YEREL HABERLER - 05 Ocak 2012 Perşembe 15:09

AYVALIK’TAKİ MECLİSTE KUDEP TARTIŞMASI

A
A
A
AYVALIK’TAKİ MECLİSTE KUDEP TARTIŞMASI

Balıkesir’in Ayvalık Belediye Meclisi’nin yılın ilk toplantısına KUDEP’in, Ayvalık Belediye Başkanı Hasan Bülent Türközen tarafından kapatılması nedeniyle başlayan tartışma damgasını vurdu.
Önceki gün Ayvalık Belediyesi’ne ait Fuaye Salonu’nda, Ayvalık Belediye Meclisi’nin saat 14.00’de yapılan 2012 yılının ilk toplantısına, CHP’li ve MHP’li belediye meclis üyelerinin eksiksiz katıldığı gözlendi. Ayvalık Belediye Başkanı Hasan Bülent Türközen başkanlığında yapılan toplantıda; 2012 yılında yapılacak meclis toplantılarının tespiti, yıl içerisinde yapılacak meclis toplantılarında tatil edilecek ayın tespiti, meclis toplantılarının sesli ve görüntülü cihazlarla kaydedilmesi, meclis üyelerinin huzur haklarının tespiti, Denetim Komisyonu’na katılacak uzman kişilere verilecek ücretin tespiti, Denetim Komisyonu Seçimi, Zabıta ve İtfaiye personelinin fazla mesai çalışma ücretlerin tespit edilmesi, yıl içinde sözleşmeli personel çalıştırılması, Norm kadro cetvellerinin belirlenmesi, içme suyu ek boru ve ek parçalarının alımı ile ilgili İller Bankası’ndan malzeme kredisi talep edilmesi, Kanalizasyon Logar kapağı ve filtrelerinin alımı ile ilgili İller Bankası’ndan malzeme kredisi talep edilmesi, Suyun otomatik olarak sisteme geçiş ve modernizasyonu ile ilgili İller Bankası’ndan kredi talep edilmesi, Meclis İmar Komisyonu’ndan gelen konular ve İmar Dairesi ile diğer birimlerden gelen konuların değerlendirilerek karara bağlanmasıyla gerçekleşti.
Yapılan ilk meclis toplantısında, gündem maddelerinin çoğu oy birliği ile kabul edildiği gözlenirken, toplantıya 11 Haziran 2005 tarihinden çıkarılan yönetmelik doğrultusunda Ayvalık Belediye Başkanı Hasan Bülent Türközen’in de öncülüğüyle kurulan, taşınmaz kültür ve tabiat varlıklarında yapılacak olan tadilat ve tamirat uygulamaları öncesinde yapıyı incelemek ve yapılacak onarıma ilişkin koşulların belirtildiği onarım ön izin belgelerini düzenleyen KUDEP’in geçtiğimiz hafta yine Başkan Türközen’in talimatıyla faaliyetlerini durdurması konusu damgasını vurdu.
Yılın ilk meclis toplantısında gündem maddelerinin oylanmasının ardından söz alan MHP’li Belediye Meclis Üyesi Sema Ünver, bir süre önce Belediye Başkanı Türközen’in talimatıyla faaliyetlerine son verilen KUDEP’in neden kapatıldığını sormasıyla birlikte, o an izleyici olarak Ayvalık Adaları Tabiat Parkı Koruma Platformu Başkanı Havva Taylan öncülüğünde katılan çevreciler ile Türközen arasında karşılıklı tartışma yaşandı.
KUDEP’in bina guruplarının belli olmaması nedeniyle ilçedeki kültürel nitelikteki bina guruplarının basit onarım iznini veremediğini ve bu yüzden bu izinlerle ilgili yazışmaları her defasında Bursa Anıtlar Kuruluna göndermek zorunda kaldıklarını anlatan Türközen, “Ama biz sabırla bekledik. Belki bir düzenleme yapılır diye bu birimi biz yinede ayakta tuttuk. Geçtiğimiz Kasım ayında kurul ile yine bir yazışma daha yaptık. Gelen cevabi yazıda, KUDEP’in görev yapamayacağına inanarak bu birimi kapattık” diye konuştu.
KUDEP’te çalışan personelin uzman kadro olduğunu kaydeden Türközen, “Bu uzman kadroyu da hiçbir iş yapmadan iş başında tutabilmemiz mümkün olamazdı. Ama yarın Bursa Anıtlar Kurulu KUDEP’in çalışabileceği koşulların oluştuğunu belirttiği anda ben yine o uzman kadroyu bir araya getirip, KUDEP’i yine kurarım. Bu konudaki tek sorun KUDEP’in işlevselliğini yitirmesidir. Ortada başka da bir sorun yoktur. Biz, KUDEP’in işlevselliğini yitirmesi nedeniyle çalışmalarına ara verdik. Kurul, KUDEP’in çalışmalarını aktif hale getirebilecek koşulları oluşturursa biz yine KUDEP’i açarız. KUDEP’ten yana bizim herhangi bir sıkıntımız yok” dedi.
Ayvalık Adaları Tabiat Parkı Koruma Platformu Başkanı Havva Taylan’ın, “Ayvalık’taki tescilli tarihi binaların restorasyon ve benzeri raporları hazırlaması gereken yerel yönetim ve KUDEP değil miydi?” şeklindeki sorusuna Türközen, “Böyle konuşursanız, suçlayıcı ifadeler kullanırsanız. Ortak bir nokta bulamayız” diye cevap verdi. Ancak konuşmakta ısrarcı olduğu gözlenen Taylan, “KUDEP aynı zamanda arkeolojik, doğal sit alanlarından da sorumlu değil midir? KUDEP’in görevi sadece ilçedeki tescilli binalarla sınırlı değildir. KUDEP’in geçici süreyle görevine ara vermesini anlayabiliriz ama yanılmıyorsam, tescilli binaların yanı başında yapılacak yeni binaların inşa edilmesi ile ilgili gereken etüt çalışmalarını da KUDEP yapıyordu. KUDEP kapanınca şimdi ne olacak? Bu denetlemeleri kim yapacak?” diye sordu.
“KUDEP BİZE SAHADA GEREKLİYDİ”
İlçe genelinde bir arkeolojik kazı yapılmaya kalkışıldığında, Belediye bünyesinde çalışan arkeoloğunun bu konuda kazı yapmaya yetkisi bulunmadığını kaydeden Ayvalık Belediye Başkanı Hasan Bülent Türközen, “Bu tip izinler, müzelerden alınmak zorunda. Bu konular sizin dışarıdan gördüğünüz gibi değil. Ben Ayazma Kilisesini kazacağım. Benim elimde arkeolog var ama ben gidiyorum 1,5 sene Kazı Müdürlüğüne yalvarıyorum. Ama elimizde Bursa Anıtlar Kurulu’nun kararı olmasına rağmen, kazı talebimiz reddediliyor. Bu kurumlar kendi personelini bu tür kazıların yapılması için göndermek zorunda. Bu tip kazıları kendi personelimizle yapamıyoruz. Mecburuz Kazı Müdürlüğünün personeli ile kazıları yapmaya. Ama bu kurum, ‘personelim yok’ diyerek işin içinden çıkabiliyor. Ne yapacağız? Dışarıdan birine kazdıramıyoruz. Kendi personelimizle de bu kazıları yapamıyoruz. İllaki o müzenin yetkili arkeoloğu bu kazıyı yapması gerekiyor. Ne yazık ki buna herhangi bir profesör karar vermiyor. Yâda herhangi bir kurum amiri karar vermiyor. Kim karar veriyor? Buna o müzenin arkeoloğu karar veriyor. Yani sizin zannettiğiniz gibi değil mesele. KUDEP bize sahada gerekliydi. Ayvalık’ta 2 bin civarında tarihi bina var. Bu binalardan öte bu binalarla yan yana ya da karşı karşıya olan yeni binalarda var. Tabi bunların yanında arkeolojik sitler ve doğal sit alanları var. KUDEP’in burada birinci amacı bu binalara bakmaktı. Zaten Birinci derecede Doğal Sit ile İkinci Derece Doğal Sit alanları, İmar ve Şehirciliğe devredildi. Artık kurullar kültürel varlıklara bakıyor. Tabiat Varlılarına, Tabiat Varlıkları Kurulu bakıyor. Bahsedilen SİT alanları da kurullardan gitti. Bizim KUDEP artık o sit alanlarına bakamazdı zaten” dedi.
Havva Taylan ise; “Ben KUDEP’in bunlara da baktığını biliyorum” diye cevap verdi. Türközen ise; “Bahsettiğiniz konular İmar ve Şehircilik Müdürlüğüne devredildi ve bunun dışında Bursa’da Tabiat Varlıkları Kurulu kuruldu ayrıca. Bursa’da iki ayrı kurul var şu anda. Kültür Varlıkları Kurulunun arkeolojik sitlere ve Sokak Sağlıklaştırma çalışmalarına ve kültürel nitelikteki binalara bakabiliyor. Tabiat Parkları Kurulu, Arkeolojik sitler dışındaki tüm sit alanlarına bakıyor” diye konuştu.
Daha önce basın mensuplarına Tabiat Varlıklarının elden gitmeye başladığına ilişkin serzenişte bulunduğunu kaydeden Türközen, “Şu anda İmar ve Şehircilik Bakanlığı arkeolojik olanların dışında istediği sit alanını kaldırabilir. Kimsede hiçbir şey diyemez şuan. Biz bunun bu hale gelmemesi için zamanın çevrecileri ve halkı uyardık ama kimse kılını kıpırdatmadı” diyerek, KUDEP’i kapatmadıklarını ve sadece çalışmalarına ar verdiklerini kaydetti.
Türközen’in konuşmalarının ardından çevrecilerin salonu sessizce terk etmesinin ardından, 2012 yılının ilk belediye meclis toplantısı sona erdi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Hatay Yağmurlu havalarda ıslanmak istemeyen depremzede Meriç’in sesini duyan sağlıkçı Havva’dan afetzede aileye sıcak yuva Hatay’da depremin ilk günlerinde enkaz altındaki vatandaşları yaşatmak amacıyla görev alan sağlıkçı Havva Aydanur Ertuğrul, yağmurlu havada bir daha ıslanmak istemeyen 9 yaşındaki Meriç Altunay ve ailesini sıcak yuvasına kavuşturmayı başardı. Kahramanmaraş merkezli depremlerde Hatay yerle bir olmuş, 25 bine yakın insan vefat etmişti. Afetin ilk saatlerinden itibaren Türkiye’nin dört bir yanından kurtarma ekipleri ve sağlık çalışanları bölgeye yardıma koşmuştu. Antalya İl Sağlık Müdürlüğü’nde görevli 38 yaşındaki Acil Tıp Teknisyeni Havva Aydanur Ertuğrul, asrın felaketinin ilk saatlerinden itibaren bölgedeki afetzede vatandaşları hayata tutundurmak için mücadele etti. Sağlık personeli Ertuğrul, depremin yaralarını sarmak için kurucusu olduğu Ülkem Kitap Okuyor Derneği aracılığıyla afet bölgesine 21 çadır okul açtı ve 7 bin 700’den fazla öğrenciye 100 binden fazla kitap ulaştırdı. ATT Ertuğrul, depreme Antakya ilçesi Karaali Mahallesi’nde yakalanan 9 yaşındaki Meriç Altunay ve ailesinin isteği üzerine afetzede aileye yuva yapabilmek için çalışma başlattı. Dernek aracılığıyla Altunay ailesine ev yaptırmayı başaran Ertuğrul, 2 odası ve 1 salonu olan evi Altunay ailesine teslim etti. "Yeterli maddi destek sağladığında yıl sonuna kadar 12 ev yapmayı istiyoruz" Ülkem Okuyor Derneği olarak 2’nci evi teslim ettiklerini ifade eden Ertuğrul, "Depremin 37’nci gününde çadır okul açmıştık. Bugün ev yaptığımız öğrencimiz de o çadır okula gelen ilk öğrencilerimizden biriydi. Talent ve Meriç okulu açtığımızda koşa koşa gelmişti. Bu enkazlar bir gün kalkıp Hatay normale dönecek dememize neden oldular. Biz 2 aydır ev yapıyoruz. Öğrencilerimiz ve depremzede çocuklarımızın yaşam koşullarını düzeltmeye dert edindik. Çadırda ve barakada yaşayan öğrencilerimize ev yaparak hak ettikleri yaşamları sürmelerini istiyoruz. Bu depremden en çok çocuklar etkilendi. 15 aydır baktıklarında enkaz görüyorlar. Çadırda yaşıyorlar. Deprem üzerine oyunlar kuruyorlar. O yüzden buradaki çocukların daha iyi yaşam koşullarından yaşamaları için emek veriyoruz. ‘Ülkem Okuyor Derneği’ olarak ev yapmaya devam edeceğiz. Haftaya 4 ve 5’inci evlerimizin temelini atacağız. Durmadan yorulmadan Hatay’daki son çocuğun yüzünü güldürene kadar güldürmeye devam edeceğiz. Yeterli maddi destek sağladığında yılsonuna kadar 12 ev yapmayı istiyoruz” dedi. "Yeni evim için çok heyecanlıyım ve çok mutluyum" Yeni evlerine kavuşan anne Esmeray Altunay, "Depremde evimiz yıkıldı. Çok kötü bir durumdaydık. Havva abla çocuklara mont ve ayakkabı getirmişti. Okula çağırdı. Oğlum Meriç’in doğum günüydü. O esnada Havva ablayı tanıdım. Eşimle beraber çadırdan suları dışarı atmaya çalışıyorduk. Ellerimiz, ayaklarımız ve çocuklar berbat bir haldeydi. Çocuklar sırılsıklamdı. Çocukların ayaklarında ne ayakkabı ne de çorap vardı. Yeni evim için çok heyecanlıyım. Çok mutluyum" ifadelerini kullandı.