YEREL HABERLER - 25 Mayıs 2017 Perşembe 12:50

Söke Kent Müzesine kavuştu

A
A
A
Söke Kent Müzesine kavuştu

Söke’de Fatma Suat Orhon Müze ve Saat Evi yeniden düzenlendi.

Söke’de Fatma Suat Orhon Müze ve Saat Evi yeniden düzenlendi. Söke’nin geçmişini geleceğe taşıyacak olan müzenin açılış töreni gerçekleştirildi.


Kültür ve Turizm Bakanlığı Söke Fatma Suat Orhon Müze ve Sanat Evi’nin açılış törenine Söke İlçe Kaymakamı Tahsin Kurtbeyoğlu, Söke Belediye Başkanı Süleyman Toyran, CHP Aydın İl Başkanı Bayram İnci, CHP İlçe Başkanı Hüseyin Gündüz, Söke Ticaret Odası Başkanı Haluk Kutlay, SÖGİAD Başkanı Bilal Ülker başta olmak üzere çok sayıda davetli ve vatandaşlar katıldı.


1910 yılında yapılan binanın, 1998 yılında Güngör Pura tarafından ‘Fatma Suat Orhon Müze ve Sanat Evi’ olarak kullanılmak üzere Söke Belediyesi’ne bağışlandığını hatırlatan Söke Belediye Başkanı Süleyman Toyran yaptığı konuşmada; Güngör Pura’ya teşekkürlerini bir kez daha iletti, Fatma ve Suat Orhon’u ise rahmetle andı. Başkan Toyran konuşmasında; “1996 ve 1998 yıllarında bazı küçük tamiratlar geçiren yapı, müze ve sergi salonu olarak bir süre hizmet verdikten sonra 2013 yılında bir restorasyon çalışması başlatılmıştır. 2016 yılından itibaren de yeniden çağdaş ve Söke’ye yakışır bir müze oluşturma hedefiyle Söke’nin bütün mahalleleri taranmaya başlandı. Geçmişten günümüze ulaşabilen pek çok eseri müzemize kazandırdık. İnanıyorum ki müzemizi gezen Sökeli hemşerilerimiz her köşede kendilerinden, ailelerinden bir şeyler görecekler ve geçmişleriyle kucaklaşacaklardır. Müzemizi gezen yabancı misafirlerimiz de dünden bugüne Söke’yi ve Sökelileri daha iyi tanıma fırsatı bulacaklardır” dedi. Başkan Toyran müzenin düzenlemesinde emek veren başta Cevdet Üzüm olmak üzere, tüm Söke Belediyesi ekiplerine teşekkür etti. Söke Belediye Başkanı Süleyman Toyran tarafından müzenin sorumlusu Cevdet Üzüm’e plaket takdim edildi.


Konuşmanın ardından Fatma Suat Orhon Müze ve Sanat Evi’nde sergilenmesi ve koruma altına alınması için bir çoğu aile yadigarı eşyalarını bağışlayan, bağışçıların bazılarına sembolik olarak teşekkür belgeleri verildi. Kurdele kesimi sonrası katılımcılar tarafından Kent Müzesi’ne dönüşen Söke Fatma Suat Orhon Müze ve Sanat Evi gezildi. Kurdele kesimi sırasında konuşan Söke İlçe Kaymakamı Tahsin Kurtbeyoğlu, Söke’ye müzenin kazandırılmasının önemini vurguladı, emeği geçenleri kutladı.



Bir aşırı geride bırakarak günümüzde ayakta kalan mimari yapısıyla dikkat çeken tarihi bina, bundan böyle zenginleştirilen içeriği ile tam bir tarihe yolculuğu yaşatacak. Söke Kent Müzesi’nde yer alan tüm envanterin geçmişte uzun yıllar kullanılmış ve aileler tarafından özenle saklanan eşyalar olması; yaşanmışlıkları ve orijinallikleri bakımından dikkat çekken en önemli özelliklerden biri olarak gösteriliyor.



İçinde bulunan Söke kültür ve tarihini yansıtan ürünlerin bir çoğu Söke merkez ve çevre mahallelerden (köy ve beldelerden) özenle toplandı. Söke Kent Belleği kayıtlarına geçen envantere yenilerinin eklenmesi için bağışçılara çağrı yinelenirken, Bağışı yapanların isimleri de müze içerisinde yaşatılıyor. Söke Belediye Başkanı Süleyman Toyran; “Atalarından kalan hatıraları müzemize emanet ederek geçmişi geleceğe taşımamıza yardımcı olan bütün bağışçılarımıza teşekkür ediyorum. Bundan sonra da bu bağışların artarak devam edeceğini düşünüyorum” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne gastronomi ödülü Bursa Büyükşehir Belediyesi, şehrin sahip olduğu zengin mutfak kültürünü turizme kazandırmak amacıyla yaptığı çalışmalar dolayısıyla Gastro Bursa Dergisi tarafından ödüle layık görüldü. Osmanlı saray mutfağının doğduğu şehir olan ve günümüz gastronomi lezzetlerinin önemli duraklarından olan Bursa’nın tescilli lezzetlerini dünyaya duyurmak amacıyla önemli çalışmalara imza atan Bursa Büyükşehir Belediyesi, sektörün bileşenlerine desteklerini de sürdürüyor. Gastro Bursa Dergisi tarafından düzenlenen ‘Dergiye Değer Katanlar’ töreninde, Bursa Büyükşehir Belediyesi de ödüle layık görüldü. Şehir yöneticileri, kamu kurumlarının yöneticileri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, gastronomi turizmi bileşenleri ve sosyal medya fenomenlerinin katıldığı geceye, Büyükşehir Belediyesi adına Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Yıldız katıldı. Genel Sekreter Yardımcısı Yıldız, ödülünü Gastro Bursa Dergisi Genel Yayın Yönetmeni İhsan Önder Uçar’ın elinden aldı. “Marmara’da ilk sıradayız” Bursa’nın, Türkiye’nin köklü tarihini ve kültürel zenginliğini en iyi şekilde temsil eden şehirlerden biri olduğunu söyleyen Mehmet Yıldız, “Şehrimizin lezzetli yemekleri, tarih boyunca yaşanan göçler ve kültürel etkileşimlerle birleşerek benzersiz bir çeşitliliğe dönüşmüştür. Bursa kebabı, İnegöl köfte, Mustafakemalpaşa tatlısı, pideli köfte, cevizli lokum, tahinli pide, cendere baklavası, Bağdat hurma tatlısı ve kestane şekeri Bursa ile anılan lezzetlerden bazıları. Şehrimizde coğrafi işaretle tescil edilmiş 30 farklı kategoride ürün ve yemek bulunması, Bursa’mızın tarım ve gıda alanındaki zenginliğini ve kalitesini de gözler önüne sermektedir. Bir lokmanın içinde binlerce yılın hikâyesi gizlidir. Sahip olduğumuz coğrafi işaret sayısıyla Marmara Bölgesi’nde ilk sırada yer alıyoruz. Şehrin marka değerini yukarılara taşıyan çalışmalarımızı Bursa Büyükşehir Belediyesi olarak devam ettireceğiz. Bursa’yı dünyanın önemli gastronomi merkezlerinden birisi hâline getirmek istiyoruz” dedi. Gastro Bursa Dergisi Genel Yayın Yönetmeni ve Araştırmacı-Yazar İhsan Önder Uçar ise, gastronomi turizmiyle ilgili bütün birleşenleri bir araya getirmek ve Bursa’daki gastronomi turizminin sıkıntılarının konuşulması amacıyla dergiyi kaleme aldıklarını ifade etti. Bursa mutfağının çok zengin olduğunu dile getiren Uçar, dergiyle Bursa gastronomisine ve gastronomi turizmine değer katmak istediklerini belirtti.