YEREL HABERLER - 16 Ocak 2017 Pazartesi 13:42

Söke Belediyesi Temizlik İşleri 2016’da atak yaptı

A
A
A
Söke Belediyesi Temizlik İşleri 2016’da atak yaptı

Söke Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü çöp, atık toplama ve geri dönüşüm hizmetlerini büyük bir titizlikle sürdürüyor.

2016 yılı başından itibaren temizlik işlerinde adeta yeni dönem başlatan Söke Belediyesi’nin 2016 yılı sonuna gelindiğinde hizmet farkını ortaya koydu. Büyükşehir yasası ile birlikte 49 mahalleye hizmet veren Söke Belediyesi 2016 yılında toplam 44 Bin 95 ton çöp topladı. 117 Bin nüfusa hizmet veren Söke Belediyesi günlük ortalama 122 ton çöp topluyor.
İçinde çöp toplama ve süpürme araçları olmak üzere 30 araçlık filo ile hizmet veren Söke Belediyesi 2016 yılında Söke merkeze 457, eski belde ve köylere Bin 359 adet yeni konteynır yerleştirildi. Söke merkezde 10 adet yeraltı konteynırı da hizmet veriyor. Söke’de toplam 3 Bin 139 konteynır ile hizmet veriliyor. Çöp konteynırlarının sayısının arttırılacağı, özellikle eski belde ve köylerde değişimlerin devam edeceği belirtiliyor.
“Geri Dönüşümde Başarılı Çalışma”
Geri dönüşüm konusunda duyarlı çalışmaları ile dikkat çeken Söke Belediyesi, Söke’nin çeşitli noktalarına atık ayrıştırma ve ambalaj toplama kutularının sayısını da arttırdı. Söke Belediyesi 2016 yılında toplam 5 Bin 605 ton ambalaj atığı, Bin 250 ton ise atık topladı. Atık pil toplama kampanyalarına devam eden Söke Belediyesi 2016 yılında toplam Bin 880 Kg atıl pil toplamayı başardı. Ev ve iş yerlerinden toplanan atık yağları da ekonomiye kazandıran Söke Belediyesi 2016 yılında toplam 690 Kg bitkisel atık yağ topladı.
Okullar başta olmak üzere çevre ve geri dönüşüm konusunda eğitim toplantıları düzenleyen Söke Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü, çevre mahallelerin tümüne çevreye duyarlı olmayı hatırlatan panolar yerleştirdi. Mobil faraş ekibini 2016 yılında hizmete geçiren Müdürlük, belirlenen program dahilinde temizlik çalışmalarını aralıksız sürdürüyor.
Göreve gelmesinin ardından araç filosuna yapılan takviyelerle temizlik işlerinde yeni dönem başlayacağını söyleyen ve bunu gerçekleştiren Söke Belediye Başkanı Süleyman Toyran; “Hizmet alanı ve nüfus yoğunluğu değişen Söke’de temizlik işleri anlayışı da değişti. Elbette eksiklikler olacaktır. Ancak gelen şikayet ve talepler oranında eksikliklerin giderilmesi için çaba sarf ediyoruz. Vatandaşlarımızın da ilçemizin temizliğine katkı sağlamasını istiyoruz. Birlikte yaşadığımız kenti temiz tutmak çok önemli” dedi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Adana Dede Korkut hikayeleri Türklerde kadının konumunu ortaya koyuyor Çukurova Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Refiye Şenesen, “Türk Kültüründe Dede Korkut Kitabı” adlı konferansında Dede Korkut hikayelerindeki kadının konum ve önemine değindi. Prof. Dr. Şenesen, Çukurova Üniversitesi Türkoloji Araştırmaları Merkezi’nde (ÇÜTAM) verdiği konferansta, Dede Korkut Hikayelerinde genel olarak Oğuzların birtakım mücadelelerinin yer aldığını ifade ederek, “Bu mücadelelerin ikisi Oğuzların kendi aralarında yaptıkları mücadelelerdir. Bunlardan birinde Dirse Han ve oğlu Boğaç Han arasında geçer. Bir başka mücadele ise İç Oğuz ve Taş Oğuz karşılaşır” dedi. Prof. Dr. Şenesen, şunları kaydetti: “Dede Korkut Hikayelerinde sağlam temellere oturtulmuş bir sosyal yapıyla karşılaşırız. Eski kültür hayatımızı ile ilgili zengin bilgiye bu hikayelerde rastlıyoruz. Hikayelerde toplumun başında hanlar hanı diye gösterilen Begil oğlu Emren Hikayesinde padişah olarak ifade edilen Bayındır Han vardır. Bayındır Han’ın hikayelerindeki rolü beylere akın izin vermek, divanı toplamak, yılda bir defa büyük bir ziyafet vermektir. Hikayelerde kahraman olarak görünmez.” Dede Korkut Hikayelerinde hemen hemen tüm hikayelerde kadının önemli bir yer tuttuğunu söyleyen Ç.Ü. Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Refiye Şenesen, “Kadın bir güzellik sembolü olmanın yanında sosyal hayat içinde erkeğin yanında onun eşi ve ortağı olarak yer alır. Kadın sosyal hayat içinde düşüncesi alınan, eş seçiminde özgür, vefa duygusu gelişmiş, anne, iffet sahibi, saygı duyulan biridir. Bu özelliklerinin yanı sıra ata biner, kılıç kullanır, ok atar ve erkeklerle yarışır” şeklinde konuştu. Konferans sonunda Prof. Dr. Refiye Şenesen’e teşekkür belgesi verilirken hatıra fotoğrafı çekimi de gerçekleştirildi.