ÇEVRE - 04 Şubat 2025 Salı 10:26

Heyelanlı sahayı itfaiye suyu ile ulaşıma açtılar

A
A
A
Heyelanlı sahayı itfaiye suyu ile ulaşıma açtılar

Artvin’in Yusufeli ilçesinde itfaiye ekipleri yapay heyelanla karayolunu tehdit eden riskli kayaları düşürüyor. 6 aydır kapalı olan Havuzlu köyü yolu ise itfaiye hortumuyla su verilerek oluşturulan yapay heyelan sonrası yeniden ulaşıma açıldı.


Dağlık ve engebeli arazi yapısına sahip Artvin’de yamaçlardan kara yoluna düşme tehlikesi bulunan kayalar, endüstriyel dağcılar yerine bu kez itfaiye ekipleri tarafından farklı bir yöntemle temizlendi. Yapılan ilginç çalışmada ilçenin farklı bölgelerinde karayolu üzerindeki risk durumunda bulunan kayalar itfaiye ekipleri tarafından tazyikli su yardımıyla oluşturulan yapay heyelanla düşürüldü. Daha sonra iş makinesi yardımıyla karayolu temizlenerek trafiğe açıldı.


Artvin’in Yusufeli ilçesinin Havuzlu köyünde 2 Temmuz 2024 tarihinde heyelan meydana geldi. Heyelan nedeniyle köy yolu ulaşıma kapandı. Bölgeye iş makineleri gelse de heyelan riski devam etmesinden kaynaklı üst taraftan geçici yeni yol yapıldı. Yeni yolda tam anlamıyla ulaşımı sağlayamazken, Yusufeli belediye ekipleri farklı bir yöntemle köyün ulaşımını yeniden sağladı. İtfaiye ekipleri su vererek bölgede yapay heyelan oluşturdu. Heyelan bölgesinin üst tarafından itfaiye hortumuyla su verilince bir kez daha heyelan geldi. Risk durumda bulunan kaya ve toprak parçaları karayoluna düştü. Düşen kayalar iş makineleri eşliğinde temizlendi. 6 ay boyunca ulaşıma kapalı olan yol kayalardan temizlenerek yeniden ulaşıma açılmış oldu.


Yapılan çalışma ile ilgili bilgi veren Yusufeli Belediyesi saha sorumlusu Kayhan Sazak, "Bu yöntemi daha önce Havuzlu köyünde kullandık. Şuan ise Erdemler mahallesindeyiz. Havuzlu köyünde bu teknik başarılı olduktan sonra, şimdi ise Erdemler mahallesinde çalışmalarımız sürüyor. Bu gibi tehlikeli taş ve kayaları su yardımıyla oluşturduğumuz yapay heyelan sayesinde tehlikeyi bertaraf ediyoruz. Planlı olarak tespit ettiğimiz kayaları yapay heyelan oluşturarak ortadan kaldırıyoruz" dedi.


Havuzlu köyü sakinlerinden Yunus Cellat ise "Yazın bölgede büyük bir heyelan olmuştu. Köy yolu üzün süre kapalı kalmıştı. Kayalar sürekli geldiği için iş makinesi altına giremiyordu. Biz de bunun için yapay heyelan oluşturmaya karar verdik. Güvenli bir şekilde üsten itfaiyenin tazyikli suyunu tutup kayaların düşmesini sağladık. Bu sayede heyelan meydana geldi. Daha sonra iş makineleri bölgeye temizlenmesiyle köyün yolu yeniden ulaşıma açıldı" ifadelerini kullandı.



Heyelanlı sahayı itfaiye suyu ile ulaşıma açtılar

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kayseri Kayseri’de komşuluk örneği: Ulaşamadığı komşusundan soğuk havada haber bekledi Kayseri’nin Kocasinan ilçesinde şeker hastası olan komşusuna ulaşamayan aile ekiplere haber verdi. Adeta komşuluk örneği gösteren aile komşularının evden sağ salim çıkması için dua ederken, soğuk havada umutla bekledi. Komşusundan iyi haberi alan yaşlı kadın derin nefes aldı. Edinilen bilgiye göre, ilçeye bağlı Barbaros Mahallesi Akgün Sokak’ta 3 katlı binada meydana gelen olayda, şeker hastası komşusu C.A.’yı art arda arayan komşusu Şemsi Erzurum, C..A.’nın telefonuna bakmaması üzerine telaşlanarak, 112 Acil Çağrı Merkezi’ni aradı. İhbar üzerine bölgeye polis, sağlık ve itfaiye ekipleri sevk edildi. Polis ekipleri çevrede güvenlik önlemi alırken, itfaiye ekipleri de C.A.’nın son kattaki evine platformlu merdivenle ulaştı. Pencereden eve giren ekipler C.A.’nın hareketsiz şekilde yattığını gördü. C.A. sağlık ekiplerinin olay yerindeki ilk müdahalesinin ardından tedbir amaçlı ambulansla hastaneye kaldırıldı. Ekiplerden iyi haberi alan Şemsi Erzurum ise komşusu C.A.’ya ambulansa kadar eşlik ederken, derin nefes aldı. "Vicdanen rahatsız oldum" Ekiplerin çalışması sırasında komşusundan iyi bir haber bekleyen Şemsi Erzurum, "Komşumuz şeker hastası ve kimsesi yok. Bende kendisini akşam saatlerinde hastaneye gitmesi için aramıştım. Çok kez aradım ve geceye kadar ulaşamadığım için vicdanen rahatsız oldum. Polisi ve itfaiyeyi aradım. İnşallah sağ çıkar inşallah bir şey olmaz. İyi bir komşumuz. İnşallah sağlığı, sıhhati yerinde olur. Komşum inşallah iyi olur. Bende mutlu olurum. Soğukta olsa ben vicdanen rahatsız oldum" dedi. "Çok şükür bulundu" Komşusundan gelen iyi haberi gülücüklerle karşılayan Erzurum, "Çok şükür bulundu. Sağ salim bulunduğuna çok sevindim. Bayılmış içeride ve şimdi de hastaneye götürüyorlar. İnşallah iyi olur. Geçmiş olsun" ifadelerini kullandı.
Kırıkkale Kırıkkale’de "kız meselesi" nedeniyle çıkan kavgada 3 kişi yaralandı: 5 gözaltı Kırıkkale’de iki grup arasında "kız meselesi" nedeniyle çıkan tartışmanın silahlı kavgaya dönüşmesi sonucu 3 kişi yaralanırken, olayla ilgili 5 şüpheli gözaltına alındı. Olayın ardından firar eden 3 şüphelinin yakalanmasına yönelik çalışma başlatıldı. Olay, Sanayi Mahallesi Alparslan Türkeş Bulvarı üzerinde meydana geldi. Edinilen bilgilere göre, O.D. (29), Y.K.K. (21), Y.Ö. (19) ile M.D. (19), T.C. (21), Y.K. (21), M.D. (17), M.K. (23), H.M.C. (23), U.K. (18) ve A.A.U. isimli şahıslar arasında "kız meselesi" nedeniyle tartışma çıktı. Kısa sürede büyüyen tartışmanın silahlı kavgaya dönüşmesi üzerine, O.D. tüfekle, Y.Ö. bıçakla, Y.K.K. ise darp edilerek yaralandı. İhbar üzerine olay yerine sevk edilen sağlık ekipleri, yaralılara ilk müdahaleyi olay yerinde yaptı. Yaralılar, ambulanslarla hastaneye kaldırılarak tedavi altına alındı. Hastanede tedavileri süren 3 yaralının da hayati tehlikesinin bulunmadığı öğrenildi. Saldırının ardından araçla kaçan şüpheliler, Asayiş Şube Müdürlüğü Cinayet Büro Amirliği ekiplerince kısa sürede yakalanarak gözaltına alındı. Olayla bağlantılı olduğu belirlenen H.M.C., U.K. ve A.A.U. isimli firari şüphelilerin yakalanmasına yönelik çalışmaların sürdüğü bildirildi. Silahlı kavganın yaşandığı bölgede Olay Yeri İnceleme ekiplerince yapılan çalışmada, bir adet tabanca ile 4 adet kovan ele geçirildi. Şüphelilerin yakalandığı araçta ise bir adet av tüfeği ve sentetik ecza hapı bulundu. Şüpheliler hakkında "kasten yaralama", "mala zarar verme" ve "genel güvenliğin kasten tehlikeye sokulması" suçlarından adli işlem başlatılırken, her iki tarafın da çeşitli suçlardan sabıkalarının bulunduğu öğrenildi.