YEREL HABERLER - 05 Şubat 2016 Cuma 10:35

Büyük Menderes Nehri'nde Islah Çalışmaları Söke Ovası'nda Devam Ediyor

A
A
A
Büyük Menderes Nehri'nde Islah Çalışmaları Söke Ovası'nda Devam Ediyor

Büyük Menderes Nehri’nde ıslah çalışmaları devam ediyor. 2003 yılında Aydın’ın doğu uzunca Buharkent’te başlayan Menderes Nehri’nin Islahı çalışmaları, batı ucunda bulunan Söke’de devam ediyor.
Özellikle taşkınların önlenmesi için Söke Ovası açısından çok önemli olan projede çalışmaların 38. Km’de olduğu, denize kadar 38 Km’lik mesafenin kaldığı öğrenildi. Büyük Menderes Nehri Islah Projesi’nin 2016 yılı içinde tamamlanması hedefleniyor.
Sette düzenlemelerinin yapıldığı Büyük Menderes Nehri’nde yatak temizliği ve genişletilmesinin yanında nehrin kıvrımlarında patlamaları önleyecek taş sette çalışmaları da yapılıyor. Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından yapılan çalışmalarda dev kepçeler ile sallama denilen toplam 13 adet iş makinası çalışıyor. Kimi kısımlarında 15 metreye kadar daralan Menderes Nehrinin yatağı 50-55 metreye kadar genişletilirken; 125 m3 su kapasitesine geldiğinde bile taşan nehir yatağı 400-450 m3 su taşıma kapasitesine çıkarılıyor.
Söke Ziraat Odası Söke Ovası içinde devam eden Menderes Nehri Islah çalışmalarına, basın mensuplarına yönelik teknik ve inceleme gezisi düzenledi. Bu incelemede Ak Parti Söke İlçe Başkanı Fatih Gürer de bulundu. Söke Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Kocabaş ve Ak Parti Söke İlçe Başkanı Fatih Gürer DSİ yetkililerinden çalışmalar hakkında bilgiler aldı.
“SÖKELİ ÇİFTÇİNİN RÜYASI”
2003 yılında başlayan projenin çevre derelerin ıslahlarıyla birlikte bu yıl son bulacağını belirten Söke Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Kocabaş; Menderes Nehri Islahı’nın Sökeli çiftçilerin rüyası olduğunu söyledi. Islahla birlikte muhtemel taşkınların bundan sonraki yıllarda en az zararla atlatılacağını söyleyen Kocabaş; “Proje ile Menderes su taşıma kapasitesine erişmiş oldu. Nehirde ‘S’ çizen noktalarda yapılan taşlama ile birlikte patlatmalar da önlenmiş olacak” dedi. Sökeli çiftçilerin rüyasının yıl sonuna kadar gerçekleşmiş olacağını belirten Kemal Kocabaş; “Bu şekilde Söke Ovası’na yılda 2-3 ürün ekilebilecek konuma gelecek. Bu da Milli ekonomiye katkıdır. Bu anlamda devletimize, Osman ve Su İşleri Bakanımız Veysel Eroğlu’na, Bölge Müdürümüzden, mühendis ve müteahhitlerine kadar emeği geçen herkese Sökeli çiftçiler adına teşekkür ediyorum” dedi.
“TOPRAK KAYBI VE TAŞKIN RİSKİ EN AZ SEVİYEYE İNDİRİLDİ”
Büyük Menderes Nehri’nin toprak kaybı ve taşkınlara neden olan bir yapısı olduğunu belirten Ak Parti Söke İlçe Başkanı Fatih Gürer; “Bu yapı proje ile düzeltildi. Yapılan Menderes Nehri’nin ıslahı Sökeli çiftçi için çok önemli. Toprak kaybı ve taşkın riski en az seviyeye indirildi. Yapımı devam eden projenin Ak Parti Hükümeti tarafından gerçekleştirilmesi de önemli. Emeği geçen DSİ’ye, Milletvekillerimize ve Bakanlarımıza teşekkür ediyorum” diye konuştu.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İzmir Göztepe taraftarları ile iş yeri çalışanları arasındaki kavgada 6 gözaltı İzmir’de, Göztepe taraftarlarından kaçarak iş yerlerine sığınan kişiyi kalabalık taraftar grubuna vermeyen iş yeri çalışanları ile taraftarlar arasında çıkan kavgada 6 şüpheli gözaltına alındı. Cep telefonu kamerasıyla da görüntülenen kavgada olaya karışan diğer şüphelileri yakalama çalışması başlatıldı. 1 Lig’in 32. haftasında Göztepe evinde karşılaştığı Gençlerbirliği’ni 2-0’lık skorla mağlup ederek, Eyüpspor’un ardındın Süper Lig’e çıkan ikinci takım olmuştu. Maçın bitiminden itibaren binlerce taraftar takımlarının bir üst lige çıkışını doyasıya kutlarken, akşam saatlerinde Konak Güzelyalı Mahallesi’nde kavgalar yaşandı. İddiaya göre, dün, kalabalık Göztepe taraftarının kovaladığı kimliği öğrenilemeyen bir genç, Mithatpaşa Caddesi’nde bulunan bir iş yerine sığındı. Bunun üzerine iş yeri çalışanları da içeri girerek genci darp etmek isteyen taraftarlara engel oldu. Bir süre aralarında sözlü tartışma yaşanan taraftarlar ile iş yeri çalışanları arasından bir anda kavga çıktı. Kavga anı cep telefonu kamerasına yansımıştı İş yeri çalışanları ile kalabalık Göztepe taraftarları arasında çıkan kavga, anbean cep telefonu ile görüntülendi. Görüntülerde; iş yeri çalışanları ile taraftarlar arasında sözlü tartışmanın ardından kavga çıktığı ve taraftarlar ile iş yeri çalışanlarının birbirlerine sandalye fırlattıkları, bu esnada kavganın arasına motosikletiyle dalıp bir kişiye çarpan iş yeri sahibinin ise kaskıyla çarptığı kişiye vurduğu anlar ile o esnada iş yerini önündeki masada bulunan müşterilerden küçük bir kızla yanındaki kadının kavganın ortasında kaldığı yer almıştı. Yine aynı caddede, taraftarların kendi aralarında yaptıkları bir başka kavga ve kavga esnasında kabalalık bir grubun yere düşürdükleri şahsa tekmeler attığı anlar cep telefonu kamerasıyla görüntülenmişti. 6 kişi gözaltına alındı Öte yandan, motosikletiyle gelerek kavgaya dahil olan iş yeri sahibinin başından yaralandığı olayla ilgili 6 şüphelinin gözaltına alındığı ve kavgaya karışan diğer şahısları tespit etme ve yakalama çalışmalarının sürdüğü öğrenildi.