GENEL - 17 Ağustos 2018 Cuma 12:21

Kapıdağ mor soğanı coğrafi işaret aldı

A
A
A
Kapıdağ mor soğanı coğrafi işaret aldı

Balıkesir’in Erdek ilçesinde yetişen mor soğan için 4 yıllık süren bir sürecin ardından “coğrafi işaret” aldıKapıdağ “mor soğan”ının coğrafi işaret tescil belge sunum töreni, bu soğanı en çok üretim yeri olan Ballıpınar Mahallesi’nde yapıldı.

Balıkesir’in Erdek ilçesinde yetişen mor soğan için 4 yıllık süren bir sürecin ardından “coğrafi işaret” aldı


Kapıdağ “mor soğan”ının coğrafi işaret tescil belge sunum töreni, bu soğanı en çok üretim yeri olan Ballıpınar Mahallesi’nde yapıldı. Törende konuşan Erdek Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı F. Özlem Sarı, 4 yıllık bir süreç ve uğraş sonucunda “mor soğan”a “coğrafi işaret” almanın mutluluğunu yaşadıklarını belirterek, “Bu başarı, bizimle birlikte bu işe inanarak yalnız bırakmayan Ballıpınarlı üreticilerine aittir. Öncelikli onlara teşekkür ediyor ve kutluyorum. Mor soğan, dünyada üç yerde yetişiyor. İtalya’nın Sicilya Adası’nda ve Avustralya’daki iki köyün yanı sıra Kapıdağ’da. Bu soğanın pazarlamasını, tamamı kadınlardan oluşan Bereketli Eller Kooperatifi yapıyor. Artık coğrafi işaret aldığımız bu ürünümüzün satışı hologramla olacak” şeklinde konuştu.


Sanayi ve Teknoloji Balıkesir İl Müdürü Mehmet Ali Aşuk, coğrafi işaretin önemine dikkat çektiği konuşmasında, “Coğrafi işaret, milli değerlerin yaşatılması ve korunmasının yanı sıra alın terinin karşılığının katma değer olarak da alınması anlamına gelmektedir. Bu konudaki çabaları için Kaymakamımıza ve Erdek Ticaret Odası’na büyük teşekkür borçluyuz. Bu işaretin değeri zamanla daha iyi anlaşılacaktır. Bu işaretin, mor soğan satışında fiyatlara en az yüzde20 katkı sağlayacağını tahmin ediyoruz” dedi.


Coğrafi İşaret Daire Başkanı Hakan Kızıltepe, coğrafi işaretin katma değere çok önemli bir katkısı bulunduğunu vurgulayarak başladığı sözlerini şöyle sürdürdü:


“Bu işaret, söz konusu ürünün, benzerlerinden farklı olduğunu gösterir. Mesela soğan birçok yerde üretilebilir ama Kapıdağ’ın mor soğanı farklıdır anlamına gelir. Coğrafi işaretin tescilinin anlamı ve değeri, o yeri koruma altına almak, atalardan gelen bir değeri, torunlara aynı kalitede devretmek ve korumaktır. Bu tescil, üreticiye de önemli haklar sağlar. Mesela kendisine ait tescilli bir ürünü, sahte bir şekilde satan kişilerin ürününe savcılık kanalıyla el koyma ve satışı engelletme hakkı vardır” dedi.


Erdek Kaymakamı Ekrem Çalık da konuşmasında, üretmenin ve markalaşmanın önemine değindi. Ballıpınar Mahallesi’ndeki insanların çok çalışkan olduklarının altını çizen Çalık, “Ülkeler için ekonomik sıkıntıları aşmanın en önemli yolu üretmekten geçer. Tabii, üretimde markalaşmanın rolü de çok büyüktür. Mor soğanımızın coğrafi işaretinin tescilini çok önemsiyorum. Bunun gerçekleşmesini sağlayanları ve Ballıpınarlıları yürekten kutluyorum” dedi.


Konuşmaların ardından, Kapıdağ mor soğanının coğrafi işaret tescil belgesini, Coğrafi İşaret Daire Başkanı Hakan Kızıltepe, Erdek Ticaret Odası Başkanı Mimar F. Özlem Sarı’ya verdi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kütahya Kütahya, Türkiye’de kaplıca tatili için gidilebilecek 10 şehrinden birisi Termal zengini Kütahya’nın, Türkiye’de kaplıca tatili için gidilebilecek 10 şehrinden birisi olduğu belirtildi. Kütahya’nın termal bölgesi Ilıca’da faaliyet gösteren Harlek Termal Otel’in Genel Müdürü Mehmet Emin Ustaoğlu, termal tatilin mevsiminin olmadığını ifade etti. Ustaoğlu, "Bilindiği gibi, Türkiye’de 10 tane termal bölge var. Bu termal bölgelerinde Kütahya ayağı mevcut. Kütahya’da bu 10 termal bölgeden biri. Bunların birinci sırada, en eski, en köklü olanı Ilıca Kaplıcaları. Bunların yüz akı olma yolunda ilerlemekle devam ediyor. Şimdi ilkbaharla birlikte sezonumuzu açtık. Sezonumuzu açtık diyoruz ama bu dil alışkanlığı oldu. Biz de 12 ay sezon var biliyorsunuz. Biz misafirlerimize tüm cilt hastalıkları, romatizma, sporcu hastalıkları özellikle menisküs yırtıklarının tedavisi konusunda yardımcı oluyoruz. 43 derecelik termal suyumuzun şifası her şeyden önce böyle. Ormanın içerisindeyiz, doğa ile iç içeyiz. İşletmemiz 36 dönüm bir çam ormanı içerisinde bulunuyor. Sezona hızlı bir giriş yaptık, misafirlerimiz otelimizden memnun ayrılıyorlar. Otelimizden, suyumuzdan çok memnunlar. Termal ayağında Kütahyamızın yüz akı olmaya devam edeceğiz inşallah, bu yolda ilerliyoruz" diye konuştu. Ustaoğlu, Ilıca’daki termal suyun romatizmal hastalıklar başta olmak üzere sporcu yaralanmaları ile iç ve dış menüsküs yırtıklarına şifa olduğunu sözlerine ekledi.
Hatay Hataylı tır şoförü aşkını 2 bin 216 km uzaklıktaki Ukrayna’da buldu Hatay’ın Reyhanlı ilçesinde yaşayan tır şoförü Fevzi Kalkan, aradığı aşkı 2 bin 216 km ötedeki Ukraynalı Anastasia Kvasha’nda buldu. İlk görüşte aşık olan çift, depremin vurduğu Hatay’da dünya evine girdi. Hatay’ın Reyhanlı ilçesinde yaşayan ve tır şoförü olan 29 yaşındaki Fevzi Kalkan, aşkını mesleği icabı sıklıkla gittiği ülke sınırları dışında buldu. Tır şoförü Kalkan, 2021 yılında Ukrayna’da tanıştığı 30 yaşındaki Anastasia Kvasha’ya ilk görüşte aşık oldu. Ukrayna’nın Odessa kentinde terzilik yapan Kvasha’da gönlünü Hataylı Kalkan’a kaptırdı. Aşkın sınır tanımadığına inanan Kalkan ve Ukraynalı Kvasha, 2 bin 216 km mesafeyi hiçe sayarak gönül ilişkisi yaşamaya başladı. Ailelerinde tanıştığı ilişkide çift, evlenme kararı aldı. Ukraynalı gelini ailesinden istemek için Ukrayna’ya giden Kalkan ailesi, tercüman ve resimler sayesinde kız isteme merasimini gerçekleştirdi. Türkiye ve Hatay’ı çok seven Anastasia, Müslüman oldu ve Hatay’a yerleşme kararı aldı. Ukraynalı gelin Kvasha ve Hataylı tır şoförü Kalkan, Antakya ilçesinde bulunan konteyner evlendirme dairesinde evlenerek resmi olarak hayatlarını birleştirdiler. “Kız isteme merasiminde tercüman sayesinde anlaştık” Aradığı aşkı 2 bin 216 kilometrede bulan Fevzi Kalkan, “Ukrayna’ya gitmiştim, gezmek için şehrin merkezine gittim. Alışveriş yapmak için markete gittim. Markette eşimi Anastasia gördüm. Aylar yıllar geçti. Aileler tanıştı. Biz de evlilik yoluna girdik. Kız isteme merasiminde tercüman sayesinde anlaştık. Kendi geleneklerimizi anlattım. Ben uzun zamandır orada çalıştığım için onların geleneklerini biliyorum” dedi. “Türkiye ve Hatay çok güzel evlendikten sonra da burada kalmak istiyorum ve burada yaşamak istiyorum” Ukraynalı gelin Anastasia Kvasha, Hatay’ın ve Türkiye’nin çok güzel olduğunu söyleyerek “Türkiye ve Hatay çok güzel evlendikten sonra da burada kalmak istiyorum ve burada yaşamak istiyorum. Onu markette gördüğümde etkilendim” şeklinde konuştu. Bir çok ülkeden Hatay’a gelen damat ve gelin adaylarının nikahlarını kıydığını belirten nikah memuru Niyazi Yalçın, “Biz Antakya’da olduğumuz için burası çok milleti barındıran bir kent. Farklı inşaları gördüğümüzde daha mutlu oluyoruz. Ben yabancı evliliklerine tamamen açığım ve daha çok olmasını isterim. Şuana kadar; Ukrayna, Rusya, Hırvatistan, Sırbistan, Almanya, Macaristan, Azerbaycan, Fas, Mısır ve birçok ülkeden bireylerin nikahlarını kıydım” ifadelerini kullandı.