YEREL HABERLER - 25 Nisan 2017 Salı 18:07

Aydın inciri coğrafi işaretli ürünler zirvesinde

A
A
A
Aydın inciri coğrafi işaretli ürünler zirvesinde

Aydın Ticaret Odası (AYTO), 28-29 Nisan tarihlerinde Ankara Ticaret Odası Congresium’da düzenlenecek olan “Coğrafi İşaretli Ürünler Zirvesi”ne katılacak.

Aydın Ticaret Odası (AYTO), 28-29 Nisan tarihlerinde Ankara Ticaret Odası Congresium’da düzenlenecek olan “Coğrafi İşaretli Ürünler Zirvesi”ne katılacak.


Türkiye’nin coğrafi işaretli yöresel ürünlerinin tanıtımı için ATO Congresium’da 8 bin metrekarelik bir alana 130 stant kurulacak. Avrupa Birliği’nden tescilli 3 ürünün damga vuracağı zirveye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’da katılacak.


Mesut Yar’ın sunuculuğunu yapacağı zirve, konferans, fuar ve ikili iş görüşmeleri olmak üzere üç ana başlık altında gerçekleştirilecek. 28 Nisan tarihinde yapılacak olan konferansta, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve Aydın Ticaret Odası Başkanı Hakan Ülken, Aydın’ın Avrupa Birliği Coğrafi İşaretli ürünü Aydın İnciri hakkında bir sunum gerçekleştirecek.


Türkiye’nin Avrupa Birliğinde ikinci tescili, ilk yetişmiş ürünü olan Aydın İncirinin yurt içi ve Avrupa Birliğindeki tescil süreciyle ilgili bilgiler verecek olan Hakan Ülken, “Daha önce bir televizyon kanalında söylediğim gibi “İncir Norveç’te yetişseydi biz eczanelerden tek tek ilaç niyetine alıyorduk.” Yöresel değerlerimize öncelikle biz sahip çıkmalıyız ki başkaları gelip sahiplenmesin. İncirin Avrupa Birliği tescili, Avrupa’da raf fiyatına yansıyarak ihracatçımıza kazandıracaktır. İhracatçımızın kazanması Aydın’ın kazanması aynı zamanda ülkemizin kazanması demektir. Bu açıdan zirvede yer alacak 200’ün üzerinde tescilli ürünün Avrupa Birliğinde tescillerinin yapılması çok büyük önem arz ediyor”, dedi.


Zirve kapsamında oluşturulacak fuar alanında Aydın İnciri ile birlikte Avrupa Birliği Coğrafi İşareti olan Antep Baklavasının yanı sıra yurt içi coğrafi tescili yapılan 200’ün üzerinde ürünün tanıtımı yapılacak.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kırıkkale Türk pilotundan F16’nın sınırlarını aşan manevralar: SOLOTÜRK’ün nefes kesici gösterisi Kırıkkale’de düzenlenen KALEFEST etkinliklerinde, dünyada F-16 uçağıyla gösteri yapabilen sayılı akrobasi timlerinden SOLOTÜRK ekibi vatandaşlara heyecanlı dakikalar yaşattı. Kırıkkale Valiliği tarafından kurumlara arası koordinasyonla kamu kaynağı kullanılmadan düzenlenen KALEFEST coşkusu, SOLOTÜRK’ün gösterileriyle daha da arttı. Türk Hava Kuvvetlerinin (TSK) gösteri timi SOLOTÜRK, KALEFEST ziyaretçilerini nefes kesici şovlarla buluşturdu. Pilotun sortilerle, alçak uçuşu izleyenlere heyecan dolu anlar yaşattı. Manevralar esnasında F-16 uçağını flare ve duman gösterisi izleyicilerden büyük alkış aldı. Meydanları dolduran vatandaşlar, gösteri anlarını da cep telefonu kamerasıyla görüntülemeye çalıştı. SOLOTÜRK ekibinin uçuş gösterisi yaklaşık 20 dakika sürdü. Binbaşı Pilot Murat Bakıcı ile telsizden iletişim kuran Vali Mehmet Makas, "Gökkubemiz, sizin gibi çelik kanatlı aslan parçaları sayesinde emin ellerde" diyerek teşekkür etti. Vali Makas, gazetecilere yaptığı açıklamada, dünyada hiçbir pilotun yapamayacağı gösterileri Türk pilotlarının yaptığını belirterek, Türk’ün çağı Türkiye Yüzyılı’nda uzay ve havacılıkta göklere imza atılacağını söyledi. KALEFEST’in Kırıkkale’de ilk kez gerçekleştirildiğini belirten Makas, "Kırıkkale’mizde bir ilki gerçekleştirdiğimiz KALEFEST Kırıkkale tanıtım günlerinin önemli ayağı olan göklerdeki SOLOTÜRK ekibinin gösterisini izledik. İnsanlarımızda çok heyecanlandı. Türk’ün damarlarındaki asil kanın tekrar hareketlendiğini müşâhade ettik" dedi. SOLOTÜRK gösterisini ilk kez izlediğini belirten Edanur Yalçın, uçuş gösterisinin güzel olduğunu ifade etti. Berivan Kaba, heyecanlı ve keyifli olduğunu anlatan emeği geçenlere teşekkürlerini iletti. Arzu Varlı, Kırıkkale’de bir ilk olduğunu ifade eden daha önce hiç izlemediklerini ve çocuklarının da güzel olduğunu aktardı. Funda Saygılı ise, çocuklarıyla birlikte beğenerek izlediğini ve çok memnun kaldıklarını kaydetti. Sponsorluğunu özel firmaların karşıladığı etkinlikler, Pazar gününe kadar devam edecek.