GENEL - 20 Nisan 2021 Salı 10:02

Artvin’de yayla göçü başladı

A
A
A
Artvin’de yayla göçü başladı

Artvin’de baharın gelmesiyle Kemalpaşa, Hopa ve Borçka ilçelerinden başlayan yayla göçleri, Artvin-Ardahan sınırındaki 2 bin 650 rakımlı Bilbilan Yaylası’nda sona erecek.

Artvin’de baharın gelmesiyle Kemalpaşa, Hopa ve Borçka ilçelerinden başlayan yayla göçleri, Artvin-Ardahan sınırındaki 2 bin 650 rakımlı Bilbilan Yaylası’nda sona erecek. Günde 20 kilometre yol kat eden sürü sahipler iki ay sonra Bilbilan Yaylası’na ulaşmayı hedefliyor.


Kentte geçimini hayvancılıkla sağlayan vatandaşlar, sürülerini yaylaya çıkarmak için karayolunu kullanıyor. Yer yer trafiğin aksamasına neden olan besiciler, bu durumdan oldukça rahatsız. Her gün sürüleriyle birlikte kilometrelerce yol yapan sürü sahipleri, iki ay boyunca geceyi kamyonet kasasında geçiriyor.



“6 ay evden ve ailelerimizden uzak kalıyoruz”


Artvin’in Kemalpaşa ilçesi Osmaniye Köyü’nden 600 küçükbaş hayvanı ile birlikte Artvin-Ardahan sınırındaki 2 bin 650 rakımlı Bilbilan yaylasına doğru yola çıkan Cengiz Üçüncü, hayvancılığın dede mesleği olduğunu ve işini severek yaptığını söyledi. Göç başlayınca 6 ay evinden ailesinde uzak kaldığını söyleyen Üçüncü, “Geçimimizi bu şekilde sağlıyoruz. Göç için karayolunu kullanmamız gerek. Sürücülerden biraz anlayış bekliyoruz. Sürüleri gördüler mi biraz daha dikkatli olmalarını istiyoruz. Şuana kadar iki hayvanımız ezildi. Varışa kadar kim bilir kaç hayvanımız ezilecek. Belli bir noktalarımız var, oralarda dinlenip ertesi gün tekrar yolumuza devam ediyoruz. Yemeğimizi içmemizi kendimiz yapıyoruz. Hayatımız böyle geçiyor” dedi.



“Biz karayolunu kullanmaya meraklı değiliz”


Bir diğer sürü sahibi Yücel Korkmaz ise Kemalpaşa-Bilbilan Yaylası arasında göç yolu istiyor. Karayolu kullanmak zorunda olduklarını ifade eden Korkmaz, “Bize bir yol göstermeliler. Dağ yolu mesela. Şuana kadar iki hayvanımız ezildi. Bize bir göç yolu yapmaları lazım. Hayvancılık zor meslek biz bayılmıyoruz karayolunu kullanmaya. Trafikte sürüyü zapt etmek zor. Hopa ve Kamalpaşa’dan Bilbilan’a göç eden 4 bin 5 bin sürü var. Bizde bir göç yolu gösterseler. Bu trafik sıkışmaz. Biz polise, jandarmaya rahatsızlık vermeyiz. Çevreye rahatsızlık vermeyiz” diyerek konuşmasını tamamladı.



“Şuan meslek öğreniyorum. 6 ay sonra 10 kuzum olacak”


Sürü sahibi eniştesinin yanında mesleği öğrenmek için ekibe katılan 18 yaşındaki lise öğrencisi Mesut Kekeç, eniştesinden ücret talep etmiyor. Meslek öğrenmek isteyen ve 6 ay gönüllü çobanlık yapacak olan Kekeç, eniştesinin vereceği 10 kuzuyla sürü sahibi olmanın hayalini kuruyor.


Lise öğrencisi yaptığı açıklamada, “Cahildim iş yapmıyordum. Sonradan farkına vardım. Sürünün çoğu eniştemin, onunda konuştum benim elimde bir meslek yok ben bu işi yapmak istiyorum bana yardımcı oluru musun dedim. Eniştemde bana adam lazım gel benimle çalış dedi. Şuan meslek öğreniyorum. Enişteme ben para filan istemiyorum dedim bana kuzu verirsin dedim. Bu yaz sonu bana 10 kuzu verecek bende bu mesleğe başlayacağım. Aynı zamanda okul okuyorum. Lise son sınıf öğrencisiyim hem okul okuyorum, hem çobanlık yapıyorum. Hayat zor ama yapacak bir şey yok şartlar bu” ifadelerini kullandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Nevşehir Nevşehir Belediyespor’dan son anda ligden düşmekten kurtuldu Türkiye 3. Lig 4. Grup’ta mücadele eden Nevşehir Belediyespor; sahasında grup şampiyonu Adana 1954 FK’yi yenmesine rağmen 90. dakikaya kadar küme düşme tehlikesi yaşarken, umutların tükendiği anlarda Ordu’dan gelen gol haberleri ile ligde kaldı. Maç sonu ligde kalan Nevşehir Belediyespor’da futbolcular ve yöneticiler büyük sevinç yaşadı. Sezon boyunca istediği sonuçları alamayarak son haftaya 27 puanla 13. sırada giren Nevşehir Belediyespor, evinde Adana 1954 FK ile mücadele etti. Kırmızı-beyazlılar, taraftarların yoğun ilgi gösterdiği mücadeleyi 86. dakikada İshak’ın attığı golle 2-1 kazanarak puanını 30’a yükseltti. Gazi Stadı’nda maçın son düdüğünün çalınmasının ardından tribünlerde taraftarların, sahada da futbolcuların kulakları Ordu ve Elazığ’dan gelecek habere çevrildi. Elazığ’ın maçını kazanması ile birlikte son umutlarını Orduspor 1967 - Siirt İl Özel İdaresispor maçına bağlayan Nevşehir Belediyespor oradan gelen ilk haberle yıkılırken, maçın 90. dakikasında Siirt İl Özel İdaresispor 1-0 öne geçti. Müsabaka bu skorla bitmesi beklenirken, umutların tükendiği dakikalarda Ordu’nun uzatmalarda attığı 3 golle Nevşehir’de büyük sevinç yaşandı. Saha içindeki kutlamalar soyunma odasına kadar devam etti. 90. dakikada gelen gollerle Nevşehir Belediyespor 3. Lig’de kalmayı başarırken, beraberliğin yettiği Siirt İl Özel İdaresispor BAL’a düştü.
Çorum Sungurlu’da KKKA eğitim semineri düzenlendi Çorum’un Sungurlu ilçesinde, baharın gelmesi ve havaların ısınması ile ortaya çıkan ve Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) Hastalığına sebep olan kene ısırmalarına karşı vatandaşlar uyarıldı. Sungurlu Devlet Hastanesi’nde görevli Uzm. Dr. Mustafa Akıncı tarafından Kırım Kongo Kanamalı Ateşinden Korunma Yolları temalı eğitim düzenlendi, seminer sonrasında hasta ve hasta yakınlarına farkındalık oluşturmak amacıyla danışma biriminde stant açıldı. Konuya ilişkin olarak hastane başhekimliğinden yapılan açıklamada, “Kırım Kongo Kanamalı Ateşinden korunmak için tarla, bağ, bahçe, orman ve piknik alanları gibi kene yönünden riskli alanlara gidilirken, kenelerin vücuda girmesini engellemek maksadıyla mümkün olduğu kadar vücudu örten giysiler giyilmeli, pantolon paçaları çorapların içerisine sokulmalı ve ayrıca kenelerin elbise üzerinde rahat görülebilmesi için açık renkli kıyafetler tercih edilmelidir" denildi. Kene yönünden riskli alanlardan dönüldüğünde kişi kendisinin ve çocuklarının vücudunda (kulak arkası, koltuk altları, kasıklar ve diz arkası) kene olup olmadığını kontrol etmesi istenilen açıklamada, "Yapılan kontrollerde kene tutunmuş ise hiç vakit kaybetmeden çıplak el ile dokunmamak şartıyla vücuda tutunduğu en yakın yerden tutarak uygun bir malzeme ile (bez, naylon poşet, eldiven gibi) çıkarmalıdır. Kişi keneyi kendisi çıkaramadığı durumlarda en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalıdır. Kene ne kadar erken çıkarılırsa hastalığın bulaşma riskinin de o kadar azalacağı unutulmamalıdır. Hastalık hayvanlarda belirti göstermeden seyrettiğinden hastalığın sık olarak görüldüğü bölgelerde bulunan hayvanlar sağlıklı görünse bile hastalığı bulaştırabilirler. Bu sebeple hayvanların kanlarına, vücut sıvılarına veya dokularına çıplak el ile temas edilmemelidir. Hastalığa yakalanan kişilerin kan, vücut sıvıları ve çıkartıları ile hastalık bulaşabildiğinden, hasta ile temas eden kişiler gerekli korunma önlemlerini (eldiven, önlük, maske vb.) almalıdır " ifadeleri kullanıldı. Kene tutunan kişiler kendilerini 10 gün süreyle halsizlik, iştahsızlık, ateş, kas ağrısı, baş ağrısı, bulantı, kusma veya ishal gibi belirtiler yönünden izlemeli ve bu belirtilerden bir veya bir kaçının ortaya çıkması halinde derhal en yakın sağlık kuruluşuna müracaat etmeleri konusunda da ikaz edilen açıklamada, "Hastalığa sebep olan mikrobun taşıyıcısı, saklayıcısı ve bulaştırıcısı olan keneler uçmayan, zıplamayan, yerden yürüyerek vücuda tırmanan eklem bacaklı hayvanlardır. Vücuda tutunan veya hayvanların üzerinde bulunan keneler kesinlikle çıplak el ile öldürülmemeli ve patlatılmamalıdır. Keneler üzerine sigara basmak, kolonya, gaz yağı gibi maddeler dökmek kenenin kasılmasına sebep olarak vücut içeriğini kan emdiği kişiye aktarmasına sebep olacağı için yapılmamalıdır" bilgileri verildi.