ASAYİŞ - 06 Ekim 2020 Salı 12:46

Pandemi süreci gemi maketlerine olan ilgiyi arttırdı

A
A
A
Pandemi süreci gemi maketlerine olan ilgiyi arttırdı

Mart ayından bu yana devam eden Korona virüs süreci kapsamında sağlık için evde kalanların yeni uğraşı maket gemiler olmaya başladı.

Mart ayından bu yana devam eden Korona virüs süreci kapsamında sağlık için evde kalanların yeni uğraşı maket gemiler olmaya başladı. Ustasının maharetine göre değeri bir günlük yevmiyeden bir otomobil fiyatına kadar değişen maket gemiler, pandemi sürecinde daha fazla yapılmaya ve daha fazla ilgi görmeye başladı.


Sabır ve el işçiliğinin birleştiği gemi modeli maketçiliğinin stresten uzaklaşıp keyifli vakit geçirmek için değerli bir hobi olduğunu belirten Su Üstünde Bloğu’nun yetkilisi Eren Budaklı, “Genellikle maharetli kişilerin evlatlarına ve yakınlarına ömür boyu saklayacakları hediye bırakmak amacıyla başladıkları gemi maketçiliği artık bir sektör oldu. Denize ve su üstündeki yaşama sevdası olan herkesin evinin en güzel köşesinde tuttuğu maket gemiler aynı zamanda önemli bir kültürün de devamıydı. Son zamanlarda teknolojiye yenik düşen meslekler arasında yer almaya yüz tutan gemi maketçiliği pandemi süreci ile birlikte insanların sağlık için evde kalmaya başlamasından sonra yeniden gözde uğraşlar arasında yerini aldı” diyerek eskiden sadece bir uğraş olan gemi maketçiliğinin artık bir ekmek kapısı haline geldiğini söyledi.


Su Üstünde Bloğu olarak, mavi sulardaki yaşama ve yüzen hayata ilgisi olan herkesin istediği ebat ve özelliklerde maket gemilerle buluşturduklarını belirten Budaklı, “ Gemi maketi koleksiyonculuğuna olan ilginin ve maket siparişlerinin artması ile birlikte hobi için gemi modeli maketçiliği yapanlar bir yandan hobisi ile uğraşırken diğer yandan para kazanmaya başladılar. www.suustunde.com adlı internet site mağazamızda bulunan gemi modellerinin alım satımları ciddi oranda arttı” diyerek pandemi sürecinin unutulmaya yüz tutan bir çok uğraşı da yeniden canlandırdığını kaydetti.


Gemi maketi yapmanın aynı zamanda insana sabır gösterdiği oranda sakinlik duygusu veren güzel bir uğraş olduğunu belirten Eren Budaklı, “Profesyonel detaylarda yapılmış bir gemi model maketi zaman zaman gerçek bir geminin inşası kadar zaman almaktadır. Profesyonel bir ustanın elinden bir gemi model maketinin yapım süresi 25 gün ile 12 ay süren emek sonucu ortaya çıkmaktadır. Son zamanlarda gemi maketçiliğine gönül veren yeni kişilerin ortaya çıkması bizleri sevindiriyor. Özellikle genç yaşta kişilerin bu hobiye gönül vererek model maketçi olmasını, bu sanatın ileriye gitmesi ve gelişmesi bakımından çok önemli buluyoruz. Yeni başlayan öğrencilerimize özellikle modellemeye başlamadan önce hangi teknikle yapılacağına karar vermesi ve modelin gerçekçi olabilmesi için aslına uygun malzeme kullanması gerektiğini gösteriyoruz. Gemi maketi yapımında ölçekli yapılması ve yapılacak modelin planına uygun parçaları ortaya çıkarmakla başlamaları konusundaki esasları aktarıyoruz” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa BUÜ’nün bilimsel kapasitesi genişliyor Türkiye’deki 23 araştırma üniversitesi arasında yer alan Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ), bilimsel altyapısını büyütmeye devam ediyor. Üniversite yönetimi, Mühendislik Fakültesi bünyesine kazandırılan iki laboratuvarın daha açılışını gerçekleştirdi. BUÜ Mühendislik Fakültesi’nde Akıllı Malzemeler Laboratuvarı ile Yapay Zeka ve Hesaplamalı Mekanik Laboratuvarı faaliyete geçti. Farklı projelerin yürütüleceği laboratuvarların açılış törenine BUÜ Rektörü Prof. Dr. Ferudun Yılmaz, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Cafer Çiftçi, Prof. Dr. İrfan Kırıştıoğlu ve Prof. Dr. Zekeriyya Arı, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Adem Akpınar, Bilimsel Araştırma Projeleri (BAP) Koordinatörü Prof. Dr. Barbaros Oral ve üniversite yöneticileri ile akademik ve idari personel katıldı. Laboratuvarlar güç katacak Törende konuşan Rektör Prof. Dr. Ferudun Yılmaz, yer aldıkları Araştırma Üniversiteleri liginde çok daha üst sıralara çıkabilmek adına bilimsel araştırma faaliyetlerine büyük bir önem verdiklerini vurguladı. Mühendislik Fakültesi’nin proje ve yayın katkısı noktasında son derece kıymetli bir konumda bulunduğuna işaret eden Prof. Dr. Ferudun Yılmaz; “Akademik deneyimi ile fakültemiz bu güne kadar çok özel çalışmalara imza atmıştır. Bugün açılışını yaptığımız bu iki laboratuvar fakültemize ve üniversitemize güç katmaya devam edecektir. Buralarda yürütülecek projeler ve bilimsel çıktılar, üniversitemizin gelecek hedeflerine ulaşabilmesi için kıymetli katkılar sunacaktır. Laboratuvarların hayata geçirilmesinde emeği bulunan herkese teşekkür ediyor, hayırlara vesile olmasını diliyorum” şeklinde konuştu. Proje odaklı çalışacaklar Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Adem Akpınar ise BAP Koordinatörlüğü tarafından destelenen ve İnşaat Mühendisliği Bölümü bünyesine kazandırılan Akıllı Malzemeler Laboratuvarında "Betonarme Elemanlara Kendinden Gerilme Algılama Özelliğinin Kazandırılması" başlıklı FBG-2024-1839 kodlu güdümlü proje kapsamında çalışmalar yürütüleceğini aktardı. Prof. Dr. Adem Akpınar, Yapay Zeka ve Hesaplamalı Mekanik Laboratuvarı’nın ise yenilikçi yaklaşımlar doğrultusunda yapay zeka teknikleriyle entegre malzeme modelleri ve hesaplama metodolojileri geliştirmek amacıyla çalışacağının altını çizdi. Kurdele kesiminin ardından laboratuvarları inceleyen BUÜ Rektörü Prof. Dr. Ferudun Yılmaz ve üniversite yönetimi, yürütülecek faaliyetlere yönelik yetkililerden bilgi aldı.
İstanbul Suriye’de Esed rejiminin son bulması Fatih Camii’nde coşkuyla kutlanıyor Suriye’de Esed rejiminin son bulması, İstanbul’da yaşayan Suriyeliler tarafından sevinçle karşılanmaya devam ediyor. Sabah namazı sonrası Fatih Camii’nde toplanan binlerce Suriyeli, muhaliflerin zaferini kutladı. Kutlamalara katılan Suriye uyruklu Ahmet Farfu, “Çok mutluyuz, bu çok garip bir duygu. 50 yıl sonra ilk defa böyle bir savaşı kazandık” diye konuştu. Suriye’de muhaliflerin Şam’ı ele geçirmesi İstanbul’da yaşayan Suriyeliler tarafından kutlamalar devam ediyor. Sabah namazı sonrası Fatih Camii’nde toplanan Suriyeliler, sevinç gösterilerinde bulundu. 7’den 70’e binlerce Suriyeli Fatih Camii’nde Türk ve Suriye bayrakları ile Esed’ın gidişini kutladı. Fatih Camii’nde Suriyelilerin sevinç gösterileri devam ediyor. “Biz bugünü 52 yıldır bekliyoruz” Kutlamalarda 52 yıldır bugünü beklediklerini belirten Suriye uyruklu Muhammed Osman, “Biz bu günü 13 yıldır beklemiyoruz, biz bugünü 52 yıldır bekliyoruz. Bugün ‘Suriyeliler savaştan kaçtılar’ diyorlar. Benim babam ölene kadar mücadele etmeye devam etti. Şimdi bugün benim babamın istediği gün geldi. Biz de dönüyoruz İnşallah, Allah’ın izniyle topraklarımıza dönüyoruz. Türkiye’ye teşekkür ederiz bizi kabul ettiği için. 52 yıl beklediğimiz gün bugün geldi. O kadar mutluyuz ki, şuan anlatamıyoruz. Şuan ailenin en büyüğü benim, benim babam öldü, bunun için öldü, bu savaş için öldü. Burada kimse kalmayacak Allah’ın izniyle, Türkiye’ye çok teşekkür ederiz” diye konuştu. “Bu kutlama sadece bize ait değil, tüm mazlumlara ait” Kutlamalarda yer alan bir diğer Suriye Uyruklu Mustafa Hadid ise, “Bugün sadece Suriyelilerin bayramı değil, bugün tüm dünyadaki mazlumların, tüm mağdurların bayramıdır. Bu kutlama sadece bize ait değil, tüm mazlumlara ait. Türkiye’ye teşekkür ederim, bizi misafir etti, Allah sizden razı olsun. Ailemle birlikte buradayız, elbette geri döneceğiz” dedi. “50 yıl sonra ilk defa böyle bir savaşı kazandık” Suriye uyruklu olan Ahmet Farfu, en kısa zamanda ülkesine döneceğini belirterek, “Çok mutluyuz, bu çok garip bir duygu. 50 yıl sonra ilk defa böyle bir savaşı kazandık. 14 yıl önce Türkiye’ye geldim. Peyzaj mimarlığı okudum Adnan Menderes Üniversitesi’ni bitirdim. İnşallah Suriye’ye döneceğiz ve orayı inşa edeceğiz. Bir şekilde yeni hayatımızı yaşayacağız. Ailemle yaşıyorum. 14 yıldır İstanbul’da yaşıyorum. Herkes dönmek istiyor zaten, en kısa zamanda döneceğiz. Bugün aslında çok mutluyum, iki bayramın var. Hem savaşı kazandık, hem benim 14 yıllık ilkokul arkadaşımla ilk defa bugün burada buluştuk” şeklinde konuştu. Fatih Camii’nde coşkulu kutlamalar devam ederken, bazı Suriyeliler ise Esed Rejiminin düşmesini lokum dağıtarak kutladı.