YEREL HABERLER - 03 Temmuz 2015 Cuma 09:12

“Yetkililer Görmezden Geliyor Çevre Katliamı Devam Ediyor”

A
A
A
“Yetkililer Görmezden Geliyor Çevre Katliamı Devam Ediyor”

Aydın’da yaşanan çevre katliamlarına bir yenisi daha eklendi. Mart ayında Köşk çayına özel olarak jeotermal deşarj hattı döşeyen MB Holding’e ait Mege Enerji Firması, açtığı diğer bir kuyudan bu defa geceleri ve hafta sonu Köşk çayına jeotermal kuyudan deşarj yaptı. Çevre sakinlerinin ihbarlarına rağmen yetkililer suyun salınması tamamlanıncaya kadar bölgeye uğramadı.
Tüm yetkililere ihbarda bulunmalarına rağmen yaşananlara kahrettiğini belirten Köşk Ziraat Odası Başkanı Veli Tuna, “DSİ Bölge ve 211. Şube müdürlüğü ile kolluk kuvvetleri verdiğimiz şikayet dilekçelerini görmezden geliyor. MB holding hafta sonu ve gece jeotermal atığını Köşk çayına salıverdi. Bunu jandarma da gördü, Çevre Müdürlüğü’ne DSİ’ye de haber ettik. Ancak kimse dur demedi” diye konuştu. Hafta sonu Köşk çayına yeni açtıkları kuyudan jeotermal su bıraktıklarını doğrulayan MB Holding’in sahibi Muharrem Bolat, “Biz hiçbir davranışımızda çevreyi kirletmeyiz. Bu normal bir jotermal kuyunun çevreye kirletmeden açılış yöntemidir. Suyun renginin değişmesi de normaldir” diyerek bu işi yasaların belirttiği şekilde tatbik etmenin mümkün olmadığını iddia etti.
Türkiye’nin en fazla jeotermal zenginliğine sahip Aydın’da yasalara aykırı işletilen kuyular nedeniyle tarım alanları zarar görmeye başladı. Kanser vakaalarının artması ve incir ve zeytinde sıkıntıların baş göstermesi üzerine sağlıkçılar çiftçilerin başlattığı eylemleri duyan olmadı.
Hafta sonu Köşk ilçesinde yeni açılan bir jeotermal kuyudan boşaltılan su, köşk çayına verildi. Firmanın sadece para kazanma derdinde olduğunu ve Aydın’daki tüm yetkililerin de yaşanan bu çevre felaketine görmezden geldiğini belirten Köşk Ziraat Odası Başkanı Veli Tuna, “Jeotermal firması yasalara göre, jeotermal kuyudan çıkan ve çevre için zararlı olan suyu özel havuzda toplaması gerekirken Köşk çayına boşalttı. Biz jandarmaya, çevre müdürlüğüne ve DSİ’ye ihbar ettik. Sıradan bir vatandaş bunu yapsa Valilik, DSİ, Çevre Müdürlüğü adamın tepesine çöker. Nedense bu firmaya kimse bir şey diyemiyor. Firma yetkilileri boşaltma işini mesai saatleri dışında yapıyor. Mart ayında da aynı şeyi yaptı. Resmi olarak dilekçe verdik, yazılar yazdık yine kimse bir şey diyemedi. Yetkililerin bu duruma göz yummasının sebebini anlamış değiliz” diyerek firma yetkilisi Muharrem Bolat’ın verdiği demeçlerle vatandaşı kandırdığını iddia etti.
İddia sahiplerinin konuyu bilmediğini ifade ederek firmasını savunan MB Holding’in sahibi Muharrem Bolat, “Biz hiçbir davranışımızda çevreyi kirletmeyiz. Bu normal bir jotermal kuyunun çevreye kirletmeden açılış yöntemidir. Suyun renginin değişmesi de normaldir. Diğer tesislerimizde bu gazları işeyen ünitelerimiz var. Oluşan gaz, suyun döküldüğü yerde toprağın renginin değişmesi normaldir ve bu durumun kesinlikle hiçbir zararı yoktur. Tabandaki kırıntıları yukarı çıkarmak için suyun yoğunluğunu artırmak lazım. Bu nedenle kil karıştırmak gerekir. Bu suyun yoğunluğunu artırarak yukarıya çıkmasını sağlıyoruz. Bu da suyun döküldüğü yerde renk değişimine neden oluyor. Jeotermal konusunda 15. yılım. Orada 5 santral, 20 kuyu açtık. Yasalarda belirtilen ya da iddia sahiplerinin belirttiği şekilde işlem yapılması tam olarak doğru değil tatbik edilecek sistem değil. Bu sistem bir tek tehlikesi var. Sıcak su 160 derecede. Biz bunu belirli miktar set yaparak suyu toplayıp belirli miktar normal su ile karıştırarak doğaya salıyoruz” dedi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Tokat Vali Hatipoğlu: "Ampute olan yaralılarımız var ama yaralıların genel durumları iyi" Tokat Valisi Numan Hatiboğlu, el yapımı patlayıcı nedeniyle hastanede tedavileri devam eden 5’i jandarma görevlisi olmak üzere 7 kişiyi ziyaret etti. Kentteki hastanelerde tedavi altına alınan yaralıları ziyaret eden Vali Hatipoğlu gazetecilere açıklamalarda bulundu. Yaralılar hakkında bilgiler veren Tokat Valisi Numan Hatipoğlu, "Bölgede devriye ekibimize sözlü olarak ulaşan bir vatandaşımızın evinin önündeki sandıkla ilgili ihbarına devriyemiz kendisi gidiyor. Akabinde olay yerinde gerçekleşen patlamanın sonucunda 5 jandarma personelimiz ve 2 vatandaşımız yaralanıyor. Bunlardan hafif durumda olan iki vatandaşımız Erbaa Devlet Hastanesi’nde müşahede altında. 2 yaralımız Tokat Devlet Hastanesinde şu an tedavileri devam ediyor. Bir sivil vatandaşımız ve jandarma personelimizin durumları iyi. Ameliyatlı olan sivil vatandaşımız var. Yine jandarma personelimizin operasyonu da aynı şekilde devam ediyor. Diğer yandan 3 vatandaşımızın ikisi jandarma personeli, biri sivil vatandaşımız Tokat Gaziosmanpaşa Eğitim Araştırma Hastanesi’nde şu an itibariyle tedavileri devam ediyor. Bir vatandaşımızın jandarma personelimizin gözünde sıkıntımız var. Yine bir personelimiz diz kapağı altından ampute edildi. Bu arada olayla ilgili olarak gerekli araştırmayı, soruşturmayı, ekiplerimiz ivedi bir şekilde gerçekleştirdiler ve inşallah en kısa zamanda tüm failler olayın gerçekleştirenleri adaletin karşısında bulunacaklar. Gerekli cezaya çarptırılacaklar diye umut ediyoruz. Gözaltılar var. Şu an itibariyle çalışmalar devam ediyor" dedi. "Genel olarak durumları iyi" Ampute olan personellerin olduğunu söyleyen Vali Hatipoğlu, "Ameliyatta olan vatandaşlarımız var. Jandarma personelimiz var. Bunlardan ampute durumu olanlar var. Dolayısıyla da ama genel olarak durumları iyi" diye konuştu.
İzmir İzmir’de motosiklet belediye otobüsüne çarptı: 1 ölü, 1 ağır yaralı İzmir’in Balçova ilçesinde garaja girmekte olan belediye otobüsüne çarpan motosikletin sürücüsü olay yerinde hayatını kaybetti. Motosiklette yolcu konumunda bulunan kişi ise ağır yaralanarak hastaneye kaldırıldı. Kaza saat 00.30 sıralarında Haydar Aliyev Bulvarı ESHOT garajı girişinde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, Balçova’dan Konak istikametine seyir halinde olan Muhammed Tevfik Sarı idaresindeki 35 BVE 287 plakalı motosiklet, ESHOT’a ait garaja girmeye çalışan 35 DA 740 plakalı belediye otobüsüne çarptı. Çarpmanın etkisiyle motosiklette bulunan Muhammed Tevfik Sarı ve Melih Ç., savrularak metrelerce sürüklendi. Kazayı görenlerin ihbarı üzerine olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Balçova İlçe Emniyet Müdürlüğü ekipleri ve trafik polisi yolda güvenlik önlemleri alırken, sağlık ekipleri yerde yatan 2 kişiye müdahale etti. Sağlık ekipleri tarafından yapılan kontrolde motosiklet sürücüsü Muhammed Tevfik Sarı’nın kaza yerinde hayatını kaybettiği belirlendi. Motosiklette yolcu konumunda bulunan Melih Ç. ise ağır yaralı olarak Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ne kaldırıldı. Melih Ç.’nin hayati tehlikesinin bulunduğu öğrenildi. Meydana gelen kazada hayatını kaybeden Muhammed Tevfik Sarı’nın cenazesi yapılan incelemenin ardından İzmir Adli Tıp Kurumu Morgu’na kaldırılırken, otobüs sürücüsü ifadesi alınmak üzere emniyete götürüldü. Kazayla ilgili başlatılan soruşturma sürüyor.