YEREL HABERLER - 19 Ocak 2012 Perşembe 09:24

AYDIN TARIM İHRACATINDA EGE’DE DÖRDÜNCÜ OLDU

A
A
A
AYDIN TARIM İHRACATINDA EGE’DE DÖRDÜNCÜ OLDU

Osmanlı dönemi ve cumhuriyetin ilk yıllarında tarımsal üretimiyle ülke ekonomisine önemli bir katkı sağlayan Aydın, 2011 yılında Ege Bölgesi’nden gerçekleşen tarımsal ürün ihracatında dördüncü sırada yer aldı.
Türkiye’nin önemli tarım ürünleri ihracat merkezi Ege Bölgesi’nin yıllık tarım ürünleri ihracatı 3.5 milyar dolara dayandı. Ege İhracatçı Birlikleri bünyesinde faaliyet gösteren 7 tarım ihracatçı birliği 2011 yılında 3 milyar 442 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Ege İhracatçı Birlikleri 2010 yılında 3 milyar 124 milyon dolarlık tarım ürünleri ihracatı gerçekleştirmişti. Ege Bölgesi’nin tarım ürünleri ihracatı 2011 yılında yüzde 10 artış gösterdi.
Tarım ürünleri ihracatını, katma değeri en yüksek ihracat olarak tanımlayan Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Mustafa Türkmenoğlu, Türkiye’nin 2011 yılında gerçekleştirdiği 17 milyar 887 milyon 224 bin dolarlık tarım ürünleri ihracatına Ege Bölgesi’nin yüzde 20’lik katkı koyduklarını belirtti.
Türkiye’nin 2023 yılında 40 milyar dolar tarım ürünleri ihracatı hedeflediğine işaret eden Türkmenoğlu, “Ege Bölgesi olarak daha inovatif çalışmalar yaparak, iyi tarım uygulamaları ile üretilmiş, müşteriyi cezbeden ambalaj tasarımlarıyla ve doğru pazarlama teknikleriyle 2023 yılında 10 milyar dolarlık tarım ürünleri ihracatı hedefliyoruz” şeklinde konuştu.
Türkiye’nin geleneksel ihraç ürünleri çekirdeksiz kuru üzüm, kuru incir ve kuru kayısı ihracatının kayda alındığı, Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği, 880 milyon dolarlık ihracatla tarım ürünleri ihracatından en büyük payı aldı. Ege Bölgesi’nden yapılan kuru meyve ihracatı 2011 yılında, 2010 yılına göre yüzde 9 artış gösterdi.
İhracatında yatay bir seyir izleyen, Ege Tütün İhracatçıları Birliği 2011 yılında, 653 milyon 109 bin dolarlık ihracatla en fazla ihracat yapan ikinci sektör oldu. 2011 yılındaki ihracatı 2010 yılı ile aynı kalan bir diğer birlik olan Ege Yaş Meyve ve Sebze Mamulleri İhracatçıları Birliği ise, 569 milyon 28 bin dolarlık yaş meyve sebze ihracat ederek üçüncü sırada yer buldu.
Son yıllarda ihracatın yıldız sektörleri arasında yer alan ve 2011 yılında yüzde 48’lik ihracat artış hızı ile Türkiye’de ihracatını en fazla arttıran sektör olan Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği 550 milyon 844 bin dolarlık dış satıma imza attı.
Ege Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği ise ihracatını yüzde 10 arttırarak ülkemize 355 milyon 963 bin dolarlık döviz girdisi sağladı. 2011 yılında yüzde 19’luk ihracat artış hızı yakalayan ve bölge ortalamasının üzerine çıkan Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği 311 milyon 783 bin dolarlık ihracat yaptı.
Türkiye’deki hammadde fiyatlarının dünya fiyatlarının üzerinde seyretmesi nedeniyle ihracatı son 4 yıldır sürekli gerileyen Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği ise yüzde 12’lik ihracat düşüşü ile 109 milyon 779 bin dolarlık ihracat yapabildi ve tarım birlikleri arasında son sırada yer aldı. Zeytin ve zeytinyağı sektörü, 2012 yılında Türkiye’de beklenen 220 bin ton zeytinyağı ve 450 bin ton sofralık zeytin rekoltesi ile 2012 yılında ihracatını yüzde 70 oranında arttırmayı hedefliyor.
AYDIN İLK DÖRDE GİRDİ
2011 yılında Ege Bölgesi’nden yapılan 3 milyar 442 milyon 213 bin dolarlık tarım ürünleri ihracatında aslan payını 2 milyar 25 milyon 796 bin dolar ile İzmir aldı. İzmir, Ege Bölgesi’nden yapılan tarım ürünleri ihracatında yüzde 59’luk paya ulaştı. İzmir’i, 549 milyon 14 bin dolarlık tarım ürünleri ihracatı ile Manisa, 188 milyon 88 bin dolarlık ihracat ile Muğla ve 164 milyon 656 bin dolarlık ihracat ile Aydın izledi.
Balıkesir, 2011 yılında 162 milyon 710 bin dolarlık tarım ürünleri ihracatı yaparken, önemli yumurta ihraç merkezleri arasında yer alan Afyon 108 milyon 206 bin dolarlık tarım ürünleri ihracatı gerçekleştirdi. Afyon’un ihracatının 68 milyon 728 bin dolarlık kısmı yumurta ihracatından oldu. Denizli, 87 milyon 721 bin dolarlık tarım ürünleri ihracatına imza atarken, Uşak 9 milyon 302 bin dolarlık tarım ihracatı yaptı.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa BUÜ Veteriner Fakültesi’nde 46. yıl coşkusu Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) Veteriner Fakültesi, kuruluşunun 46. yılını akademik ve idari personel ile öğrencilerin katıldığı büyük bir organizasyonla kutladı. Çok sayıda yarışmanın yapıldığı ve ödüllerin dağıtıldığı etkinlik, özellikle öğrenciler için unutulmaz anlara dönüştü. Görükle Kampüsü içerisinde başlatılan kutlama törenlerinde ilk olarak “Geleneksel Süt Koşusu” düzenlendi. Veteriner Fakültesi çiftliğinden start alan ve Hayvan Hastanesi önünde son bulan koşunun ardından Programın sonunda emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Selahattin Ceylan’ın yazdığı ve okuduğu Veteriner Fakültesi Marşı izleyenleri duygulandırdı. Gün boyu devam eden etkenliklerde daha önce elemeleri yapılan satranç turnuvası, futbol turnuvası, oryantiring ve bilgi yarışmasının finalleri gerçekleştirilerek dereceye girenlere madalyaları takdim edildi. Öğrenciler, öğle yemeğinin ardından düzenledikleri halat çekme, okçuluk ve Veteriner Fakültesine özgü ‘’yoğurt yeme yarışması’’ gibi çeşitli oyunlarla eğlenceli vakit geçirdi. Organizasyon, akşamüzeri gerçekleştirilen açık hava sinemasında film gösterimiyle son buldu. Etkinlikler hakkında açıklamada bulunan Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bayram Şenlik, 1978-1979 Eğitim-Öğretim yılında 46 öğrenci ile eğitim-öğretime başlayan Fakültenin bugün Türkiye genelinde en ileri seviyede mesleki eğitim veren yükseköğretim kurumuna dönüştüğünü vurguladı. Düzenledikleri kutlama töreniyle birlikte öğrencilere BUÜ Veteriner Fakültesi mensubu olmalarının ayrıcalığını hissettirdiklerini aktaran Dekan Şenlik, “Gün boyunca düzenlediğimiz organizasyonlara yoğun bir katılım oldu. Akademisyenlerimiz, idari personelimiz ve emekli hocalarımız ile çok sayıda öğrencimizi ağırladık. Hepsi de mutlu oldu ve gururlandı. Bu vesileyle kuruluşundan günümüze kadar fakültemizde görev yapmış olan tüm Dekanlarımıza, Öğretim Üyelerimize, Araştırma Görevlilerimize, Doktora Öğrencilerimize ve İdari Personelimize hizmetlerinden dolayı teşekkürlerimi sunuyorum. İnşallah bundan sonra hep birlikte daha çok çalışarak fakültemizi daha ileriye taşıyacağız” dedi.
Kocaeli Evsizlerin sokakta kalmasına müsaade edilmiyor Gebze ilçesinde gidecek yeri bulunmayan evsiz vatandaş, barınma ve konaklama merkezine yerleştirilerek sıcak yuvaya kavuştu. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin en önemli sosyal sorumluluk projelerinden biri olan Barınma ve Konaklama Merkezi, sokakta kalan evsizlere sahip çıkıyor. Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın’ın, “Kocaeli’de kimse aç ve açıkta kalmayacak” talimatını büyük bir hassasiyetle yerine getiren Zabıta Dairesi Başkanlığı ekipleri, devriye sırasında rastlanılan veya gelen ihbarlar üzerine yerleri tespit edilen evsiz vatandaşları Barınma ve Konaklama Merkezi’ne götürüyor. Sıcak bir yuvaya hasret kalan vatandaşların ihtiyacını Barınma ve Konaklama Merkezleri ile sağlayan büyükşehir belediyesi, bu bağlamda Gebze’de evsiz bir vatandaşa sahip çıktı. Gebze Bölgesi Zabıta Amirliği ekipleri, gidecek yeri bulunmadığını tespit ettiği vatandaşı ekip aracıyla Gebze Mevlana Mahallesi’nde bulunan Barınma ve Konaklama Merkezi’ne götürdü. Sıcak yuvaya kavuşturulan evsiz vatandaş, kendisine sahip çıkan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür etti. İzmit ve Gebze’de faaliyet gösteren Barınma ve Konaklama Merkezleri yılın 12 ayında kapılarını evsiz vatandaşlara açıyor. Yatak, masa, dolap, battaniye gibi temel ihtiyaç malzemelerinin bulunduğu odalarda, banyo için 24 saat sıcak su imkânı sağlanıyor. Evsiz vatandaşlara 3 öğün sıcak yemeğin yanında temizlik ve sağlık hizmetleriyle ihtiyaç halinde psikolojik destek de sağlanıyor.