GENEL - 13 Haziran 2019 Perşembe 09:44

Balıkesir’de öğrenci servisleri çözüm bekliyor

A
A
A
Balıkesir’de öğrenci servisleri çözüm bekliyor

Balıkesir Şoförler Odası Başkanı Rıza Tekin okul servisleri yönetmeliğinde yapılan değişikliklerin şoför esnafına büyük maliyet getireceğini belirtti.

Balıkesir Şoförler Odası Başkanı Rıza Tekin okul servisleri yönetmeliğinde yapılan değişikliklerin şoför esnafına büyük maliyet getireceğini belirtti. Başkan Tekin “Esnafımız zaten yaşama mücadelesi veriyor. Bu durum üyelerimize ek külfet getirecektir”dedi.


Balıkesir Şoförler Odası Başkanı Rıza Tekin okul servisleri yönetmeliğinde yapılan değişikliklerin şoför esnafına büyük maliyet getireceğini belirtti. Başkan Tekin yaptığı açıklamada “Okul Servis Araçları Yönetmeliğinin 4. Maddesinde belirtilen; kayıt cihazı (NVR), her öğrenci ve çocuk için üç nokta emniyet kemeri, koltuk sensörü, iç ve dış kamera bulundurma zorunluluğu hükümetimizce her hangi bir düzenleme yapılmadığı takdirde 3 Eylül 2019 tarihinde başlayacaktır. İl merkezin 695 adet olan servis aracımızdan 500 tanesi okul servisi yapmaktadır, ilçelerimizle birlikte bu sayı bin 300 civarındadır. Şu haliyle belirtilen tarihte kamera ve üç nokta emniyet kemeri, koltuk sensörü istenmesi halinde Balıkesir de okul servisleri yapılamama tehlikesi ile karşı karşıyadır. Zaten araçlarımızda öğrencilerimizin binmesi ve inmesinde yardımcı olan yardımcı personel hostes bulunmaktadır. Hostesin yanında, kamera, üç nokta emniyet kemeri, koltuk sensörü gibi güvenlik üstüne güvenlik sistemi istenmektedir. Yeterince denetim mekanizması işlemeyişinden dolayı, işinin ehli olmayan, bilinçsiz, kayıt dışı korsan tabir eden kişilerin yapmış olduğu hatalar üyelerimize mal edilmektedir. Kayıt içindeki üyelerimizden istenmektedir. Araçlara yapılacak montajlarda fazla kablo malzemesi kullanılması halinde çok büyük tehlike meydana getirmekte. Ülkemizin çeşitli illerinde araç yangınları örnekleri bizleri çok korkutmaktadır”dedi.



Lise mezunu şartı


Kayıt cihazı, kamera, üç nokta emniyet kemeri, koltuk sensörü ithal olup, dolar karşılığında satın alındığını ifade eden Başkan Tekin “Bu gün fiyatı ile tahmini 10 bin lira civarı, zaten yaşama mücadelesi veren esnafimız bunu karşılamakta zorluk çeken üyelerimize ek külfet getirecektir. Servisçi üyemiz sistemi taktırabilmek için ya borç bulacak yada bankadan kredi alacak bunu tarifesine her zamanki olduğu gibi yansıtamayacak. Ya da hiç yaptırmayıp öğrenci sevisi yapmayacaktır. Ayrıca hükümetimizden yönetmelikte belirtilen yaş kriterine göre şoför 26 olan yaşın aşağı çekilmesi, en az lise mezunu şartı olan yardımcı personel hostes yanında ilkokul mezunu birinci derece akrabası, kızı,oğlu, eşi olması halinde bu şartın aranmaması, ülkemizde üretilmeyen araçlarımızın ekonomik ömrünü uzatabilmek için 12 yaş olan sınırın 16 yaşlara yükseltilmesini bekliyoruz”şeklinde konuştu.



“Mesleğimizin kangren yarası korsan taşımacılık”


Korsan taşımacılık hakkın da da duygularını dile getiren Başkan Tekin “Meslektaşlarımızdan isteğimiz, mesleğimizin kangreni olan korsan taşımacılığı yaptığını bildiğiniz ve gördüğünüz de mutlaka yetkililere haber vermeniz. Önemsemediğiniz veya başkasının yapmasını beklediğiniz bu durum mesleğinizi bırakmanıza neden olacaktır. Yetkililerden beklentimiz, öğrenci servisi yapan bizler, okul, öğretmen, öğrenci, okul aile birliği gibi eğitim ve öğretimin ana parçasıyız. Sorunların çözümü noktasında eğitim ve öğretim dönemlerinde yapılacak planlamalarda bizlerinde görüşünün alınmasının uygun olacağını tahmin ediyoruz. Balıkesirli hemşerilerimizi de bilgilendirmek istiyoruz. Çıkarılan kanunla bundan sonra servis plakalı olmayan, belgesiz, korsan tabir edilen servis araçlarıyla servis taşımacılığı yapan kişi ve tüzel kişilerin yanında hizmeti yaptıran fabrikalara, yolculara da ceza yazılmaktadır. Balıkesir Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası olarak servisçi üyelerimizin her zaman yanındaym. Haklarını, hukuklarnıı ve menfaatlerini korumak, kollamakla yükümlüyüz. Mesleğimizin icrası aşamasında kişi, kurum ve kuruluşlarla çalışmaya da her zaman hazırız”dedi.


Balıkesir Şoförler Odası Başkanı Rıza Tekin’in düzenlediği basın toplantısına okul ve iş servisleri kooperatif başkan ve üyeleri de katıldı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Hatay Depremzede kadınların elinden çıkan amigurumi bebekler, 300 ile bin 300 TL arasında alıcı buluyor Hatay Halk Eğitim Merkezi tarafından depremden etkilenen kadınlar için düzenlenen el sanatları kursları afetzede vatandaşlara moral olurken, aile bütçelerine de katkı sağlıyor. Kadınların elinden çıkan amigurumi bebekler, 300 TL ile bin 300 TL arasında alıcı buluyor. Kahramanmaraş merkezli depremlerde yıkımın en çok olduğu yer Hatay olmuş, 25 bine yakın insan vefat etmişti. Afetzede kadınlar, psikolojik travmayı atlatmak için Halk Eğitim Merkezi tarafından açılan el sanatları kurslarına yöneliyor. Kadınlar kurslarda; amigurumi oyuncaklar ve çantalar gibi ürünler yaparak hem moral buluyorlar hem de aile ekonomilerine katkıda bulunuyorlar. Haftanın 5 günü devam eden kursa gelen kadınlar, yeni beceriler kazanıyorlar. Kadınların elinde ince ince işlenen amigurumi bebekler, 300 TL ile bin 300 TL arasında alıcı buluyor. "Bizim bu depremi atlatabilmemiz için uzun seneler lazım" Kursta revaçta olan amigurumi oyuncaklar ve çantalar yaptıklarını söyleyen Halk Eğitim Merkezinden Usta Öğretici Serpil Güven, "Burada bayanlara el sanatları dersi veriyorum. Burada biz bayanlara yönelik onların hem morallerini hem yaşantılarına biraz renk getirmek amacıyla beceri kursları veriyoruz. Bunlardan ürettiklerini satabilme en azından aile ekonomisine katkıda bulunabilmeleri için çeşitli ürünler yapıyoruz. Şu an revaçta olan amigurumi oyuncaklar ve çantalar yapıyoruz. Bunları da pazarlıyoruz. Kursumuz haftanın 5 günü var. Kursa öğlen başlıyoruz, ikindin 5 gibi bitiriyoruz. Deprem psikolojisini bir nevi atabiliyorlar. Bizim bu depremi atlatmamıza uzun seneler lazım. Zamanla atlatılacak şu an burası onlar için moral deposu olarak düşünüyorum" dedi. "Hayallerle uyuyup hayallerin olmadığı bir sabaha uyandık" Kursun yorucu değil tam tersi iyileştirici olduğunu dile getiren Hatice İnanç ise, "6 Şubat depreminde çok ağır şeyler yaşadık. Hayallerle uyuyup hayallerin olmadığı bir sabaha uyandık. Çoğu insan ailesini, çocuğunu, eşini kaybetti. Kendi bedeninden kolunu, bacağını kaybeden insanlar gördük. Çaresizliği gördük. Biz o sabah kıyameti yaşadık. Burada depremzede bayanların kendilerini iyileştirmeleri için Halk Eğitim Merkezi tarafından amigurumi el sanatları kursu açıldı. Peluş ayıcıklar, bebekler, çantalar, sepetler, ceket ve hırka yün olarak her şeyi yapıyoruz. Yaklaşık 5 aydır kursumuz var 5 ayda çıkarttığımız ürünleri burada sergiliyoruz. Fiyat aralığı 300 TL ile başlayıp bin 300 TL civarına kadar çıkabiliyor. Yaptığımız ürünlere göre fiyat aralığı değişiyor. Kurs yorucu değil tam tersi iyileştirici bir iş, biz bunları işleyerek, psikolojik yönden kafamızı biraz toparladığımız için bize yorucu gelmiyor. Severek yapıyoruz" şeklinde konuştu.
Adana Hayali hostes olmaktı trafik kazası hayatını kararttı Adana’da arkadaşlarının ısrarı üzerine gece dışarı çıkınca bindiği otomobilin tıra arkadan çarpması sonucu hem bedensel engelli kalan hem de konuşma kabiliyetini kaybeden genç kızın hayali hostes olmaktı Edinilen bilgiye göre kaza, Sarıçam ilçesine bağlı Ahmet Zenbilci Bulvarı’nda 10 Aralık günü meydana geldi. Tofaş marka 20 AGR 112 plakalı otomobilin park halindeki 01 CTV 81 plakalı tıra arkadan çarptığı kaza anbean güvenlik kameralarına yansıdı. Kazayı gören vatandaşlar durumu sağlık, polis ve itfaiye ekiplerine bildirdi. Olay yerine gelen itfaiye ekipleri araç içerisinde sıkışan 5 kişiyi çıkarttı. Kazada hastaneye kaldırılan bir kişi yapılan müdahalelere rağmen kurtarılamazken 4 kişi ağır yaralandı. Ağır yaralılardan biri olan Firdevs Erol (16) ise yapılan tedaviler sonucunda hayata tutundu. 10 Aralık tarihinde gerçekleşen kazada ağır yaralanan Erol, en büyük hayali hostes olmaktı. Doktorlardan alınan bilgiye göre kazada ağır yaralanan Erol’un tekrar yürüyebilmesi için 2 yıl boyunca fizik tedavi görmesi gerekecek. Aynı zamanda Erol konuşma kabiliyetini de kaybetti. “İşe giderken izin istedi vermedim, kaza haberini aldım” Olay günü işe giderken kızının kendisinden dışarı çıkmak için izin istediğini fakat izin vermediğini ifade eden Hatice Atay (35), “İzin vermemiştim fakat arkadaşlarının ısrarı ile çıkmıştı. İşyerine vardığımda arkadaşları kazanın olduğunu arayıp bana söylediler. 2 ay yoğun bakımda yattı şu an tedavilerine evde devam ediyoruz” diye konuştu. “Kızımın durumundan kaynaklı işten ayrıldım” Kızının durumundan dolayı ona bakmak için işten ayrıldığını belirten Atay, “Şu an evdeyim, çalışmadığım için de maddi durumumuz biraz kısıtlı ama elimden geldiği kadar kızımı desteklemeye çalışıyorum” dedi. “Kızımın en hızlı şekilde iyileşmesini istiyorum” Çeşitli yardımlarla Firdevs’i fizik tedaviye götürdüğünü ifade eden Atay, “Şu an kızım fizik tedavi alıyor. Fizik tedavi almasının en büyük sebebi çevremin, ailemin yardımcı olması, onların desteği olmasa buralara kadar gelemezdik. Şu an kızımın daha hızlı iyileşmesini istiyorum. Özel doktora götürmek tabi ki isterim fakat imkanlar el vermiyor. Devlet hastanelerinde ki doktorlar da çok güzel ilgileniyor fakat onların vakitleri kısıtlı olduğu için pek fazla ilgilenemiyorlar" ifadesini kullandı “Firdevs’in en büyük hayali hostes olmaktı” Kızının çok hareketli cıvıl cıvıl olduğunu ve en büyük hayalinin hostes olduğunu söyleyen Atay, “Hostes olmak için son senesini dışardan okuyup hostes olmak için hazırlanıyordu. Allah izin verirse tedavilerinin ardından da hostes olacak kızım. Bu hayalini gerçekleştirebilmesi için doktorlar tedavi sürecinin tedaviye bağlı olarak 1-2 sürebileceğini söylediler” diye konuştu.