YEREL HABERLER - 28 Şubat 2017 Salı 10:43

Aydın Ticaret Borsası zeytinyağı tüketimini arttırma ısrarını sürdürüyor

A
A
A
Aydın Ticaret Borsası zeytinyağı tüketimini arttırma ısrarını sürdürüyor

Aydın Ticaret Borsası tarafından yürütülen “Zeytinyağının Pazar Payının Arttırılması” projesi kapsamında tadım ve tanıtım faaliyetlerinin 16.’sı Zonguldak’ta yoğun katılımla gerçekleşti.

İstanbul Ticaret Borsası, Ege İhracatçı Birlikleri, Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi (UZZK) ve Aydın Ticaret Borsası Özel Gıda Laboratuvarları A.Ş ortaklığında, Aydın Ticaret Borsası tarafından başvurularak, KOSGEB Başkanlığı tarafından desteklenmeye uygun görülen “Zeytinyağının Pazar Payının Arttırılması Projesi” kapsamında tanıtım ve tadım faaliyetlerinin on altıncısı Zonguldak Esas67Burda AVM’de ziyaretçilerin yoğun ilgisiyle gerçekleştirildi.

“Amacımıza ulaşacağımızın inancındayız”
Aydın Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Bosnalı, yaptığı açıklamada; “Zeytinyağı sadece yağ değildir. İçermiş olduğu sağlık açısından yararlı bileşenler nedeniyle aslında ilaç gibi tüketilmesi gereken bir besin maddesidir. Son yıllarda beslenme ile ilgili yapılan araştırmalarda kalp ve kan damarları hastalıkları, iltihaplanma, kanser, osteoporoz, yaşlanma ve yaşla ilgili bunama gibi rahatsızlıkları önlemede yararlı olan maddeleri içeren besin maddeleri sıralamasında ön sıralarda zeytinyağı yer almaktadır. Ülkemiz geçmiş yıllarda 70 milyon zeytin ağacına sahipken, son yılarda yapılan dikimlerle birlikte yaklaşık 180 milyon ağaç varlığına ulaşarak, zeytinyağı üreticisi beş büyük ülke içinde yer almasına karşın, diğer üretici ülkelerle karşılaştırıldığında, halen kişi başına tüketim miktarı 1.5-2 kg gibi son derece düşük seviyede kalmaktadır. Bu rakam bazı ülkelerde ortalama 22 kilograma ulaşmaktadır. Ülkemizde zeytinyağı tüketimi, ağırlıklı olarak üretim bölgeleri olan Ege, Marmara ve Akdeniz Bölgelerinde yoğunlaşmaktadır. İç ve Doğu Anadolu’da bu oran yok denecek kadar az ve zeytinyağı adı altında başka yağlar tüketilmektedir. Yaklaşık 180 milyon ağaç varlığımız ile önümüzdeki yıllarda 450-500 bin ton civarında zeytinyağı elde edilecektir. Bu nedenle iç tüketimin arttırılmasını teşvik etmek ve kaliteli zeytinyağında olması gereken özellikler hakkında tüketicilerin bilinçlendirilmesini sağlamak amacıyla, projemizi hazırladık. Zeytinyağı Pazar Payının Arttırılması Projemiz ile “Projemiz kapsamında tüketicilere, Uluslararası Zeytin Konseyi (International Olive Council / IOC) tarafından akredite olan Aydın Ticaret Borsası Tadım Paneli uzmanlarımız tarafından, kaliteli zeytinyağını nasıl ayırt edebilecekleri, kaliteli zeytinyağında olması ve olmaması gereken özellikler hakkında bilgiler verilerek, sağlıklı ve bilinçli bir tüketici kitlesi oluşmasına katkı sağlamak, zeytinyağı markalarının ve iç pazar payının arttırılması amaçlanmaktadır. KOSGEB tarafından desteklenen ’Zeytinyağı’nın Pazar Payının Arttırılması’ projesi ile amacımıza ulaşacağımızın inancındayız. Tadım ve tanıtım etkinliğini gerçekleştirdiğimiz 16 ilde yaklaşık 16 bin kişiye zeytinyağında olması gereken özellikleri anlattık ve zeytinyağını tanıttık. Projemiz kapsamında tadım ve tanıtım etkinliğimizin devamında İzmit, Sakarya, Mardin ve Van olmak üzere 4 ilde daha zeytinyağının tadım ve tanıtımını yapacağız. Zonguldak etkinliğimizde desteklerini esirgemeyen Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası’na teşekkürlerimi sunuyorum” ifadelerini kullandı.

Zonguldaklıların yoğun ilgi gösterdiği Zeytinyağı Tadım ve Tanıtım etkinliğinde; Uluslararası Zeytin Konseyi (International Olive Council / IOC ) tarafından akredite olan Aydın Ticaret Borsası Tadım Paneli Başkanı Burcu Keser ve Tadım Uzmanı Hakan Gökalp görev aldı.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Hatay Ağır hasarlı binanın altında bulunan ve tarihi olduğu düşünülen devasa sütun merak uyandırdı Depremin vurduğu Hatay’da 2 katlı ağır hasarlı binanın altında bulunan ve tarihi olduğu düşünülen 2 buçuk metre uzunluğundaki sütun vatandaşlarda merak uyandırdı. Kahramanmaraş merkezli depremlerde ağır hasar alan Hatay’ın yüzlerce yıldır birçok medeniyete ev sahipliği yaptığı biliniyor. Depremle birlikte binaların altında gizlenen tarihi eserler ve yapılar da ortaya çıkmaya devam ediyor. Antakya ilçesi Sofular Mahallesi’nde 2 katlı ağır hasarlı binanın altında bulunan 2 buçuk metre uzunluğunda, 70 santimetre çapındaki devasa sütun vatandaşların dikkatini çekti. Vatandaşlar tarafından yapılan araştırmalarda 2 bin yıllık bir yapı olduğu düşünülen sütun için resmi kurumlara gerekli başvurular yapıldı. Merak uyandıran sütunun geçmişinin ortaya çıkmasını isteyen bölge halkı, devasa yapının koruma altına alınmasını talep ediyor. “Depremden sonra mahallemizde dikkatimizi çeken tarihi bir sütun oldu” Ağır hasarlı bina altında bulunan sütunun araştırılmasını istediklerini dile getiren Yahya Kırkıcı, “Depremden sonra mahallemizde dikkatimizi çeken tarihi bir sütun oldu. Bu sütunu biz çocukluğumuzdan beri biliyoruz. Hatta; babalarımız ve dedelerimiz de biliyor. Bina da ağır hasarlı olduğu için bu sütunun araştırılmasını istiyoruz. Gerekirse koruma altına alınmasını talep ettik yetkililerden. Hatay Müze Müdürlüğü’ne de bildirdik. Boyutu; 2 buçuk metrelik bir taş, çapı da tahminimce 70 santimetre gelir. Gayet büyük duruyor” dedi. “Biz çocukluğumuzdan beri bu taşın üzerinde oyun oynuyorduk” Çocukluğundan beridir taşın üzerinde oyun oynadıklarını dile getiren Kırkıcı, “Biz çocukluğumuzdan beri bu taşın üzerinde oyun oynuyorduk. Şimdi bina da ağır hasarlı olduğundan sütun koruma altına alınsın dedik. Birkaç arkeolog arkadaşa da gösterdik. Baktıklarında mazisinin bayağı eski olduğunu söylediler. Tahminimce 2 bin yıllık varmış, ben çok anlamıyorum. Umarım yetkililer araştırırlar ve önlem alırlar. Bu taşın bulunduğu yapının altında kuyu da var. Mahallemizde tarihi eserler var, bu eserlerin üzerine binalar yapıldı derken hepsi kayboldu” ifadelerini kullandı.