YEREL HABERLER - 21 Kasım 2013 Perşembe 10:30

Akdeniz “sağlık Çalışanlarına Yönelik Şiddet Olaylarına Karşın Caydırıcı Tedbirler Alınmalı”

A
A
A
Akdeniz “sağlık Çalışanlarına Yönelik Şiddet Olaylarına Karşın Caydırıcı Tedbirler Alınmalı”

Aydın Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyelerinden Rıza Akdeniz, Aile Hekimliğinde yaşanan sorunları dile getirerek talep ve önerilerde bulundu.
Türkiye’deki sağlık ortamının uzun zamandır sorunlu olduğunu, bu sorunlara doğru teşhis edecek ve çözebilecek bir iradeye ihtiyaç olduğunu savunan Akdeniz, “11 yıldır süren sağlıkta dönüşümle birlikte, koruyucu sağlık hizmetlerine üvey evlat muamelesi yapılmaktadır. Bunun en bariz örneği Suriye’deki iç savaştan ülkemize sığınan mültecilerin kabulünde görülmüştür. Gelen mültecilerden risk altındaki toplum aşılanmadığı için, ülkenin dört bir yanında herkesin kızamık ve polioya karşı aşılanmasına gerek kalmayacak ve kaynak israfına yol açılmayacaktı. Ülkemizde Aile Hekimliği uygulamalarına geçildiği süreden itibaren bir dizi düzenlemeler yapıldı. Sağlık alanındaki diğer uygulamalar gibi Aile Hekimliği uygulamaları sahada çalışanlara danışılmadan hayata geçirilmeye çalışılmaktadır. Birinci basamak sağlık hizmeti sunucuları olan Aile Hekimleri, birinci basamağa ait olmayan angaryalardan, diğer kurumların işlerini üstlenmekten son derece rahatsızlık duymaktalar. Aile Hekimlerini için hazırlanmış olan ödeme ve sözleşme yönetmelik taslağı, yapıcı, sorunları çözücü bir değişiklikler içermiyor. Hizmetin sürekliliğinin sağlanması ve niteliğinin arttırılmasıyla ilgili düzenleme yapılmazken, taslak yönetmelik, Aile Hekimi ve hemşirelere sizlere daha az para vereceğim, tıpkı Kamu Hastane Birliklerinde olduğu gibi, çok çalışırsan (tarama programları yaparsan, daha çok poliklinik yaparsan, acilde nöbet tutarsan) kesilen paranın bir kısmını geri kazanabilirsin diyor. Ayrıca yeni ücret yönetmeliğiyle ilgili düzenlemede artan sağlık harcamalarının bütün yükünü yine 1. Basamağa yüklenmeye çalışmaktadır” dedi.
“TTB-TABİP ODALARI VE İLGİLİ DERNEK TEMSİLCİLERİN GÖRÜŞLERİ ALINMALI”
Sağlık alanındaki uygulamalar hakkında taleplerde ve önerilerde bulunan Akdeniz, “Aile Sağlığı Merkezi çalışanlarına, (yasalarda tarif edilmiş olağanüstü durumlar hariç) kendisine bağlı nüfusa birinci basamak sağlık hizmet sunumunu içeren görev ve sorumlulukları dışında, nöbet ve benzeri isimler altında angarya niteliğinde ek görev ve sorumluluklar verilmemelidir. Bakanlık Aile Hekimliği uygulamasını bir kamu hizmeti olarak kabul ediyorsa, Zorunlu mesleki mali sorumluluk sigortası primlerinin, diğer kamu görevlisi hekimlerde olduğu gibi, yarısı hekim, yarısı Bakanlık tarafından ödenecek şekilde yasal değişikliğin yapılması gerekir. Aile Hekimliği sistemine ilişkin yeni düzenleme ve işlemler yapılması aşamasında TTB-Tabip Odaları ve ilgili dernek temsilcilerin görüşlerinin alınması, düzenlemelerin bu görüşler dikkate alınarak yapılması, yasal güvenceye kavuşturulmalıdır. Sahada çalışanların katkısı olmadan çıkan her uygulama kadük kalmaya mahkumdur. Sağlık çalışanlarına yönelik şiddet olaylarına karşın ASM düzeyinde önleyici, caydırıcı tedbirlerin alınmasını, bunun için her ASM’ ye özel güvenlik hizmetlerinin diğer tüm kurumlarda olduğu gibi Bakanlık tarafından sağlanmalıdır. Tüm yaşanan sorunlara, olumsuzluklara rağmen tüm hekimlerimiz gibi Aile hekimi ve aile sağlığı elemanlarımız özveriyle, fedakar bir şekilde halkımıza sağlık hizmeti sunmayı sürdürmektedirler, sürdürmeye devam edeceklerdir” diye konuştu.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Sivas Sivas’ta din görevlilerine seminer verildi Sivas İl Müftülüğü ev sahipliğinde din görevlilerine yönelik “2024 Yılı Vekalet Yoluyla Kurban Kesim Organizasyonu Tanıtımı" ve “2024 Yılı Yaz Kur’an Kursu Eğitim Semineri” düzenlendi. Fidan Yazıcıoğlu Kültür Merkezi’nde düzenlenen programa Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Uzmanı Dr. Hüseyin Arı, ilçe müftüleri, din görevlileri ile Kur’an kursu öğreticileri ve müftülük personeli katıldı. Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başlayan programın açış konuşmasını yapan İl Müftüsü Ahmet Celalettin Altunkaya "Diyanet İşleri Başkanlığımız ‘Kurbanını Paylaş, Kardeşinle Yakınlaş’ sloganıyla hem yurt içinde hem yurt dışında çok önemli faaliyetler yürütmektedir. Bizler de birer din gönüllüsü olarak bu hizmetlere sahadaki çalışmalarımızla her daim katkı ve destek sunmaya çalışıyoruz. Her yıl olduğu gibi bu yıl da mazlum ve mağdur kardeşlerimize el uzatmak için Başkanlığımızın koordinesiyle tüm personel olarak çalışmalarımızı sürdüreceğiz" dedi. Programa konuşmacı olarak katılan Din İşleri Yüksek Kurulu Uzmanı Dr. Hüseyin Arı ise katılımcılara 2024 yılı yaz Kur’an kursları ve vekalet yoluyla kurban bağışı kampanyası hakkında bir sunum gerçekleştirdi. Dr. Arı konuşmasında 2023 yılında 47 ülkede yaklaşık 35 milyon kişiye kurban eti ulaştığını belirterek hedeflerinin daha çok ihtiyaçlı kişiye kurban eti ulaştırmak olduğunu sözlerine ekledi.