EKONOMİ - 23 Mayıs 2019 Perşembe 13:14

Balıkesir’in mavi bayraklı plajları yaza hazırlanıyor

A
A
A
Balıkesir’in mavi bayraklı plajları yaza hazırlanıyor

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin sorumluluğunda olan 5’i mavi bayraklı toplam 8 plaj temizlenerek milyonlarca turisti ağırlamaya hazırlanıyor.

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin sorumluluğunda olan 5’i mavi bayraklı toplam 8 plaj temizlenerek milyonlarca turisti ağırlamaya hazırlanıyor. 8 ayrı noktada can kurtaran hizmetinin verileceği plajlarda günlük temizlik ve zabıta hizmeti aralıksız olarak devam edecek.


Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz’ın talimatı ile Büyükşehir Belediyesi’nin sorumluluğunda bulunan nitelikli plaj, marina ve yatlara verilen uluslararası çevre ödülü olan 5’i mavi bayraklı toplam 8 plajda hummalı bir çalışma başlatıldı. Yaz sezonu öncesi kum eleme temizlik çalışmaları tamamlandı ve temizlik görevlileri her gün sahillerde kaba çöp toplama çalışmalarını da sürdürüyor.


Mavi bayraklı; Ayvalık Sarımsaklı Halk Plajı, Burhaniye Öğretmenler Halk Plajı, Altınoluk Özdemir Halk Plajı, Altınoluk Antandros Halk Plajı, Erdek Ocaklar Halk Plajı; Büyükşehir Belediyesi ekipleri tarafından titizlilikle yürütülen çalışmalarla plajlar sezona hazırlanıyor. Ayrıca mavi bayraklı olmayan Akçay Sahil Mevkii, Akçay Sarıkız Mevkii ve Zeytinli Altınkum, Güre Taş İskele - Camping Arası plajlarında da temizlik çalışmaları yürütülüyor. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi sorumluluğunda bulunan halk plajlarında duş, soyunma kabini gibi hizmetler de tamamen ücretsiz olarak halkın kullanımına sunuluyor.



3 İskele kuruluyor


Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz’ın talimatı ile Altınoluk Yağcılar, Güre Venüs Sitesi civarı ve Edremit Zeytinli Altınkum’a iskele kurulumları başladı. Büyükşehir Belediyesine tahsisli plajlarda Güre hariç tamamında toplamda 8 noktada Cankurtaran hizmetinin İtfaiye Daire Başkanlığı koordinasyonu ile İtfaiye Daire Başkanlığı personelleri tarafından bu yıl verilmesi kararlaştırıldı.



8 plajda cankurtaran hizmet


Cankurtaran hizmeti verilen noktalar; Ayvalık Sarımsaklı Plajı’nda iki nokta, Burhaniye Öğretmenler Plajı’nda bir nokta, Edremit Altınoluk Özdemir Halk Plajı’nda bir nokta, Edremit Altınoluk Antandros Halk Plajı’nda bir nokta, Edremit Zeytinli Altınkum Halk Plajı’nda bir nokta, Akçay Halk Plajı’nda bir nokta, Erdek Ocaklar Halk Plajı’nda bir nokta.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Konya Aygırdibi Şelalesi ziyaretçilerini ağırlamaya başladı Konya’nın Bozkır ilçesinde bağlı Karacahisar Mahallesinde bulunan tabii güzellikleriyle ilgi gören Aygırdibi Şelalesi ve mesire alanı ziyaretçilerini ağırlamaya başladı. Bozkır’ın ortasından geçen Çarşamba çayının kaynağını oluşturan Aygır Pınarı, doğasıyla, havasıyla ilgi çekerken, mesire alanı uğrak noktası haline geldi. Aygır Pınarı, ilçe merkezine 13 kilometre mesafede bulunuyor. Aygırdibi Şelalesi olarak tanınan pınar ve mesire alanı güzellikleriyle ilçeden ve ülke genelinden ziyaretçileri ağırlarken, bu sene de yoğun ziyaretçi ağırlayarak sezonu açtı. Aygırdibi Şelalesinden sular akarken, mesire alanına gelen misafirler düzenledikleri etkinliklerle renkli görüntüler oluşturuyor. Aygırdibi Şelalesi ve mesire alanı hakkında bilgi veren Karacahisar Mahalle Muhtarı Numan Şimşek, rağbet gören alanın bu sene de bölgedeki ağaçların yaprak açmasıyla birlikte piknikçiler ve doğa severler için büyük ilgi uyandırdığını belirtti. Muhtar Şimşek, “Her yıl olduğu gibi bu yıl da Aygırdibi yoğun ilgi görmeye başladı. İnşallah bu sezon da güzel geçer. Vatandaşlarımızdan istediğim şu; burayı nasıl bulurlarsa öyle bıraksınlar ve tertemiz bırakıp gitsinler. Yiyip içip çöpüne atmasınlar, çöplerini çöp konteynerine atarak ortalığı temiz bir şekilde bırakıp gitmelerini rica ediyorum” dedi. Konya merkezden 50 kişilik bir ekiple mesire alanına gelen Konya Yürüyüş ve Fotoğraf Grubu Başkanı Salim Erdal da “Biz Aygırdibi Şelalesine daha önce birkaç sefer gelmiştik. Arkadaşlarımız çok istediği için grubumuzla tekrar geldik. Burası çok beğendiğimiz bir yer, turizme açık olması gerekir. Bölgede bakım yapılması lazım, burada ufak tefek bakımlar olursa turizme daha kolay açılabilir. Buraya biraz ve çevre düzenlenmesi gerekiyor ama biz çok memnunuz. Burası Anadolu’nun ve Orta Anadolu’nun Konya’nın gezilip görülecek yerlerinden birisi. Aygırdibi Şelalesine Bozkır’dan Dere’den gelebilirsiniz” şeklinde konuştu. Gezi etkinliğine Beyşehir’den katılan Halil Gümüşel ise, “Bulunduğumuz ortam çok güzel bir doğa harikası, gerçekten imkanı olan gelebilecek herkesin buraya gelip görmesini tavsiye ederim" diye konuştuk.
Hatay Hataylı tır şoförü gerçek aşkı 2 bin 216 km uzaklıktaki Ukrayna’da buldu - Ukraynalı gelin Anastasia Kvasha, "Türkiye ve Hatay çok güzel evlendikten sonra da burada kalmak istiyorum ve burada yaşamak istiyorum" -Tır şoförü, "Kız ist.. Hatay’ın Reyhanlı ilçesinde yaşayan tır şoförü Fevzi Kalkan, aradığı gerçek aşkı 2 bin 216 km ötedeki Ukraynalı Anastasia Kvasha’nda buldu. İlk görüşte aşık olan çift, depremin vurduğu Hatay’da dünya evine girdi. Hatay’ın Reyhanlı ilçesinde yaşayan ve tır şoförü olan 29 yaşındaki Fevzi Kalkan, gerçek aşkı mesleği icabı sıklıkla gittiği ülke sınırları dışında buldu. Tır şoförü Kalkan, 2021 yılında Ukrayna’da tanıştığı 30 yaşındaki Anastasia Kvasha’ya ilk görüşte aşık oldu. Ukrayna’nın Odessa kentinde terzilik yapan Kvasha’da gönlünü Hataylı Kalkan’a kaptırdı. Aşkın sınır tanımadığına inanan Kalkan ve Ukraynalı Kvasha, 2 bin 216 km mesafeyi hiçe sayarak gönül ilişkisi yaşamaya başladı. Ailelerinde tanıştığı ilişkide çift, evlenme kararı aldı. Ukraynalı gelini ailesinden istemek için Ukrayna’ya giden Kalkan ailesi, tercüman ve resimler sayesinde kız isteme merasimini gerçekleştirdi. Türkiye ve Hatay’ı çok seven Anastasia, Müslüman oldu ve Hatay’a yerleşme kararı aldı. Ukraynalı gelin Kvasha ve Hataylı tır şoförü Kalkan, Antakya ilçesinde bulunan konteyner evlendirme dairesinde evlenerek resmi olarak hayatlarını birleştirdiler. “Kız isteme merasiminde tercüman sayesinde anlaştık” Aradığı aşkı 2 bin 216 kilometrede bulan Fevzi Kalkan, “Ukrayna’ya gitmiştim, gezmek için şehrin merkezine gittim. Alışveriş yapmak için markete gittim. Markette eşimi Anastasia gördüm. Aylar yıllar geçti. Aileler tanıştı. Bizde evlilik yoluna girdik. Kız isteme merasiminde tercüman sayesinde anlaştık. Kendi geleneklerimizi anlattım. Ben uzun zamandır orada çalıştığım için onların geleneklerini biliyorum” dedi. “Türkiye ve Hatay çok güzel evlendikten sonra da burada kalmak istiyorum ve burada yaşamak istiyorum” Ukraynalı gelin Anastasia Kvasha, Hatay’ın ve Türkiye’nin çok güzel olduğunu söyleyerek “Türkiye ve Hatay çok güzel evlendikten sonra da burada kalmak istiyorum ve burada yaşamak istiyorum. Onu markette gördüğümde etkilendim” şeklinde konuştu. Bir çok ülkeden Hatay’a gelen damat ve gelin adaylarının nikahlarını kıydığını belirten nikah memuru Niyazi Yalçın, “Biz Antakya’da olduğumuz için burası çok milleti barındıran bir kent. Farklı inşaları gördüğümüzde daha mutlu oluyoruz. Ben yabancı evliliklerine tamamen açığım ve daha çok olmasını isterim. Şuana kadar; Ukrayna, Rusya, Hırvatistan, Sırbistan, Almanya, Macaristan, Azerbaycan, Fas, Mısır ve birçok ülkeden bireylerin nikahlarını kıydım” ifadelerini kullandı. (RMZ-
Hatay Zorlu mesai, günde 12 saat çalışan tarım işçileri 900 TL yevmiye elde ediyor Şanlıurfa’dan Hatay’ın Kumlu ilçesine gelen mevsimlik işçiler, günde çift vardiya sisteminde 12 saat çalışarak ortalama 900 TL kazanç sağlıyorlar. Hatay’ın bereketli topraklarında bir çok tarım ürünü yetişiyor. Binlerce insana ekmek kapısı olan bereketli topraklara bir çok ilden tarım işçileri geliyor. Baharın gelmesiyle Amik Ovası’nda başlayan soğan hasadı için Şanlıurfa’dan Hatay’ın Kumlu ilçesine de tarım işçileri göç etti. Zorlu şartlarda çalışmasını sürdüren tarım işçileri günde tek vardiya çalışarak 450 TL, çift vardiya sisteminde 12 saat çalışarak 900 TL kazanç sağlıyorlar. Tarım işçilerini en çok zorlayansa Nisan ayı olmasına rağmen 35 dereceyi geçen hava sıcaklığı oluyor. Mevsimlik işçi olarak çalışmanın çok zor olduğunu dile getiren Süleyman Budak, "Biz mevsimlik işçi olarak Kumlu tarafında çalışmaya geliyoruz. Burada biz soğan hasadı yapıyoruz. Günün 12 saatini tarlada geçiriyoruz. Çok zor biz burada ailecek çalışıyoruz. Mevsimlik işçi olarak burada iş çok zor. Hava şimdi güzel serin esiyor ama gün sıcağının olduğu zamanlar çok kötü oluyor. Biz Kumlu’da 2 ay kadar kalıyoruz. Yevmiye soğanın kötü olmasından dolayı biraz düşük, ortalama 450 TL alıyoruz" dedi. Tarlada çalışmanın kadınlar için çok daha zor söyleyen Çiğdem Karaçil, günde 2 vardiya çalışarak 900 TL gelir elde ettiğini belirterek "Soğan zamanı olduğu için Şanlıurfa’dan Kumlu’ya soğan hasat etmeye geldik. Yaklaşık 2 ay burada kalıyoruz. Soğan hasat etmek zor, kadınlar için çok daha zor. Günlük 10 dönüm hasat ediyorum. Bu işi yapıyoruz evde de çamaşır, bulaşık ve evi temizliyoruz. Yani kadınlar için daha zor. Sabah 5’ten gelip akşam 7 gibi gidiyoruz. Günlük yaklaşık 900 TL alıyoruz. Buraya ailecek geliyoruz. Havalar biraz daha ısındığında daha zor oluyor" şeklinde konuştu. 20 yıldır bu işte çalıştığını dile getiren Nusret Karaçil, "Biz Şanlıurfa’dan Kumlu’ya soğan hasadını yapmaya geldik. Bizim için çok zor bir iş yaklaşık 20 yıldır bu işe geliyoruz. Havalar ısındığında baya zorlanıyoruz. 1 ay sonra buradan Bursa’ya gideceğiz. Bursa’dan sonra Eskişehir’e gideceğiz. Aralık ayına kadar dışarıdayız sonra memlekete gidiyoruz. Memlekette 5 ay kalıp bu işe tekrar geliyoruz. Hayatımız artık bu iş oldu. Günlük yevmiye değişiyor, bazen çok az bazen de idare oluyor. Sabit bir yevmiye yok. Soğan hasadı gerçekten meşakkatli bir iş, güneş doğmadan geliyoruz, güneş batana kadar tarlada çalışıyoruz. Kumlu’da en fazla 2 ay kalıyoruz" dedi.
Elazığ Elazığlı kadınların ürettiği çantalar dünyada sergileniyor Elazığ’da kadınların ürettiği el emeği göz nuru çantalar, başta Fransa, İtalya ve Avustralya olmak üzere dünyanın bir çok ülkesinde sergileniyor. Kırmızı Montlular İyilik ve Gönüllülük Hareketi Derneği tarafından hayata geçirilen ‘Birlikte Üretip Birlikte Kazanıyoruz’ projesi sürüyor. Proje çerçevesinde kadınlar Elazığ ve Harput motiflerini çantalara işliyor. Kadınlar tarafından üretilen el emeği göz nuru çantalar, başta Fransa, İtalya ve Avustralya olmak üzere dünyanın bir çok ülkesine gönderilerek hem sergileniyor hem de satılıyor. Bir yandan boş zamanlarını değerlendiren bir yanda da ekonomilerine katkı sağlayan kadınlar canla başla çalıyor. Birlikte üretip birlikte kazanan kadınlar, ürettikleri çantaların dünyadan talep görmesiyle büyük mutluluk yaşıyor. Dernek Başkanı Erhan Eğit, “Bir her zaman üretimde kadın eli ve gençlerin olmasını gerektiğini savunan bir misyonun bir parçasıyız. Burada dünyaca ünlü bir markanın alt yapısı olan bir çantayı, kadınların el işi ile Elazığ motifleriyle süslüyoruz. Dünyanın çeşitli yerlerinde sergilenmek üzere göndereceğiz. Elazığ kadim bir kültüre sahip ve medeniyetler beşiği. O geçmişteki var olan örgü, tarihi dokuyu bu çantalara işleyeceğiz. Başta Milano olmak üzere çeşitli ülkelere göndereceğiz. Geçmişten günümüze Elazığ’dan dünyaya gidecek olan bu çantalar için kadınlarımız büyük emekler veriyor” Hem boş zamanlarını değerlendirdiklerini hem de aile ekonomilerine katkı sağladıklarını dile getiren Neslihan Karlıdağ, “Burada örgü ve takı yapıyoruz. Bu çantalar kağıt ve hasır iple yapılan çantalar. Tamamı özenle el işidir. Dünyaya satma durumumuz var. Elazığ’da üretilen çantaların yurt dışında rehavet görmesi ve oralarda satılması bizi gururlandırıyor. Elazığ’ın ismini duyurmak adına çok güzel işler olduğunu düşünüyorum. Üreten Elazığ kadınları, iş başında” diye konuştu. Nesrin Kılınç ise “Biz burada kadınlar olarak çok mutluyuz. Yaptığımız ürünlerin yurtdışın çıkması ve satılması çok güzel. El becerilerimizin oralarda beğenilmesi bizi çok mutlu ediyor” şeklinde konuştu.