SAĞLIK - 17 Ocak 2019 Perşembe 11:09

Türkiye’de ilk kez bir köpeğe stent takıldı

A
A
A
Türkiye’de ilk kez bir köpeğe stent takıldı

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Veteriner Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalının bazı öğretim üyeleri, solunum sıkıntısı çeken ve buna bağlı olarak kalp yetmezliği gelişen bir köpeği Türkiye’de ilk kez uygulanan bir yöntemle soluk borusuna stent takarak sağlığına kavuşturdu.

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Veteriner Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalının bazı öğretim üyeleri, solunum sıkıntısı çeken ve buna bağlı olarak kalp yetmezliği gelişen bir köpeği Türkiye’de ilk kez uygulanan bir yöntemle soluk borusuna stent takarak sağlığına kavuşturdu.


Efeler ilçesinde, 5 yaşındaki köpeği solunum sıkıntısı çeken hayvansever, ADÜ Veteriner Fakültesi Hastanesine müracaat etti. Klinik olarak solunum stresi ve buna bağlı olarak konjestif kalp yetmezliği tanısı konulan köpeğe, yapılan muayene sonucu trakeal kollaps (soluk borusu daralması) teşhisi konuldu. İç Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Kerem Ural, Prof. Dr. Serdar Paşa, Doç. Dr. Mehmet Gültekin, Doç. Dr. İbrahim Akın ve Dr. Öğretim Üyesi Hasan Erdoğan’dan oluşan ekip tarafından endoskopi eşliğinde trakeal stent (soluk borusuna stent) uygulaması yapıldı. Türkiye’de ilk defa gerçekleştirilen bu yöntemle soluk borusundaki daralma giderilen köpek, normal bir şekilde nefes alıp vermeye başlayarak sağlığına kavuştu.


Yapılan uygulamanın detayları hakkında bilgi veren İç Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Kerem Ural, “ADÜ Veteriner Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı olarak uzun dönemdir endoskopik uygulamalar yapıyoruz. Kliniğimize yakın bir zamanda müracaat eden vakada trakeal kollaps (soluk borusu çökmesi) rahatsızlığıyla karşılaştık. Köpeklerde ilerleyen yaşa bağlı olarak zaman zaman soluk borusunda çökmeler meydana gelebiliyor. Vakada ciddi bir solunum sıkıntısı ve buna bağlı olarak gelişen bir kalp yetmezliğiyle karşı karşıyaydık. Bize ilk geldiğinde ciddi bir solunum stresi ve soluk alış verişlerinde yoğun bir artış vardı. İç Hastalıkları Anabilim Dalı ekibi olarak çok hızlı bir şekilde karar vererek başarılı bir müdahaleye (invaziv girişimsel prosedüre) imza attık. Köpeğin daralan soluk borusuna özel bir stent takarak soluk borusunun genişlemesini ve hava sirkülasyonunun oluşmasını sağladık. Düzgün bir şekilde nefes alıp vermeye başlayan hayvanın kaliteli bir yaşam sürdürülmesi amaçlandı” dedi.



Hayvanların yaşam kalitesi artırılacak


ADÜ Veteriner Fakültesi olarak hayvan hastalıklarının tedavisi konusunda çok önemli bir işe imza attıklarına işaret eden Prof. Dr. Ural, şöyle konuştu: “Bizim bilgimiz dahilinde bu konuda üniversiteler arasında bir ilke imza attığımızı düşünüyoruz. Başarıyla gerçekleştirdiğimiz bu uygulama hayvan hastalıklarının tedavisi konusunda ileriki çalışmalara önemli bir alt yapı hazırlayacaktır. Bu tip solunum stresi olan, hayvanlarında çok ciddi solunum ve kalp yetmezliği gelişen hasta sahiplerine şunu rahatlıkla söyleyebiliriz; bu uygulama artık bizim ritüel ve rutinimizde yer alacaktır. Solunum ve kalp problemleriyle karşı karşıya kaldığımız olgularda soluk borusuna yapılacak bu tip müdahaleyle hayvanların geleceğe yönelik yaşam refahını ve kalitesini artırmayı hedefliyoruz.”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Büyükçekmece’de kontrolden çıkan araç tırın altına girdi: 1 ölü, 2 yaralı Büyükçekmece’de gece saatlerinde kontrolden çıkan otomobil, seyir halindeki tırın altına girdi. Kazada araç içerisinde sıkışan 1 kişi hayatını kaybederken tırın ve kaza yapan aracın sürücüleri ise yaralandı. Kaza, saat 01.45 sıralarında Büyükçekmece E5 Karayolu Edirne istikametinde gerçekleşti. İddiaya göre kontrolden çıkan E.M. (42) idaresindeki 35 KH 1721 plakalı otomobil, E5 üzerinde seyir halinde olan S.G. idaresindeki 76 DE 334 plakalı tıra arkadan çarparak tırın altına girdi. Kazayı görenlerin ihbarı üzerine olay yerine polis, itfaiye ve sağlık ekipleri intikal etti. Kazada tır sürücüsünün yaralandığı öğrenilirken tırın altına giren otomobilin sürücüsü E.M. ve yan koltukta bulunan Ahmet Andırın (58) araç içerisinde sıkıştı. İtfaiye ekiplerinin kurtarma çalışmaları sonucu sürücü E.M. bulunduğu yerden yaralı şekilde kurtarılarak ambulansla hastaneye kaldırıldı. Sağlık ekipleri yan koltuktaki Ahmet Andırın’ın ise olay yerinde hayatını kaybettiğini tespit etti. Olay yeri inceleme ekipleri ve nöbetçi savcının incelemelerini tamamlamalarının ardından Ahmet Andırın’ın cenazesi ceset torbasına koyularak ambulansla en yakındaki hastane morguna götürüldü. İtfaiye ekiplerinin çalışması sonucu tırın altına sıkışan araç bulunduğu yerden çıkarılırken polis ekipleri kazayla ilgili inceleme başlattı.
Ankara AJet’in Ankara-Erzincan seferi yapan uçağı bomba ihbarı nedeniyle Ankara’ya geri döndü AJet’in VF4150 numaralı Ankara-Erzincan seferini yapan uçağı bomba ihbarı nedeniyle Ankara Esenboğa Havalimanına geri döndü. Edinilen bilgilere göre AJet’in VF4150 numaralı Ankara-Erzincan seferini yapan Boeing 737 tipi uçakta bomba ihbarı yapıldı. Ankara Esenboğa Havalimanından saat 23.55’te kalkan uçak, ihbar nedeniyle yaklaşık 40 dakika sonra Ankara Esenboğa Havalimanına döndü. Yolcuları tahliye edilerek güvenli bölgeye alınan uçakta güvenlik güçleri tarafından arama yapıldı. Yarım saat süren incelemenin ardından ihbarın asılsız olduğu öğrenildi. Uçakta bulunan yolculardan Murat Bozdelen ise o anları, “AJet firmasından Erzincan için biletimizi aldık. Saat 23.55’te bindik. Biz 40 dakikada indiğimizi sandık. Bize bilgilendirme yapılmadı. İndikten sonra sadece, kadınlar ve çocuklar çıksın, dediler. Biz de internete girip öğrendik ki bomba ihbarı varmış. Sonra buraya geldik, mağdur olduk. Bana kalsa ben biletin parasını isterim ama öyle bir şey yapmıyorlar. 7 gün bekletiyorlarmış” şeklinde anlattı. Uçakta bulunan başka bir yolcu Ayhan Akkaya ise “Saat 12’ye beş kala bindik. Uçak Ankara’ya geri indi. Bize hiçbir şey söylenmedi. 2 saat uçağın içerisinde bekledik. Yetkililerden cevap alamadık. Biz neden beklediğimizi sorduk. Pilot bey bilgi verecek, dediler ama bilgi veren olmadı. Güvenlik güçleri silahları ile gelince biz tedirgin olduk zaten. İlk önce bayanları aldılar. Sonra bizi aldılar. Buraya getirdiler bizi ama burada da yetkili bulamıyoruz” dedi.