KÜLTÜR SANAT - 18 Nisan 2018 Çarşamba 08:42

Burhaniye’de Geleneksel Çocuk Oyunları Şenliği düzenlendi

A
A
A
Burhaniye’de Geleneksel Çocuk Oyunları Şenliği düzenlendi

Burhaniye ilçesinde, Geleneksel Çocuk Oyunları Şenlikleri tamamlanırken, dereceye giren okullara ödülleri törenle verildi.

Burhaniye ilçesinde, Geleneksel Çocuk Oyunları Şenlikleri tamamlanırken, dereceye giren okullara ödülleri törenle verildi. 3-17 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirilen etkinliklerde büyük çekişme yaşanırken, kazanan takımlara kupa, oyunculara da madalyaları verildi.


Geleneksel Çocuk Oyunları etkinlikleri yoğun ilgi görürken, 33 okuldan toplam 450 öğrenci katıldı. Dereceye giren takımların ödüllendirildiği ve birinci olan takımların 3 Mayısta Balıkesir’de yapılacak il geneli yarışmalarına katılmaya hak kazanacağı yarışmalar Burhaniye Atatürk Kapalı Spor Salonunda gerçekleştirildi. Günün anlam ve önemine ilişkin konuşmayı gerçekleştiren Kaymakam Hüseyin Öner,“ Geleceğimiz olan çocuklarımızın iyi yetişmesi için başta öğretmenlerimiz olmak üzere, okul yöneticileri, sivil toplum örgütleri, bizler, anne babalar ve eğitimin diğer faktörleri elimizden geldiğince gayret ediyoruz. Devletimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün de meclisin kurulduğu günü geleceğimiz olarak gördüğü çocuklarımıza armağan ederken, bağımsızlıkla mücadelede ilk kıvılcım olan 19 Mayıs’ı gençlerimize bayram etti. Ülkemizin milletimizin yarınları olarak gördüğümüz çocuklarımızın iyi yetişmesi adına birçok çalışma yapılmaktadır. Geleneksel Çocuk Oyunları Şenliği projesi de bu anlamda çok yararlı, anlamlı bir proje oldu. Çocuklarımızın kültürümüzden ve değerlerimizden beslenerek yetişmesinin daha iyi nesillere ulaşma adına çok yararlı olacağını düşünüyorum. Projede emeği geçenleri ve yarışmaya katılan çocuklarımızı tebrik ediyorum” dedi. Yarışmada 2.sınıflar, Yağ Satarım Bal Satarım, 3.sınıflar, Mendil Kapmaca ve 4.sınıflarda Kaleli Yakan Top oyunu ile katıldı. 2.Sınıflarda Mustafa Keskin İlkokulu birinci olurken, Bahçelievler İlkokulu ikinci, Faruk Kızıklı İlkokulu üçüncü oldu. 3.sınıflarda ise Mustafa Keskin İlkokulu birinci olurken, Bahçelievler İlkokulu ikinci ve Faruk Kızıklı İlkokulu da üçüncü oldu. 4.sınıflarda da Şehit Yılmaz Kobak İlkokulu birinci, Faruk Kızıklı İlkokulu ikinci, Cumhuriyet İlkokulu da üçüncü oldu. Dereceye giren takımların kupa ve madalyaları Kaymakam Hüseyin Öner, Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Müdürü Doç.Dr.M.Oğuzhan İlban, İlçe Sağlık Müdürü Dr. Faruk Kendigelen ve Müftü Hacı Öz tarafından verilirken, İlçe Milli Eğitim Müdürü Aytaç Ayaz’da emeği geçen öğretmenlere teşekkür plaketi verdi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Zonguldak Bitki özlerinden ekmekte küflenmeyi geciktirecek katkı maddesi ürettiler Zonguldak’ta 6. sınıf öğrencisi Ayşe Eslem Yangın, bitkilerin küflenme üzerindeki etkisine bakmak için çalıştığı projesiyle, TÜBİTAK Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması’nda bölge birinciliği kazandı. Prof. Dr. Şaban Teoman Duralı Bilim ve Sanat Merkezi 6. sınıf öğrencisi Ayşe Eslem Yangın, ekmeklerin daha geç küflenmesini sağlayacak doğal bir madde üretti. Danışman öğretmeni Burcu Atabey Özdemir ile birlikte çalışmaya başlayan Yangın, doğadaki bitkileri ve özelliklerini araştırdı. Yangın, çevresinden öğrendiği tüketilebilir bitkilerin özelliklerine yoğunlaşarak bitki özütleri elde etti. Bu özütleri kullanarak ekmekler hazırladı. Özütlerin bitkilerde küflenme süresi üzerindeki etkisini inceledi. Ot çayı özütünün küflenmeyi geciktirdiğini gözlemleyen Yangın, aynı özütleri kullanarak oluşturduğu biyobozunur ambalajlarında ekmeklerde aynı etkiyi gösterdiğini gözlemledi. Ayşe Eslem Yangın, projesiyle TÜBİTAK 2204-B Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması Ankara Bölge Finali’nde 1. olarak Türkiye Finali’ne katılmaya hak kazandı. Projesini gazetecilere anlatan Yangın, “Doğal gıda katkı maddeleriyle küflenmeyi önleyelim adlı proje yaptım. Bu projeyi yapmamın sebebi de bitkilerin küflenmeye olan ilgisine bakmak. Küflenme dünyanın bir sorunu olduğu için ben bu sorunu biraz da olsa engellemek istedim. Bazı bitkileri kullanarak bunların özlerini çıkartıp hem biyobozunur ambalaj hem de bunlardan ekmek yaptım. Bitki özütlerini soxhlet ekstraksiyon cihazında özütledim. Özütleme işlemi sonunda da özütleri kahverengi cam şişelere koyarak +4 derecede buzdolabında sakladım. Sonra bunlardan ekmek yaptım. Ekmekte sadece su yerine bitki özütlerini kullandım. Kullandığım bitkiler ot çayı, kuşburnu, ayva yaprağı, çakal eriği bu bitkilerin özütleriyle hazırlanan ekmekleri streç filme sararak her hafta boyunca ne kadar küflenip küflenmediğine baktık. Sonra bunları bir grafik haline getirdik. Ot çay özütü katkılı ekmek üç hafta boyunca küflenmeden dururken diğerleri küfleniyor. Ot çayı özütü katkılı ekmek dördüncü hafta başlarında küfleniyor. Ekmekleri desteklemek için biyobozunur gıda ambalajları yaptık. Biyobozunur gıda ambalajlarının içerisine gliserin, saf su, bitki özütü ve jelatin kattık. Bunları yaptıktan sonra kalıplara dökerek 24 saat boyunca oda koşullarında beklettik. Katkısız ekmekleri bunların içerisinde iki hafta boyunca beklettik. Ne kadar küflenip küflenmediğine baktık. Ot çayı özütü katkılı biyobozunur ambalajına sarılı ekmek dilimlerinde hiç küflenme olmuyorken katkısız biyobozunuru gıda ambalajına sarılı ekmek diliminde küflenme en fazla oluyor. Benim önerilerim ot bitkisinin kimyasal içeriği konusunda üst derece bilimsel araştırmalar yapılabilir. Küflenmeyi önleme mekanizması anlaşılabilir. Hem sadece ekmekte değil diğer gıdalar ve raf ömrünün arttırılıp arttırılmayacağına bakılabilir. Ben bu projem ile TÜBİTAK Ankara bölge birinciliğini elde ettim” dedi. Projesinin ekmek israfına da olumlu katkılarının olabileceğini sözlerine ekleyen Yangın, “İnsanlar ekmeği çok alıyor. Çok alınınca da yenmeden çöpe atılıyor. Ayrıca bu bitki özütlerini katarak ekmeğin ömrünü uzattıkça yenme süresini arttırıyor. Bu bitkileri ben amcamla yazın tarlaya çıktığımda topluyordum. Bu bitkilerden ot çayı bölgemize has bir bitkidir” ifadelerini kullandı.