EKONOMİ - 24 Ekim 2025 Cuma 12:27

Türkiye’nin milli meyvesi incir, bu yıl üreticisine tat vermedi

A
A
A
Türkiye’nin milli meyvesi incir, bu yıl üreticisine tat vermedi

Türkiye’nin milli meyvesi olarak adlandırılan ve coğrafi işaret tesciline sahip kuru incir bu yıl üreticinin elinde kaldı. Sorunun her geçen gün artarak devam ettiğini belirten Aydın Ziraat Odası Başkanı Mehmet Kendirlioğlu, ihracatta yaşanan sıkıntıların faturasının adeta üreticiye kesildiğini belirtti.


İncirle ilgili sıkıntının had safhada olduğunu belirten Aydın Ziraat Odası Başkan ı Mehmet Kendirlioğlu, "Burada fiyattan ziyade tüccar ve ihracatçıların malı almaması sıkıntısı var. Şu anda üretimin yüzde 60 civarı üreticinin elinde. 15 Ekimde ilk yükleme tarihi çok sıkıntılı bir tarih olarak açıklandı. Bunu çok itiraz etmemize rağmen maalesef 15 Ekim tarihini değiştiremedik. Çünkü ilk yükleme tarihi ne kadar geç olursa incirin müstahsilden fabrikaya ihracatçıya gitmesi de bu kadar gecikiyor. Bu arada üretici ucuz fiyata malı satmak zorunda kalıyor. Bu durumları anlattık ama kimse dinlemedi. İncir’de sorun büyük" dedi.


"Ürünü alan yok"


Geçen yıllarda ekonomik sıkıntısı olanın incirini ucuz da olsa satıp işini gördüğünü ancak bu yıl ucuza vermek isteyenin de malını almadıklarını kaydeden Başkan Kendirlioğlu, "Bu sene çiftçi ürününü ucuza bile vermek istese maalesef alıcısı yok. Bunun en büyük sebebi ihracatta yaşanan sıkıntılar. Aflatoksin nedeniyle AB’ye malın gitmediği ileri sürülüyor. Diğer ülke alıcıları da fiyatları düşürmek istiyor. Konuyla ilgili başta Aydın milletvekillerimiz olmak üzere ilgili bakanlıklara bilgiler verdi. Sorunun bir an önce çözülmesini bekliyoruz" dedi.



Türkiye’nin milli meyvesi incir, bu yıl üreticisine tat vermedi

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Manisa Gökyüzünü uçurtmalar renklendirdi Manisa’nın Gördes ilçesine bağlı Kıranköy Mahallesi’nde bu yıl 21’incisi düzenlenen Geleneksel Uçurtma Şenliği ve Köy Hayrı, binlerce kişinin katılımıyla coşku içerisinde kutlandı. Gördes’in Kıranköy Mahallesi Davulcukıran mevkiinde gerçekleştirilen etkinliğe Gördes Kaymakamı Sercan Sakarya, İlçe Jandarma Komutanı Jandarma Üsteğmen Ramazan Çetin, Gördes Belediye Başkanı İbrahim Büke, İlçe Emniyet Amiri Serdar Kılıç, kamu kurum amirleri, Gördesli yazar Ahmet Büke, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, siyasi parti temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı. Program, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Kıranköy Mahalle Muhtarı Zeynel Demir yaptığı konuşmada, uçurtma şenliğinin 21 yıl önce merhum Hüseyin Ataman tarafından başlatıldığını belirterek, "Bu güzel geleneği yaşatmak ve gelecek nesillere aktarmak için var gücümüzle çalışıyoruz. Destek veren başta Manisa Büyükşehir Belediye Başkanımız Besim Dutlulu, Gördes Belediye Başkanımız İbrahim Büke ve tüm mahalle halkımıza teşekkür ediyorum" dedi. Etkinlik kapsamında vatandaşlara pilav, kuru fasulye, ayran ve irmik helvası ikram edildi. Şenlikte yöresel kıyafetlerle halk oyunları gösterileri sergilenirken, yerel sanatçıların seslendirdiği türküler de vatandaşlardan büyük ilgi gördü. Programın ilerleyen saatlerinde sahne alan sanatçı Uğur Önür, söylediği türkülerle katılımcılara unutulmaz anlar yaşattı. Festival sonunda uçurtma yarışmalarında dereceye giren katılımcılara plaket ve çeşitli ödüller verildi. Renkli görüntülere sahne olan festival, vatandaşların memnuniyetiyle sona erdi.
Aydın Aydın Valisi Varol’un Anneler Günü mesajı Aydın Valisi Dr. Osman Varol Anneler Günü dolayısıyla mesaj yayımladı. Vali Varol, "Sevgi, şefkat ve merhametin dünyadaki en anlamlı yansıması, hayat boyu ilk öğretmenimiz, sığınağımız ve sönmeyen kandilimiz olan kıymetli annelerimizin Anneler Günü’nü en kalbi duygularımla kutluyorum" dedi. Aydın Valisi Dr. Osman Varol Anneler Günü dolayısıyla yayımladığı mesajda, "Bizler, ’Cennet, anaların ayakları altındadır’ buyruğunu baş tacı eden, anneyi sadece bir aile ferdi değil, toplumun temeli ve medeniyetin kurucusu gören bir inanç ve köklü bir kültürün mirasçılarıyız. Annelerimiz; iyiliği, dürüstlüğü ve güzel ahlakı bizzat yaşayarak öğreten, evlatlarını yarınlara hazırlarken hiçbir fedakarlıktan kaçınmayan, varlıklarıyla hayatımızı anlamlandıran hazinelerimizdir. Toplumun huzuru, aile kurumunun sağlamlığı ve güçlü nesillerin yetişmesi noktasında annelerimizin üstlendiği sorumluluk her türlü takdirin üzerindedir. İstiklal ve istikbal mücadelesiyle yoğrulmuş bu mukaddes topraklarda, bin yıldır başı dik ve onurlu bir şekilde yaşamamız; vatanına sevdalı, milli ve manevi değerlerine bağlı evlatlar yetiştiren annelerimiz sayesindedir. ’Dünyada paha biçilemeyen tek duygu anne sevgisidir; zira o, hiçbir karşılık beklemeden sunulan yegane şifadır.’ Bu anlamlı gün vesilesiyle; Başta, vatanımızın bekası ve bayrağımızın ebediyen dalgalanması için en değerli varlıklarını toprağa veren, metanetleriyle bizlere rehber olan şehit annelerimiz olmak üzere; ömrünü ailesine ve evlatlarına vakfeden, sevgisi okyanuslar kadar engin tüm annelerimiz ile yüreğinde anne şefkati taşıyan tüm kadınların Anneler Günü’nü en içten dileklerimle kutluyor; sevgi, sabır ve fedakârlıklarıyla milletimizin geleceğine ışık tutan annelerimize sağlık, huzur ve esenlikler diliyorum" ifadelerine yer verdi.