GENEL - 18 Ekim 2017 Çarşamba 06:33

Kazdağları lavanta açacak

A
A
A
Kazdağları lavanta açacak

Balıkesir Üniversitesi (BAUN) Altınoluk Meslek Yüksek Okulu bünyesindeki Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Bölümü ile ilçedeki botanik bahçe işletmecileri Ziraat Mühendisi Banu Ulusoy ve Gülçin Cömert tarafından, Kazdağları’ndaki bitki florasına dikkat çekmek amacıyla ‘Kazdağları Lavanta ile taçlanıyor’ projesi başlatıldı.

Balıkesir Üniversitesi (BAUN) Altınoluk Meslek Yüksek Okulu bünyesindeki Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Bölümü ile ilçedeki botanik bahçe işletmecileri Ziraat Mühendisi Banu Ulusoy ve Gülçin Cömert tarafından, Kazdağları’ndaki bitki florasına dikkat çekmek amacıyla ‘Kazdağları Lavanta ile taçlanıyor’ projesi başlatıldı.


BAUN Altınoluk Meslek Yüksek Okulu Tıbbi Aromatik Bitkiler Bölümü, Türkiye’nin ilk kaktüs festivaline de ev sahipliği yapan botanik bahçenin işletmecisi Ziraat Mühendisi Banu Ulusoy ile ‘Kazdağları’nda eko turizm başlatabilmek, endemik, tıbbi ve aromatik bitkilerin korunmasına katkı sağlamak ve bitki florasına dikkat çekebilmek amacıyla, ‘Kazdağları Lavanta ile taçlanıyor’ isimli bir proje hayata geçirildi. Meslek yüksek okulunun 33 öğrenci, eğitimciler ve bitki uzmanlarının katılımıyla ilçeye bağlı Avcılar Mahallesi’nde bulunan botanik bahçede hazırlanan proje kapsamında lavanta ekimi yapıldı. Sabah saatlerinde araziye gelen öğrenci topluluğu, 1 dönümlük araziyi damlama sulama sistemi ile donattıktan sonra 500’e yakın lavanda fidesini, solucan gübresi katarak zeytin ağaçlarının arasına ekti.


Gün boyu ekme işlemleri yaparak saha çalışmasında pratik yapan öğrencilere işletmeciler tarafından ikramlar yapıldı. Proje kapsamında ekilen lavantalar, hasat edildikten sonra destinasyon işlemine tabi tutulacak ve bir çok alanda kullanılan lavanta esansı elde edilecek.


Basın mensuplarına proje ile ilgili bilgi veren bitki uzmanı Gülçin Cömert, “Kazdağları’nın eteklerinde lavantaları bugün toprakla buluşturduk. Bu projemizi üniversitemiz ile ortaklaşa yürütmekteyiz. Bu proje, Banu arkadaşım ile yıllardır özlemini duyduğumuz bir projeydi ve hayata geçirmekten dolayı çok mutluyuz. Lavanta çok değerli bir bitki. Eko turizme çok büyük desteği olacaktır. Alternatif tıp alanında da kullanılıyor. Üniversitemiz bizlere teknik açıdan da destek olacaktır. Şimdiden hayırlı olmasını diliyorum” dedi.


Ziraat Mühendisi Banu Ulusoy ise, “Lavanta, Kazdağları’nda yetiştirilmeye uygun bir bitkidir. Üstelik tıbbi aromatik bitkiler sınıfında yer alıyor. Doğada da az miktarda kendiliğinden yetişiyor ama yoğun talep oluyor. Kazdağı gerçekten endemik bitkiler açısından çok zengin. Doğada bulunan Melisa, Kekik, Biberiye gibi otlarının da üretimini yeniden yapacağız. Bu proje ile Kazdağları’nın bitki florasına, endemik bitkilerine, tıbbi ve aromatik bitkilerine dikkat çekmek istedik. Asıl hedefimiz, zaten turistlik olan Edremit Körfezi’ni ve özellikle Kazdağları’nı eko turizme açmaktır. Bu kadar bitki zengini olan bir bölge, eko turizmden mutlaka faydalanmalıdır” şeklinde konuştu.


Balıkesir Üniversitesi (BAUN) Altınoluk Meslek Yüksek Okulu Tıbbi Aromatik Bitkiler Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. Cenk Paşa da, “Bölgemizde çok sayıda endemik ve tıbbi ve aromatik bitkiler yer almaktadır. Bunlardan da bir tanesi lavantadır. Biz de böyle bir proje oluşturduk ve öğrencilerimize saha çalışması yapma imkanı bulduk. Botanik bahçe işletmecilerine teşekkür ediyoruz. Bu proje sonunda bitkinin çiçeklenme kısmında yaprakları ve ful bitki olarak üç farklı morfolojik açıdan uçucu yağların tespiti ve ondan sonraki uçucu yağ bileşenlerinden sonra projenin diğer aşamalarına geçeceğiz. Öğrencilerimiz akşama kadar çalıştı ve çok yoruldu. Onlar için güzel bir saha çalışması oldu” diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Adana "Deprem Sonrası Geleceği Kerpiçle İnşa Etmek" konulu sempozyum yapıldı Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, “Depreme dirençli Adana ve Türkiye için yaşananları unutmadan, bilimin ışığında çalışmalıyız" dedi. Adana Valiliği, Adana Büyükşehir Belediyesi, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Yapı İşleri Müdürlüğü, Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi, Mersin Üniversitesi, Mersin Toros Üniversitesi ve Adana Ticaret Odası desteğiyle "Deprem Sonrası Geleceği Kerpiç İle İnşa Etmek Sempozyumu" düzenlendi. Adana Ticaret Odası Meclis Salonu’nda yapılan Sempozyuma katılan Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, ülkenin en önemli gündeminin depreme dirençli kentler oluşturmak olması gerektiğini belirtti ve bunun için yapılması gereken her şeyin acilen hayata geçirilmesinin önemine işaret etti. Karalar şunları söyledi: “Toplum olarak afet yaşandığında o noktaya odaklanıyoruz ama bir müddet sonra bunu unutuyoruz. Türkiye’nin dünyadaki en riskli deprem bölgelerinden biri olduğu gerçeğiyle hareket edip tedbirlerimizi almalıyız.” Sempozyumun; Türkiye’nin en önemli gereksinimlerinden olan enerji kullanımını azaltan kerpiçle ilgili olmasını da önemsediğini kaydeden Başkan Zeydan Karalar, “TMMOB’ne bağlı odalar, bir karşılık beklemeden, ülkenin problemleriyle ilgili proje üreten ve bunları anlatan kuruluşlar. Onların eleştirel yaklaşımına bakıp engellemeye çalışmak, ükemizde bilimin gelişmesinin önüne geçmek anlamına gelir” dedi. Türkiye’yi depreme dayanıklı hale getirmenin şart olduğunu vurgulayan Başkan Zeydan Karalar, ancak böylece hem insan kayıplarının, yaşanan acıların ve ekonomik yıkımın önlenebileceğini söyledi. 6 Şubat depremlerinin ardından gerçekleşen hasar sonucu Adana’da 7 binin üzerinde binanın, yıkılmasını gerektirecek denli hasar aldığını hatırlatan Başkan Zeydan Karalar; Adana’nın depreme dirençli bir şehir olması için Afet Koordinasyon Merkezi’ni hayata geçireceklerini, mikro bölgeleme çalışmaları yaptıklarını, tüm bunları ikinci dönemde uygulayarak, kentin depreme daha dirençli hale gelmesi için katkı sağlamaya devam edeceklerini bildirdi. Karalar, konuşmasını; sempozyumu gerçekleştirenlere ve katılımcılara teşekkür ederek tamamladı. Sempozyumda; kerpiç, yığma ve karma tekniklerle inşa edilmiş yapılar ile deprem ilişkisinin disiplinlerarası bir perspektiften ve çok yönlü olarak ele alınması ve toprağın yapı malzemesi olarak irdelenmesi konuları üzerinde duruldu. Sempozyumun ana başlıkları, Kültürel Miras ve Kerpiç, Modern Toprak Yapılar ve Yapısal Davranışlar oldu.
Mersin Mersin’de belediye ekipleri yağış dolayısıyla teyakkuza geçti Mersin Büyükşehir Belediyesi, Meteoroloji Müdürlüğü tarafından yapılan şiddetli rüzgar ve fırtına uyarısı sonrası şehir hayatının normal seyretmesi için alarma geçti. Kent genelinde yaşanabilecek olumsuz durumlara karşı MESKİ, İtfaiye, Park ve Bahçeler, Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı bünyesindeki ekipler, gerekli uygun araç ve ekipmanla sahaya inerek olaylara anında müdahale etti. Mersin genelinde birçok noktada görev yapan ekipler, fırtına ve rüzgarın etkili olduğu lokasyonlarda mazgalların tıkanmaması için süpürge araçları ile çevre temizliği yaparken, olası bir ağaç devrilmesi ve çatıların uçma riskine karşılık teyakkuzda bekledi. ‘Alo 185’ veya ‘Teksin’ uygulaması üzerinden gelen ihbarları da değerlendiren ekipler, hava koşullarının neden olduğu zor durumlara karşı önlem alırken, sorunların büyümesine de engel oldu. “Kentte olumsuz bir durum yaşanmaması adına 7/24 teyakkuzdayız” Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı Temizlik Şefi Danyal Güngör, Meteoroloji Müdürlüğünün hafta sonu için kent genelinde yapmış olduğu uyarıları dikkate alarak harekete geçtiklerini belirtti. Güngör, “Büyükşehir Belediyesi olarak Akdeniz, Toroslar, Yenişehir ve Mezitli bölgelerimizde 110 personelimiz ve 11 adet 8 metreküp vakumlu yol süpürme araçlarımızla olası bir yağmur durumunda mazgalların tıkanmaması için ana caddelerde yer alan tüm mazgalları süpürge araçlarımızla temizleyerek mücadele ediyoruz. Ekiplerimiz de sahada süprüntü atıklarının tamamını topluyor. Vatandaşlarımız, olası bir kirlilik veya olumsuzluk gördüklerinde ’Teksin’ üzerinden bizlere ihbar bırakıyor. Biz de en kısa sürede olaylara müdahale ediyoruz” dedi. Kentte olumsuz bir durum yaşanmaması adına 7/24 teyakkuzda olduklarını ifade eden Güngör, “Vatandaşlarımız, herhangi bir olumsuz durumla karşılaştıklarında ‘Alo 185’ ve ‘Teksin’ uygulaması üzerinden bize ulaşmaları halinde en kısa sürede gerekli müdahalelerde bulunuyoruz” diye konuştu.