GENEL - 12 Ekim 2018 Cuma 11:34

Nazilli’de Sümer Basma Fabrikası ve Atatürk anlatıldı

A
A
A
Nazilli’de Sümer Basma Fabrikası ve Atatürk anlatıldı

Nazilli Atatürkçü Düşünce Derneği’nin düzenlediği ‘Atatürk’ün Nazilli ziyareti ve Nazilli Sümer Basma Fabrikasını Açışı’ konulu konferansta Sümerbank çalışanları ve çocukları anılarını tazeledi.

Nazilli Atatürkçü Düşünce Derneği’nin düzenlediği ‘Atatürk’ün Nazilli ziyareti ve Nazilli Sümer Basma Fabrikasını Açışı’ konulu konferansta Sümerbank çalışanları ve çocukları anılarını tazeledi.


Nazilli Belediyesi Mehmet Yüzügüler Kültür Merkezi Tiyatro Salonunda düzenlenen konferansa Atatürkçü Düşünce Derneği’nden Dr. Günver Güneş ve Ankara Üniversitesi Türk İnkılap Tarihi Enst. Doktora Öğrencisi Büşra Bigat Akça ve Nazilli Sümerbank emeklisi İlhan Öden’in konuşmacı olarak katıldı. Konferansı Nazilli Belediye Başkanı Haluk Alıcık, ADD Nazilli Şube Başkanı Şafakta Nalan Ayas, CHP Nazilli İlçe Başkanı Ali Deveci, eski Sümerbank çalışanları ve vatandaşlar izledi.


Konuşmacılar tarafından Sümer Basma Fabrikasının kuruluş ve açılış süreci ile birlikte başta ilçeye olmak üzere çevresine olan etkileri belgelerle anlatıldı. Sümerbank ruhunun mutlaka yaşatılması gerektiğini ifade eden konuşmacılar ortak nokta olarak Atatürk’ün Nazilli’ye ve Nazilli Sümer Basma Fabrikasına büyük önem verdiğini de sözlerine eklediler.


“Fabrika ilçe ve çevresini geliştirdi”


Nazilli Sümerbank Basma Fabrikası’nın ilçeye etkileri üzerine bir konuşma yapan Büşra Bigat Akça, yaklaşık bir buçuk saat süren konuşmasında fabrikanın açılması ile birlikte sosyal ve kültürel açıdan ilçe ve çevresi başta olmak üzere ülke genelinde hatta uluslararası bir etki ortaya çıkardığını belirtti. Akça, “Fabrika şehrin ekonomik refaha kavuşması, elektrik temini, imar, su kaynağı oluşturma, sağlık, eğitim ve benzeri temel ihtiyaçların karşılanmasında öncü olmuş, nüfusun hızla artmasıyla ilçedeki üretim faaliyetleri de doğru orantılı olarak artmış, tarım üreticisinin ve bölge esnafının yüzü gülmeye başlamıştır. Alışveriş kızışmış, ticaret artmış, bereket fazlalaşmış, Nazilliler refaha kavuşmuştur. Nazilli kent pazarının kurulduğu Perşembe günleri izdihamlar yaşanmaya başlamış ve rahat alışveriş yapılamaz, olmuş bunun üzerine devlet pazar alanlarını genişletmiştir.” dedi.


Sosyo-Kültürel Boyut


Akça, fabrikanın açılışının sosyo-kültürel boyutta da büyük etki yaptığını ifade ederek, “Nazilli’de fabrikadan önce kültürel faaliyetlere baktığımızda elle tutulur bir aktivite ile karşılaşmak pek mümkün değildir. Fabrika ilçe halkının kafa yapısında ciddi bir değişim gerçekleştirmiştir. Her bakımdan modernlik timsali olan bu kurumun ilçelerinde açılması adeta Nazilli halkının çağdaşlaşma gereği duymasına sebep olmuş, halkı bu fabrikaya yarışır vatandaş olma olgusuna itmiştir. Fabrikanın eğitim faaliyetlerine önem vermesi ilçede de eğitim faaliyetlerinin artmasına sebep olmuştur" diye konuştu


Ankara Üniversitesi Türk İnkılap Tarihi Enst. Doktora Öğrencisi Büşra Bigat Akça konuşmasının sonunda Akça, Nazilli Sümer Basma Fabrikası’nın her anlamda ilçeyi refaha ulaştırdığını ifade etti.


Panelin sonunda soruları da yanıtlayan konuşmacılara dileklerini söyleyen izleyici Sümer Basma Fabrikasının müze olması ve anılarının sonsuza dek yaşatılması gerektiğini belirtti. Nazilli Belediye Başkanı Haluk Alıcık, konferansın sonunda konuşmacılara plaketle teşekkür etti.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aksaray Aksaray’da mandıra çöktü: 750 küçükbaş hayvan göçük altında kaldı Aksaray’da şiddetli yağış nedeniyle mandıra çöktü. 750 küçükbaş hayvanın göçük altında kaldığı mandıra enkazında kurtarma çalışması başlatıldı. Aksaray’da 3 gündür aralıklarla devam eden şiddetli yağış birçok olumsuzlukları da beraberinde getirirken, sel ve su baskınlarının ardından bugün de içerisinde 750 küçükbaş hayvanın bulunduğu bir mandıra çöktü. Aksaray’ın merkeze bağlı Yeşilova beldesinde yaşanan göçük nedeniyle vatandaşların 112 Acil Çağrı Merkezine haber vermesi üzerine olay yerine İl Afet Acil Durum (AFAD), Aksaray Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü ve jandarma ekipleri sevk edildi. Kısa sürede olay yerine intikal eden ekipler iş makinelerinin de desteğiyle kurtarma çalışması başlattı. Mandıra enkazında kurtarma çalışmaları halen devam ederken İl Afet Acil Durum Müdürü Kadir Çelik, “Yeşilova beldemizde aşırı yağışlar sonucu bir ahırın çöktüğü ihbarı üzerine iki ekiple olay yerine geldik. Şu anda telef olan hayvanlar var. Toplam hayvan sayısının 750 olduğu söyleniyor. Kurtarma çalışmaları devam ediyor. Kurtarma operasyonumuz bittikten sonra net sayı belli olacak” dedi. Yeşilova Köseli Mahalle Muhtarı Kemal İlgün ise “Bölgede 3 gündür yağış devam etmekte. Bizim burada mandıramızın çökmesinden dolayı 750’ye yakın küçükbaş hayvanımız göçük altında kaldı. Ağıl altında kalan hayvanlardan ne kadar zayiat verdiğini bilmiyoruz. Zayiat sabah sayımında çıkacak. Allah izin verirse burayı kurtarmaya çalışıyoruz. Yağışlardan dolayı mandıra çöktü” diye konuştu.