EKONOMİ - 19 Ekim 2020 Pazartesi 12:54

Aydın ve İzmir’de kestane hasadı başladı

A
A
A
Aydın ve İzmir’de kestane hasadı başladı

Türkiye’de kestane ağacı varlığı ve üretimi bakımında lider durumda bulunan Aydın’da ve komşu il İzmir’de hasat sezonu başladı.

Türkiye’de kestane ağacı varlığı ve üretimi bakımında lider durumda bulunan Aydın’da ve komşu il İzmir’de hasat sezonu başladı. Oldukça zor şartlar altında gerçekleştirilen kestane hasadının bu yıl hasat mevsimi yaklaşık 10 gün geç başlarken, rekoltenin de düşük olduğu belirtildi.


Türkiye’deki toplam kestane üretiminin yüzde 27’sini karşılayan Aydın ve ilçelerinde, 15-20 gün gibi kısa bir süre süren kestane hasat sezonu başladı. Dalında olgunlaşan kestane kozaklarının yavaş yavaş açılmaya başlaması üzerine hasat çalışmaları başta Efeler, Nazilli, Sultanhisar, Köşk ve Çine ilçeleri olmak üzere Köşk, Sultanhisar ve Nazilli’nin komşu ilçesi olan İzmir’in Ödemiş ilçesinde başladı. Diğer ürünlere göre hasadı daha çabuk ve kısa bir dönemde gerçekleşen kestanede bu yıl yaşanan kuraklık nedeniyle rekoltenin düşük olduğu belirtildi.


Oldukça zor bir o kadar da tehlikeli olan kestane hasadı için silkmede ağaca tırmanma kabiliyeti olup denge sorunu yaşamayan erkekler, toplama işinde de kadınlar çalışıyor. Zaman zaman 40 metre yüksekliğe kadar ulaşan ağaçlarda sırıkla kestane silkeleyenlere 300 ile 400 TL arasında gündelik verilirken, yerden kestane toplayan kadınlara da 150 lira ile 200 TL arasında yevmiye veriliyor.


Bölgede kestane üreticilerinden Muhammet Palaz, kestane hasadının zor bir iş olduğunu ve özellikle ağaca çıkıp hasat edenlerin çocukluktan beri bu işinde olması gerektiğini belirterek, eğitimini almamış kişilerin bu işte çalıştırılmadığını söyledi. Kuraklık nedeniyle bu yıl sezonun sıkıntılı olduğunu ve özellikle taban arazilerde rekolte düşüklüğü olduğunu belirten Palaz, fiyatların iyi olacağını ümit ettiklerini söyledi.


Kestane üretiminde Türkiye rekoltesinin yaklaşık yarısı Aydın ve İzmir’in Aydın’a komşu olan dağlarında gerçekleşirken Türkiye’nin en fazla kestane ağacı varlığına sahip ili olan Aydın’ın dağlarında yaklaşık 60 bin dekar alanda, 600 bine yakın ağaç varlığı bulunuyor. Bölgede yetiştirilen kestanenin önemli bir bölümü ihraç edilirken büyük bir kısmı da kestane şekeri yapılması için Bursa’ya gönderiliyor.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aydın Başkan Tetik: “Hıdrellez Bayramımız kutlu olsun” Baharın getirdiği bereketin tüm dünyada daim olmasını ve hiçbir ülkenin yoklukla mücadele etmek zorunda kalmamasını dileyen Nazilli Belediye Başkanı Dr. Ertuğrul Tetik, Hıdrellez Bayramı dolayısı ile kutlama mesajı yayımladı. Tetik, mesajında dünyanın döngüsü ve devamlılığı için büyük önem arz eden, baharın sembolü, ekinlerin ve çiçeklerin gelişinin müjdeleyicisi Hıdırellez’in ülkede sevinç ve coşkuyla kutlanmakta olduğunu belirtti. Hızır ile İlyas Peygamber’in yeryüzünde buluştukları inancının da yaşatıldığını hatırlatan Belediye Başkanı Tetik, mesajının devamında “Halk inancına göre, Hızır ile İlyas peygamberler her yıl sadece bir kez Hıdrellezde buluşabiliyorlarmış. Hızır peygamberin karada, darda kalan kişilere yardımda bulunduğuna, onlara kılavuzluk ettiğine, aynı zamanda bolluk ve bereket getirdiğine, İlyas peygamberin de suların koruyucusu olduğuna inanıla gelmiş. Bununla birlikte 5-6 Mayıs tarihi de baharın başlangıcı olarak değerlendirilmiş. Zengin kültürümüzün bir parçası olan bu gün, geçmişle geleceğimiz arasında köprü vazifesi görmüş, kültürümüzü oluşturan örf, adet ve geleneklerimizin nesilden nesile aktarılarak günümüze kadar ulaşmasını sağlamıştır. Bolluk ve bereketin arttığı, bizlere baharı müjdeleyen Hıdırellez Bayramımızı en içten duygular ile kutlarken, tüm dua ve dileklerinizin kabul olmasını dilerim” ifadelerine yer verdi.
Bursa Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne gastronomi ödülü Bursa Büyükşehir Belediyesi, şehrin sahip olduğu zengin mutfak kültürünü turizme kazandırmak amacıyla yaptığı çalışmalar dolayısıyla Gastro Bursa Dergisi tarafından ödüle layık görüldü. Osmanlı saray mutfağının doğduğu şehir olan ve günümüz gastronomi lezzetlerinin önemli duraklarından olan Bursa’nın tescilli lezzetlerini dünyaya duyurmak amacıyla önemli çalışmalara imza atan Bursa Büyükşehir Belediyesi, sektörün bileşenlerine desteklerini de sürdürüyor. Gastro Bursa Dergisi tarafından düzenlenen ‘Dergiye Değer Katanlar’ töreninde, Bursa Büyükşehir Belediyesi de ödüle layık görüldü. Şehir yöneticileri, kamu kurumlarının yöneticileri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, gastronomi turizmi bileşenleri ve sosyal medya fenomenlerinin katıldığı geceye, Büyükşehir Belediyesi adına Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Yıldız katıldı. Genel Sekreter Yardımcısı Yıldız, ödülünü Gastro Bursa Dergisi Genel Yayın Yönetmeni İhsan Önder Uçar’ın elinden aldı. “Marmara’da ilk sıradayız” Bursa’nın, Türkiye’nin köklü tarihini ve kültürel zenginliğini en iyi şekilde temsil eden şehirlerden biri olduğunu söyleyen Mehmet Yıldız, “Şehrimizin lezzetli yemekleri, tarih boyunca yaşanan göçler ve kültürel etkileşimlerle birleşerek benzersiz bir çeşitliliğe dönüşmüştür. Bursa kebabı, İnegöl köfte, Mustafakemalpaşa tatlısı, pideli köfte, cevizli lokum, tahinli pide, cendere baklavası, Bağdat hurma tatlısı ve kestane şekeri Bursa ile anılan lezzetlerden bazıları. Şehrimizde coğrafi işaretle tescil edilmiş 30 farklı kategoride ürün ve yemek bulunması, Bursa’mızın tarım ve gıda alanındaki zenginliğini ve kalitesini de gözler önüne sermektedir. Bir lokmanın içinde binlerce yılın hikâyesi gizlidir. Sahip olduğumuz coğrafi işaret sayısıyla Marmara Bölgesi’nde ilk sırada yer alıyoruz. Şehrin marka değerini yukarılara taşıyan çalışmalarımızı Bursa Büyükşehir Belediyesi olarak devam ettireceğiz. Bursa’yı dünyanın önemli gastronomi merkezlerinden birisi hâline getirmek istiyoruz” dedi. Gastro Bursa Dergisi Genel Yayın Yönetmeni ve Araştırmacı-Yazar İhsan Önder Uçar ise, gastronomi turizmiyle ilgili bütün birleşenleri bir araya getirmek ve Bursa’daki gastronomi turizminin sıkıntılarının konuşulması amacıyla dergiyi kaleme aldıklarını ifade etti. Bursa mutfağının çok zengin olduğunu dile getiren Uçar, dergiyle Bursa gastronomisine ve gastronomi turizmine değer katmak istediklerini belirtti.