YEREL HABERLER - 24 Ekim 2014 Cuma 09:38

Fransızlar Türk Balığına Fransız Kalmadı

A
A
A
Fransızlar Türk Balığına Fransız Kalmadı

Yaşamlarında kalite ve zevke en fazla para harcayan milletlerin başında gelen Fransızlar, Türk balıklarını çok sevdi.
Su Ürünleri Tanıtım Grubu, Fransa’nın Başkenti Paris’te düzenlenen SIAL Gıda Fuarı’nda Türk su ürünlerinin tanıtımını yaptı. Türk balıklarına hayran kalan Fransızlar, Türk balıklarına Fransız kalmadı. Türk aşçı İbrahim Önen’in Fransızlara özel soslarla hazırladığı 4 bin kişilik balıktan yemek için sıraya girdiler.
SIAL Gıda Fuarı’nın, Almanya’da düzenlenen ANUGA Gıda Fuarı ile dönüşümlü olarak iki yılda bir düzenlendiğini ve dünyanın en önemli gıda fuarları arasında yer aldığını belirten Su Ürünleri Tanıtım Grubu Başkanı Melih İşliel, 2010 yılında SIAL, 2013 yılında ise ANUGA Fuarı’na katıldıklarını, rekabetçi bir pazar olan Fransa’ya ve Avrupa ülkelerine ihracatta Türk su ürünleri sektörünün konumunu güçlendirmek istediklerini söyledi.
Türkiye’nin yılın ilk 9 aylık döneminde su ürünleri ihracatının yüzde 23’lük artışla 500 milyon doları geçtiğine dikkati çeken İşliel, “Su ürünleri sektörümüz 2023 yılı ihracat hedefi olan 1.5 milyar dolara emin adımlarla ilerliyor. 2014 yılının 9 aylık döneminde Fransa’ya su ürünleri ihracatımız 18 milyon dolardan 14 milyon dolara geriledi. Fransa, su ürünleri üretimi olmakla birlikte ithalatçı bir ülke. Bu pazara yoğunlaştığımız takdirde kayıplarımızı kapatabileceğimizi düşünüyoruz” diye konuştu.
SIAL SADECE FRANSA’YA DEĞİL TÜM AVRUPA’YA HİTAP EDİYOR
Su Ürünleri Tanıtım Grubu’nun 2010 yılında ilk kez katıldığı SIAL Gıda Fuarı’nda özellikle levrek ve çipura balıklarının Fransızların damak tadına uygun balıklar olduğu gözlemlediklerini ifade eden Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Kızıltan, balık yanında Fransa’ya kurbağa bacağı ve salyangoz ihracatımız olduğunu, dünyanın 5. büyük ekonomisi olan Fransa’ya Türkiye’nin su ürünleri dışında, yaş meyve sebze, işlenmiş meyve sebze ürünleri, kuru meyveler, unlu mamuller, tütün ürünleri, şekerli ve kakaolu ürünler başta olmak üzere her türlü gıda ürünü ihracatının artabileceğini kaydetti.
Fransa’da kişi başı balık tüketiminin 23 kg. seviyesinde olduğuna işaret eden Kızıltan, “International Living" dergisinde çıkan bir yazıya göre Fransa, yaşam kalitesi endeksinde arka arkaya 5. kez birinci olduğu açıklandı. Hayat pahalılığı, kültür ve eğlence, ekonomi, çevre, özgürlük, sağlık, alt yapı, güvenlik ve iklim konularının değerlendirildiği ankette, Fransa tüm alanlarda yüksek puanlar alarak 194 ülkenin önüne geçti. Yaşam kalitesi yüksek olan Fransızların şaraplarını Türk balıkları ile yemeleri için su ürünleri sektörü olarak Fransa’da tanıtımımızı sürdüreceğiz. Bu sayede Fransa’daki konumumuzu güçlendireceğiz. 2023 yılı ihracat hedefimize Fransa’nın 100 milyon dolarlık katkı sağlamasını hedefliyoruz” şeklinde konuştu.
SIAL Gıda Fuarı’nda Su Ürünleri Tanıtım Grubu’nu; Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Kızıltan, STG Başkanı Melih İşliel, STG üyesi Yurdakul Sözeri, Ege İhracatçı Birlikleri Şefi Serap Ünal ve Uzmanı Gökay Çelikli’den oluşan heyet temsil etti. STG standını Türkiye’nin Paris Büyükelçisi Hakkı Akil, Ticaret Başmüşaviri G. Müge Varol Ilıcak, Ticaret Müşaviri Mehmet Cem Topbaş ziyaret etti.
SIAL Gıda Fuarı’na 2014 yılında 6300 firma katılırken, katılımcı firmaların yüzde 85’i yabancı katılımcılardan oluştu. Bu yıl 26. Kez düzenlenen SIAL Gıda Fuarı’na firma 105 ülkeden firma katılırken, 140 bin kişi ziyaret etti.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bingöl Karataş: “Gazze imtihan olmuyor, İslam dünyası imtihan oluyor, İslam dünyası imtihanı maalesef kaybetti” Bingöl Üniversitesi tarafından düzenlenen panelde konuşan Prof. Dr. Mustafa Karataş, “Gazze imtihan olmuyor, İslam dünyası imtihan oluyor. İslam dünyası imtihanı maalesef kaybetti. Özellikle devletler, hükümetler bu imtihanı kaybetti” dedi. Bingöl Üniversitesi Recep Tayyip Erdoğan Kongre Merkezinde düzenlenen panele Rektör Prof. Dr. İbrahim Çapak, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Hasan Çiftci ve Prof. Dr. İbrahim Yasin Erdoğan, Genel Sekreter Vekili Doç. Dr. Veysel Turan, Prof. Dr. Mustafa Karataş, Prof. Dr. Nasrullah Hacımüftüoğlu, Dr. Ömer Korkmaz, STK temsilcileri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. Açılış ve selamlama konuşmasını yapan Rektör Prof. Dr. İbrahim Çapak, “Bugün aramızda çok saygın hocalarımız var. Türkiye’nin ve İslam dünyasının tanıdığı hocalarımızla beraberiz. Ben kendilerine çok teşekkür ediyorum. Üniversitemiz tabii birçok alanda çalışıyor ama kültürel faaliyetleri de ihmal etmemeye çalışıyoruz. Türkiye ve dünya üniversiteleri içerisinde yerimizi daha yüksek noktalara taşımaya çalışırken kültürel faaliyetleri de ihmal etmeden sürecimizi devam ettiriyoruz” dedi. Moderatörlüğünü Dr. Ömer Korkmaz’ın üstlendiği panelde Prof. Dr. Mustafa Karataş, ‘Gazze direnişinden Müslümanların dirilişine’, Prof. Dr. Nasrullah Hacımüftüoğlu ise ‘Kur’an ve Sünnete göre insan ve toplum’ başlıklı birer sunum yaptı. Prof. Dr. Mustafa Karataş panelde yaptığı konuşmasında, “Gazze imtihan olmuyor, İslam dünyası imtihan oluyor. İslam dünyası imtihanı maalesef kaybetti. Özellikle devletler, hükümetler bu imtihanı kaybetti. Müslümanları yönetenler bu imtihanda başarısız oldu. Ne dersek diyelim çabaladılar, bir şeyler yapmaya çalıştılar. Fakat orada hala bedel ödeyen çocuklar var, şehitler var. Bunun karşısında biz hala ne yapacağımızı bilememenin acziyeti içerisindeyiz. Ayağa kalkma konusunda Batı bizden daha önde gidiyor. Bu cesareti, bu korkaklığı, ihaneti bir an önce üzerimizden atmamız lazım. Bu anlamda bunlara kafa yormamız lazım. İş işten geçmeden Filistin ve Gazze konusunda duyarlılığımızın artması gerekiyor. Bu imtihanı kaybedenlerden olmayalım, bu konuda siz gençlerden ümidimiz var” ifadelerini kullandı. Panel soru cevap faslı, plaket takdimi ve toplu fotoğraf çekimiyle son buldu.
Eskişehir ESTÜ mezunları ile öğrenciler panelde bir araya geldi ESTÜ mezunları ve öğrencileri, ‘Mezunlarla Öğrencilerin Buluşması’ panelinde bir araya geldi. 3 Mayıs Cuma günü ESTÜ Yabancı Diller Yüksekokulu Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen panele, Rektör Prof. Dr. Adnan Özcan, öğretim üyeleri, ESTÜ mezunları ve öğrenciler katıldı. Panelin açılışında konuşan Rektör Prof. Dr. Adnan Özcan, ESTÜ mezunları ile öğrencilerini buluşturan panelden dolayı çok mutlu olduklarına vurgu yaparak, "Burada arkadaşlarımızı, öğrencilerimizi ve hocalarımızı görüyoruz. Bu gibi organizasyonları devam ettirmeyi düşünüyoruz. Şu an devam eden Bahar Şenliğimiz, yarın Uçurtma Şenliğimizle devam ediyor. Üniversitemizin tüm mezunlarını bir araya getirecek büyük bir organizasyonu da yapmayı planlıyoruz" dedi. "Bilişim Bilimleri Fakültesi kurulması aşaması tamamlanmak üzere" Rektör Prof. Dr. Özcan, ESTÜ’nün kurulduğu günden bu yana sürekli gelişim gösterdiğini belirterek, "Son olarak Uçak Mühendisliği bölümümüz açıldı. YÖK tarafından yapay zekâ teknolojileri ile ilgili 20 üniversite görevlendirildi. Bunlar içerisinde biz de varız. Şu an üniversitemiz bünyesinde Bilgisayar ve Bilişim Bilimleri Fakültesi kurulması aşaması tamamlanmak üzere. Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ve Resmî Gazete’de yayımlanma aşaması kaldı. Bunun yanında Bilişim Teknolojileri Meslek Yüksekokulumuzu açtık. Burada Bulut Bilişim Operatörlüğü, Robotik ve Yapay Zekâ, Oyun Geliştirme ve Programlama Önlisans Programları açıldı" diye konuştu. "1 Temmuz’dan itibaren kendi yemeklerimizi kendimiz pişireceğiz" Konuşmasında öğrencilere bir dizi müjde veren Özcan, "1 Temmuz’dan itibaren kendi yemeklerimizi kendimiz pişireceğiz. Ayrıca şu an 10 bin 500 metrekare ESTÜ Kütüphane inşaatımız devam ediyor. Önümüzdeki yıl bu zamanlar kütüphanemizi tamamlamış olacağız. Sonrasında kütüphanenin yanında Öğrenci Merkezi ve Rektörlük binamız da yapılacak. Yanı başımızdaki KYK yurdu ile üniversitemiz arasında da bir bağlantı yolu yapılıyor. Bu yol ile öğrencilerimiz, doğrudan kampüs alanımıza ulaşabilecek" dedi. Açılış konuşmasının ardından moderatörlüğünü ESTÜ Endüstri Mühendisliği Bölümünden Dr. Öğretim Üyesi Zeliha Ergül Aydın’ın yaptığı panele geçildi. Panelde ESTÜ mezunlarından Orhan Öztürk, özel sektörde Ar-Ge ve pazarlama; Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Figen Çalışkan, biyokimya ve üniversite-sanayi iş birliği; Belgin Sile, kozmetik sektörü ve yöneticilik; Özcan Mertyürek, özel sektörde ileri yöneticilik teknikleri ve kariyer planlaması; Ömer Akgün, özel sektörde Ar-Ge ve pazarlama; Çiğdem Sıdar, yönetim sistemleri ve sürdürülebilirlik; Hertfordshire Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Zafer Özel, yeşil kimya ve üniversite-sanayi iş birliği konularında bir sunum gerçekleştirerek sektörlerinde edindikleri tecrübeleri aktardı. Panel, hatıra fotoğrafı çekilmesinin ardından sona erdi.