YEREL HABERLER - 11 Aralık 2016 Pazar 14:10

ADÜ’lü gençler Çocuk Geline ‘DUR’ dedi

A
A
A
ADÜ’lü gençler Çocuk Geline ‘DUR’ dedi

ADÜ Streskop Topluluğu “Çocuk Gelinlere DUR de”, etkinliğiyle erken yaştaki çocuk evliliklerinin önüne geçmek amacıyla etkinlik düzenleyip bu konuda Aydınlıların dikkatini çekmeye çalıştı.
Adnan Menderes Üniversitesi’nde (ADÜ) faaliyet gösteren öğrenci topluluklarından biri olan Streskop Topluluğu, Atatürk Kent Meydanı’nda düzenledikleri etkinlikle çocuk gelinler konusunda farkındalık oluşturmaya çalıştı. Sezen Aksu’nun çocuk gelinlerle ilgili olan Ünzile adlı şarkısını hep bir ağızdan seslendiren topluluk, gelinlik giymiş ve kucağında bir bebek olan çocuk gelin canlandırmasıyla da Aydınlıların dikkatini çekmeye çalıştı. Toplumu bilinçlendirmek anlamında broşür de dağıtan topluluk, hazırladıkları pankartlarla da çocuk yaşta gelin olmaya karşı olduklarını belirttiler.
“Fiziki ve psikolojik etkileri var”
Toplumda çok sık görülen çocuk gelinlerle ilgili olarak farkındalık oluşturmak için böyle bir etkinlik yaptıklarını kaydeden Streskop Topluluğu Danışmanı Araştırma Görevlisi Hilal Hatice Güllüdere, “18 yaşına kadar her birey çocuk olarak kabul ediliyor. 18 yaşını doldurmadan gerçekleşen evlilikler ise çocuk evlilikler olarak adlandırılıyor. Türkiye’de 17 ve 18 yaşındaki bireyler yasal olarak anne ve babalarının izni ile evlenebiliyorlar. 17 yaşın altında olan evlilikler de kayıt altına alınmıyor. 2012 TÜİK verilerine göre toplam resmi evlenmeler içinde 16-17 yaşında evlenen kız çocuklarının oranı yüzde 6.7 olup, sayıları da 40 bin 428’dir. Aynı yılda çocuk annelerin yaptığı doğumların sayısı da 22 bin 369’dur. Bunların bir sürü fiziki ve psikolojik etkileri var. Bir birey kendi bireysel gelişimini hem fizyolojik hem de psikolojik olarak tamamlamadan bir başka çocuğa bakmakla yükümlü oluyor. Bir birey tam birey olmadan bir ailenin, eşin ve anne olmanın sorumluluğunu üstlenmek zorunda kalıyor. Bunun hem topluma hem anne sağlığına hem de çocuk sağlığına olumsuz etkileri var” dedi.
“İntihar ve travmalarla sonuçlanabailiyor”
Çocuk evliliklerinin kız çocukları açısından sakıncalarından bahseden Proje Sorumlusu Ali Oğuzhan Özşener, “Çocukların küçük yaşta evlendirilmesi ilk başta ruhsal bozukluklara neden oluyor. İleri yaşlarda ise bu durum intihar ve travmalarla sonuçlanabiliyor. Küçük yaşta evlendirilen çocukların eğitimleri yarım kalıyor ve ev içi sorumlulukları artıyor. Toplumun evli kadınlar için koyduğu kısıtlamalar kız çocukların sosyal çevrelerinden soyutlanmalarına neden oluyor. Ergenlik döneminde kazanmaları gereken sosyal becerilerin edinilmesi zorlaşıyor. Evlilikleri ve kendi hayatları ile ilgili karalarda daha az etkin oluyorlar. Fiziki ve sözlü şiddete daha sık maruz kalıyorlar. Aile planlaması ve çocuk bakımı hakkında yeterli olmuyorlar. Cinsel yolla bulaşan hastalıklara yakalanma riskleri fazladır” diye konuştu.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muğla Datça’da 2 bin 500 yıllık hayal, temsili olarak gerçeğe dönüştürüldü Ege ile Akdeniz’in birleşme noktası olan Muğla’nın Datça ilçesinde su testilerine doldurulan ve Akdeniz’den Ege’ye sembolik olarak taşınan deniz suyu, düzenlenen törenle Ege Denizi’ne döküldü. Antik çağda Muğla’nın Datça ilçesinde yaşayan Knidosluların, Akdeniz ile Ege Denizi suyunun birleşmesini sağlamak amacıyla kanal açmaya çalıştıkları bilinirken, başarısızlıkla sonuçlanan çalışma yaklaşık 2 bin 500 yıl sonra gerçek oldu. Bu yıl 23.’sü düzenlenen Akdeniz’den Ege’ye Dostluk ve Doğa Yürüyüşü kapsamında Akdeniz’den alınan ve testilerle taşınan deniz suyu, bu yıl 23. kez Ege Denizi ile buluşturuldu. Datça Çevre ve Turizm Derneği’nin (DAÇEV) girişimi, Datça Kaymakamlığı ve Datça Belediyesi’nin katkıları ile her yıl düzenlenen geleneksel yürüyüş sabah saatlerinde Cumhuriyet Meydanı’nda başladı. Ege Denizi’ne götürülmek üzere Çatalmağara önünden Datça testilerine doldurulan Akdeniz suyu, belirlenen güzergah üzerinden Gökova körfezi kıyısındaki Gereme koyunda bulunan Katıyalı mevkiine ulaştırmak üzere davul zurna eşliğinde yola çıkarıldı. Yaklaşık 4 saat süren yürüyüşün ardından testilerle birlikte Katıyalı mevkiine ulaşan ekip, Akdeniz’den alınan deniz suyunu Ege Denizi’ne döktü. Datça Kaymakamı Murat Atıcı, Datça Belediye Başkanı Aytaç Kurt ve DAÇEV kurucusu ve Düzenleme Komitesi Başkanı Hüseyin Tüzün tarafından testilere doldurulan sular, Ege Denizi’ne döküldü. 2 bin 500 yıllık hayalin temsili olarak gerçeğe dönüştürüldüğü etkinliğin ardından, vatandaşlara keşkek ikram edildi. Piknik havasında geçen etkinlikte, katılımcılar doyasıya eğlenirken, davul zurna eşliğinde gerçekleştirilen kutlamalarda renkli görüntüler ortaya çıktı.
Burdur Burdur’da dikkatsiz sürücülerin neden olduğu kazalar kameralara yansıdı Burdur’da mart ayında dikkatsiz sürücülerin neden olduğu kazalara ait KGYS görüntüleri yayınlandı. Kazaların birinde, park halindeyken arkasını kontrol etmeden yola fırlayan sürücünün kullandığı otomobile çarpıp, refüj taşına vuran motosikletli ağır yaralandı. Burdur’da geçtiğimiz Mart ayında meydana gelen ve KGYS kameraları tarafından kaydedilen trafik kazaları Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından yayınlandı. Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından “Biraz daha dikkatli olsalardı, bu kazalar olmayabilirdi” mesajıyla yayınlanan görüntülerde, 4 kazanın da sürücü dikkatsizliğinden kaynaklandığı görüldü. Görüntülerdeki birinci kaza, Necati Bey Mahallesi Manastır kavşağında meydana geldi. Kavşak içerisinde bekleyen otomobilin, Tugay istikametinden Antalya kavşağı istikametine doğru sağ şeritte seyir halinde olan otomobili beklemeyip, bir anda sağ şeride atlaması sonucu, iki otomobil birbirine çarptı. Görüntülerdeki ikinci kaza yine Manastır kavşağında meydana geldi. Şehir içinden kavşağa kontrolsüz giren otomobile; Antalya kavşağı istikametinden gelip Tugay istikametine doğru seyir halinde olan başka bir otomobilin çarpması sonucu, iki otomobilin de sürücüsü kazayı hafif şekilde yaralı olarak atlatıyor. Üçüncü kaza ise Bülent Ecevit Bulvarı Vali Konağı kavşağında oluyor. Nene Hatun Caddesi üzerinden kontrolsüz bir şekilde kavşağa çıkan minibüse, Tugay kavşağından Fethiye istikametine seyir halindeki otomobilin yandan çarpması sonucu, iki otomobilde de maddi hasar meydana geliyor. Otomobile çarptıktan sonra refüj taşına vuran motosikletli ağır yaralanıyor Görüntülerdeki son kaza ise Özgür Mahallesi Gazi Caddesi üzerinde meydana geliyor. Arkadaşına ait 15 ACK 022 plakalı motosiklet ile cadde üzerinde süratle ilerleyen E.E. (22), yol kenarında park halindeyken yola çıkmak üzere hamle yapan E.D. idaresindeki 15 ER 060 plakalı Honda marka otomobile sol kapı kısmından çarpıp yola savrulduktan sonra, motosikletten düşüp refüje vuruyor. Kaskı olmayan E.E., kafasını yere çarptığı için ağır yaralanıyor. Savrulan motosiklet ise karşı şeride geçip, park halindeki 15 LK 808 plakalı Kia marka otomobile çarparak duruyor. Hastaneye kaldırılan motosiklet sürücüsü E.E.’nin ehliyetinin olmadığı öğrenilirken, E.E.’ye ehliyetsiz motosiklet kullanmaktan, motosiklet ruhsat sahibine ise ehliyetsiz birine araç vermekten, toplamda 25 bin 954 TL para cezası uygulandı.
Antalya Yaya önceliği olan yerlerde araç kullananlara 37 bin TL ceza Antalya’nın Gazipaşa ilçesinde özellikle sahil yürüyüş yolları, kaldırımlar ve trafiğe kapalı bölgelerde yasak olmasına rağmen bisiklet ile motosiklet kullanan 17 sürücüye, "motosikleti yayaların kullanımına ayrılmış yerlerde sürmek" ve "saygısızca araç kullanmak" maddelerinden toplam 37 bin 332 lira ceza uygulandı. İlçe Emniyet Müdürlüğü Trafik Tescil ve Denetleme Büro Amirliği Jandarma ve Zabıta ekipleri, özellikle akşam saatlerinde çocuk, yaşlı ve ailelerin park ve yeşil alanlarda gönül rahatlığı ile vakit geçirebilmeleri için sürekli devriye halinde oluyor. Ekipler, yaya güvenliğini bozacak şekilde kuralları ihlal eden motosiklet ve bisiklet kullanıcılarını affetmiyor. Ekipler, yayaların kullanımında olan ya da yaya önceliği olan alanlarda bisiklet ile motosiklet kullanılmaması ve kurallara uyulması konusunda sürücüleri uyarıp, kurallara uymayanlara ise para cezası uyguluyor. 37 bin 332 lira ceza yazıldı Ekipler, gerçekleştirdikleri denetimlerde ise Gazipaşa’da sahil yürüyüş yolları, park, yeşil alanlar, kaldırımlar ile trafiğe kapalı bölgelerde yasak olmasına rağmen bisiklet ve motosiklet kullanan 17 sürücüye; "trafik güvenliği ve düzeni ile ilgili olan yönetmelikte gösterilen diğer kurallara uymamak" maddesinden 690 lira, "saygısızca araç kullanmak" maddesinden 690 lira ve "motosikleti yayaların kullanımına ayrılmış yerlerde sürmek" maddesinden ise bin 506’şar lira toplam 37 bin 332 lira para cezası uyguladı.