YEREL HABERLER - 16 Mart 2012 Cuma 16:26

AYDIN’IN DEĞERLERİ TESCİLLENİYOR

A
A
A
AYDIN’IN DEĞERLERİ TESCİLLENİYOR

Türkiye’nin milli tatlısı baklavada yaşadığı sorunu Aydın’ın geleneksel ve yeni oluşan damak tatlarında yaşamaması için Aydın Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) yeni bir çalışma başlattı. ADÜ tarafından çeşitli sivil toplum örgütlerinin de desteği ile “Aydın’ın Lezzetleri” adlı yarışma düzenlendi. İlin geleneksel tatları arasında yer alan keşkekten, paşa böreğine, kabak tatlısından, dalgan ve kedirgen otuna kadar yöreye has birçok yemeğin yanı sıra yeni lezzetlerin de yarışacağı etkinlikte, incir, çilek, enginar, zeytin ve zeytinyağı, kestane, portakal ve Aydın’a has ot çeşitleri kullanılacak.
Yarışma ile ilgili tanıtım toplantısı düzenleyen ADÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Belge, Hukukçu Marka ve Patent Vekili Peri Banu Nemutlu ve Prof. Dr. Atilla Yüksel ile birlikte yarışmanın amaçlarını açıkladı.
Adnan Menderes Üniversitesi Sınai Haklar Destek Birimi tarafından “Değerini Tescil Et Aydın’ı İlerlet” Sloganı ile 06 Nisan 2010 tarihinde başlatılan Aydın’da Yerel Ürün Koruma Kampanyası’nın 2. yıldönümü nedeniyle “Aydın’ın Lezzetleri” yarışması düzenlendi. Kampanyanın amacının Aydın iline özgü yerel ürünleri tespit etmek; coğrafi işaret tescili hakkında bilinçlendirmeyi sağlamak; Aydın’a sağlayacağı kültürel ve ekonomik katkılar göz önüne alınarak ulusal ve uluslar arası coğrafi işaret tescil işlemlerini başlatarak ilgili tüm kurum ve kuruluşlarla işbirliği ile Aydın ilinin değerlerine sahip çıkılmasının amaçlandığı belirtildi.
Üniversitenin girişimleriyle iki yıldır ilin önde gelen kişi ve kurumlarıyla işbirliği içerisinde yürütülen faaliyetler başarılı sonuçlar verdiğini belirten ADÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Belge “Kampanya başlatıldığında tek tescilli ürün incir iken, bugün Türk Patent Enstitünse tescil süreci devam eden Aydın Zeytinyağı, Aydın Memecik Zeytini, Aydın Kestanesi, Aydın Künarı bulunmaktadır. Aydın’a özgü ürünlerin tescil işlemlerine Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Belge sorumluluğunda faaliyet gösteren Sınai Haklar Destek Birimi tarafından destek sağlanmaktadır. Aydın’ın değerleri adına Aydın’la bütünleşmeyi ilke edinen Üniversitemiz ilin çeşitli kuruluşlarıyla işbirliği ile çalışmaktadır. Aydın’ın etkinliği olarak bu etkinlik ile değerlerimize sahip çıkacağımızı, Aydına özgü lezzetlerin tescile konu olabilmesini yerel markalaşma ile Aydın’a katma değer sağlanmasını ve bu alanda farkındalık oluşturmayı temenni ediyoruz” dedi.
27 Mart 2012 tarihine kadar başvuruların kabul edildiği yarışmada kullanılan malzeme, pişirme ve usul yönünden Aydın’a özgü yemeklerden oluşacak “Geleneksel Aydın Yemekleri” ile Aydın’da yetişen ürünlerden en az bir tanesinin ana malzeme olarak kullanılacak.
ADÜ’nün 20.Yıl etkinlikleri arasında da yer alan Yarışmanın yoğun ilgi gördüğü belirtildi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Adıyaman Kaymakam Korkutata bienal üyeleri ile bir araya geldi Adıyaman’ın Kahta ilçesinde bu yıl ikincisi düzenlenecek uluslararası 2. Kommagene Bienali jüri üyeleri, Kahta Kaymakamı Selami Korkutata başkanlığında toplandı. Kahta Kaymakamı Selami Korkutata, 2. Kommagene Bienali Küratörü Macaristan Güzel Sanatlar Üniversitesi Rektörü İstvan Eros ve jüri üyeleri ile bir araya geldi. Macaristan-Türkiye 2024 Dostluk yılında bu senenin küratörü Macaristan Güzel Sanatlar Üniversitesi rektörü Eros Istvan yaptığı açıklamada, “Deprem felaketinin sonra yeniden doğuş ihtiyacına atıfta bulunarak ’İyileşmek’ teması ile başlayacak olan 2. Kommagene Bienal sergileri 24 Ağustos tarihinde açılacak. Burada olmaktan büyük onur ve mutluluk duyuyorum. 2. Kommagene Bianel’ine 41 farklı ülkeden 198 başvuru oldu. 45 proje jüri tarafından sergilenmeye değer görüldü. Jüride Eung Woo Lee, Krıstaps Zarı , Santa Zarıa, Bogdan Achımescu, Varol Topaç ve Nihat Özdal gibi bir birinden değerli isimler bulunuyor” dedi. Kahta Kaymakamı Selami Korkutata ise, “Birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan ve dünyada eşi benzeri bulunmayan Nemrut Dağı ve diğer tarihi ören yerleriyle adeta medeniyetin beşiği olan bölgemiz, dünyayı kıskandıracak çok büyük kültürel bir zenginliğe sahip. 2. Kommagene Bienali çerçevesinde bölgemizin hem tarihini hem de doğasını güzel sanatsal etkinliklerle burada gerçekleştireceğiz. Kahta şehri, Kahta Kalesi, Nemrut Dağı, Karakuş Tümülüsü, Cendere Köprüsü ve Baraj Gölü’ndeki Adalar için oluşturulacak olan eserler sergilenecek” diye konuştu.