneklerdeki balı süzmeyin. Bunlar su oranı oluşmamış ballardır ve erken sürede bozulmuş olur’’ diye konuştu.



Tüketicilere ’ana arı’ uyarısı


Ana arı ihtiyacını karşılamak isteyen üreticileri sertifika konusunda da uyaran Evliyaoğlu, "Ana arı üreticileri anayı sattıkları zaman fatura kesilmek zorunda. Çünkü bunlar bakanlık sertifikalı ana arı üreticileridir. Ve ana arı aldıkları zaman ana arı kafesinin üzerinde kaşesi olmak zorunda. Kaşesiz ana arıları almayın, çünkü bunlar sahte arılardır. Dışarıdan gelen sahte arılar ilimizde bulunan Kafkas arı ırkımızı bozmakta. Ana arı almak isteyenler Ardahan Gen Merkezi Müdürlüğüne ve Arıcılar Birliğine haber vermeleri durumunda biz ihtiyaç olan talebi karşılayabiliriz. Çok dikkatli olun ve ucuz ana arıları almayın. Ve kafes üzerinde kaşesi olmayan ana arıları almayın. Biz buradan arıcılarımızı uyarıyoruz’’ dedi.


Evliyaoğlu, bal sağımına Ağustos’un 10’u itibarıyla başlanacağını söyleyerek, bal almak isteyen tüketicilere bizzat arıcılara ulaşmaları uyarısında bulundu. Evliyaoğlu, "Ardahan balı sağımdan bir ay sonra kristalize olup donar ve krem halini alır. Sakın buna şeker demeyin. Rakımın yüksek oluşu nedeniyle çiçek balı donmalı. Biz donmuş balın tüketilmesini tavsiye ediyoruz’’ dedi.



Ardahan Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Evliyaoğlu: "Hakiki bal donup kristalize olur’’

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, Hürmüz Boğazı’na ilişkin çevrim içi toplantıya katıldı Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı temsilen Fransa ve Birleşik Krallık’ın ev sahipliğinde düzenlenen Hürmüz Boğazı’na ilişkin çevrim içi toplantıya katıldı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz çevrim içi toplantıya ilişkin sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Bölgemizde artan belirsizliklerin ve çatışmanın ağır insani ve ekonomik maliyetlerinin arttığı bir dönemde Fransa ve Birleşik Krallık’ın ev sahipliğinde düzenlenen Hürmüz Boğazı’na ilişkin çevrim içi toplantıya Sayın Cumhurbaşkanımızı temsilen katıldık. Bu süreçte ateşkesin korunması, İslamabad’da başlayan müzakere sürecinin kesintisiz devam etmesi ve diplomasinin yeniden hakim kılınması, kalıcı barışın tesisi açısından hayati önem taşımaktadır. Hürmüz Boğazı’nda yaşanan gelişmeler; enerji arz güvenliğinden tedarik zincirlerine, gübre piyasalarından küresel gıda güvenliğine kadar çok boyutlu riskler doğurmaktadır. Bu çerçevede deniz seyrüsefer güvenliğinin uluslararası hukuk temelinde yeniden tesis edilmesi, bölgesel istikrarın korunması açısından kritik önemdedir" ifadelerini kullandı. Türkiye’nin kalıcı barış için tüm diplomatik çabaları göstermeye devam edeceğini vurgulayan Yılmaz, "Toplantı saatlerinde İran tarafından Hürmüz Boğaz’ının ateşkes süresi sonuna kadar tüm gemilere yeniden açıldığının duyurulması, gerilimin azaltılması yönünde atılmış önemli bir adım olarak görüyor memnuniyetle karşılıyoruz. Bölgemizde benzer krizlerin, çatışmaların ve deniz ulaşımını aksatacak gelişmelerin tekrar yaşanmaması ancak diyalog, itidal ve çok taraflı iş birliğinin güçlendirilmesiyle mümkündür. Türkiye olarak biz de kalıcı bir barış için tüm diplomatik çabaları göstermeye devam edeceğiz" dedi.
Malatya Cemil Çiçek: "Özal Türkiye’ye çağ atlattı, üç temel özgürlükle dönüşüm sağladı" TBMM 24. Dönem Başkanı Cemil Çiçek, Malatya’da düzenlenen "Özallı Yıllar" konferansında Turgut Özal’ın Türkiye’nin dönüşümünde kritik rol oynadığını belirterek, "Özal hayatın içinden gelen bir liderdi, Türkiye’ye çağ atlattı" dedi. Malatya Turgut Özal Üniversitesi, Malatya Büyükşehir Belediyesi ve Yeşilyurt Belediyesi tarafından 8. Cumhurbaşkanı merhum Turgut Özal’ın vefatının 33. yıl dönümü dolayısıyla "Özallı Yıllar" konferansı düzenlendi. Turgut Özal Üniversitesi Yeşilyurt Kampüsü’nde gerçekleştirilen programda konuşan Malatya Turgut Özal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Recep Bentli, üniversitenin akademik ve fiziki gelişimine ilişkin bilgiler verdi. Rektör Bentli, lisans program sayısında yüzde 67 artış sağlandığını, öğrenci sayısının 4 bin 500’den 12-13 bin seviyesine ulaştığını söyledi. Akademik kadronun güçlendirildiğini belirten Bentli, TÜBİTAK’tan 30 proje ile 35 milyon TL, Avrupa Birliği projelerinden ise yaklaşık 1,7 milyon avro destek sağlandığını ifade etti. Konferansta konuşan TBMM 24. Dönem Başkanı Cemil Çiçek, Turgut Özal’ın devlet, siyaset ve ekonomi alanında Türkiye’nin dönüşümüne önemli katkılar sunduğunu söyledi. Çiçek, Türkiye’nin milli mücadeleyle kazandığı bağımsızlığa, Cumhuriyet’in kuruluşuna ve demokrasi sürecine dikkat çekerek bu üç temel kazanımın ülkenin en önemli değerleri olduğunu belirtti. Özal’ın devlet planlama teşkilatından özel sektör tecrübesine, dış ilişkilerden siyasal birikimine kadar çok yönlü bir lider olduğunu ifade eden Çiçek, "Özal hayatın içinden gelen, devleti ve toplumu iyi tanıyan bir liderdi" dedi. Türkiye’nin savunma sanayi ve ekonomik gelişimine de değinen Çiçek, Özal döneminde savunma sanayine yönelik kurumsal adımların atıldığını, Roketsan ve çeşitli üretim altyapılarının bu süreçte temellerinin güçlendiğini belirtti. TOKİ’nin kuruluş sürecine de değinen Çiçek, Türkiye’de gecekondu sorununa karşı önemli bir adım atıldığını, toplu konut politikalarının bu dönemde kurumsallaştığını ifade etti. Özal’ın Türkiye’ye kazandırdığı en önemli yaklaşımın üç temel özgürlük olduğunu kaydeden Çiçek, bunları fikir ve ifade özgürlüğü, inanç ve vicdan özgürlüğü ile teşebbüs özgürlüğü olarak sıraladı. Çiçek, bu özgürlüklerin Türkiye’nin çağ atlamasında temel rol oynadığını söyledi. Çiçek ayrıca Özal’ın turizm, ekonomi ve dış politika vizyonuyla Türkiye’nin dünya ile daha entegre hale geldiğini, ihracat ve döviz gelirlerinde önemli artışlar yaşandığını da kaydetti. Programa, TBMM 24. Dönem Başkanı ve Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu Üyesi Cemil Çiçek, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan, Malatya Vali Seddar Yavuz, AK Parti Malatya Milletvekilleri Bülent Tüfenkci ve İnanç Siraç Kara Ölmeztoprak, CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nusret Akpolat, Turgut Özal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Recep Bentli, siyasi parti ile STK temsilcileri akademisyen ve öğrenciler katıldı.