YEREL HABERLER - 25 Mayıs 2016 Çarşamba 16:19

Öğrencilerin Sertifika Sevinci

A
A
A
Öğrencilerin Sertifika Sevinci

İbrahim Bodur Mesleki Eğitim Merkezi’nde Ahilik Kültür Haftası ve Esnaf Bayramı etkinlikleri kapsamında 9 öğrenciye kalfalık, ustalık ve işyeri açma belgeleri verildi.
İbrahim Bodur Mesleki Eğitim Merkezi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen etkinlikte konuşan açılış konuşmasını yapan Merkez Müdür Ramazan Demir, Ahiliğin; sanatın, ticaretin ve mesleğin olgun kişilik ve güzel ahlakla yoğrulduğu kökleri çok eskiye uzanan bir gelenek olduğunu hatırlattı. Ahiliğin yüzyıllar boyunca toplumumuzun sosyal ve ekonomik omurgasını oluşturan bir örgütlenme şekli olduğunu dile getiren Demir; Ahiliğin toplumsal kimliğimiz açısından daima sahiplenmemiz gereken çok özel bir kültür olduğunu belirterek "Anadolu Selçukluları’ndan Osmanlı İmparatorluğu’na geçiş sürecinde Ahilik çok önemli bir yer oynamıştır. Sanat ve meslek yönüyle de meslek yapısının temel niteliklerini belirlemiştir. Osmanlı hükümdarlarından Orhan Gazi ve oğlu 1.Murat, Ahi ocaklarında kuşak kuşanarak Ahi olmuşlardır. İmparatorluğun son dönemlerine kadar Ahilik mesleki bir yaklaşımla, eğitim, dayanışma, örgütlenme ve denetim konularına eğilirken, bir taraftan da daha o devirlerde müşteri odaklı bir yaklaşımla fiyat-kalite ve standart konularında çok ciddi çalışmalar yapmıştır. Günümüzde Avrupa Birliği üyelik süreciyle ilgili olarak önümüze gelen sınai ve ticari normlar standarter yaklaşımı özünde Ahilik kültürümüzün bir parçasıdır. Bilim, ahlak ve çalışma prensiplerine dayanan Ahilik teşkilatı, yüzyıllarca karşılıklı sevgi, saygı, hoşgörü, dayanışma ve adalet bilincini taşıyan esnaf ve sanatkarlar yetiştirmiştir” dedi.
"AHİLİK KÜLTÜRÜNÜ KORUMALIYIZ”
Ahilik teşkilatının çalışanların hakkını koruduğuna işaret eden Demir kendilerine düşen görevin bu kültüre sahip çıkmak olduğunu vurgulayarak “Bugün dünyada yeni yerleşen kavramlar olan tüketici hakları, kalite gibi kavramlar ve bu kavramların denetimini sağlayan kurumlar, 13.yüzyılda Ahilik teşkilatı aracılığı ile Anadolu ticari hayatına yerleşmiş ve esnafın üzerinde önemli durduğu hususların başında yer almıştır. Mesleğinde ehliyet sahibi olmayanlara asla ustalık icazeti verilmemiş, üretici ve tüketici arasında hakkaniyet ölçüsüne dayanan kaynaşma sağlanmıştır. Çalışanların hakkını koruyarak esnaflar arasında çırak, kalfa, usta hiyerarşisi oluşturulmuştur. Bugünkü manası ile sendikacılık sistemi uygulanmaya başlanmış, çalışanların hakları korunarak alınteri de korunmuştur. Çalışma hayatının yanı sıra sosyal hayatın gelişmesine katkı sağlayan Ahilik teşkilatı, barışta devletine eğitimli askerler hazırlamış, onların her türlü savaş teçhizatını hazırlamıştır. Ahilik sadece iktisadi hayatı yönlendiren bir kurumun olmasının yanından temelinde vatan ve millet sevgisi bulunan Türk Milleti’ne has bir sosyo-ekonomik sistemdir. Bu bağlamda bizlere düşen görev Ahilik kültürüne ve geleneğine sahip çıkmak ve bu kültürü yaşatmaktır. Ahilik sadece Türk insanının değil, bütün dünya toplumlarının örnek alması gereken bir insanlık ve ahlak sistemidir. Bu sistemin günümüzde de bütün esnafımızın ve hatta toplumumuzun gönlünde yer almasını ve yaşam tarzı haline gelmesini temenni ediyorum” şeklinde konuştu.
Balıkesir Esnaf ve Sanatkarları Birliği (BESOB) Başkan Vekili Necdet Erkan “Ahilik sisteminin temelinde usta-kalfa-çırak ilişkisi yatmaktadır. Bu sistem özellikle küçük esnaf ve sanatkar kesiminde geleneksel usta-çırak ilişkisine ve buna dayanan geleneksel meslek eğitimin varlığını Cumhuriyet Dönemi’nde ve hatta günümüze dek sürdürmüştür” dedi.
Yapılan konuşmaların ardından belge almaya hak kazanan Himmet Delipınar, Davut Özcan, İsmail Aktaş, Hatice Bozdağ, Lüftü Toraman, Esra Anılmert, Kemal Altıntaş, Hüseyin Erdoğan ve Ahmet Gelenbe’ye belgeleri etkinliğe katılan protokol tarafından verildi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ordu Ordu’da yumurta üretimi yıllık 40 milyonu aştı Ordu Yumurta Üreticileri Birliği Başkanı Celal Sezgi, ilde yıllık 40 milyon adedin üzerinde yumurta üretimi yapıldığını, bu yumurtaların Türkiye’de 10 binden fazla market raflarında satışa sunulduğunu söyledi. Sezgi, tavukların aynı zamanda kahverengi kokarca zararlısını da yiyerek azaltan bir özelliği olduğunu belirtti. Ordu’da yumurta üretimi, Büyükşehir Belediyesi ile İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından hayata geçirilen projeler ve destekler ile yaygınlaşıyor. İl genelinde yıllık üretimi yapılan 40 milyon adetten fazla yumurta, ülke genelinde 10 binden fazla marketin raflarında satışa sunuluyor. İldeki yumurta üretiminin ilerleyen süreçte daha da artması hedefleniyor. “Ordu yumurtasının Türkiye’de marka olacağını tahmin ediyoruz” Ordu Yumurta Üreticileri Birliği Başkanı Celal Sezgi, ilde yeni yapılan projeler ile birlikte yumurta üretiminin arttığını söyledi. İl genelinde yıllık 40 milyon adedin üzerinde yumurta üretimi olduğuna değinen Sezgi, “Hibe çalışmaları ve yeni projeler ile birlikte artarak devam ediyor. Ordu Büyükşehir Belediyemiz ile ortaklaşa sürdürdüğümüz ciddi projeler var, o projelerin hayata geçirilmesi ile beraber gerçekten Türkiye’de marka olarak raflarda olan bir ürün haline geleceğini tahmin ediyoruz” diye konuştu. “Orta Doğu’daki savaş gerilimi nedeniyle ihracat durma noktasına geldi, yumurta fiyatları yarıya indi” Sezgi, yumurta fiyatlarında yarı yarıya bir düşüş yaşandığını ifade ederek, “Şu anda üretici adına tedirginlik vere bir durum yaşıyoruz, sebebi de Orta Doğu’daki savaş gerilimi nedeniyle Süveyş Kanalı kapandı ve ihracat yüzde 90 durdu. İhracat ürününün tamamen iç piyasaya yönelmesi yumurtada yüzde 100 oranında bir fiyat indirimine sebep oldu. Şu anda gıda ürünleri arasında fiyatı düşen tek ürün yumurta diyebiliriz. Bu tüketici adına sevindirici bir durum ancak bir üretici birliği olarak eğer gider kalemlerinde bir iyileşme olmadan yumurta fiyatları düşerse bu üretimin her geçen gün daha da azalacağı anlamına gelmekte. Ramazan ayından önce 140 TL bandında olan 30’lu yumurta şuanda 65 liraya kadar geriledi, bu da üreticiler için kaygı verici bir durum” şeklinde konuştu. “Tavuklar kahverengi kokarca ile mücadelede etkili” Amerika ve Avrupa ülkelerinde tarım alanlarında ciddi zararla neden olan kahverengi kokarcanın geçen yıl itibariyle bölgede etkili olduğunu ve ciddi zararlar verdiğini söyleyen Sezgi, tavukların bu zararlı ile mücadelede etkili bir rol oynadığını ifade etti. Sezgi, “Gözlemlediğimiz, bakanlığımızın yaptığı kimyasal ilaçlamanın yanı sıra tavuğun kokarca ile mücadele etkin bir rol oynaması. Tavuğun yaylım alanlarında kokarca popülasyonu çok az çünkü tavuğun severek beslendiği bir protein kaynağı. Kokarca ile mücadelede özellikle köylerde ikamet eden vatandaşlarımızın tavuk besleyip popülasyonu arttırmasını, kokarca ile mücadele tavuğu da kullanmasını öneriyoruz” ifadelerine yer verdi.