ÇEVRE - 06 Ekim 2018 Cumartesi 18:30

Büyükşehir’den yakala,sev, bırak etkinliği

A
A
A
Büyükşehir’den yakala,sev, bırak etkinliği

Avlu Balıkesir’de düzenlenen “Yakala-Sev-Bırak” organizasyonuna yüzlerce Balıkesirli katılırken, tutulan balıklar tekrar suya bırakıldı.

Avlu Balıkesir’de düzenlenen “Yakala-Sev-Bırak” organizasyonuna yüzlerce Balıkesirli katılırken, tutulan balıklar tekrar suya bırakıldı. Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Zekai Kafaoğlu; “Çocuklarımıza ve gençlerimize doğa ve hayvan sevgisini aşılamamız gerekiyor. Bugün burada otizimli çocuklarımız, sevgi evlerinde kalan gençlerimiz, huzurevinde kalan yaşlılarımız da bizimle. Kısacası Balıkesir’de 7’den 70’e herkesle birlikte doğa bilinci konusunda farkındalık oluşturuyoruz” dedi.


Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığı tarafından Balıkesir Avlu’da doğayı koruma, bilinçli sürdürülebilir avcılık ve hayvan sevgisini çocuklara aşılamak, kötü alışkanlıklardan korumak, su ürünleriyle ilgili bilinçlendirmek amacıyla “Yakala - Sev - Bırak” etkinliği düzenlendi. 2 gün süreyle devam edecek etkinliğe Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Zekai Kafaoğlu ile birlikte yüzlerce çocuk ve aileleri katılırken; keyifli ve renkli görüntülerin yaşandığı etkinlikte, çocuklar eğitici bir deneyim yaşadılar. Etkinliğe katılan ve oltası olmayan çocuklara ve balık tutmak isteyen Balıkesirlilere oltaları Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığı tarafından tedarik edilirken; tutulan tüm balıklar, tekrardan suya bırakıldı.



Çocuklarımıza hayvan sevgisini aşılamak önemli


Etkinliğe ilişkin açıklamada bulunan Başkan Kafaoğlu, doğa ve hayvan sevgisi konularına büyük önem verdiklerini dile getirirken; şunları söyledi: “Balıkesir’de doğayı korumak, geliştirmek ve güzelleştirmek adına önemli çalışmalar yapıyoruz. Çocuklarımıza hayvan sevgisini aşılamak oldukça önemli. Bu konuda değişik organizasyonlara yer vermeye çalışıyoruz. Bu etkinlikte bunlardan bir tanesi. Çocuklarımıza hem balık tutmayı öğretiyor hem de hayvan sevgisini aşılamaya çalışıyoruz. Çocuklarımız tuttukları balıkları tekrardan suya bırakıyorlar. Bugün burada sadece çocuklarımız yok. Otizmli ve Çölyak hastası evlatlarımız bizimle. Sevgi evlerinde kalan gençlerimiz, huzur evinde kalan yaşlılarımız bizlerle birlikte balık tutuyoruz. Doğa bizler için önemli. Çünkü doğa bize geçmişten miras değil, geleceğimiz olan çocuklarımızın bize emanetidir”dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Adana Dede Korkut hikayeleri Türklerde kadının konumunu ortaya koyuyor Çukurova Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Refiye Şenesen, “Türk Kültüründe Dede Korkut Kitabı” adlı konferansında Dede Korkut hikayelerindeki kadının konum ve önemine değindi. Prof. Dr. Şenesen, Çukurova Üniversitesi Türkoloji Araştırmaları Merkezi’nde (ÇÜTAM) verdiği konferansta, Dede Korkut Hikayelerinde genel olarak Oğuzların birtakım mücadelelerinin yer aldığını ifade ederek, “Bu mücadelelerin ikisi Oğuzların kendi aralarında yaptıkları mücadelelerdir. Bunlardan birinde Dirse Han ve oğlu Boğaç Han arasında geçer. Bir başka mücadele ise İç Oğuz ve Taş Oğuz karşılaşır” dedi. Prof. Dr. Şenesen, şunları kaydetti: “Dede Korkut Hikayelerinde sağlam temellere oturtulmuş bir sosyal yapıyla karşılaşırız. Eski kültür hayatımızı ile ilgili zengin bilgiye bu hikayelerde rastlıyoruz. Hikayelerde toplumun başında hanlar hanı diye gösterilen Begil oğlu Emren Hikayesinde padişah olarak ifade edilen Bayındır Han vardır. Bayındır Han’ın hikayelerindeki rolü beylere akın izin vermek, divanı toplamak, yılda bir defa büyük bir ziyafet vermektir. Hikayelerde kahraman olarak görünmez.” Dede Korkut Hikayelerinde hemen hemen tüm hikayelerde kadının önemli bir yer tuttuğunu söyleyen Ç.Ü. Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Refiye Şenesen, “Kadın bir güzellik sembolü olmanın yanında sosyal hayat içinde erkeğin yanında onun eşi ve ortağı olarak yer alır. Kadın sosyal hayat içinde düşüncesi alınan, eş seçiminde özgür, vefa duygusu gelişmiş, anne, iffet sahibi, saygı duyulan biridir. Bu özelliklerinin yanı sıra ata biner, kılıç kullanır, ok atar ve erkeklerle yarışır” şeklinde konuştu. Konferans sonunda Prof. Dr. Refiye Şenesen’e teşekkür belgesi verilirken hatıra fotoğrafı çekimi de gerçekleştirildi.