ÇEVRE - 22 Ocak 2026 Perşembe 11:29

Milli Parkta Güvenli ve Sürdürülebilir Dönem

A
A
A
Milli Parkta Güvenli ve Sürdürülebilir Dönem

Yaban hayatının son sığınağı konumunda olan ve her yıl binlerce vatandaşı koylarında ağırlayan Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Parkı’nda sürdürülebilir kullanım odaklı yeni bir dönem başladı.


Milli Park’ta sürdürülebilir gelecek planlaması doğrultusunda yürütülen çalışmalar aralıksız sürdürülüyor. Vatandaş odaklı hizmet anlayışıyla gerçekleştirilen uygulamalar sayesinde hem ziyaretçi güvenliği artırılıyor hem de doğal ve kültürel kaynakların gelecek nesillere aktarılması hedefleniyor. Hayata geçirilen projeler kapsamında önemli adımlar atılırken, Milli Park bünyesinde açılan Doğa Eğitim Merkezi ile kalıcı bir eğitim altyapısı oluşturuldu, bölgede öğrenim gören ilk ve orta dereceli öğrenciler için doğa eğitimleri düzenlendi. Jeopolitik konumu nedeniyle göçmen kaçakçılığı ve orman yangınları açısından risk taşıyan alanlarda kontrollü giriş uygulamalarına geçildi. Yaz sezonunda koyların daha güvenli ve düzenli kullanımı sağlanırken, yılda ortalama 1,5 milyon ziyaretçi ve 250 bin aracı ağırlayan parkta tehlike arz eden ağaçlar kaldırıldı, yangın ve can güvenliği açısından risk oluşturan dal ve ibreler uygun alanlara taşındı. Orman yangınlarına karşı hazırlıklar da güçlendirildi. Yangın Eylem Planı, Yangın Yol Şebeke Planı ve Yangın Tahliye Planı hazırlanarak onaylandı. Orman yangın yolu yapıldı, 32 senaryolu tahliye planı oluşturuldu ve tahliye tatbikatı başarıyla gerçekleştirildi. Ayrıca taşıma kapasitesi uygulamasıyla doğanın korunması ve sürdürülebilir kullanım esas alındı. Ziyaretçilerin konforu için yeni piknik masaları ve şezlonglar yerleştirilirken, günübirlik kullanım alanlarındaki yapı ve tesislerde bakım-onarım çalışmaları yapılarak kullanım ömürleri uzatıldı.


Kurumsal altyapı güçlendirme çalışmaları kapsamında ise müdürlük binasına fiber internet, ayrı enerji hattı ve GES sistemi kurularak enerji verimliliği artırıldı. Hayata geçirilen HGS ve Yaya Geçiş Sistemi ile sıfır nakit politikasına geçilirken, kredi kartı ve QR kod ile ödeme altyapısı da aktif hale getirildi. Gerçekleştirilen tüm çalışmalarla Milli Park’ın doğal değerleri korunurken, ziyaretçilere güvenli, düzenli ve sürdürülebilir bir deneyim sunulması amaçlanıyor.



Milli Parkta Güvenli ve Sürdürülebilir Dönem

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Gaziantep Doç. Dr. Evigen’den hantavirüse karşı kritik uyarı Medical Point Gaziantep Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ömer Evirgen, son günlerde Dünya Sağlık Örgütünce (DSÖ) farklı ülkelerde vakaları bildirilen hantavirüse karşı vatandaşlara önemli uyarılarda bulundu. Arjantin’den hareket eden "MV Hondius" isimli gemide doğrulanan ve 3 kişinin ölümüne neden olan hantavirüs vakalarının ardından konu gündeme geldi. Medical Point Gaziantep Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ömer Evirgen ise hantavirüs hakkında bilgi vererek, virüsün farelerin dışkı, idrar ve tükürüğü yoluyla insanlara bulaştığını söyledi. "İnsandan insana bulaşmıyor" Hastalığın ciddi sağlık sorunlarına ve ölüme yol açabileceğini belirten Evirgen, virüsün şu an için insandan insana bulaşmadığını ifade etti. Özellikle fare ve kemirgen temasının yoğun olduğu alanlarda hijyen kurallarına dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Evirgen, vatandaşlara önemli uyarılarda bulundu. "Karadeniz Bölgesi’nde zaman zaman rastlanabiliyor" Hantavirüsün yeni ortaya çıkan bir virüs olmadığını ve Türkiye’de geçmiş yıllarda da özellikle Karadeniz Bölgesi’nde nadiren görüldüğünü belirten Doç. Dr. Ömer Evirgen, "Bu aralar hantavirüs enfeksiyonu sosyal medyada sıkça gündeme geliyor. Hantavirüs enfeksiyonu ülkemizde de geçmişte nadiren görülen bir hastalık. Özellikle Karadeniz Bölgesi’nde zaman zaman rastlanabiliyor. Virüs, farelerin idrarı, dışkısı ve tükürüğünün toprağa veya gıdalara bulaşmasıyla yayılabiliyor. Bu atıkların bulunduğu ortamda oluşan tozun solunması ya da kirli yüzeylere temas ettikten sonra elin ağız, burun veya göze götürülmesiyle insanlara bulaşabiliyor" dedi. "Şu an için hantavirüse yönelik kesin bir tedavi bulunmuyor" Hastalığın ilk belirtilerinin grip benzeri şikayetlerle başladığını ifade eden Evirgen, "Bu hastalık genellikle ateş, kas ve eklem ağrıları, halsizlik ve ishal gibi belirtilerle başlıyor. İlerleyen süreçte ise iki farklı ağır tablo ortaya çıkabiliyor. Bunlardan biri solunum yetmezliği, diğeri ise böbrek yetmezliği ve kanamayla seyreden formdur. Ciddi ve hayati risk taşıyan bir hastalıktır. Şu an için hantavirüse yönelik kesin bir tedavi bulunmuyor. Hastalara yoğun bakım şartlarında destek tedavisi uygulanıyor" ifadelerini kullandı. "COVID dönemindeki gibi bir kapanma süreci beklemiyoruz" Korunma yöntemlerine ilişkin de açıklamalarda bulunan Evirgen, COVİD gibi bir kapanma süreci beklemediklerini de söyleyerek, "Bu virüsten korunmak için özellikle kırsal alanlarda ve farelerin yaşam alanlarının bulunduğu ortamlarda dikkatli olunması gerekiyor. Tozlu ortamlarda maske kullanılmalı, eller yıkanmadan gıdalara temas edilmemeli ve yüz bölgesine dokunulmamalıdır. Bu virüs COVID-19 gibi değil. Yakın temas ve enfekte tozların solunmasıyla bulaşıyor. Şu an için insandan insana bulaştığına dair net bir bilgi bulunmuyor. Bu nedenle COVID dönemindeki gibi bir kapanma süreci beklemiyoruz" diye konuştu.